Voi cum ați reporni România?

De ce nu m-a convins, deocamdată, platforma electorală a Alianței România Dreaptă, deși aș fi dispusă să mă împiedic, la vot, tot de ei.

I nima României stă să bată zilele astea într-o vilă de lux din zona Grădina Icoanei, pe o stradă întunecată ca o arteră înfundată de român sedentar, care a mâncat prea multe prăjeli la viața lui. E noul sediu ARD care și-a găsit un simbol electoral inspirat, dar pare că s-a oprit la el, de epuizare. Inima și sloganul „Repornește România” fac apel la fibra sentimentală a alegătorului și-l mobilizează să voteze cu aceia care promit că vor reporni România blocată de cele șase luni de guvernare USL. Teoria e bună, practica ne omoară ca întotdeauna.

Iar practica s-a arătat deficitară aseară, când co-președinții Alianței România Dreaptă (Vasile Blaga, Adriean Videanu, Mihail Neamțu, Mihai Răzvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu) s-au întâlnit cu niște oameni care scriu în online. Eu am luat-o ca pe un soi de repetiție cu costume, pentru ceea ce politicienii ARD ar urma să facă de acum încolo, timp de o lună, ca să convingă alegătorii. Pe mine nu m-au convins, deși aș fi ținta pe care ei o vizează: „electoratul care a votat din 2000 încoace cu PDL și Traian Băsescu, din diverse motive, și care acum e dezamăgit” – citat aproximativ din Vasile Blaga.

Ce m-a dezamăgit și aseară a fost faptul că oamenii ăștia aliniați la start nu au răspunsuri pentru așteptările mele, deși sunt destul de dispusă să mă împiedic, cum s-ar zice. Ba dacă ar fi să judec după răspunsurile destul de învăluitoare ale lui MRU, și ei au la fel de multe întrebări ca și mine. De exemplu pe mine mă nedumeresc promisiunile astea bruște de relaxări fiscale și măriri de salarii minime, venite din partea ARD (reducerea cotei unice de la 16 la 12%, din 2013, reducerea CAS de la 44 la 39% din 2015, creșterea salariului minim de la 700 la 850 de ron), după ce în ultimii ani aceiași oameni din actuala alianță nu au umblat în gură decât cu tăieri de salarii, reduceri bugetare, creșteri de impozite și de TVA. Ce s-a schimbat de acum șase luni, când țara era în rahat? Criza n-a trecut, ba chiar domnul Blaga a citat-o pe doamna Merkel cu îngrijorare, criza va mai dura încă cinci ani în zona euro.

Ei, la întrebarea de ce acum și nu când erați la putere, MRU a răspuns destul de politicianist că da, situația e la fel de gravă, anul 2013 înseamnă un vârf de rambursare a datoriei externe pentru România, nu se anunță vremuri bune. Ba chiar a mai pus de la el:

– firmele mici sunt băgate în faliment de către statul care nu e capabil să-și onoreze datoriile – returnări de TVA, cofinanțări ale programelor europene etc. 800 de firme mici dispar lunar din economie din cauza asta, zice MRU

– oamenii bine pregătiți din România vor continua să plece din țară, dar se vor întoarce căpșunarii, alungați de criza și șomajul din Europa de vest.

– România suferă la capitolul competitivitate, de aia ar fi bine să ne orientăm spre piețe mai puțin pretențioase pentru produsele noastre – gen China și Federația Rusă.

