Ce vrăji a mai făcut mama în bucătărie

Tartă cu spanac, brânză și kaizer. Bonus - s-a făcut socataaa!

N -am asistat la facerea „coroniței cu spanac”, cum i-a zis mama, dar am degustat-o la micul dejun, și pot să vă spun cu certitudine că s-a făcut cam așa:

Aluatul – poate să fie o cocă simplă făcută în casă sau foitaj. A doua variantă e mai gustoasă, pentru că prima iese cam „pâinoasă”.

Compoziția se face din 250 de grame de spanac proaspăt, o ceapă, alte patru fire de ceapă verde și unul-două de usturoi, cam 100 de grame de brânză și cam tot atâta de kaizer, un ou și mirodenii.

Spanacul, ceapa, usturoiul și kaizerul se taie, se călesc, iar după ce se răcesc un pic adăugați brânza și oul bătut.

Montarea se face într-o cratiță rotundă și încăpătoare și pare a fi piesa de rezistență. Mai exact trebuie ca foaia să fie rotundă, să acopere tot fundul cratiței. Umplutura se pune doar pe margini, de jur împrejur ca un colac, lăsând mijlocul cratiței liber. Foaia din această porțiune de mijloc se taie ca o pizza, astfel încât să vă iasă opt felii pe care să le răsfrângeți din mijloc spre margine, peste compoziție, lipind vârfurile de marginile aluatului.

Ungeți colacul rezultat cu un alt ou bătut și băgați la cuptor. În final trebuie să vă iasă o coroniță precum cea din imagine, cu centrul liber, unde puteți așeza diverse alte chestii pentru mic dejun: ridichi, castraveți, ceapă verde, brânză, cârnăciori, măsline. Sau un pahar cu pălincă;)

Noi am băut câte unul de socată, pentru că în sfârșit s-a făcut tocmai bună, înțepătoare. Poftă bună!

Etichete: , , , , ,

One Response la “Ce vrăji a mai făcut mama în bucătărie” Subscribe

  1. ady 25/05/2013 at 18:40 #

    poti sa incerci si un aluat adevarat de tarta. faina, unt, ou si un strop de apa, eventual o lingura de zahar pt tartele dulci. singura problema e ca trebuie sa-l lasi un pic (macar o juma’ de ora la frigider).
    recunosc ca eu, pentru tartele sarate (spanac, ciuperci, carne) trisez un pic, in sensul ca pun ceva mai putin unt, dar pun vreo 2-3-4 linguri de iaurt/sana/lapte batut si nu mai pun apa.
    desi, daca stau foarte bine sa ma gandesc, pt coronita parca n-ar merge aluatul de tarta. e destul de sfaramicios. dar pt o tarta-tarta, nu mai cumpar foietaj de multa vreme.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.