Școala fără Internet e ca pușcăria fără telefoane mobile

După ce Năstase le-a dat laptele și cornul, Ponta le bagă Internet wireless elevilor și le scoate definitiv școala din cap. În curând BAC-ul se va da online, în direct de la Mamaia, în bikini, sub ochiul vigilent al lui Mazăre.

O știre Mediafax de azi spune că premierul Ponta, în nemărginita lui înțelepciune și cu dărnicie specifică guvernanților înainte de alegeri, a dat din mână înspre ministrul Comunicațiilor și a zis: Să fie oaierles în școli și instituții publice!

O măsură la fel de populistă luase cu vreo patru ani în urmă primarul Oprescu, tot înainte de niște alegeri, când a băgat Internet wireless în parcuri, deși ele sufereau și atunci, ca și acum, de lipsa unor banale bude clasice (din alea în care te speli și pe mâini), în care cetățenii să se ușureze după ce, firește, se dau pe Facebook printre boscheți.

Că multe dintre școlile de la oraș nu au apă caldă și săpun, iar cele de la țară au privata în curte și n-au lemne pentru iarnă, sunt desigur mofturi și „răutăcisme” gazetărești, în fața unei decizii progresist-civilizatoare precum anunțul de azi al premierului. Totuși, nu pot să nu mă întreb dacă din biroul ăla de premier, din Palatul Victoria, nu se vede care e productivitatea în instituțiile bugetare românești și cât de slab pregătiți, ca să nu spunem proști de-a dreptul, sunt tot mai mulți elevi.

Să bagi internet wireless în instituții publice în care oricum se cam freacă menta (uitați-vă că avem aproape 5 milioane de români pe Facebook), până la orele la care se sparge ușa către casă, sau în școli unde oricum elevii au orice alte preocupări în ore decât să fie atenți la tablă, mie una mi se pare că mai bine pui o bombă la temelia României, ca să se ducă dracu mai repede. O bombă wireless, desigur.

Premierul a adăugat, la finalul știrii, către ministrul Educației: „Trebuie să aveţi grijă ca în timpul orelor să nu stea toată lumea pe Internet, dacă se poate”. Adică, doamna Andronescu, vedeți că eu și cu Nica le băgăm gagici în pat, matale ai grijă să nu li se scoale la ăia micii! Probabil va urma după aceea o licitație la nivel național, ca pe lângă laptele și cornul să se bage și niscai aparatură de bruiaj, măcar în timpul orelor. Că se vor plânge profesorii că după ce că vin îmbrăcați mai bine decât ei și în mașini scumpe, elevii au pretenția să nu mai iasă la tablă, ci să transmită direct de pe tablete că nu și-au făcut temele.

***

Chestia asta mi-a amintit de o întâmplare recentă la care am fost martoră. Eram în vizită într-un penitenciar din țară, acum două săptămâni, și unul dintre deținuți, mai vocal, ni s-a plâns că „ăia din conducerea  penitenciarului” au băgat mișelește niște aparate de bruiat semnalul la telefoanele mobile. Eu i-am zis omului că din câte știu oricum deținerea telefoanelor mobile în penitenciar este ilegală, iar el mi-a răspuns, indignat, că aparatura aia e instalată ilegal, că știe el  le afectează sănătatea deținuților, și că se va plânge la CEDO pentru asta.

Comandantul închisorii ne spusese că în tot sistemul penitenciar din țară, cel mai mare flagel este telefonul mobil. Deținuții primesc telefoane prin cele mai nebănuite căi și chiar dacă sunt confiscate zilnic, la percheziții, ele continuă să apară „miraculos” în celule. Așa că s-a decis să se instaleze astfel de aparate de bruiaj (deocamdată experimental), pentru că era evident o luptă ineficientă.

Deținuții oricum au dreptul zilnic la 20-30 de minute de convorbiri telefonice de la telefoanele fixe instalate pe holurile pușcăriei – e vorba de cei în regim de detenție deschis sau semideschis – deci nu e ca și când le-ai interzice dreptul la corespondență.

***

Întorcându-ne la elevi și bugetari, ar mai fi o motivație, să zicem ascunsă, în spatele acestei ciudate generozități guvernamentale. Prin wireless Big Brother poate să aibă acces mai ușor la datele schimbate de utilizatorii respectivei rețele. Nu-și mai bat capul numeroasele servicii să instaleze softuri de interceptare, pentru că utilizatorul își va da acceptul singur să fie supravegheat, în momentul în care va fi întrebat, mieros, de Guvern: vrei Internet moka, în aerul pe care-l respiri?