Așa, deci e grav, dar asta știm deja, o simțim fiecare pe pielea proprie, de aia așteptăm de la ei niște soluții, nu tot niște scuze. Deocamdată soluția găsită de ei a fost o alianță hidrocefală. Nu au un lider charismatic, nici vreo soluție miraculoasă de scos din pălărie, și le mai atârnă de picior și ghiuleaua guvernărilor anterioare. Am aflat că ARD s-a născut greu, iar din răspunsurile destul de eterogene de aseară s-a văzut asta. Aurelian Pavelescu – PNȚCD – a insistat pe ideea că românii habar n-au ce vor, de aia au nevoie să fie călăuziți de o forță onestă – s-a insistat mult pe onestitate aseară. Vasile Blaga mai avea un pic și-l cârpea cu dosul stângii, că nu se potolea cu aroganțele. Cum să spui că poporul nu știe ce vrea? Deși cu siguranță în sinea lor mulți au aceeași impresie, dar nu are nimeni curajul s-o spună cu vorbe. Adriean Videanu, pe de altă parte, și-a adus echipa de economiști cu care a lucrat și la precedentele programe electorale (între care fostul ministru de finanțe Gheorghe Pogea), ca să ne îngroape în cifre. A vorbit în aceeași notă cu care prezenta creșterile economice de dinainte de criză, când nimeni nu credea că va veni potopul și în România. Mihail Neamțu și MRU nu pricepeau deloc de ce se pune problema de încredere (de ce să mai avem încredere în voi?), când ei sunt tineri și abia intrară în politică.

Cred că ne-am despărțit cu aceleași neclarități, diferența e că ei ar trebui să și le clarifice  înainte de 9 decembrie, dacă vor să ajungă la acel 30% minim pe care-l visează de la alegeri. Cinstit n-aș vrea să fiu în pielea lor, pentru că e al naibii de greu să le explici oamenilor de ce ar trebui să te aleagă tot pe tine, după ce ai fost la putere opt ani, în diverse combinații, și n-ai reușit mare lucru din ce ai promis, de vreme ce acum trebuie să vii din nou cu aproape aceleași promisiuni.

Partea proastă e că și dacă și-ar atinge ținta vizată, de 30%, tot le va trebui o alianță ca să formeze guvernul. Iar partenerii pe care au pus ei ochii acum sunt, declarativ, PNL și UDMR (Videanu era sigur că Antonescu nu mai prinde anul nou în funcție, dacă USL nu ia 50%). Dar parcă văd că nu ar zice nu nici la un mariaj din interes cu PSD, ba poate chiar și cu PP-DD. În fond nu e ca și când n-ar fi fost aliați și cu oportuniștii lui Oprea sau cu PNG-ul lui Becali. Una dintre chestiile care pe mine m-a dezamăgit profund în fostele guvernări a fost tocmai această lipsă de discernământ doctrinar în privința alianțelor.

Așadar, deocamdată rămân la dilema mea de cetățean turmentat. Nu văd o alternativă concretă în ARD pentru că nici ei nu par să creadă că pot reporni România. Sau cel puțin deocamdată nu au răspunsuri clare la așteptările noastre. Iar lor le va fi infinit mai greu să mobilizeze la vot niște intelectuali dezamăgiți (forța aia de muncă specializată, care pleacă din țară), comparativ cu entuziasmul maselor care votează USL sau PP-DD. Fața lui Blaga a fost delicioasă aseară, când au fost întrebați cât din spiritul lui Băsescu se mai regăsește în ARD. S-a încumetat Neamțu să-și rupă gâtul la acest răspuns, iar MRU a zis că el nu ar merge într-o bătălie urmând un lider, ci o idee. Ideea cu repornirea țării e bună, nu contest, problema e că nu o susține și un plan. Veșnica noastră problemă, suntem sclipitori la enunț, dar eșuăm la implementare.

Și Pavelescu are dreptate. Poporul nu știe să spună în măsuri economice exact ce vrea, dar cred că fiecare știm să spunem cum ne-am dori să trăim: să avem locuri de muncă, salarii decente, servicii civilizate, să nu mai avem mereu senzația că statul ne fură, și nici noi nu vom mai avea tendința să-l furăm pe el, ca să progresăm împreună. Dar pentru asta e nevoie să alegem niște politicieni care să știe să facă lucrurile astea să meargă. Și ca să-i alegem trebuie să vorbească pe limba noastră.

