In love și în bani

Mașina mi-am luat-o după formă și culoare, și după aproape cinci ani o iubesc ca în prima zi. Acum ajutați-mă voi să îmi iau și un eReader după caracteristici. Aștept sugestii de la cine are și îl folosește, nu din auzite.

A veam programare azi la service ca să schimb plăcuțele de frână. Nu le-am schimbat niciodată în aproape cinci ani de când am mașina, și 45.000 de km, așa că scârțâitul de după iarna asta de la semafor mi-a zis că gata, și-au trăit traiul plăcuțele astea. Mi-a zis o prietenă că ea le-a schimbat de două ori în șapte ani, deci toate datele problemei spuneau că va trebui să fac azi această cheltuială de 400 de lei, mai ales că de Paște plecăm în Grecia, cum v-am spus, deci drumul lung cere frâne bune.

Ei, știți senzația aia când v-ați obișnuit deja cu gândul că veți cheltui niște bani, și vă spune tipul de la service că nu e nevoie, plăcuțele sunt încă bune – „le-ați mai schimbat undeva în altă parte? că la noi în sistem zice că nu le-ați schimbat niciodată” –  e ca și când îți zice că pari mai tânără cu zece ani. Plus că ai impresia că ai găsit pe stradă banii ăia pe care aveai de gând să-i cheltui 🙂

Așadar, pe drum spre casă am cântat:

Și chiar sunt in love with my car, pentru că mi-am dat seama că am nimerit o mașină bună, care nu mi-a făcut probleme cum am auzit că s-au plâns alții de modele diferite ale aceleiași mărci. Micra mea s-a comportat exemplar, nu i-am schimbat decât uleiul, filtrele și ștergătoarele. Plus bateria astă toamnă. În rest continuă să fie mașina visurilor mele și merită să fie lăudată și iubită. S-o plimbe mama pe ea de dodoloață roșioară! 🙂

Și pentru că azi am senzația că am câștigat 400 de lei – pe care nu i-am mai cheltuit pe plăcuțe – vă cer un sfat pentru că deja știu ce voi face cu ei. Mai pun ceva și cumpăr un eReader. Dar pentru că deja de câteva zile oscilez între părerile cunoscuților despre ce marcă să aleg, și sunt incapabilă să mă decid chiar dacă am văzut nenumărate comparații pe Internet, vă întreb și pe voi: Kindle, Nook, Kobo? Vreau să-mi spuneți de care și de ce?, ca la o femeie care și-a ales mașina după formă și culoare, și iată, după aproape cinci ani e încă îndrăgostită de ea 🙂

Deci nu vreau link-uri cu pledoarii pro/contra că am vizionat destule, vreau concret care marcă, ce model, și pe ce considerente considerați voi că e mai bun.

Etichete: , , , , , ,

52 comentarii la “In love și în bani” Subscribe

  1. Motanul 05/04/2013 at 16:12 #

    Despre placutele de frana:
    Deci dupa 5 ani de condus in Bucuresti, 45.000 de Km, scartait, si placutele sunt ca noi. Lol, ori ai incurcat masina(verifica numarul de inmatriculare) si ai luat alta asemanatoare din vreo parcare sau…mecanicul ala te-a confundat. Mai auzi scartaitul cand franezi? Vezi ca daca nu ti le schimbi la timp, se duc discurile de frana(aia distractie la pret).

    • Dollo 05/04/2013 at 16:22 #

      Scârțâitul s-a auzit de câteva ori în primele zile de după zăpadă, pentru că a stat mașina mai mult în parcare, din lipsă cauciucuri de iarnă. Tipul de la service nu a zis că sunt ca noi, a zis că nu trebuie schimbate, că mai țin până la următoarea revizie, adică la vară. Și scârțâitul a zis că a fost de la faptul că erau cam ruginite, deoarece nu a fost folosită prea mult mașina în iarna asta. Acuma nu văd ce interes ar fi avut să nu mi le schimbe, că doar erau bani de luat…

