L a coadă la încărcat cardul RATB, azi, la Unirea. În fața mea un cetățean străin, încurcat de faptul că, evident, afișarea informațiilor despre titlurile de călătorie este doar în limba română. Măcar pentru expresul de aeroport ar fi utilă o informare și în engleză, franceză, germană, dacă tot ne dorim să ne viziteze lumea minunatul oraș.
Domnul cu pricina avea în mână un card multiplu, și-mi zice că a încercat să-l folosească la expresul pentru aeroport și nu merge, deși îl folosise o singură dată pe drumul spre oraș, tot de la aeroport, de unde-l și cumpărase la venire. Pentru că habar n-aveam cum să-l ajut m-am oferit să o întreb pe doamna din spatele ghișeului ăla meschin, în fața căruia, evident, trebuie să te cocoșezi ca să auzi ce naiba zice omul din interior.
Doamna îmi ia cardul din mână, îl bagă într-un dispozitiv acolo la ea înăuntru, și mi-l dă înapoi bombănind ceva neinteligibil. O mai întreb o dată care-i baiul cu cardul:
– Nu merge, zice ea.
– Păi scrie că e multiplu, iar domnul ăsta spune că l-a folosit o singură dată, de la aeroport încoace.
– Cardul nu merge, l-am băgat în sistem și mi-a blocat sistemul, mi l-a închis. Deci nu e bun, ce știu eu ce are?
– Deci e o țeapă? De ce se mai cheamă multiplu?
– Nu e o țeapă, dar trebuia să poarte și el un nume, și i-au zis multiplu.
– Și nu i-l puteți schimba? Dacă nu e bun totuși omul a dat banii pe el…
– Eu nu pot să-l schimb, că nu e bun, nu e treaba mea.
– Dar a cui, unde trebuie să se ducă?
– Păi nicăieri, e stricat nu înțelegeți? Ce știu eu, l-o fi ținut îndoit în buzunar, ce știu eu ce a făcut cu el de l-a stricat? Oricum ăsta e de unică folosință, nu se poate încărca așa că trebuie să ia altul.
Cardul nu avea nicio îndoitură, iar omul susținea că nu l-a folosit decât o dată. Tind să-l cred din două motive: că nu avea interes să mintă de vreme ce oricum nu se putea înțelege cu vânzătoarea RATB; și că dacă l-ar fi folosit de mai multe ori și ar fi epuizat toate călătoriile de pe el i-ar fi arătat asta pe computer, cucoanei de la tonetă. Or cardul era defect, după cum zicea ea, deci a fost o țeapă.
Aveam o întâlnire la care deja întârziasem și probabil că și omul voia să ajungă la aeroport, dar ar fi meritat ceva mai mult tărăboi chestia asta. Pentru că e posibil ca acele carduri să mai dea erori și să fie de fapt o țeapă pe care n-o mai sesizează nimeni, că oamenii se grăbesc să-și vadă de treabă, nu stau să reclame o țeapă de 8-10 lei. L-am lăsat în fața tonetei cu două hârtii de 5 lei în mână, cerându-i vânzătoarei încă un card multiplu, care să-l ducă înapoi la aeroport și să plece din minunata țărișoară în care cuvântul multiplu are alt sens decât în alte limbi de circulație..
Ohoo, ce subiect zemos ! am văzut și eu o fază similară, tot în aeroport: un cetățean chinez în vârstă încercând să se-nțeleagă în bruma de engleză pe care-o știa cu tanti de la toneta din aeroport. Evident, fără succes. L-am ajutat, nu mai știa săracul cum să-mi mulțumească, vroia să-mi dea bani… penibil.
Anunțurile pentru autobuz/trenul ăla de merge (sau mergea) la aeroport erau difuzate-n gura mare la megafonul de lângă banda de bagaje … în română. Și atât.