De asta vă întreb și pe voi, dacă ar fi să reporniți România, ce artere ați desfunda prima dată ca să ajungeți la inima aia obosită a țării?

Tags: , , , , , , ,

54 Responses to “Voi cum ați reporni România?” Subscribe

  1. Claudiu Minea 07/11/2012 at 15:56 #

    Eu as stabili doua directii de actiune prioritara: lupta impotriva evaziunii fiscale si a muncii la negru. Pentru restul as dereglementa masiv:
    -dereglementare (prin legislatie, nu prin „lasa ca inchidem noi ochii”)
    -debirocratizare (hartii mai putine, baze de date comune la nivelul entitatilor statului)
    -reducerea personalului din sectorul bugetar (prin reducerea sarcinilor conform dereglementare+debirocratizare, nu doar printr-o taiere din pixul lu’ PM)
    -descentralizare inclusiv un sistem automat de transfer a taxelor catre administratiile locale + legea falimentului la administratiile locale

    Iar firmelor le-as transmite doua mesaje simple:
    (1) cat timp nu folositi munca la negru si nu faceti evaziune fiscala, nu o sa mai fiti regulati constant de itm, pompieri, garda financiara, inspectia primariei si alte zeci de agentii guvernamentale.
    (2) ne angajam ca timp de patru ani sa nu modificam nici o taxa si sa nu introducem altele noi, urmand ca toate ajustarile bugetare pentru incadrarea in deficite sa se faca prin controlul cheltuielilor

    Iar, la sfarsit, as avea taria de caracter ca 4 ani sa las motoarele reale ale economiei sa reporneasca economia.

    • Dollo 07/11/2012 at 16:09 #

      Unde candidați, domnul Minea, că ați reușit în câteva rânduri ce n-au reușit cei de la ARD aseară în două ore jumate 🙂

      • Claudiu Minea 08/11/2012 at 07:34 #

        Nu candidez… poate in 2016… 🙂

    • bogdan c. 07/11/2012 at 19:39 #

      Te-ai intrebat de ce asa multa lume alege sa lucreze la negru, si nu cu forme legale, riscand sa fie dat afara oricand, sa nu-si ia tot salariul etc?

      • Claudiu Minea 08/11/2012 at 07:39 #

        Banuiesc ca intrebarea este pentru mine… 🙂

        Raspunsul este pentru avantaje materiale imediate. Dar, pe termen lung, nimeni nu castiga din munca la negru, nici macar angajatorul sau angajatul. Discutia e mult mai lunga si iesim din subiectul postarii.

    • Alexandru 08/11/2012 at 08:39 #

      Domnule Minea daca Dollo s-a lamurit pe mine m-ati bagat in ceata si mai rau. Adica, doua directii: „lupta impotriva evaziunii fiscale si a muncii la negru”? Pai asta e o singura directie, domnule Minea. De aia se numeste munca la negru, ca nu se platesc taxe adica, da, se face evaziune fiscala. Deci, imi pare rau, nici cele doua directii pleonastice ale dumneavoastra nu ma conving. Bine, nu mai vorbim de faptul ca e nevoie si de niste solutii pentru reducerea evaziunii fiscale… Eventual niste reduceri de taxe pe care, acum, nu ni le permitem…

      • Dollo 08/11/2012 at 08:51 #

        dacă judecăm după ofertele electorale ne permitem și reduceri de fiscalitate, deși eu cred că sunt numai promisiuni nefondate. Apoi eu nu cred că evaziunea înseamnă numai muncă la negru, ci și circulație de mărfuri netaxate de exemplu. sau mă înșel?

        • Claudiu Minea 08/11/2012 at 09:18 #

          Dollo: de fapt, mai ales marfuri netaxate. 🙂

      • Claudiu Minea 08/11/2012 at 09:16 #

        Nu neaparat. Se poate face evaziune fiscala fara munca la negru. De pilda, cand magazinul de la colt cumpara marfa de la Metro pe persoana fizica si o revinde fara acte. Magazinul poate avea tot personalul angajat cu forme legale.

