Creveți la wok, neamule!

Aseară am luat de la Real niscai „țărm de mare” congelat, și azi l-am pregătit la wok, într-o rețetă despre care n-aș putea să spun nici că e chinezească, deși are componente asiatice, nici că e mediteraneană, deși acolo mi-e gândul. Dar se prepară rapid.

Nu știu voi cum vă recăpătați cheful de viață pe vremea asta tristă, dar la mine funcționează o mâncare care-mi amintește de soare și de țărmuri de mare.  Așa că aseară am luat de la Real niscai „țărm de mare” congelat, (câteva sute de grame, nu mult), și azi l-am pregătit la wok, într-o rețetă despre care n-aș putea să spun nici că e chinezească, deși are componente asiatice, nici că e mediteraneană, deși acolo mi-e gândul. Dar se prepară rapid.

Așadar, eu pregătesc de multă vreme genul ăsta de tigaie picantă, mult înainte de a căpăta un wok. Și de fiecare dată improvizez diverse combinații, de exemplu în vara asta am pus printre creveți și bucăți mici de vinete. Mama a strâmbat din nas și a zis că nu se potrivesc, dar dacă mie îmi place, eu le-am mâncat. De data asta am făcut rețeta simplă, cu ceapă verde, usturoi pisat, puține boabe de muștar, fidea de orez și sos de soia. Iată ce trebuie să faceți dacă vreți să încercați.

Ce vă trebuie:

vreo 10-15 creveți tigru – eu i-am luat de la Real congelați, au costat cam 8 lei. Rețeta se poate face și cu creveți mai mici, de fapt gustul e același. Puteți să-i luați pe ăștia ca ai mei, nepregătiți, în coajă, și după decongelare îi curățați voi de coajă, sau puteți să luați la pungă, din ăia rozalii, ceea ce înseamnă că sunt semipreparați și trebuie să le smulgeți doar codițele. Punga e mai scumpă, vreo 20-25 de lei jumătate de kg parcă. Diferența e că ăia rozalii trebuie ținuți foarte puțin pe foc, că oricum sunt deja pătrunși. Nici ăștia cruzi nu necesită mult timp de preparare, o să vedeți că se înroșesc imediat.

o legătură de ceapă verde, niscai căței de usturoi vechi;

ulei de măsline, eu am folosit și un strop de ulei picant, chinezesc;

sos de soia, eu am adăugat și boabe de muștar, și un ardei iute tocat.

– un guguloi de fidea de orez, tot de la chinezi.

Mod de preparare:

Încingeți wok-ul, turnați o lingură de ulei de măsline, câțiva stropi de ulei picant (ăsta pe care-l am eu e iute ca focul), aruncați acolo și un cățel de usturoi pisat, apoi ceapa verde tocată.

Între timp creveții să fie decongelați și curățați de coajă (stropiți cu niscai zeamă de lămâie), iar guguloiul de fidea să fie pus la înmuiat într-un castron cu apă, pentru că trebuie să stea așa măcar vreo 10 minute. Fideaua de orez nu necesită fierbere prealabilă, e suficient s-o puneți la înmuiat în apă caldă.

După ce căliți ceapa adăugați creveții, o linguriță cu boabe de muștar, sare și piper după gust, adăugați și usturoiul pisat (ceilalți căței, tot după gust).

Într-un minut-două, creveții încep să devină rozalii și să se încovoaie. Atunci puneți fideaua deja înmuiată, peste care stropiți cu sos de soia. Le mai amestecați pe toate în wok și gata tigaia picantă. În maximum un sfert de oră de când ați pus tigaia pe foc ar trebui să aveți totul gata.

Rețeta se poate lipsi de fidea, eu o făceam fără până să descopăr fideaua de orez de la chinezi – care se găsește în orice supermarket – dar decât să mai fierbeți orez separat sau să mâncați cu pâine, zic că fideaua e găselnița ideală.

Masa asta merge însoțită cu un vin verde portughez sau măcar un vin alb șprițat. Și vă veți simți ca pe malul mării 🙂

P.S. Pentru variațiuni pe aceeași temă, puteți adăuga alături de creveți și scoici decorticate. Găsiți tot la Real, congelate, la kil, și sunt mult mai ieftine. Eu am luat ieri și din alea, dar le păstrez pentru varianta cu vin, despre care v-am povestit deja.

Etichete: , , ,

3 comentarii la “Creveți la wok, neamule!” Subscribe

  1. ady 13/10/2012 at 12:25 #

    si chiar voiam sa-ti cer cer reteta. 🙂

  2. Motanul 13/10/2012 at 13:48 #

    Eu găsesc creveti mari roz, necongelati, gata amastecati cu mirodenii(usturoi sau pesto verde). Le mai pun doar zeama de lamaie. Sunt deliciosi, dar lasa cam multă zeama in tigaie. Da e buna si aia cu pâine.

  3. Iulia 17/10/2012 at 08:48 #

    suna delicios…merci ca mi-ai adus aminte o sa pun si eu de o tigaie asemanatoare

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.