Mărțișorul primarilor pentru bucureșteni: un talcioc jegos

În timp ce Oprescu a făcut un regulament constipat pentru Centrul istoric, primăriile au dat autorizații de vândut mărțișoare și între liniile de metrou

Am aflat recent că Biserica Ortodoxă Română „nu recomandă purtarea mărţişorului, dar tolerează această tradiţie, având în vedere amploarea fenomenului şi atitudinea inofensivă a manifestării.” Biserica nu susține practica asta pentru că nu e lăsată de Dumnezeu, „mărțișorul este un simbol specific credințelor populare necreștine” (sursa).

Eu n-aș mai tolera-o – practica asta inofensivă zic – privind de câteva zile la halul în care a ajuns orașul. Nu că aș fi de acord cu părerea bisericii (pentru că așa cum spunea deunăzi o prietenă, când a auzit asta, biserica ar fi de întrebat dacă susține administrarea de medicamente, și de ce? sau transplantul de organe, că parcă nici ăla nu e lăsat de Dumnezeu), dar mă aduc la exasperare perioadele astea mărțișoristice și modul în care transformă ele orașul într-un talcioc uriaș și jegos.

La Unirea nu mai ai loc să faci un pas fără să calci pe o zambilă, lalea, narcisă, șnur, coșar, țestoasă, elefant, buburuză, trifoi, iar coșar, flori, flori, muuulte flori și bijuterii, tarabe, coșuri, mese, panouri, copertine. Ieșirile de metrou sunt blocate în ambele părți. Parcă erau niște reguli cu amplasarea de tonete la o distanță rezonabilă în caz de incendiu, cataclism, accident, Doamne ferește. Iar treaba asta se repetă în fiecare colț de trotuar, piață sau parc.

Și în spatele șirului de tarabe – jegul. De câte mărțișoare are nevoie populația României ca să se justifice bătaia asta de joc? Bine că Oprescu a știu să facă un regulament constipat pentru Centrul istoric, în timp ce primăriile de sector au dat autorizații de vândut mărțișoare și între liniile de tramvai și pe gura de aerisire de la McDonalds. E evident că totul pute a „hai să le luăm banii la fraierii care cred că vor da lovitura vânzând mărțișoare, cu prețul sacrificării brumei de aspect a orașului”.

Așadar, nația 80% ortodoxă face ce face popa – adică comerț – nu ce zice el 😉 Și haosul e departe de finalizare. Vine 8 Martie! Strângeți din dinți și strecurați-vă prin oraș spre treburile voastre.

 

Etichete: , , ,

One Response la “Mărțișorul primarilor pentru bucureșteni: un talcioc jegos” Subscribe

  1. ady 05/03/2013 at 19:19 #

    pe 1 martie, era unu cu flori pe peron la pipera. 🙂 ce sa ma zic de aia de la iesire, ca era sa ma impiedic de alta lada cu flori, asezata fix in drumul oricarui muritor care iese de la metrou.
    ps. n-am comentat eu la articolul anterior. 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

În așteptarea telefonului de la Angela Merkel

tausance-bun

Ce mai face echipa care l-a ajutat pe Iohannis să strângă un milion de like-uri pe Facebook și să ajungă președinte

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.