  2. VASILIU MIRCEA PAUL 05/04/2013 at 16:36 #

    Atunci cînd plăcuțele se uzează pînă la „rădăcină” nu se aud scîrțîieli ci hîrjîieli fier-pe-fier. Pun pariu că domnul care vă ia peste picior e genul (tipic bucureștean, dar nu numai) „accelerații disperate, frînat idem”. Atunci cînd conduci potolit și frînezi majoritar cu motorul este absolut verosimil să atingi 50.000 km cu un set de plăcuțe. Felicitări domnișoară Dollo, țineți-o tot așa (menajați mult mai multe decît plăcuțele).

    • Andor 08/04/2013 at 14:36 #

      si io te felicit! Inseamna ca matale conduci foarte corect, preventiv si economic. Mai rar asa soferi.
      Sa ne spui numa’ si noua cate ti-ai auzit pana acuma in trafic ! :d

  3. Gilbert 05/04/2013 at 18:44 #

    Da, scârţâiala e 100% de la rugină (am aceeaşi situaţie). Când se ajunge la discul de frână sună total diferit şi vei şti imediat care-i problema (am trecut şi prin asta).
    Într-adevăr, folosirea frânei de motor menajează considerabil plăcuţele şi le măreşte durata de viaţă.
    Doar pentru un schimb al plăcuţelor de frână te poţi duce liniştită şi la un alt service (dar tre’ să stai cu ochii pe „meseriaş”).

    În rest, n-am nici un sfat pentru reader. N-am. Şi dac-aş avea probabil că mi l-ar confisca imediat juniorul, aşa cum a făcut şi cu tableta. :))

    • Dollo 06/04/2013 at 18:02 #

      Păi eu nu știu nici cum arată plăcuțele alea, așa că degeaba aș sta cu ochii pe meseriaș 🙂

  4. ady 05/04/2013 at 19:42 #

    intrucat am cunoscut-o, pot sa zic ca m-am indragostit si eu de masina ta?! tot pentru forma si culoare, ca tot femeie mi-s. 🙂
    si am citit si partea de e-reader, deoarecere si eu visez la unul.

    dar acu’ am si eu intrebari, daca am kindle (ca asta recomanda majoritatea, vaz) tre’ sa cumpar carti doar de la kindle?
    care-i treaba cu asta?
    nu pot sa descarc carti de oriunde, atat timp cat sunt intr-un format pe care aparatu’ zice ca-l accepta?
    sau sa le cumpar din alta parte?
    eu, de exemplu, imi doresc un kindle pentru acele carti care nu au mai fost traduse la noi. de exememplu, s-a tradus prima parte, si apoi pas. visez color la urmarile de la „inima de cerneala” si la vreo 2-3 volume din saga familiei malaussene. si la vreo 2 allende care n-au aparut la noi, si la „faurul iernii”- ultima parte dintr-o trilogie e lui pratchet, si la toate volumele din lumea disc (nu vreau sa le cumpar de la noi si la biblioteca nu le au pe toate) si la….. ma opresc, gata.
    nu pot sa citesc carti scanate? in pdf sau alt format pe care, teoretic kindle il accepta?
    nu pot sa cumpar cele putine carti pt e-reader care apar si la noi?
    lamuriti-ma si pe mine, va rog.
    merci.

    • Adita_Puta_Mare 05/04/2013 at 21:41 #

      Eu am kindle si sunt f multmuit. Se poate citi si in alte formate nu numai in cel proprietar (AZW, KF8), pdf merge de minune. POti cumpara carti de pe amzon sau din alte parti. Poti citi carti scanate. Gasesti informatii pe net. Nu are rost sa-mi pierd timpul sa fac un review.

    • Andor 08/04/2013 at 14:38 #

      Poti incarca o carte (doc sau pdf) prin site-ul lor si ti-o converteste in formatul Kindle. E gratis, trebuie numai sa-ti inregistrezi un user cu numarul device-ului
      .

