Disneyland-ul din Skopje

Capitala Macedoniei traversează de doi-trei ani o febră a împodobirii cu statui și clădiri de epocă, una mai impozantă decât alta. O vizită acolo te vindecă de obsesia că noi suntem cei mai prosti din curtea școlii. Sunt alții și mai fuduli decât noi ;)

Legenda spune că un străin venit în vizită la Skopje l-a întrebat pe ghidul care îi arăta centrul orașului de ce au construit blocuri așa de aproape de Arcul de triumf? Ghidul i-a explicat că a fost exact invers, Arcul a fost înghesuit între blocuri, „alaltăieri gen”, cum ar zice fetele din ziua de azi. Ba chiar era cât pe ce să fie pusă și o biserică în spatele lui, pe parcela îngustă rămasă între picioarele arcului și următoarea statuie, din Piața Macedonia – a lui Alexandru cel Mare. Numai că s-ar fi opus niște tineri arhitecți, care ulterior au luat și bătaie pe chestia asta, de la apărătorii patrioți ai creștinismului național.

Capitala Macedoniei traversează de doi-trei ani o febră a împodobirii cu statui, una mai impozantă decât alta, majoritatea frizând un kitch desăvârșit. Și chiar dacă n-ar fi așa, înghesuirea lor pe metru pătrat transformă centrul orașului într-un depozit de statui fără logică sau plan arhitectural. Locuitorii îi spun cu năduf „Disney land de Skopje”. Turiștii se minunează, însă, și nu știu ce să pozeze mai întâi. Toată lumea întreabă „dar de ce atât de multe?”.

Nu vă povestesc acum care e motivul și cine e vinovat de treaba asta, pentru că abia m-am întors din Macedonia, unde n-am avut internet. Pentru că hotelul de 5 stele la care am stat cerea 12 euro pe zi ca să-ți dea parola de la wi-fi. Așa că acum stau să desțelenesc emailul la care nu am avut acces trei zile. Dar vă arăt câteva poze, ca să vă țin apetitul treaz pentru zilele astea, când vă voi spune o poveste de un absurd care întrece orice borduriadă, autostradă suspendată sau alte tâmpenii făcute de politicienii noștri. Stați pe aproape, că e mișto.

Etichete: , , ,

6 comentarii la “Disneyland-ul din Skopje” Subscribe

  1. Ugly Kid Joe 26/11/2012 at 01:16 #

    Hai ca ai scapat si de data asta. 🙂

    • Dollo 26/11/2012 at 10:00 #

      aș rezista și la o trecere-două de ocean 🙂

      • Motanul 26/11/2012 at 19:28 #

        Am mai văzut eu curajosi din astia;). Dacă o faci, sa nu te speriii dacă mirosi fum in avion, probabil încălzesc mâncare stewardesele:). Si dacă iese fum din motor e tot OK, ca mai are de rezerva:).

  2. Elena 26/11/2012 at 08:22 #

    Lasa, Dollo, sa le dea si artistilor o paine alba…

    • Dollo 26/11/2012 at 10:01 #

      ehei, și asta e o poveste, wait and see 🙂

  3. Xanaxdoo 26/11/2012 at 14:46 #

    imi maninc unghiile in febra asteptarii

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.