        E primul exemplu care mi-a venit in minte, exista altele muuult mai sofisticate… 🙂

        Pe scurt, evaziune fiscala inseamna neinregistrarea veniturilor. Munca la negru inseamna folosirea muncii fara acte. E drept ca, deseori, cele doua merg mana in mana, dar in nici un caz nu se confunda.

        • Claudiu Minea 08/11/2012 at 09:21 #

          Raspunsul de mai sus era pentru dl Alexandru.

          Si o completare: Romania nu isi permite pe termen scurt reduceri de taxe. Pe termen mediu si lung, trebuie sa isi propuna ca intre taxarea muncii (contributii angajat si angajator) si taxarea capitalului (impozit pe profit si pe dividende) sa nu fie o marja mai mare de 5 puncte procentuale (ideal, maxim 2-3 pp). Si sa gasesca mijloacele pentru a o face. Prin reducerea taxarii muncii, nu prin cresterea taxarii capitalului. 🙂

          • Alexandru 08/11/2012 at 09:44 #

            Imi pare rau, poate nu m-am facut bine inteles. Cele doua nu se confunda. Evaziunea include munca la negru. Munca la negru fara evaziune, nu se poate! Munca la negru asta este: o forma a evaziunii.

          • Claudiu Minea 08/11/2012 at 09:47 #

            Alexandru: munca la negru are si alte implicatii in plus fata de evaziune fiscala.

          • alexandru 08/11/2012 at 12:12 #

            Claudiu, daca elimini evaziunea elimini si munca la negru. Nu poti sa spui ca sunt doua directii principale cand cele doua lucruri mentionate de tine se suprapun. Eu inteleg ca ai scris in graba dar errare humanum est, perseverare diabolicum

          • Claudiu Minea 08/11/2012 at 12:44 #

            Alexandru: haideti sa reformulez.

            Munca la negru implica evaziune fiscala. Eliminarea evaziunii fiscale inseamna implicit eliminarea muncii la negru.

            Dar munca la negru inseamna mult mai mult decat evaziune fiscala. De fapt, evaziunea fiscala asociata muncii la negru este doar un efect colateral. A lupta contra muncii la negru doar din perspectiva fiscala si cu instrumente aferente evaziunii fiscale este (1) ineficient; (2) in mare masura irelevant.

            Cea mai mare parte a evaziunii fiscale (si cea mai periculoasa, pentru ca poate evolua spre crima organizata) nu provine din munca la negru, ci din marfuri netaxate. Mijloacele specifice de lupta sunt diferite. Daca lupta impotriva muncii la negru s-ar purta doar din aceasta perspectiva, nu cred ca i s-ar acorda suficienta atentie.

            Pentru a concluziona, consider ce cele doua directii trebuie sa ramana distincte, chiar daca, uneori, ele se vor intersecta inevitabil.

            Sper ca acum am fost mai clar… 🙂

  2. angel 07/11/2012 at 16:05 #

    As trimite romanii in Siberia si as aduce nemti si japonezi.

    • Dollo 07/11/2012 at 16:09 #

      E mai ușor să mergem noi la ei

  3. val 07/11/2012 at 16:17 #

    aceasta ideea mea nu ar reporni tara de una singura, dar ar contribui cu o picatura:

    ca tot se vorbeste atâta despre descentralizare. pai hai mai descentralizam. de ce trebuie sa fie toate, dar toate institutiile in Bucuresti ?

    si asa multe se plang ca nu mai au bani de chirie, de varuit, de renovat, de salarii..etc

    vrem sa mearga lucrurile ca in Germania. pai in Germania sunt mai multe institutii (ma refer la sedii centrale) in afara Berlinului decat in Berlin. Agentia de Munca la Nürnberg, Oficiul de inventii si marci la München, Curtea Constitutionala la Karlsruhe, Banca Centrala la Frankfurt, Serviciul de Informatii la München. Cadastrul e pe undeva prin centrul Germaniei, intr-un orasel, multe agentii sunt in Hamburg. Observati ca nu sunt ramase in Bonn de dinainte de mutat la Berlin ci sunt raspandite prin tot teritoriul.