Poate e o supoziție paranoică, poate că îi bănuiesc de prea multă organizare și gândire pe guvernanți. Poate că e doar o banală pomană electorală. Cert e că ea va avea rezultate proaste pentru sistemul de învățământ care oricum e pe butuci, iar pentru productivitatea funcționărimii va fi un soi de bonificație mai bună decât al 13-lea salariu, pe care o vom vedea în curând înscrisă în contractul colectiv, ca drept inalienabil al funcționarului român. Cum adică, să n-am Internet Wireless la birou ca să dau like la ce gătește Gigica pentru cină? Pe bune, dar în ce țară trăim, dragă?!

Tags: , , , , , , , ,

10 Responses to “Școala fără Internet e ca pușcăria fără telefoane mobile” Subscribe

  1. VAXXi 26/09/2012 at 15:13 #

    Elevii cred că oricum stăteau pe Facebook de pe telefonul mobil, un abonament de date nu mai costă o avere (în plus, e disponibil și pentru prepaid la prețuri chiar modice).

    Încă un tun pentru o firmă prietenă care va vinde niște rutere chinezești la preț de satelit geostaționar…

  2. Ileana Camelia 26/09/2012 at 20:09 #

    Aveam o mare lipsa de tichie. Dar… se rezolva..

    • kellogs 27/09/2012 at 03:12 #

      Ei, ca bine zici! uite eu presimt ca urmeaza sa le dea kindle gratis ca sa poata sa citeasca si ei ca oamenii… si sa desfiinteze biblioteca, sa mai faca o sala de clasa in loc. E numai de bine 😛

      • Dollo 27/09/2012 at 08:17 #

        Păi zicea Abramburica la un moment dat ceva despre „un laptop pentru fiecare”, iar în lume deja se vorbește despre incapacitatea de a scrie de mână a copiilor deprinși de la vârste fragede cu gadget-uri.

        • kellogs 07/10/2012 at 09:58 #

          Nu nu, azi avem Galaxy Notem cu S Pen tehnologii si cu recunoasterea scirsului de mana. lolol

    • Dollo 27/09/2012 at 08:14 #

      Ah, tu te-ai scos, că o să ai mai mult timp la computer acasă, că o să fie copiii sătui de la școală 🙂

  3. janina 27/09/2012 at 07:35 #

    De acord cu Vaxxi, cineva trebuie sa castige si licitatia asta.
    Urmeaza un caiet de sarcini atent elaborat si o licitatie derulata practic neobservat.
    Si gata, ce mare scofala 🙁

  4. noname 27/09/2012 at 20:31 #

    bugetarii au deja net pe pc-uri. nu stiu de ce faci atata caz de net la bugetari? poate vor baga uirlis in institutiile publice pt ca cetatenii ce vin in institutii sa nu se mai plictiseasca stand la cozi, si sa frece si ei menta pe net.. ca tot pierd timpul. uite asa o sa freci fbk-ul cat sezi sa-ti platesti taxele sau sa-ti iasa adeverinta.. nici nu simti cand trece ziua… 🙂 e o idee, nu-i asa? zic si eu, nu dau cu parul.

    • Dollo 27/09/2012 at 20:47 #

      În unele (multe) instituții publice internetul e cu rație, sunt banate anumite site-uri. Mă îndoiesc că pe Ponta l-a ros grija de plictisul cetățeanului.

  5. Dan 28/09/2012 at 06:35 #

    E dreptu` lu` TonTa sa mance kakat, ca nu-i 1000 Lei kilu` !
    Doar ” e cel mai cinstit govern” !
    Asta-i de-a dreptu` delapidare la borcanu cu …magiun.
    Am o intrebare pentru el. Poate citeste cumva: Dupa alegeri se cara iarasi in Frantza sa ciordeasca monede din caruturile de la supermarketuri (asa cum spune ca a mai facut candva)? sau freaca iar menta ca coipilot.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

(III) Clientul român e mitocan și nespălat

sexwork is work

Ultima parte a interviului cu „Profesoara” – una dintre cele mai vechi prostituate din București – face un portret robot al clientului român, de la gunoier și căcănar, până la politician și preot.

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