Creveți la wok, neamule!

Aseară am luat de la Real niscai „țărm de mare” congelat, și azi l-am pregătit la wok, într-o rețetă despre care n-aș putea să spun nici că e chinezească, deși are componente asiatice, nici că e mediteraneană, deși acolo mi-e gândul. Dar se prepară rapid.

Nu știu voi cum vă recăpătați cheful de viață pe vremea asta tristă, dar la mine funcționează o mâncare care-mi amintește de soare și de țărmuri de mare.  Așa că aseară am luat de la Real niscai „țărm de mare” congelat, (câteva sute de grame, nu mult), și azi l-am pregătit la wok, într-o rețetă despre care n-aș putea să spun nici că e chinezească, deși are componente asiatice, nici că e mediteraneană, deși acolo mi-e gândul. Dar se prepară rapid.

Așadar, eu pregătesc de multă vreme genul ăsta de tigaie picantă, mult înainte de a căpăta un wok. Și de fiecare dată improvizez diverse combinații, de exemplu în vara asta am pus printre creveți și bucăți mici de vinete. Mama a strâmbat din nas și a zis că nu se potrivesc, dar dacă mie îmi place, eu le-am mâncat. De data asta am făcut rețeta simplă, cu ceapă verde, usturoi pisat, puține boabe de muștar, fidea de orez și sos de soia. Iată ce trebuie să faceți dacă vreți să încercați.

Ce vă trebuie:

vreo 10-15 creveți tigru – eu i-am luat de la Real congelați, au costat cam 8 lei. Rețeta se poate face și cu creveți mai mici, de fapt gustul e același. Puteți să-i luați pe ăștia ca ai mei, nepregătiți, în coajă, și după decongelare îi curățați voi de coajă, sau puteți să luați la pungă, din ăia rozalii, ceea ce înseamnă că sunt semipreparați și trebuie să le smulgeți doar codițele. Punga e mai scumpă, vreo 20-25 de lei jumătate de kg parcă. Diferența e că ăia rozalii trebuie ținuți foarte puțin pe foc, că oricum sunt deja pătrunși. Nici ăștia cruzi nu necesită mult timp de preparare, o să vedeți că se înroșesc imediat.

o legătură de ceapă verde, niscai căței de usturoi vechi;

ulei de măsline, eu am folosit și un strop de ulei picant, chinezesc;

sos de soia, eu am adăugat și boabe de muștar, și un ardei iute tocat.

– un guguloi de fidea de orez, tot de la chinezi.

Mod de preparare:

Încingeți wok-ul, turnați o lingură de ulei de măsline, câțiva stropi de ulei picant (ăsta pe care-l am eu e iute ca focul), aruncați acolo și un cățel de usturoi pisat, apoi ceapa verde tocată.

Între timp creveții să fie decongelați și curățați de coajă (stropiți cu niscai zeamă de lămâie), iar guguloiul de fidea să fie pus la înmuiat într-un castron cu apă, pentru că trebuie să stea așa măcar vreo 10 minute. Fideaua de orez nu necesită fierbere prealabilă, e suficient s-o puneți la înmuiat în apă caldă.

După ce căliți ceapa adăugați creveții, o linguriță cu boabe de muștar, sare și piper după gust, adăugați și usturoiul pisat (ceilalți căței, tot după gust).

Într-un minut-două, creveții încep să devină rozalii și să se încovoaie. Atunci puneți fideaua deja înmuiată, peste care stropiți cu sos de soia. Le mai amestecați pe toate în wok și gata tigaia picantă. În maximum un sfert de oră de când ați pus tigaia pe foc ar trebui să aveți totul gata.

Rețeta se poate lipsi de fidea, eu o făceam fără până să descopăr fideaua de orez de la chinezi – care se găsește în orice supermarket – dar decât să mai fierbeți orez separat sau să mâncați cu pâine, zic că fideaua e găselnița ideală.

Masa asta merge însoțită cu un vin verde portughez sau măcar un vin alb șprițat. Și vă veți simți ca pe malul mării 🙂

P.S. Pentru variațiuni pe aceeași temă, puteți adăuga alături de creveți și scoici decorticate. Găsiți tot la Real, congelate, la kil, și sunt mult mai ieftine. Eu am luat ieri și din alea, dar le păstrez pentru varianta cu vin, despre care v-am povestit deja.

Etichete: , , ,

3 comentarii la “Creveți la wok, neamule!” Subscribe

  1. ady 13/10/2012 at 12:25 #

    si chiar voiam sa-ti cer cer reteta. 🙂

  2. Motanul 13/10/2012 at 13:48 #

    Eu găsesc creveti mari roz, necongelati, gata amastecati cu mirodenii(usturoi sau pesto verde). Le mai pun doar zeama de lamaie. Sunt deliciosi, dar lasa cam multă zeama in tigaie. Da e buna si aia cu pâine.

  3. Iulia 17/10/2012 at 08:48 #

    suna delicios…merci ca mi-ai adus aminte o sa pun si eu de o tigaie asemanatoare

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.