    Pentru a scapa din feudalismul românesc, care face ca toate companiile care conteaza sa aiba nevoie de o prezenta la Buc., acolo langa ministri si parlamentari ca ai nevoie de ei, trebuie scoase cat mai multe institutii din Bucuresti. asta ar mai balansa oferta de joburi in administratie (experti de tot felul, judecatori, economisti ..etc) ar mai extinde cererea de servicii si in alte locuri nu numai in Bucuresti.

    imi aduc aminte de un caz de acum 2-3 ani cand Arhiva Nationala se plangea ca daca nu se gasesc bani de la gvern, intr-o saptamana ramaneau fara sediu. Nu poate sta arhiva in orice alt oras ? Ba chiar ar costa mai putin si ar fi mai sigura decat in Bucuresti.

    ba mai mult, toata armata de agentii/inspectorate/directii legate de agricultura, invatamant, transporturi, telecomunicatii nu trebuie sa aiba sedii centrale neaparat in Bucuresti si nici nu trebuie sa aiba sedii secundare in toate judetele, eventual un birou de reprezentare daca chiar au un minim de activitate. ce cauta sediul central al Romsilva, al Apelor Române in Bucuresti ? E absurd…

    nu ar putea functiona ANI, DNA, CNA sau oricare alta in orice oras cu electricitate si apa curenta ?

    ideea asta nu este „anti-Bucuresti” !! este un lucru necesar.

    • Dollo 07/11/2012 at 23:26 #

      o fi, dar mai necesară ar fi diminuarea numărului de instituții și funcționari care există doar pentru că pentru ei au fost inventate niște ștampile care ne complică viața

      • val 08/11/2012 at 01:02 #

        o fi, dar nu vad de ce s-ar contrazice cele doua ToDo-uri. se poate face si una si alta. si nu vad de ca ar trebui sa fie una mai prioritara. sa se faca in orice ordine, numai sa se faca.

        asta cu reducerea functionarilor s-a spus de multe ori, dar eu unul n-am intalnit ideea de a mai dispersa sediile centrale.

        • Dollo 08/11/2012 at 08:53 #

          da, e o idee nouă, dar cineva ar putea să o combată spunând că Germania e stat federal și probabil că asta ar fi una dintre explicațiile pentru care head office-urile unor instituții sunt împrăștiate în diverse state/orașe.

          • val 08/11/2012 at 11:02 #

            da, sigur ca federalismul e unul din motivele pentru care le-au imprastiat (au mai fost si altele, nu incapeau toate in oraselul Bonn cand s-au dat din calea rushilor) dar noi putem fi mai cu motz.

            sa luam si lucruri bune de la nemti, chiar daca nu suntem stat federal. putem aduce motivul regionalizarii, ca tot e pe agenda.

          • Dollo 08/11/2012 at 11:55 #

            Da, e pe agendă, dar tare mă tem că se va face la fel ca și până acum. Blaga spunea că nu are nimeni curajul să propună astfel de legi de reorganizare în ultimii doi ani de mandat, ori îl faci în primul ori deloc, dar parcă văd că primul an va fi cu aranjamente între ei, pentru funcții, apoi campanie pentru președinție, și când ajung să „se pună pe treabă” constată că nu mai e timp că trebuie să fie iar populiști că vin celelalte alegeri 😉

          • Claudiu Minea 08/11/2012 at 12:08 #

            Dollo: acum chiar esti de rea credinta… 🙂

            Sa calculam:
            -alegeri prezidentiale in 2014: anii 2013 si 2014 sunt cei doi de dinainte, deci PAS
            -alegeri parlamentare in 2016: anii 2015 si 2016 sunt cei doi de dinainte, deci PAS
            -alegeri prezidentiale in 2019: anii 2018 si 2019 sunt cei doi de dinainte, deci PAS

            Singura varianta este 2017, dar – vorba lui Vosganian – „asta e problema viitorului parlament”.

