Prostie și hoție, în condițiile legii

România azi. Câțiva politicieni și faptele lor. Și o întrebare care mă macină de ceva vreme: noi ce facem?

O scurtă revistă a presei din ultimele zile o să vă dea o idee despre starea de sictir care mă încearcă tot mai acut în ultima vreme. Și nu, nu e de la astenie, futu-i!

„Dumitru-Verginel Gireadă (44 de ani) e deputat liberal. A ales, în urmă cu 17 ani, Partidul Naţional Liberal pentru că, în concepţia lui, e partidul care face ceva „în sensul dinamic al întăririi… banului, ca să spunem aşa“. Lui Gireadă îi place banul, dar îi place şi cartea. În 2010 a luat Bac-ul, deşi îl confundă şi acum pe Mihai Eminescu cu Ion Creangă. Anul ăsta se licenţiază în ştiinţe politice şi promite că n-o să plagieze. Nici n-ar şti de unde să plagieze, pentru că nu cunoaşte niciun autor de lucrări politice. Dar, până la urmă, întrebarea este următoarea: cum a ajuns Gireadă în Parlament?

Ce mult s-a schimbat viaţa lui Dumitru Gireadă în ultimele 12 luni! Acum un an era primar al comunei Mihai Eminescu (din care face parte şi satul Ipoteşti, locul natal al marelui poet), din judeţul Botoşani,  şi se afla într-un proces penal în care era acuzat de însuşirea prin fals în documente a unui teren din localitate. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Pedeapsa prevedea că nu mai poate ocupa funcţia deţinută la data comiterii infracţiunii. În iunie au fost alegerile locale. Nemaiavând voie să fie primar, în locul său a candidat soţia lui, care a şi câştigat primăria. În vara anului trecut, Gireadă, rămas fără funcţie, s-a gândit să candideze la un loc de deputat de Botoşani. Pentru că justiţia nu i-a suspendat dreptul de a alege şi de a fi ales, a candidat şi a câştigat” – de aici.

***

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a răzgândit în privința mutării Halei Matache, așa că a decis demolarea ei. „Pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache”, zice comunicatul primăriei.

Doar că, deși avea „autorizație obținută în condițiile legii”, Oprescu nu a avut curajul s-o facă pe față, la lumina zilei, ci în creierii nopții, când tot orașul se pregătea de codul portocaliu de ninsoare. Nu era nimic urgent, ci doar decizia lui de a mai demonstra o dată că face ce vrea în orașul ăsta, pentru că poate.

N-am scris până acum de Hala Matache, pentru că eram de părere că ceva tot trebuia făcut acolo, pentru rezolvarea mizeriei ce trena de ani de zile, dar gestul lui Oprescu mă face să mă întreb serios dacă mai are rost să faci ceva în țara asta. Pentru că este gestul care ne arată ce ne așteaptă, din 2014, când Oprescu va candida și probabil va ajunge chiar președintele României.

***

Până atunci, „Titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine, se arată în hotărârea Consiliului Naţional de Etică, dată publicităţii joi.” – de aici.

Ca prim ministru Ponta continuă să mintă cum a învățat la școală, și nimeni nu se mai revoltă măcar. Continuarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, când ele erau sistate și continuă să fie așa, este doar un exemplu.

***

Prefectul de Iași, Romeo Olteanu, s-a îmbogățit în ultimele 21 de zile cu 90.000 de euro. Banii provin din economiile pe care soția lui, Zenovia – profesor universitar – le-a făcut fără știrea lui. Așa zice el, cel puțin, care și-a justificat astfel noua declarație de avere, făcută desigur în condițiile legii – de aici.

***

În timpul ăsta, Băsescu suferă din dragoste.

 

* Fotografia este făcută de Viorel Ilișoi, la unul dintre numeroasele proteste organizate pentru Hala Matache. Mi s-a părut emblematică pentru România de râsu-plânsu pe care o împărțim cu stoicism.

Etichete: , , ,

7 comentarii la “Prostie și hoție, în condițiile legii” Subscribe

 1. Motanul 26/03/2013 at 14:28 #

  Dollo, eu sper totusi ca o se te intorci din concediul din Grecia:). Oricum ai nevoie cred, de o pauza de Romania:).

  • Dollo 26/03/2013 at 15:03 #

   Da, dar ce naiba să faci în Grecia? Pentru pauzele mai lungi e nevoie și de distanțe mai lungi

   • Motanul 26/03/2013 at 15:58 #

    Stai pe plaja, citesti o carte, mananci si bei bine si dai din cap aprobator cand ti se vaicaresc grecii ce rau le merge. O sa te simti minunat!:)

 2. Vlad 26/03/2013 at 14:59 #

  Cat adevar…Si sunt foarte multi „politicieni” daca nu chiar toti, desi nu e bine sa generalizam, care nu au facut un lucru bun pentru tara sau pentru cei care au pus stampila pe ei. Interesul general a fost marirea conturilor deja grase cu banii de care trebuia sa beneficiem noi, votantii, care ne’am lasat mintiti de ataaaaaatea ori si ori suntem prosti ori a inceput sa ne placa. Dar la urma urmei asta meritam, asta i’am LASAT sa ne faca in peste 20 de ani de (cica) democratie. Il meritam pe Basescu caruia i’au spus peste 7 mil. de oameni „dute pe mare” si el nu a plecat chiar daca a fost pus in functie de doar 5 mil. de oameni poate prea creduli sau poate prea increzatori si dornici sa scape de Iliescu. Il meritam si pe plagiatorul Ponta si pe Antonescu care in urma cu ceva timp injura PDL-ul si acum oamenii de acolo sunt atat de eficienti si utili partidului sau. Asta’i tara, cat timp ii LASAM sa faca lucrurile asta le vor face fara sa le pese de popor.

 3. Niki 26/03/2013 at 15:34 #

  Cum adica noi ce facem? Muncim si platim taxe si impozite sa aiba Victoras cu ce plati salariul lui Verginel si autostrada suspendata a lui Sorinel.

 4. Nautilus 27/03/2013 at 00:07 #

  De fapt nu prea e aşa. Sau poate a fost, cât domneau Ceauşescu, Iliescu, Născase etc – plăteai taxe, totul bine şi frumos, nu plăteai, venea Garda Financiară şi te amenda.

  Se pare că de ceva vreme au descoprit metode mai moderne şi mai puţin costisitoare, după câte spunea renumitul site CriticAtac.ro: nu plăteşti impozite sau te sustragi de la asigurarea de sănătate de la Stat, vin nişte săraci şi îţi taie capul.

  E mai eficient decât să plăteşti salarii de mii de lei pe lună, sedii, maşini şi calculatoare la Garda Financiară şi ANAF 🙂

  ~Nautilus

 5. skrum 27/03/2013 at 00:35 #

  din ciclul românii fac lucruri trăznite…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR