Simbolul Bucureștiului: oaia, maidanezul sau bordura?

De ziua Bucureștiului, hai să votăm ce simbol ar fi mai nimerit pentru oraș: oaia, maidanezul, bordura, Casa poporului, shaorma de la Dristor?

Poate nu știați, dar zilele astea minunatul oraș în care trăim vreo 2-3 milioane de români împlinește circa 553 de ani. Nu de la data la care ciobanul Bucur și-a lăsat oile să pască pe maidanele din zonă, ci de la data la care Vlad Țepeș ar fi emis un act prin care stabilea aici o moșie a unor boieri. Poate că boierii ăia or fi sfârșit ulterior trași în țeapă, după obiceiul domnului de la acea vreme. Poate că urmașii lor își revendică acum proprietățile. Poate că sunt trași iar în țeapă de vreun funcționar de la restituiri, admirator în taină al celebrului „Vlad the Impaler”.

Oricum nu sunt importante detaliile astea istorice. Istoria e importantă doar la date fixe, când se rememorează cu copy/paste pentru a umple niște locuri comune care se rostesc la festivități. În rest se degradează sau se demolează, că e mai profitabil terenul decât o grămadă de cărămizi vechi de o sută-două de ani.

Dar, ca să nu ne întristăm în zi de sărbătoare – deși mai exact ziua aia în care Țepeș a semnat actul era 20 septembrie – vă propun să ne gândim la ceva jumate amuzant, jumate util, pentru oraș. Nu că ne-ar lua cineva de la primărie în seamă, dar așa, de dragul exercițiului democratic, vă propun să votăm ce simbol ar fi potrivit pentru oraș. Dat fiind că nu avem unul, iar pe stema orașului stă Sfântul Dumitru, pe care oricât ai vrea nu poți să-l vinzi ca magnet de frigider. (Numai cu aprobare de la Patriarhie, poate 😉

Văzând azi pe Facebook poza asta cu maidanezul care doarme pe sticla aia ce acoperă rămășițele unui han de pe Lipscani, chiar în poarta Băncii Naționale a României, m-am gândit că iată, este o suprapunere fericită a prezentului peste istoria semi glorioasă. Până la urmă, privind fotografiile vechi din Bucureștiul de acum o sută de ani nu vedem ceva ce l-ar face pe maidanezul de azi să se simtă prost. Dimpotrivă, e din peisaj 🙂

   

Tot din peisaj ar fi, de ce nu, oaia. Suntem urmașii lui Bucur, nu avem de ce să ne rușinăm că am supt înțelepciune de la oaie, de asta poate că suntem azi atât de ușor de manipulat. Vă dați seama câte obiecte promoționale s-ar putea face pe laitmotivul oaie, miorița…?

Aș mai zice că vine tare din urmă un simbol ceva mai recent: bordura. Asta ar avea avantajul unicității. Mai știți vreun loc pe lumea asta unde bordurile se schimbă cu anotimpul, ba se montează și câte două rânduri de borduri, suprapuse? Dacă stau să mă gândesc la cât de simplu și eficient sunt construite străzile și trotuarele în orașele civilizate ale Europei aș zice chiar că noi, aici în estul parvenit, am inventat bordura.

Știu, unii ar zice că astea sunt miștouri ieftine, că un simbol al unei Capitalei nu se alege la mișto, ba chiar Primăria Capitalei a și cheltuit niște bani pentru un astfel de studiu. Bani de care s-a ales praful, evident, că eu n-am văzut vreun studiu finalizat în sensul ăsta. Asta era pe vremea lui Videanu, iar director la nou înființata agenție de promovare a Bucureștiului era un oarecare domn Cristian Petrescu, propulsat ulterior ministru al turismului, după ce doamna Udrea trebuia să se retragă în umbră, în guvernul MRU. Acum aud că agenția cu pricina cheltuiește bine mersi bani și în primăria lui Oprescu, dar nu pentru oraș, ci pentru o agenție de turism prin care se cumpără biletele de avion și se fac rezervările pentru deplasările funcționarilor municipalității.

Revenind la partea de mișto, aș avea doar două exemple de simboluri mișto de orașe, la care se poate reflecta: Berlinul are omulețul roșu/verde, de la semafor, iar Londra are celebra expresie „Mind the gap” scrisă pe simbolul metroului, la care se și difuzează. Printre altele, desigur. Așadar, hai să dăm cu votul să vedem ce iese. Eu propun câteva variante, voi puteți să votați sau să propuneți altele.

Care ar fi cel mai nimerit simbol al Bucureștiului?

Vezi Rezultatele

 

Etichete: , , , ,

11 comentarii la “Simbolul Bucureștiului: oaia, maidanezul sau bordura?” Subscribe

 1. Elena 15/09/2012 at 18:43 #

  Daca as tine cu fiu-mio, ar trebui sa votez cu Shaorma, poate primeste una promotie data viitoare cand ajunge pe-acolo… Dar tin cu amintirile mele de demult.

  • Dollo 15/09/2012 at 19:45 #

   Cred că el a mai făcut o pasiune și pentru turcul de la mine din cartier, din câte am auzit 🙂 Pentru supa lui de linte și un desert special. Când reapare tânărul pe aici, apropos?

   • Elena 16/09/2012 at 07:18 #

    E in Varsovia acuma. Se intoarce intr-o saptamana la Bucuresti, ca sa aiba de unde pleca la Istanbul. Tocmai am citit ultima lui postare pe blog, despre lipsa postarilor din ultima vreme… Raspunde, totusi, la e-mails.

 2. Niki 15/09/2012 at 21:15 #

  Acu’ vreo 15 ani as fi zis GAMBRINUS.

 3. Dana 16/09/2012 at 15:32 #

  Caru’ cu Bere 🙂

  • Dollo 16/09/2012 at 17:03 #

   În cazul ăsta trebuie și un mic alături 🙂

 4. mircea 16/09/2012 at 23:35 #

  Mitică.

  • Dollo 17/09/2012 at 08:18 #

   Nu prea mai știe tânăra generație de el 😉

  • Adrian 18/09/2012 at 08:57 #

   Excelenta ideea lui Mircea. As promova-o la greu daca as fi un medic independent din Bucuresti 🙂

 5. cristina 17/09/2012 at 09:05 #

  pai maidanezul, ca stiu si japonezii de el. bine, ar mai putea fi si mancatorii de seminte din fata blocului, nuntile/inmormantarile facute tot in fata blocului – dar cum sa faci din astea un simbol grafic de pus pe frigider?
  ce mai caracterizeaza capitala noastra mareata? stalpii de electricitate si firele, nenumaratele fire dintre ei; blocurile gri; panourile publicitare de pe cladiri (dar ne-a luat-o las vegasul inainte); cladirile de sticla langa casele vechi, boieresti; FEŢELE TRISTE SI INCRUNTATE ale oamenilor.

 6. umoristu 26/09/2012 at 11:45 #

  Blvd. Aviatorilor – 2001 – haita de maidanezi MARI + ardeleam in deplasare prin kapitala = scintei 🙂
  Blvd Aviatorilor 2011 – IDEM 🙂

  deci…in 10 ani s-au schimbat numai ciinii 🙂 au devenit mai MARI

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.