Porcăriile alea de carduri sunt mai sensibile decât o orhidee, iar cititoarele sunt configurate fără nici o urmă de gândire în ce privește interfața utilizator (timp de afișare prea scurt, extrem de intuitivele butoane ‘1’ și ‘2’, trăiască UTI, de la nașu’ mare).
Dap, de la UTI fără număr!
Eu nu prea folosesc RATB, doar metroul, dar când au apărut cardurile astea am fost extrem de încântat că s-a „unificat” transportul în comun. M-am trezit însă repede, când am intrat la metrou să încarc un abonament nou și tanti m-a trimis la plimbare, să caut un chioșc RATB să-mi bage abonament de metrou. Adică o plimbare de aproximativ 1km, în cazul meu. Dup-aia, după o vreme, cardul și-a dat obștescul sfârșit: nu-l mai vedea nici un aparat de taxare. Tanti de la chișcul RATB a zis că s-a stricat „poate l-ați ținut prea aproape de telefon”. Poate nu, am zis eu, dar n-ai cu cine să te cerți. Ei bine, când a murit și al doilea card cu jumate de abonament pe el și ceva lei în portofel, am renunțat la minunile „unificării” și am revenit la cartela de carton. Inutil să spun că nici unul dintre carduri nu erau nominale, nu am fost niciodată de acord să-mi dau datele personale la intrarea la metrou, așa că paguba nu s-a putut recupera. Acum mai am un plastic de-ăsta RATB, pentru cazurile în care am nevoie de un tramvai/autobuz, dar nu țin mai mult de 2 lei pe el.
Eu încă mai sunt încântată, dar am grijă să-mi mențin optimismul încărcând periodic portofelul electronic, ca să nu ajung la metrou și să cumpăr cartele.
Am patit-o si eu cu cardul (pardon, cartonul) ala. Mi-am pus direct bani de 10 calatorii, in ideea mea neinspirata de a nu mai avea nevoie prea curand de altul, ca doar merg rar si putin cu transportul in comun.
Ma urc in tramvai, cartonul abia cumparat, bonul in portofel. „Repetati validarea”. O data, de doua ori, de n ori pana am ajuns la cea de-a doua statie la care ma dadeam jos. Daca incercam sa verific ce sold am, dadea nush ce eroare. Evident, m-am si intors de unde ma dusesem, aceeasi poveste.
Cand cobor, ma duc ata la tanti care mi-a vandut minunea. Pe aparatul ei ii apareau toate cele 10 calatorii ale mele. Mai niste saptamani, patesc din nou. Iar ma duc sa o iau la intrebari si imi spune ca ea vede caltoriile, ce sa-mi faca ?! Pai sa-mi dea naibii un titlu de calatorie pe care sa-l si pot folosi! Ei, as! Pai sa ma duc eu la Unirii, sa depun o cerere cu tot cu cartonas, sa astept X timp (ceva zile, cica) si daca mi se aproba, imi dau banii inapoi.
Evident, am preferat sa pierd banii aia in loc sa pierd timpul pana la unirii, facut cereri si altele.
Dar mi se pare asa o tampenie de n-am cuvinte! Plus ca nu poti sa cumperi un bilet, ci minim doua, ca stie ei ca te si intorci, nu?
RATB ține la tine, vrea să te întorci la ei, client fidel 🙂
data viitoare scoateti card de plastic pt simplul fapt ca rezista. prima emitere mi se pare ca e gratuita, cel putin asa era cand mi l-am facut eu
oricum mare teapa cu cartelele de hartie RATB: ca sa beneficiezi de calatoriile de pe el trebuie sa platesti si suportul. nu inteleg cum celor de la Metrorex nu le-a venit inca ideea asta 😛
Evident se numeste multiplu pentru ca trebuie sa-l platesti de mai multe ori.
Asa-i! Multumesc ca m-ai luminat!!!
