Mărțișorul primarilor pentru bucureșteni: un talcioc jegos

În timp ce Oprescu a făcut un regulament constipat pentru Centrul istoric, primăriile au dat autorizații de vândut mărțișoare și între liniile de metrou

Am aflat recent că Biserica Ortodoxă Română „nu recomandă purtarea mărţişorului, dar tolerează această tradiţie, având în vedere amploarea fenomenului şi atitudinea inofensivă a manifestării.” Biserica nu susține practica asta pentru că nu e lăsată de Dumnezeu, „mărțișorul este un simbol specific credințelor populare necreștine” (sursa).

Eu n-aș mai tolera-o – practica asta inofensivă zic – privind de câteva zile la halul în care a ajuns orașul. Nu că aș fi de acord cu părerea bisericii (pentru că așa cum spunea deunăzi o prietenă, când a auzit asta, biserica ar fi de întrebat dacă susține administrarea de medicamente, și de ce? sau transplantul de organe, că parcă nici ăla nu e lăsat de Dumnezeu), dar mă aduc la exasperare perioadele astea mărțișoristice și modul în care transformă ele orașul într-un talcioc uriaș și jegos.

La Unirea nu mai ai loc să faci un pas fără să calci pe o zambilă, lalea, narcisă, șnur, coșar, țestoasă, elefant, buburuză, trifoi, iar coșar, flori, flori, muuulte flori și bijuterii, tarabe, coșuri, mese, panouri, copertine. Ieșirile de metrou sunt blocate în ambele părți. Parcă erau niște reguli cu amplasarea de tonete la o distanță rezonabilă în caz de incendiu, cataclism, accident, Doamne ferește. Iar treaba asta se repetă în fiecare colț de trotuar, piață sau parc.

Și în spatele șirului de tarabe – jegul. De câte mărțișoare are nevoie populația României ca să se justifice bătaia asta de joc? Bine că Oprescu a știu să facă un regulament constipat pentru Centrul istoric, în timp ce primăriile de sector au dat autorizații de vândut mărțișoare și între liniile de tramvai și pe gura de aerisire de la McDonalds. E evident că totul pute a „hai să le luăm banii la fraierii care cred că vor da lovitura vânzând mărțișoare, cu prețul sacrificării brumei de aspect a orașului”.

Așadar, nația 80% ortodoxă face ce face popa – adică comerț – nu ce zice el 😉 Și haosul e departe de finalizare. Vine 8 Martie! Strângeți din dinți și strecurați-vă prin oraș spre treburile voastre.

 

Tags: , , ,

One Response to “Mărțișorul primarilor pentru bucureșteni: un talcioc jegos” Subscribe

  1. ady 05/03/2013 at 19:19 #

    pe 1 martie, era unu cu flori pe peron la pipera. 🙂 ce sa ma zic de aia de la iesire, ca era sa ma impiedic de alta lada cu flori, asezata fix in drumul oricarui muritor care iese de la metrou.
    ps. n-am comentat eu la articolul anterior. 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.