  5. Motanul 05/04/2013 at 21:40 #

    M-am uitat la toate shopurile de cărți disponibile pe iPad(iBooks, Amazon, Kobo) si am văzut ca prețurile variază. Cel mai ieftin(pentru cartea care ma interesa) a fost iBooks, apoi Amazon cu 5 centi mai scump iar Kobo era cel mai scump(cu doi euro mai scump). Cred ca trebuie sa iei in considerare si asta la alegerea eReader-ului.

  6. mihai 06/04/2013 at 07:57 #

    Buna ziua, am un Kindle Touch screen Wi-Fi +3G, sunt multumit de el, calatoresc destul de mult si e foarte convenabil sa am la mine mai multe zeci de carti stocate intr-un gadget de cateva sute de grame. Se citeste foarte usor, ecranul e-ink e convenabil la ochi, dar noaptea iti trebuie sursa de lumina (o lampa de carte cel putin, la fel ca pentru o carte normala – pentru ca ecranul nu are iluminare background). Cartile le-am descarcat de pe Project Gutenberg – gasesc aici gratuit in special carti clasice (in engleza), dar am gasit si pe Amazon cateva gratuite. In limba romana am cateva descarcate in format pdf – astea sunt mai greu de citit din cauza ecranului destul de mic, el ti le afiseaza in pagina astfel incat le vezi scrise foarte marunt, si desigur, poti sa maresti imaginea usor, din doua degete, ca la ipad, dar apoi trebuie sa muti imaginea ca sa citesti tot randul. Se poate comuta intre imagine landscape sau portret, deci poti citi si de-a latul.
    Cand citesti o carte electronica, poti in orice moment sa accesezi un dictionar care sa-ti detalieze explicatia unui cuvant greu. Asta ma ajuta cand citesc in engleza (si dictionarul e tot in engleza, dar te lamuresti destul).
    Are si functia de „text-to-speech” care e de asemenea faina, poti alege sa iti citeasca e-readerul textul (e un robot care citeste fara intonatie, dar oricum, e nativ in engleza, te ajuta sa-ti imbunatatesti pronuntia). Exista si carti audio, dar sunt mai scumpe, inca nu am cumparat nici una.
    Wi-Fi e super fain, avantaj ca poti accesa si internetul, deci mail, facebook, etc., daca nu ai laptopul disponibil. In zone fara wi-fi, se conecteaza 3G, dar asa poti accesa doar Wikipedia si Amazon. Nu cred ca se merita acest 3G.
    Dezavantaj: nu poti citi documente in format doc. pps, dar pentru astea ai oricum laptopul.
    Nu am vazut inca cum se prezinta aplicatiile e-book reader de pe tabletele mai noi, dar oricum ecranul LCD nu cred ca se poate compara cu cel e-ink cand e vorba de citit ore intregi.
    Si nu in ultimul rand, felicitari pentru blog, va citesc cu mare placere de vreo doi ani, cand lipsiti o zi parca nu mai are nici un farmec navigatul pe net.

    • ady 06/04/2013 at 10:41 #

      chestia asta cu wi-fi inseamna ca trebuie sa ai un abonament cu net pt e-reader sau pe telefon? sau pur si simplu, in zonele cu net gratis, daca ma pot exprima asa (in zona universitate parca, sau in unele cafenele, terase, etc) te poti conecta fara ca tu, detinatorul/utilizatorul de e-reader sa ai un abonement pt net undeva?
      scuze, dar eu sunt mai tontutza la capitolul tehnologie. 🙂

      • Dollo 06/04/2013 at 17:52 #

        wi-fi poți să ai și acasă, dacă ai un abonament la internet și un device care transmite internetul ăla la toate calculatoarele din casă. și da, e-readerul îl poate lua prin wi-fi și din locurile publice, ca pe o boală 😉

      • spufi 09/04/2013 at 07:31 #

        ady, Kindle 3G e singurul device care se conecteaza la net oriunde ai fi, free – prin 3G de la operatorii de telefonie mobila. Deci oriunde ai acoperire de retea de telefonie mobila, ai si net pe Kindle 3G. Problema e ca browserul e experimental, rata de refresh a ecranului e-ink e f mica, si e cam chinuitor.
        Nu iti trebuie niciun contract, si nicio parola, nimic – e deal facut de Amazon cu operatorii locali, in toata lumea, ca sa poata userii sa traga cartile cumparate de pe Amazon oriunde ar fi.