Există, deci, o explicație 🙂
nu stiu ce sa zic, pentru ca eu n-am avut niciodata probleme cu al meu. eu am d-ala nominal, cica portofel electronic, pe care poti sa pui si abonamente de toate felurile si bani pt calatorii.
da, si mie mi se pare aiurea sa ma duc la toneta ratb sa incarc abonament de metrou, dar in cazul meu e la 5 pasi de gura de metrou, asa ca nu ma deranjeaza extrem de tare.
si mie mi-au zis sa nu-l tin aproape de telefon ca se demagnetizeaza sau ce pisici face el. nu l-am tinut si functioneaza bine merci de 3-4 ani sau 5. oricum inca mai erau bilete de hartie cand mi-am facut eu cardul asta.
pe vremea cand circulam cu ratb des si aveam abomanent ma enerva ca trebuia sa ma duc la anumite centre daca voiam un abonament pe care nu-l avusesem pana atunci pe card. (de exemplu daca pana atunci avusesem numa’ abonamente pe toate liniile pt o luna, si ma pocnea ceva si voiam abonamentnuma’ pe o saptamana sau numa’ pe o linie, puteam incarca numai la anumite centre/tonete ratb).
dar sincer, la toneta unde incard eu sunt informatiile si in engleza. acu’ nu stiu dc tine de tanti de la toneta sau e generala informatia, dar oricum avisele alea par tipizate in ambele limbi.
totusi, intr-adevar, mi se pare o aberatie sa trebuiasca sa platesti si cartonasul ala in cazul in care vreo doar cateva calatorii.
Cat costa o calatorie la RATB din punctul A in punctul B? 1.3? Nu. Tzeapa. Cate autobuze vor ei. Ca trebuie sa platesti in fiecare, nu ca la metrou cand platesti 1 data.
Studiu de caz linia 102: Au impartit-o in 2: 102 si 202, cu transbordare super aiurea la CET Vitan, unde nu locuieste aproape nimeni.
au introdus mai nou, „calatoria/taxarea” de 60 de minute”- nu stiu cum sa ma exprim mai bine. te urci in orice ratb sau metrou, validezi chestia aia, apoi, in decurs de 60 de minute in oricate altceva-uri ratb sau metrou te-ai urca, validezi cartonul, dar cica nu-si mai retrage bani de pe el.
teoretic e minunat. practic functioneaza brici in tarile cu apa calda in care ratn-ul lor are „soseaua” lui pe care nu mai intra nicio alta mantzogarie pe roti, nici daca-l pici pe „sofer” cu ceara.
la noi, cel putin in bucuresti, in care dimineata poti sa faci mai bine de o ora de la moghioros la razoare (insert alt traseu criminal) cu ratb-ul este o crasa bataie de joc.
chiar si la metrou; pe linia 1 sau 3, intotdeauna le incurc, de la basarab in sensul spre calea victoriei mi s-a intamplat sa astept si 15 minute metroul. dimineata in zi de lucru, nu duminica la ora 14, cand tot poporul ia masa in familie. si nu in sensul ca am asteptat, a venit prea plin, am decis sa-l astept pe urmatorul.
si tot la metrou, nu peste tot cu o singura calatorie poti sa ajungi din punctul A in punctul B. daca ai ghionul si trebuie sa schimbi la gara de nord, mai trebuie sa validezi o calatorie, pasajul ala e criminal. sfatul meu personal, intrucat in general la gara se schimba pt magistrala 4, schimbati la basarab. acolo nu-s probleme de genul asta.
Dollo, hai ca esti de coma! Pai tu crezi respectiva tanti sta in acea incapere de 1 pe 1 pentru ca are multiple doctorare in limbi straine si bubuie de inteligenta? Nu inteleg de ce astepti mai mult de la dansa in afara de a iti intinde un card de calatorii pentru banii ce ii dai.
Nu imi vine sa cred ca doreai sa te iei la harta cu ea si sa faci taraboi. Mai degraba cearta-te cu toshiba ca nu da cu matura cat esti tu plecata de acasa. 😀
* doctorate.
Si cardul multiplu, daca avusese incarcata doar o calatorie, pe care o consumase…..