            Asa ca eu concluzionez ca te iei degeaba de politicieni. Ei ar vrea, dar sistemul nu ii lasa… 🙂

          • val 08/11/2012 at 17:23 #

            huh !? tocmai ce va spuneam: acum sunt si ape minerale in Bucuresti

            „noul sef la Apele Minerale: fost sef al Administratiei Cimitirelor, prieten cu Marian Vanghelie ”

            http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13574585-cine-este-noul-sef-apele-minerale-radu-dumitru-fost-sef-administratiei-cimitirelor-prieten-marian-vanghelie.htm

            aveti grija ce beti, s-ar putea sa fie de acum inainte cam mult fosfor in apele minerale

          • Dollo 08/11/2012 at 17:35 #

            Păi și doamna Udrea găsise niște izvoare termale p-aci 😉

          • Claudiu Minea 08/11/2012 at 18:04 #

            Val, Dollo: eu am vazut azi, intr-un magazin, o sticla de 2 litri de Cola la 1,20 lei. Sa fie aceeasi cauza? 🙂

  4. cris 07/11/2012 at 17:02 #

    Romania va reporni cand fiecare dintre noi vom fi asa cum ne-am dori sa fie si cei care ne conduc; vrem guvernanti corecti si onesti atunci trebuie sa gasim fiecare dintre noi solutii pt. a avea o viata buna in timp ce ne platim toate taxele si contributiile catre stat, urmarim cheltuirea banilor si nu toleram ca sistemul sa nu functioneze.
    Eu cred in zicerea ca daca vrei sa schimbi lumea incepe cu tine, fii tu asa cum vrei sa fie lumea in care vrei sa traiesti.
    Din pacate majoritatea oamenilor daca ar ajunge intr-o pozitie de putere, oricat de mica, fac exact ce reproseaza politicienilor nostri, isi vor vedea interesul personal, apoi daca mai ramane timp, energie si chef se vor ocupa si de fisa postului respectiv.

    • Dollo 07/11/2012 at 23:27 #

      Majoritatea oamenilor nu gândesc mai departe de propriul nas, încă dinainte de a ajunge în vreo funcție

  5. chelu 07/11/2012 at 17:59 #

    Justitia ar trebui sa stea la baza repornirii sistemului; dar asta in conditiile in care legile nu sunt strambe (parlamentarii sa nu isi vand voturile), cei care trebuie sa le aplice (politistii, inspectorii de la garda) nu sunt corupti, iar judecatorii sa judece cu aceeasi masura indiferent de dosarul pe care il instrumenteaza.
    In momentul in care va exista domnia legii in Romania (chiar si asa mai stramba la inceput) vom avea un sistem la care sa ne raportam si sa stim care sunt regulile dupa care functioneaza. Pana atunci, ramane sa ne „descurcam” cum putem, mai o spaga, mai un ciubuc, acolo unde se poate doar cu tupeu si nesimtire, depinde de situatie.

  6. Frozenideas 07/11/2012 at 19:57 #

    In sectorul 3 pe’o raza de 2-3 km patrati exista asa : Bila, Aucha, Carrefour, Lidl, Penny. Asta in conditiile in care acolo sunt vreo 3 piete care intre timp au murit sufocate plus o multitudine de mici magazinase care la randul lor s’au desfiintat. Cam cat ar trebui sa fii de redus mental sa distrugi atata lume de dragul undei spagi luata de primari pentru a da autorizatie de functionare la atati mamuti pe un perimetru atat de mic? Care e interesul? De la 5 supermarketuri cat au chirie? 500 de mii? de la 300 de magazine ori cateva mii de euro lunar cat e aceeasi chirie?
    Problema? N’au mama n’au tata. Povestea e ca la supermarketul care este deschis in locul restaurantului Minis spaga a fost de 50.000 de euro data primarului.

