Mă gândeam să încep să vă povestesc altceva, dar pentru că m-a sunat azi un colaborator care a avut o reacție de genul „i-auzi, te vaiți că n-ai bani și ți-ai permis o vacanță în Grecia!” am zis să încep seria povestirilor cu un soi de: unde, cât, cum, și cât a costat ca să putem după aceea să savurăm și alte aspecte ale minunatei pauze pe care am luat-o de la România.
Din start vă spun că destinația asta merită vizitată măcar o dată. Înainte de a pleca acolo am zis și eu, ca tot omul, că e o insulă, ce mare lucru, o vezi o dată și gata. Dar să știți că nu e așa. Eu una m-aș mai duce. Mi-au plăcut peisajele, oamenii, mâncarea, chiar dacă la fiecare pas mi se tot sublinia că „suntem în Grecia, nu trebuie să aveți pretenții”. Nu aveam, că veneam din România 😉
Drumul – 4 plinuri de benzină = 200 de euro
În urma sugestiilor unora dintre voi+căutări personale pe Internet am ales ca destinație insulița Thassos, prima pe stânga cum intri în Grecia, adică în Marea Egee. La dus am ales ruta conservatoare, recomandată de toată lumea panicată de ideea că mie una, singură cu mama, mi-ar putea trece prin cap să trec de nebună munții Bulgariei. Așa că am zis să merg și eu cu valul prin Sofia. Nu-i vorbă că la dus drumul a fost foarte liber, pentru că era deja 2 mai și până și poliția stătea prin casă. Așa că am traversat Bulgaria pe ruta Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Sofia-Kulata în fix 7 ore, mergând cu viteză cam de autostradă pe niște drumuri naționale destul de bune.
Nu am avut incidente, nu m-au oprit falși polițiști, iar semnalizarea a fost suficient de bună încât să nu am nevoie de GPS-ul care, deși era setat pe ruta asta, mă soma la fiecare kilometru să fac ba la stânga, ba la dreapta și să o iau pe alte părți. Bașca clasicul „ați depășit viteza…”. Ăsta a fost de altfel singurul stres, dar pe de altă parte dialogul mamei cu „cucoana de la gipies” a compensat situația 😉
Am alimentat când am ieșit din București și acel plin de benzină m-a trecut Bulgaria, și vreo 50 de km în Grecia. Adică vreo 600 de km. Drumul a fost mai prost după intrarea în Grecia, până pe la Serres, de unde am luat-o spre Asprovalta, adică undeva la 50 de km de Salonic, unde aveam cazarea pentru prima noapte. Am alimentat a doua oară la un Shell din Grecia, de unde am primit și indicații concrete cum să ajungem la Asprovalta, pentru că pe hartă erau mai multe variante, iar în GPS nu aveam încredere după atâtea dispute domestice pe drumul prin Bulgaria. De la Serres drumurile, chiar naționale fiind, au căpătat aspect de autostradă și s-a mers foarte rapid pe ele până la malul mării la Pensiunea Delfini – Asprovalta.
Am plecat deci de la 8.00 din București și am ajuns cam la 19.30 la pensiunea asta în Grecia.
A doua zi dimineața am luat-o spre Salonic, unde ne-am învârtit cam până pe la 15.00, și am pornit înapoi spre Kavala, de unde am prins ultimul ferry spre Thassos, pe la 16.30. A costat 19 euro pentru mașină plus câte 3 euro de persoană. Pe insulă am ajuns după o oră jumate, în Prinos, zona de nord vest a insulei. Mai existau ferry mai târziu din Keramoti, o localitate mai la nord de Kavala, și de unde se face mai puțin pe apă, până în portul Thassos. Găsiți orarul feribot-urilor aici.
Al doilea plin de benzină ne-a ajuns deci pentru plimbat până la Salonic și înapoi, plimbat pe insulă de jur împrejur, timp de două zile și oprit prin tot felul de plaje care ne făceau cu ochiul. Am făcut al treilea plin în ultima zi pe insulă, și rău am făcut pentru că acolo benzina mi-a părut mai scumpă cu 10 euro comparativ cu cât am dat la Shell-ul de lângă Serres. Adică în loc de 54 de euro am dar 64 pe un plin. Dacă făceam precum Kramer în Seinfeld și storceam la maximum rezervorul cred că aș fi reușit să trec și cu ferry înapoi în Kavala și apoi să alimentez la prima benzinărie.
