Războiul, cel mai frumos film despre Crăciun

Joyeux Noël, un documentar despre fraternizarea soldaților francezi, germani și englezi, în 1914, despre stupiditatea războiului văzută din tranșee și despre motanul prizonier de război care transmitea bilețele dintr-o tabără în alta.

Ironic ca soarta, filmul ăsta e cel mai bun dintre toate văzute zilele astea la TV pe tema Crăciunului și a spiritului lui. „Crăciun fericit” este un soi de documentar artistic făcut după niște fapte reale petrecute în 1914 în timpul primului război mondial. Soldații francezi, germani și englezi (scoțieni), care luptau undeva în Franța, au fraternizat inițial doar de dragul Ajunului Crăciunului, apoi văzând că nu sunt deloc diferiți, dimpotrivă, au continuat cu prietenia până când au ajuns să se mute dintr-o tranșee în alta ca să se salveze reciproc de bombardamentele proprii. Evident au fost prinși și li s-a scos pacea din cap, că altfel se termina războiul înainte de a începe, de atâta fraternizare.

Filmul e făcut în 2005 de francezi și a câștigat niște premii, dar nu asta e important, ci întâmplarea povestită în el. L-a dat TVR aseară, dar se găsește și pe internet. Are personaje frumoase și întâmplări de râsu-plânsu, care se pliază perfect în categoria „viața bate filmul”. Locotenentul german e un evreu îndrăgostit de Paris. Se atașează de locotenentul francez care locuiește exact pe o stradă pe care germanul a stat la Paris cu soția lui, într-un motel. Una dintre discuțiile lor sună cam așa: germanul îi zice că îl poate ajuta să trimită o scrisoare soției, pentru că o lăsase gravidă și nu mai știa nimic de ea. Francezul zice că nu are rost să-și riște poziția, pentru o scrisoare. Germanul zice că nu riscă nimic, că doar n-o să piardă Germania războiul dintr-o scrisoare strecurată ilegal către soția locotenentului francez. După ce câștigăm războiul invadăm Parisul și vin să bem un vin împreună pe strada ta. Francezul, zâmbind moale, zice: nu trebuie să invadați Parisul pentru atâta lucru! 🙂

Fraternizarea durează de fapt câteva zile, timp în care soldații francezi descoperă că pisica lor fugise în tabăra germană (unde avea alt nume), își îngroapă morții înghețați pe câmp, joacă un meci de fotbal și asistă la o slujbă catolică ținută de un preot scoțian, care citește dintr-o biblie sprijinită pe trei puști cu baionetă puse ca trei picioare. Când află că urmează bombardamente se adăpostesc unii la alții în tranșee, pentru că era evident că nu vor mai putea trage unii în alți după toate astea.

Piesa de rezistență a filmului mi se pare discursul pe care un episcop i-l ține preotului militar scoțian, care ținuse slujba de Crăciun în tranșee. Îi reproșează că a fraternizat cu dușmanul, iar preotul îi spune că și dușmanul, paradoxal, se închină la același Dumnezeu. Episcopul îi sugerează că nu mai e potrivit pentru „casa Domnului nostru” și le ține un discurs mobilizator soldaților care urmau să-i înlocuiască pe „trădători”. Discursul episcopului e copy/paste după îndemnurile cruciaților din secolele trecute. Și când te gândești că el e valabil și azi în capetele multora.

Vă las să descoperiți finalul filmului, dar vă spun doar atât: motanul a căzut până la urmă prizonier la francezi, având asupra lui un bilețel pe care nemții scriseseră „succes camarazi!”. Dacă o mai trăi, azi o fi un respectabil veteran de război 😉

Tags: , , ,

11 Responses to “Războiul, cel mai frumos film despre Crăciun” Subscribe

  1. Monica 28/12/2012 at 11:57 #

    Merci de recomandare. Chiar ieri citisem despre armistițiu aici – http://mises.org/daily/1978/The-Christmas-Truce-of-World-War-I

  2. AT 28/12/2012 at 15:14 #

    Pai sigur, nu se poate film cu tenta religioasa fara anticlericalism.

    • Dollo 28/12/2012 at 20:30 #

      În cazul de față nu mi se pare o exagerare.

      • AT 28/12/2012 at 22:54 #

        Predica episcopului s-a intamplat in realitate? O avem mot-a-mot?

        • Dollo 29/12/2012 at 00:30 #

          Din câte am înțeles din film acel eveniment a fost reconstituit din mărturiile, scrisorile, amintirile oamenilor care l-au trăit. Nu erau televiziuni de știri pe vremea aia. Deci, în afară de oamenii ăia crezi că știi tu mai bine? O fi și filmul romanțat, că deh, e film, dar nu văd de ce ar fi fost falsificat fix discursul episcopului.

          • AT 29/12/2012 at 03:12 #

            Tocmai pentru ca nu stiu, nu formulez pe baza unui film artistic judecati ideologice de genul „Discursul episcopului e copy/paste după îndemnurile cruciaților din secolele trecute. Și când te gândești că el e valabil și azi în capetele multora.”

  3. ady 28/12/2012 at 20:21 #

    l-am vazut anul trecut, tot in perioada craciunului. splendid, intr-adevar. anul din acele filme pe care nu le poti revedea prea usor.
    pisoiul imi aminteste de stalin, motanul roscat al lui porta. din cartile lui sven hassel, niste carti de razboi, complet antirazboi.

    • Dollo 28/12/2012 at 20:28 #

      Hei, ți-am scris un email, cu o rugăminte. Mare 🙂

  4. NL 28/12/2012 at 23:42 #

    O perversiune.
    Lumea, cind se duce la f*tut, parca se duce la razboi. Iar cind se duce la razboi, parca se duce la mall. Inca din 1914.
    Hai sa fim seriosi, da? Nemtii venisera sa-i sodomizeze anal pe francezi, la ei in tara. Pai trebuie sa fii complet dobitoc sa faci hora in jurul bradului si al pisicului impreuna cu ala care a venit sa te agreseze. Dar de la francezi nu ma asteptam la altceva. Ei ori se predau, ori se culca cu invadatorul.
    Aaaa, ca adevarul e ca saxonii englezi au fraternizat cu saxonii nemti… asta e altceva. Francezii? Spectatori.

    • Dollo 29/12/2012 at 00:32 #

      Cred că îi judeci prea aspru pe oamenii ăia din tranșee. Nu era războiul lor, ci al burtoșilor care stăteau la căldură și beau șampanie de Crăciun, cum se întâmplă adesea. Prin urmare gestul lor mie una mi s-a părut firesc.

      • Dan 29/12/2012 at 15:39 #

        Corect!
        Mă uit la multe filme cu războaie (mai nou îmi plac filmele coreene – mai învățăm ceva despre istoria lor) și constat același lucru. „Băieții deștepți” aveau orgolii, polițe de plătit sau nevoie de bani iar „proştii” luptau, sufereau şi mureau…. Trist dar adevărat.
        Şi acum suntem pe aproape ….

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1