La egalitate cu supa de linte, cel mai bun felul doi care se poate mânca la Efes, localul turcului de pe Nerva Traian, este kebabul grădinarului. Întreprinzătoare cum mă știți, am vrut să replic rețeta acasă, dat fiind că m-am căpătat de la o cititoare cu niscai vinete și dovlecei de grădină, pe care i-am completat cu ciuperci proaspete, morcovi, țelină, usturoi, ardei gras și verdețuri din piață, cam tot ce m-am gândit eu că a băgat turcul în kebabul grădinarului.
N-a ieșit la fel, vă anunț cu regret, dar a ieșit un soi de ghiveci comestibil, fapt ce a făcut-o pe mama să exclame că așa ceva face și ea de când se știe, nu era cazul să mă dau mare cu denumiri turcești. Așa că acuma tac și înghit.
În caz că vreți și voi, dați o fugă până pe Nerva Traian, la turc, sau faceți ca mine:
– câteva vinete, dovlecei, ardei gras, ciuperci, morcovi
– ceapă, usturoi, țelină, verdețuri, ardei gras, niscai roșii avariate sau bulion
Le curățați, tăiați cubulețe pe toate, căliți ceapa înainte, cu mirodenii (eu am folosit tot ce m-am gândit eu că ar fi folosit și turcul: sare, puțin curry, cimbru, usturoi) apoi adăugați legumele și le căliți un pic. Ciupercile la urmă.
După câteva minute eu le-am băgat la cuptor, într-o tavă întinsă, unde am adăugat roșiile storcite, am pus un pic de apă și un pic de ulei, că păreau prea uscate – ale turcului sunt întotdeauna prea uleioase, ăsta e singurul lui neajuns – și le-am lăsat la cuptor până s-au copt. Cu un ardei iute rupt în bucăți, și înfipt mișelește ici-colo. La final am pus verdețurile (mărar și pătrunjel verde) am ras niște cașcaval deasupra și gata.
Cu niște cârnați de oaie la grătar, ca garnitură, kebabul grădinarului merge ca focu 😉 Și cu un vin roșu de țară, din ăla de producător, un pic acrișor, dar natural, întrece orice meniu turcesc. Parol!
No ca acuma daca m-am bagat aici si mi-a lasat gura apa, nu mai pot sta fara sa fac o tura pe la bucatarie… Cred ca e bun ghiveciul tau. Si eu fac ceva asemanator, fara vinete doar. La noi in Ardeal nu le prea foloseam in mancare, ci doar salata. Poate si pentru ca nu erau la discretie, ca in zonele mai sudice.
PS: Puiul meu calator s-a deranjat la stomac de la falafel in Israel…
ei, la Efes când l-am dus n-a pățit nimic 🙂 ba chiar a mai venit o dată și singur, că i-a plăcut
Nici la turcu din Istanbul n-a patit nimic.