Prostie și hoție, în condițiile legii

România azi. Câțiva politicieni și faptele lor. Și o întrebare care mă macină de ceva vreme: noi ce facem?

O scurtă revistă a presei din ultimele zile o să vă dea o idee despre starea de sictir care mă încearcă tot mai acut în ultima vreme. Și nu, nu e de la astenie, futu-i!

„Dumitru-Verginel Gireadă (44 de ani) e deputat liberal. A ales, în urmă cu 17 ani, Partidul Naţional Liberal pentru că, în concepţia lui, e partidul care face ceva „în sensul dinamic al întăririi… banului, ca să spunem aşa“. Lui Gireadă îi place banul, dar îi place şi cartea. În 2010 a luat Bac-ul, deşi îl confundă şi acum pe Mihai Eminescu cu Ion Creangă. Anul ăsta se licenţiază în ştiinţe politice şi promite că n-o să plagieze. Nici n-ar şti de unde să plagieze, pentru că nu cunoaşte niciun autor de lucrări politice. Dar, până la urmă, întrebarea este următoarea: cum a ajuns Gireadă în Parlament?

Ce mult s-a schimbat viaţa lui Dumitru Gireadă în ultimele 12 luni! Acum un an era primar al comunei Mihai Eminescu (din care face parte şi satul Ipoteşti, locul natal al marelui poet), din judeţul Botoşani,  şi se afla într-un proces penal în care era acuzat de însuşirea prin fals în documente a unui teren din localitate. În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Pedeapsa prevedea că nu mai poate ocupa funcţia deţinută la data comiterii infracţiunii. În iunie au fost alegerile locale. Nemaiavând voie să fie primar, în locul său a candidat soţia lui, care a şi câştigat primăria. În vara anului trecut, Gireadă, rămas fără funcţie, s-a gândit să candideze la un loc de deputat de Botoşani. Pentru că justiţia nu i-a suspendat dreptul de a alege şi de a fi ales, a candidat şi a câştigat” – de aici.

***

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a răzgândit în privința mutării Halei Matache, așa că a decis demolarea ei. „Pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache”, zice comunicatul primăriei.

Doar că, deși avea „autorizație obținută în condițiile legii”, Oprescu nu a avut curajul s-o facă pe față, la lumina zilei, ci în creierii nopții, când tot orașul se pregătea de codul portocaliu de ninsoare. Nu era nimic urgent, ci doar decizia lui de a mai demonstra o dată că face ce vrea în orașul ăsta, pentru că poate.

N-am scris până acum de Hala Matache, pentru că eram de părere că ceva tot trebuia făcut acolo, pentru rezolvarea mizeriei ce trena de ani de zile, dar gestul lui Oprescu mă face să mă întreb serios dacă mai are rost să faci ceva în țara asta. Pentru că este gestul care ne arată ce ne așteaptă, din 2014, când Oprescu va candida și probabil va ajunge chiar președintele României.

***

Până atunci, „Titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine, se arată în hotărârea Consiliului Naţional de Etică, dată publicităţii joi.” – de aici.

Ca prim ministru Ponta continuă să mintă cum a învățat la școală, și nimeni nu se mai revoltă măcar. Continuarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, când ele erau sistate și continuă să fie așa, este doar un exemplu.

***

Prefectul de Iași, Romeo Olteanu, s-a îmbogățit în ultimele 21 de zile cu 90.000 de euro. Banii provin din economiile pe care soția lui, Zenovia – profesor universitar – le-a făcut fără știrea lui. Așa zice el, cel puțin, care și-a justificat astfel noua declarație de avere, făcută desigur în condițiile legii – de aici.

***

În timpul ăsta, Băsescu suferă din dragoste.

 

* Fotografia este făcută de Viorel Ilișoi, la unul dintre numeroasele proteste organizate pentru Hala Matache. Mi s-a părut emblematică pentru România de râsu-plânsu pe care o împărțim cu stoicism.

Etichete: , , ,

7 comentarii la “Prostie și hoție, în condițiile legii” Subscribe

 1. Motanul 26/03/2013 at 14:28 #

  Dollo, eu sper totusi ca o se te intorci din concediul din Grecia:). Oricum ai nevoie cred, de o pauza de Romania:).

  • Dollo 26/03/2013 at 15:03 #

   Da, dar ce naiba să faci în Grecia? Pentru pauzele mai lungi e nevoie și de distanțe mai lungi

   • Motanul 26/03/2013 at 15:58 #

    Stai pe plaja, citesti o carte, mananci si bei bine si dai din cap aprobator cand ti se vaicaresc grecii ce rau le merge. O sa te simti minunat!:)

 2. Vlad 26/03/2013 at 14:59 #

  Cat adevar…Si sunt foarte multi „politicieni” daca nu chiar toti, desi nu e bine sa generalizam, care nu au facut un lucru bun pentru tara sau pentru cei care au pus stampila pe ei. Interesul general a fost marirea conturilor deja grase cu banii de care trebuia sa beneficiem noi, votantii, care ne’am lasat mintiti de ataaaaaatea ori si ori suntem prosti ori a inceput sa ne placa. Dar la urma urmei asta meritam, asta i’am LASAT sa ne faca in peste 20 de ani de (cica) democratie. Il meritam pe Basescu caruia i’au spus peste 7 mil. de oameni „dute pe mare” si el nu a plecat chiar daca a fost pus in functie de doar 5 mil. de oameni poate prea creduli sau poate prea increzatori si dornici sa scape de Iliescu. Il meritam si pe plagiatorul Ponta si pe Antonescu care in urma cu ceva timp injura PDL-ul si acum oamenii de acolo sunt atat de eficienti si utili partidului sau. Asta’i tara, cat timp ii LASAM sa faca lucrurile asta le vor face fara sa le pese de popor.

 3. Niki 26/03/2013 at 15:34 #

  Cum adica noi ce facem? Muncim si platim taxe si impozite sa aiba Victoras cu ce plati salariul lui Verginel si autostrada suspendata a lui Sorinel.

 4. Nautilus 27/03/2013 at 00:07 #

  De fapt nu prea e aşa. Sau poate a fost, cât domneau Ceauşescu, Iliescu, Născase etc – plăteai taxe, totul bine şi frumos, nu plăteai, venea Garda Financiară şi te amenda.

  Se pare că de ceva vreme au descoprit metode mai moderne şi mai puţin costisitoare, după câte spunea renumitul site CriticAtac.ro: nu plăteşti impozite sau te sustragi de la asigurarea de sănătate de la Stat, vin nişte săraci şi îţi taie capul.

  E mai eficient decât să plăteşti salarii de mii de lei pe lună, sedii, maşini şi calculatoare la Garda Financiară şi ANAF 🙂

  ~Nautilus

 5. skrum 27/03/2013 at 00:35 #

  din ciclul românii fac lucruri trăznite…

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.