    • Dollo 07/11/2012 at 23:33 #

      care primar?

  7. mircea 07/11/2012 at 22:35 #

    Eu as reporni Romania cu focuri de arma. 1000 executii, jumatate in Bucuresti, restul in resedintele de judet, duminica pe la ora 11 dimineata.
    Ar urma apoi 6 luni de procese sumare, probabil vreo 10.000, cu titlul pe dosare „subminarea economiei nationale” „atentat la sanatatea populatiei”, „tradare” etc.
    Cu cei 10.000 de proaspeti detinuti as reporni industria extractiva si cea a stufului. Restul Romaniei ar reporni de la sine, de frica daca nu din entuziasm..
    A, da: si fara prea multe partide: doua mari ca-n Marea Britanie sau SUA.
    Sper ca nu trebuie sa explic cine ar trebui sa fie cei 1000 dusi in fata plutonului de executie, si cine ceilalti 10.000…

    • Dollo 07/11/2012 at 23:34 #

      câteodată îmi place cum gândești :))

      • Claudiu Minea 08/11/2012 at 09:24 #

        Dollo: din pacate, a spus cineva (nu mai stiu cine) ca orice revolutie darama zidurile pentru a construi altele mai mari. Asa ca atentie la dorinte din astea…:)

        • Dollo 08/11/2012 at 12:00 #

          Dovadă stă chiar democrația noastră tânără, născută de 22 de ani, care se comportă în unele privințe ca un regim autoritar

          • Claudiu Minea 08/11/2012 at 12:08 #

            Dollo: da, un bun exemplu… 🙁

  8. Motanul 08/11/2012 at 00:10 #

    Sta romanul in casa arsa pana la fundatie si se întreabă:
    „Hm, cum sa renovez casa oare?”

    • Dollo 08/11/2012 at 08:54 #

      așa și? tu propui napalm peste tot și făcut altă țară alături sau cum?

      • Motanul 08/11/2012 at 09:45 #

        Tari sunt destule. Se mai si muta omul:).
        Da acu serios, decât sa votezi pe cine nu merita mai bine nu votezi. Dacă tot vrei sa votezi neaparat, atunci cauti cel mai bun candidat posibil si-l votezi chiar dacă n-are șanse. Eu am votat odată cu UDMR-ul:). La alegerile astea trebuie sa mă interesez pe cine sa votez la diaspora. Sigur n-o sa-l votez pe Socaciu sau pe un fost PRM-ist(William Brânză) „ne-trecut” de comisia de etica a ARD-ului. Apropo, de ce nu i-ai întrebat pe ARD-isti de ce au impus pe liste candidați nevalidati de propria comisie de etica?

        • Dollo 08/11/2012 at 11:59 #

          A venit vorba și despre asta și a zis că au fost luați în parte, fiecare candidat, și s-a văzut că de exemplu unul avea procese la Înalta Curte, dar până acolo câștigase toate celelalte termene, și s-a mers pe principiul că poți avea procese dar să fii de fapt nevinovat. Altul cică avea nu știu ce teren concesionat fără licitație de la primărie, dar la verificarea partidului s-a constatat că ei aveau de fapt clădiri în proprietate pe terenul ăla, deci era normal să primească și terenul. Chestii de nuanță care necesitau un ochi părintesc al partidului, nu se putea judeca așa solomonic, cum voia doamna Macovei 😉

  9. Tasepenet 08/11/2012 at 09:52 #

    Avand in vedere ca mai multe persoane si-au exprimat dorinta de a fi si la noi ca in Germania, cred ca exista si o alta solutie: ARD-ul ajunge la guvernare si declara razboi nemtalailor. Aia se aciduleaza, vin peste noi, ne bat bine, ne anexeaza si ne pun la munca (adica ne repornesc de ne suna apa-n cap, pe model german). Si asa, peste cativa ani, o sa producem Logan by Mercedes (care n-o sa mai zdrangane la hopuri).
    Unde pot si io a candida cu propunerea asta, ma rog frumos?…

    • Dollo 08/11/2012 at 11:56 #

      În Teleorman, acolo se bat ăi mai tari bărbați în stat 😛

      • Tasepenet 08/11/2012 at 13:18 #

        Mda, da’ e plin! Ma gandeam poate la Waslui (suburbia aia sic de langa Windsor)…

    • kellogs 12/11/2012 at 23:45 #

      lololol. Aproape ca ma faci sa votez cu ARD. Daca nu cumva umblii cu fofarleaua si de fapt astia sunt niste mascarici ce nu au nimic impotriva la nemtalai.

  10. Motanul 08/11/2012 at 14:36 #

    Pana la urma s-ar mai putea indrepta lucrurile daca s-ar dori.
    Idei(similare cu cele enuntate mai sus de Claudiu Minea):
    1) Reducerea birocratiei. Adica, sa rezolvi totul dintr-un foc. Vrei o aprobare pentru ceva, faci o cerere la o singura institutie a statului, iar institutia respectiva se descurca sa rezolve problemele cu alte institutii ale statului(ministerul justitiei sau de interne, ministerul de finante, mediu, etc) daca e nevoie. Iar daca untr-un anumit termen limita nu rapund negativ la cerere, cererea se considera admisa.
    2) Comasarea taxelor si impozitelor si simplificarea colectarii lor. Se platesc sute de taxe si impozite. Asta genereaza o gramada de birocratie (si coruptie). Cel mai bun exemplu, Rovinieta. Scoateti-o tata, si baga-ti un procent mai mult la accizele pentru combustibil.
    3) Simplificarea procedurilor. Adica sa nu fie nevoie de acte redundante sau fara rost, de exemplu buletin SI certificat de nastere pentru orice.
    4) Descentralizarea administrativa conectata cu retinerea unui procent mai mare din impozitele colectate la nivel local. Daca unii sunt mai harnici decat altii, atunci sa se bucure mai mult de roadele muncii lor. Altfel esti descurajat sa aduci bani in sistem. Centralizarea excesiva din Romania e specifica tarilor comuniste/totalitare si are efectele corespunzatoare.

    • Tasepenet 08/11/2012 at 17:02 #

      Motane, vinieta se plateste si in tari mai de Doamne-ajuta si nu se-mbolnavesc oamenii de oftica din cauza ei; poate si pentru ca se plateste intr-un singur loc si fara sa-ti mai trebuiasca „o stampila pe timbru” sau alte bazaconii (ma si mir ca am aplicat aceeasi solutie si nu ne ducem cu certificatul de divort al parintilor sa achitam nenorocita aia de taxa de drum).
      La modul general, descentralizarea si reducerea birocratiei ar merge doar intr-o tara cu un solid exercitiu democratic si financiar.
      Nici un guvern de pe Planeta Romanica nu va reusi sa reduca birocratia, indiferent de promisiunile electorale. Si oamenii aia din sistem au locul lor si, chiar daca nu l-ar avea, le va fi facut. Pai unde ajungem daca reducem birocratia, fie si la un nivel mic? Doamne fereste, dup-aia poporul va vrea si sentinte mai rapide in Justitie, si institutii mai potente, caz in care de unde se va mai suge (nu ca nu as avea cateva sugestii pentru ultima problema).

      • Motanul 08/11/2012 at 18:07 #

        Poate, dar in altele nu se plateste si nu moare nimeni din lipsa banilor. Si oricum, si la aia unde se plateste nu sunt zeci de mii de procese din cauza ei. Statul a pierdut mai multi bani cu procesele decat a incasat cu rovineta.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!