Al treilea plin ne-a trecut din nou Bulgaria, până dincolo de Veliko Târnovo, dar asta pentru că la întoarcere am decis să trăim periculos și am luat-o prin munți. Traseul Kavala- punctul de trecere a frontierei Xanthi – Plovdiv – Stara Zagora – Velico Târnovo – Ruse – București a fost la fel de liber precum celălalt la dus, dar numai pentru că e plin de serpentine și mulți nu-l preferă. Nu e atât de periculos cum e descris pe unele forumuri. E doar ceva mai solicitant. Dar are drumuri bune și o bucată de autostradă de vreo 80 de km. Peisajul pe ruta asta e spectaculos. Bulgaria aduce tare mult cu România prin zona de nord – Valea Bistriței, Bicaz. Iar primăvara e o minune să traversezi câmpurile alea verzi cu grâu și orzoaică, alternând cu lacuri de munte albastru închis, străjuite de munți cu creste albe de zăpadă.
Ca durată tot vreo 7 ore jumate am făcut până am ieșit din Bulgaria. De data asta am întâlnit multe echipaje de poliție, dar deși circulam evident cu viteze mai mari decât cele admise nu ne-a oprit nimeni. Poate că erau înainte de alegeri și nu voiau să se pună rău cu poporul 😉 În general tot drumul dus-întors a fost bun, fără incidente, chiar dacă obositor pentru un singur șofer. Bomboana s-a pus pe colivă abia în România, unde am intrat după 8 seara și când s-a întunecat mi-a ieșit în față unul de pe un drum lateral care nu s-a asigurat și era să intre în noi. Am fost la câțiva milimetri să mă împiedic la final ca găina, și mi-au tremurat picioarele până la București de nervi că n-am putut să-i rup capul ăluia.
Ce ne-a mai costat pe drum au fost taxele de autostradă dintre Kavala și Salonic, adică vreo 2.50 euro dus și tot atâta întors, plus vigneta bulgărească – 5 euro săptămâna, și taxa de pod la Giurgiu – 2 euro de la bulgari la întors și 26 de lei de la noi, la dus.
Cazarea – 38 de euro pe noapte în apartament cu bucătărie
Și la Asprovalta și la Hotel Coral în Thassos am nimerit cameră cu bucătărie. Nu ştiu dacă 38 de euro/noapte e preţul lor normal sau a fost o întâmplare. Or fi văzut-o pe mama mai gospodină așa. Eu am cerut în ambele locuri cameră dublă şi atât. Despre Asprovalta nu am prea multe a vă spune, e o localitate oarecare, pe malul mării, Pensiunea Delfini e chiar pe mal, e curat, decent, mic dejun continental… 😀 şi toate posturile la TV sunt în limba germană. De asemenea internetul Wi Fi se prinde cu greu abia dacă stai pe balcon. Plaja nu e ceva unde ai vrea să mergi să stai la soare, dar cred că e în curs de amenajare, după ce se termină de construit toate pensiunile alea de pe mal.
La Hotel Coral, însă, atmosfera a fost incredibilă încă din prima zi. Când am ajuns ne-a întâmpinat Ana, soția portugheză a patronului grec Panos Orfanos 🙂 Ana mirosea puternic a mâncare din bucătăria unde trebăluia pentru Paște – era vinerea mare.
Ana ne-a pus două chei în mâna și ne-a zis: vizitați cele două camere și alegeți. Una e dublă, cealaltă e cu bucătărie și living. Prețul e același. Te gândești că e ceva în neregulă, nu? N-a fost nimic, camera cu bucătărie și living era, firesc, prima alegere, mai ales că avea balcoane care dădeau în ambele laturi ale hotelului – la răsărit înspre munte și la apus înspre mare. N-am abuzat bucătăria decât cu o salată grecească cu legume și brânză luate de la supermarket-ul din apropiere.
Mâncare, plajă, Ouzo
Hotelul Coral e ridicat în mijlocul unei livezi de măslini, la cinci minute de plajă. Serviciile sunt bune (cu aceeași excepție a micului dejun la care Ana a tot plusat în ultimele zile, încurajată de faptul că noi vrem tradițional ne tot aducea separat, precum mamele la copiii favoriți, ba o miere locală, ba o omletă, ba niște măsline), dar face mai mulți bani atitudinea patronilor. Pentru că am întrebat-o pe Ana din prima zi unde petrecem și noi Paștele ca grecii, ea ne-a invitat la petrecerea lor de familie, unde ne-am simțit mai bine ca acasă.
De altfel chiar nu cred că am fi avut unde să mergem în ziua de Paște la masă, restaurantele nu prea dădeau pe afară de clienți, ca mai toată insula de altfel. Plaje pustii, terase așijderea. Mie una exact asta mi-a plăcut. Ana spune că în iulie și august nu ai loc să-ți pui prosopul pe plajele alea care înconjoară insula. Așa că dacă vreți să vă simțiți bine acolo eu zic că ideal e în mai-iunie sau în septembrie.
