P entru că la mine nu a venit popa cu botezul (varianta îndulcită pentru mama), am căpătat o sticlă de Coca cola de 250 ml cu apă sfințită și un buchet de busuioc, cu care ar trebui să-mi botez singură casa. E un soi de barter între mine și mama: ea îmi dă agheasmă și busuioc ca să-mi protejez casa, eu plătesc asigurările pentru ambele case, și a mea și a ei. Din două metode de protecție o fi vreuna eficientă, mă gândesc.
Cu ocazia asta mi-a zis și că la biserica ei a fost o întreagă discuție între credincioși pe marginea gustului dubios al agheasmei, producția de anul ăsta. Avea aromă clor, iar turma Domnului a strâmbat din nas când a luat prima gură din butoiul popii. Una dintre femeile mai evlavioase de acolo le-a criticat pe clevetitoare, că „da, a început să vă pută și agheasma de când v-ați boierit și nu mai beți apă de la robinet. Așa miroase apa!!!”
Alta, când a auzit că agheasma e de la robinet, a zis că ea nu le dă la copii să bea, că e periculoasă. Un nene care se uită atent la TV a zis că știe el că apa de la robinet e bună, dar numai dacă o lași să curgă timp de un sfert de oră înainte, ca să se ducă toată aia rea la canal. „Să o lași dumneata un sfert de oră să curgă la canal, că poate ai bani, eu nu am!”, l-a pus la punct o femeie pe risipitor. O alta a zis că a văzut ea în Click că în nu știu ce oraș se vinde agheasmă gata îmbuteliată, cu eticheta Arhiepiscopiei și că ce bine ar fi să ia și Bucureștiul exemplu ăsta de bună practică.
În fine, până la urmă și-au umplut toți sticlele de la butoiul din curtea bisericii, dar unii au zis că or s-o pună la flori, că măcar nu e păcat, ca atunci când o arunci la canal. A rămas că la anul sau măcar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, când se face iar apă sfințită, biserica să facă bine să umple butoaiele cu apă de cu seară, când deja aia rea s-o fi consumat în timpul zilei, și rămâne aia bună pe țeavă.
*Poza e de la Kamikaze
zambesc tampa prin casa si se uita mama chioras la mine. la mine a venit popa cu botezu’ si nu stiu cum a facut si cum s-a invartit pe langa mine, ca n-am reusit sa-i strecor cei cativa lei pe care ii aveam pregatiti in buzunar. a plecat zambind dupa ce mi-a urat un an bun si alte alea. ca sa ma zica lumea ca popii sunt pusi numa’ pe jaf 🙂 . iar ala care a venit cu craciunul nici n-a clipit la bancnota destul de mica pe care i-am strecurat-o.
cat despre apa de la robinet, eu numa’ d-aia beau. (recunosc, p-aia din pipera o folosesc numa’ la bauturi fierbinti si o fierb la microunde 🙂 ) si nu mi-a zis nimeni ca rinichii mei ar avea vreo problema.
deci ai bani, o lași să curgă un sfert de oră degeaba 🙂
la mama la timisoara vin sa ia „taxa de biserica”, pentru care evident ca nu vede factura. parca-s in evul mediu, strangatorii de dari de la ai mai saraci nu alta.
eu nu inteleg de naiba nu sfintesc ei tot in jurul nostru, aer, apa alea alea, si dupa aia sa ia taxa de „sfintire totala” o data pe an, mi se pare mai corect decat tambalaul asta bianual cu ocazia marilor imbranciri si calcari in picioare din biserici.
Of, se vede că nu știi cum se fac afacerile: mai profitabil e să iei câte puțin de la cât mai mulți, cât mai des, și să iei apoi mai mult odată, de la stat, pentru aceleași operațiuni 🙂
Sfinteasca-se numele tau si blog-ul acesta….
Numa’ asa, sa fie… Ca daca nu ti-ai sfintit casa, banui ca nici pe site n-au intrat sa ti-l sfinteasca un pic.
Apropos, sfintiri online cu PayPal nu au la BOR?
Ehh, hai sa nu mai fim asa rai. Padure fara uscaturi mai rar..aveti dreptate cand criticati dar hai sa nu uitam de traditia pe care o avem de sute de ani si sa incercam sa fim noi mai buni cu sau fara post si apa sfintita.
Si daca padurea e formata aproape in intregime de uscaturi? Daca uscaturile sunt intre timp majoritare – suntem rai, sau lucizi?
Ce tara de gagauti avem:)! Am auzit ca s-a „sfintit” si un bordel in România!!! Pe romani nu-i scapi de superstitii nici cu forța. Cred ca romanii sunt cei mai apropiați de animale popor din Europa, pentru ei e importantă traditia(=dresura) si…. sexul;).
păi măcar cu sexul să ne mai scoatem și noi, deși văd că e un tabu mai mare decât mi-aș fi imaginat 😛
Pai omul își dorește ceea ce-i lipseste;).
mie nici prin cap nu mi-a trecut sa las popa in casa