Sătui de evaziune fiscală, cetățenii au pus mâna pe lopeți

Supărați că restul țării nu le-a asfaltat ulițele cât au fost ei la muncă în străinătate, maramureșenii au pus mână de la mână și și-au dat glodul din fața vilelor.

În satele din nordul țării, acolo unde fiecare gospodărie are cel puțin un membru plecat la muncă în străinătate, se petrec lucruri aparent trăsnite. ProTV zice că tanti Florica și nea Gheorghe, sătui să mai meargă prin glod, au pus mâna pe utilaje și și-au făcut singuri stradă cu asfalt. Ca să le demonstreze aleșilor că ei sunt mai gospodari decât ei, zice știrea.

Bine, o fi și asta, dar eu zic că altul e mesajul real aici. Și anume acela că după 20 de ani de muncă în străinătate, mai la negru mai la gri, oșenii, maramureșenii și probabil în curând și alții ca ei au înțeles că de unde nu dai nimic nu prea ai ce să ceri. Dacă forța de muncă din zonele alea s-a tot dus să construiască diverse alte țări, fără să plătească taxe și impozite în România, de unde să le facă primăriile din localitățile lor drumuri și utilități? Pentru că, se știe, acasă au rămas bătrânii și eventual nevestele casnice cu copiii.

Iar datele fiscale ne arată de ani de zile că în România jumătate dintre județe primesc bani de la celelalte, în fruntea listei fiind Vasluiul, dar și Maramureșul e printre județele primitoare. Așadar, sigur e bine că sunt oameni muncitori și descurcăreți, că au umplut lumea cu priceperile lor, dar hai să nu fim ipocriți când venim acasă și să ne supărăm că restul țării nu a pus mână de la mână ca să ne facă nouă ulița șosea.

Da, e adevărat și că ei au trimis bani în țară, dar le-au trimis rudelor lor ca să-și cumpere plasme, țoale,  jucării la copii și eventual i-au zidit în propriile case. Un exemplu grăitor despre ce zic aici este reportajul pe care l-am făcut în anii 90 la Certeze, satul din Oaș în care fiecare casă era o vilă, dar nu aveau apă curentă ca să-și poată folosi de exemplu mașinile de spălat aduse de prin Vest.

Prin urmare, mie știrea asta îmi place, respiră optimism. Încep să vină zilele alea în care românii înțeleg în sfârșit că nu se va face nimic dacă nu facem ceva. Mai trebuie să înțelegem că mergând la vot și alegând în cunoștință de cauză putem cere ceva de la politicieni și că numai stând cu geana pe ei îi mai oprim din furat.

 

Tags: , , ,

17 Responses to “Sătui de evaziune fiscală, cetățenii au pus mâna pe lopeți” Subscribe

  1. Sonia B 21/03/2013 at 12:26 #

    Dollo , ceva ceva bani ajung si in tara , prin TVA-ul ce-l platesti de fiecare data cand achizitionezi ceva , prin taxa si impozitul local pe vila construita cu banii munciti afara .
    Cu respect , umila-mi parere …

    • Dollo 21/03/2013 at 12:41 #

      Ai dreptate, numai că aceste surse sunt insuficiente pentru nevoile unei comunități. Impozitul pe casă se plătește oricum, indiferent ce îmbunătățiri sau zorzoane îi pui, și e destul de simbolic, mai ales în rural. Iar grosul unui buget local vine din impozitul pe venituri, adică în principal din locurile de muncă și afacerile derulate în localitatea respectivă. De asta se și face echilibrare de bugete și jumătate dintre județe primesc de la celelalte, pentru că nu produc suficient cât le-ar trebui pentru propria întreținere măcar. Darmite și pentru investiții…

  2. ovi 21/03/2013 at 12:51 #

    Dollo,

    Nu incerca sa-i scuzi pe primarii de la tara ca n-au nici o scuza. Exista bani europeni, se pot face proiecte. Eu stiu primari de comune care au facut si drum, au tras si apa si canalizare in comuna si totul pe proiect european. Dar no, la noi primarii de comune s-au invatat sa stea si sa astepte sa le dea cineva bani. Bine zice Sorin Ionita ca o reforma mai acuta decat regionalizarea ar fi comasarea a 3 comune in una singura. Macar asa ar avea bani din impozitele proprii pentru personalul din primarie pt ca in prezent o sumedenie de comune pana si fonduri de salarii trebuie sa primeasca de la guvern.

    • Dollo 21/03/2013 at 13:21 #

      Una nu o exclude pe cealaltă.

    • dojo 21/03/2013 at 14:53 #

      Ovi, iti dau dreptate.

      Satul / comuna (s-a facut si comuna in anii astia) in care s-a nascut bunica-mea arata de zici ca-i in Germania. Au un primar tanar, care a tras de pe unde a putut. Acum au asfalt cam peste tot (e sat de munte si acum cativa ani era ca vai de dumnezeul lui), canalizare, gaz si INTERNET. Cladirile ‘statului’ sunt renovate, drumurile curate, e plin de indicatoare noi etc. Deci se poate, daca vrei sa faci si altceva decat doar sa-ti umpli teschereaua cu bani nemunciti

  3. dojo 21/03/2013 at 12:53 #

    Bun, eu traiesc in Timisoara, platesc taxe peste taxe si tot am parte de drumuri de 2 lei. Sa nu zic de cresterea infractionalitatii, de am ajuns intr-un cartier super-linistit (odata) sa ne obisnuim cu vesti de genul: s-a mai spart un apartament, s-au mai furat cateva biciclete, s-au mai furat chiar baterii DIN MASINI etc.

    Problema in Romania nu este lipsa impozitelor si nici a boilor care inca mai dau bani statului, problema este ca banii aia sunt atat de bine ‘aranjati’ incat rezultatele se vad cu ochiul liber. De la lipsa unei infrastructuri decente, la alte lipsuri de prin toate domeniile controlate de stat.

    • Dollo 21/03/2013 at 13:21 #

      Așa-i, dar deja intrăm în celălalt subiect: acela că ăia rămași acasă sunt prea neputincioși/indiferenți la ce fac „aleșii”. Lipsa implicării civice atâția ani, votul cumpărat, absenteismul, dezinteresul cetățenesc în general au născut ceea ce avem azi.

  4. VASILIU MIRCEA PAUL 21/03/2013 at 13:58 #

    Dar cei ne-plecați și în putere, însă fără bani pentru asfalt ? Ce-i împiedică să paveze cu piatră de rîu jumăteatea de uliță aparținătoare (cît e frontul stradal) ? Zău că mersul pe șest la vecina ÎN CIZME DE CAUCIUC scade drastic apetitul sexual. Sau vorba vînătorului de munte fugit de la unitate după trei luni cu tot cu schiuri la tînăra lui nevastă:
    „Și după ce ai regulat-o a treia oară ce ai făcut ? Păi am… a patra oară, să trăiți ! Chiar așa ? Păi să vedeți, de data asta mi-am dat jos schiurile.”

    Vînos neam, românii ăștia.

  5. Motanul 21/03/2013 at 15:43 #

    Ahem, Certeze e in județul Satu Mare, iar in fata imobilului din poza era drum asfaltat si înainte, dar plin de gropi, pardon cratere. Daca după 23 de ani de la revoluție au reușit sa asfalteze craterele alea…, jos clopu :p!

    • Dollo 21/03/2013 at 16:48 #

      Certeze era exemplul meu, ProTV vorbește despre altă localitate.

  6. Claudiu Minea 21/03/2013 at 16:18 #

    Inca nu i-a amendat primaria ca au facut lucrare fara autorizatie de constructie? 🙂

    • Dollo 21/03/2013 at 16:47 #

      nu, că n-au folosit borduri din marmură precum Gigi pe moșia lui Chiliman 😉

      • Claudiu Minea 21/03/2013 at 16:50 #

        Au timp sa ii amendeze.

        Va mai amintiti de cei din Moldova care si-au facut pod singuri (precedentul fusese luat de ape si au asteptat mult si bine sa il repare autoritatile)? Au fost rapid amendati…

  7. Adrian 21/03/2013 at 21:04 #

    Dollo, ti-ai tras reclame pe site? Bag seama ca nu prea a functionat butonul de eurodonatii. Pai sa-ti fie de bine, zic !

    • Dollo 21/03/2013 at 21:06 #

      Nu știu la ce reclame te referi, dar nu, nu mi-am tras… butonul de donații funcționează

      • Adrian 21/03/2013 at 21:46 #

        E una mare cu Stirile ProTV, cel putin la mine pe tableta asa apare…

        • Adrian 22/03/2013 at 08:47 #

          Na, draci, acum am vazut ca e de fapt link-ul tau catre reportajul din stirile ProTV care de fapt a luat-o razna. In fine, o sa mai incercam cu butonul cand si cand:)

Leave a Reply

Oldies but goldies

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.