    • Dollo 06/04/2013 at 17:53 #

      Mulțumesc pentru sfat și laude 🙂

    • Andor 08/04/2013 at 14:43 #

      Se conecteaza pe 3g gratis (testat SUA, Germania si Romania) si poti accesa orice pagina de net (fara flash-uri deosebite) dar doar dupa inregistrarea device-ului (de fapt, paginile se incarca dupa rutarea si „traducerea” lor prin serverele Amazon. Vezi explicatia anterioara cu „tradusul” altor tipuri de fisiere).

  7. mihai 06/04/2013 at 13:30 #

    eu am luat cadou pentru o prietena un kindle wifi de pe amag cu 399 ROn si ea e f multumita. dezavantaj ar fi ca nu are touch dar in rest e super fain zicea ea. plus ca ea oricum folosea servicii de ebooks de la amazon si shelf si nu mai stiu ce si practic cu kindle-ul si-a downloadat toata biblioteca deja existenta dupa ce s-a autentificat pe amazon :D. kindle is the choice 😀

  8. gingko 07/04/2013 at 18:21 #

    Kindle PaperwhiteTouch Screen Ereader with Built-In Light (fara 3G)
    Sunt posesorul acestui reader de vreo 3 saptamini si micuta bijuterie face toti banii. Poti citi si in intuneric total si in soare puternic. Foarte placut si odihnitor ochiilor. Are lumina incorporata a carei intensitate o reglezi in functie de lumina ambienta. Am multe carti in format doc si pdf pe care nu le poate citi dar o simpla conversie in txt rezlova totul. Recunoaste diacriticele. L-am cumparat de la PCGarage cu vreo 650 lei. Acolo l-am gasit la cel mai bun pret din Romania. Saptamina trecuta am fost insa in Anglia unde in aeroport costa 99 Pounds = 500 lei. Acum imi pare rau ca nu am cumparat inca unul ca ma razboiesc cu fiul meu cine e la rand la citit 🙂
    Am avut ocazia sa incerc si un Sony dar nu se compara. Acest Kindle are cea mai buna rezolutie dintre toate readerele iar lumina incorporata e pur si simplu magica. Ti-l recomand cu caldura.

  9. Silviu 07/04/2013 at 19:34 #

    Ia-ți un iPad, pe care poți descărca și instala gratis aplicația Kindle din Appstore. Cu această aplicație poți citi cărți în format electronic. Poți alege dintre mai multe tipuri de fonturi, mărimea scrisului, culoarea back-groundului. Poți regla iluminarea ecranului, astfel încât poți citi și la lumina zilei și noaptea, fără să fie deranjant sau obositor pentru ochi. În plus ai și wi-fi și posibilitatea de a instala o grămadă de alte aplicații interesante de care cu siguranță nu te vei plictisi. Singura diferență ar fi prețul, dar poți cumpăra tableta în rate (mergi la Media Galaxy).

  10. Tasepenet 08/04/2013 at 07:44 #

    La ce srevice ai mers, ca si eu am tot un Nissan (modelul Note, ce-i drept) si de fiecare data cand ajung cu ea pe la revizii, inspectii etc. imi spun aia ca s-a dus acceleratorul monocarenat de la turbogeneratorul particular de pe partea stanga sau elicea de hiperspatiu pe baza de carbura de tungsten si ma-ndoaie la portofel?

    • Dollo 08/04/2013 at 09:22 #

      Întotdeauna la Badsi, de unde am și cumpărat-o.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.