Un pont ar fi să aveți destui bani cash la voi pentru că pe insulă plata cu cardul nu e prea întâlnită. Mie mi s-a motivat că „e sărbătoare”, dar cred că e cam o regulă pe acolo. Până și la benzinăria BP mi-a luat omul de la pompă banii și nu mi-a mai dat măcar bon. Există și bancomate în porturile mari – Prinos, Thassos – dar poate nu le nimeriți.Thassos nu are nici 400 de kmp, iar dacă îți pui mintea o înconjori cu mașina într-o oră jumate. Dar în realitate cred că nu poți face asta decât cu pistolul la tâmplă, pentru că inevitabil ești distras pe drum de un peisaj, o plajă pustie cu apă verzuie, un colț sălbatic de natură. Așa că în afară de plaja de lângă hotel, unde am lenevit în primele două zile ca să ne recuperăm de pe drumul de la dus, am făcut câteva băi în apa mării care era limpede ca cristalul în care se oglindesc de veacuri munții insulei.
A doua zi după Paște am purces la colindat, vizitat, am poposit după amiază pe plaja Psili Amos unde am mâncat niște caracatiță la grătar (9 euro porția), cu un platou Ouzo de două persoane (adică cu diverse salate, măsline, pești marinați) – 12 euro platoul și am băut câte o bere de 3 euro bucata. Așteptând mâncarea am făcut o baie, apoi am mâncat, iar baie, plajă și tot așa, până pe la 7 seara când am plecat spre hotel, pe partea cealaltă a insulei. Asta a fost ziua cea mai satisfăcătoare după mine.
În ultimele zile cam asta am făcut, vizitând în fiecare zi câte o bucată de insulă. Mâncarea mi s-a părut cam scumpă, dar poate și pentru că legumele din celebra lor salată grecească încă nu sunt în sezon, altfel la București n-aș da 5 – 6 euro pe o salată. Bună ce-i drept. Am mâncat în general fructe de mare proaspete – era sezonul caracatiței – măsline posmogite de Thassos (conservate în sare de Ana din livada lor) și niște portocale gustoase.
Ca să răspund la întrebarea din titlu, o săptămână în Grecia, cu drum, cazare, masă, cumpărat ulei de măsline (direct de la producător, adică de la Panos și Ana) și tot felul de nimicuri la care a mai poftit mama ne-a costat cam 700 de euro. 500 i-a pus mama că e pensionară și-și permite 😉
Ce am mai scris din Grecia:
Iti recomand calduros si Skala Potamia, dar nu hotel Korina (ca mai sus), ci ceva mai mic…Semeli Studios de exemplu. Si da, cam toate „studiourile” au chicineta.
Noi mergem anul asta a 3-a oara (in iulie) si cred ca vom mai merge. Am fost si in august, zau daca am vazut plaje pline…adevarul e ca, la cate plaje – plajutze – plajishoare au, ar fi cam greu sa le umpli, desi deja am impresia ca Thassos = pamant romanesc . 🙂
Multumesc mult pentru acest articol! 🙂 Zilele urmatoare plec in Thassos si vroiam niste pareri avizate. Acest articol m-a lamurit pe deplin cu toate curiozitatile avute de mine.
Buna! Cautand un pret pentru un sejur in Grecia cu totul am gasit postarea ta, foarte folositoare de altfel. Ceea ce vroiam sa te mai intreb, pe langa ce ai precizat:
– daca nu ar fi fost asa multa plimbare cu masina, ci doar cu picioarele prin imprejurimi si statul intr-o singura locatie cam ce suma ar putea fi economisita?
– exista si posibilitati de cazare mai ieftine?
– cam cat s-ar putea econimisi daca s-ar fi renuntat la ulei de masline si mancat doar o data in oras?
Eu si prietenul meu am vrea sa plecam in Grecia prin septembrie – in nici un caz iulie, august – nu neaparat in Thassos, dar ceva tot asa de frumos, inca nu ne-am apucat sa studiem in detaliu posibilitatile. Noi avem la dispozitie un capital cam modest: 1000 ron sau 250Euro maxim/persoana. Crezi ca ne-am putea incadra in suma asta (Mancare,Transport cu masina, Cazare)?
Sunt offtopic, dar nu ma rabda tastatura s-o las asa: ceea ce aveti voi la dispozitie este un BUGET de 1000 de lei. Se numeste capital doar daca folosesti banii pentru deschiderea unei afaceri.
On topic: Foloseste Google Maps ca sa-ti planifici ruta. Exemplu:
– drumul dus al lui Dollo, Bucuresti – Kavala fara plimbarea prin Salonic, 767km, 10h15m
– drumul Bucuresti – Kavala sugerat de Google, 564km, 7h25m
Exemplu retur:
– drumul prin munti al lui Dollo, 678km, 10h7m
– ruta propusa de Google, 557km, 7h27m
Nu m-am plimbat prin afara, dar cel putin prin Romania Google are tendinta de a-ti prezenta drumurile bune/rapide.
Despre combustibil: drumul are 1100km in varianta Google. Punem un consum de 5.5l/100km (relief variat, viteze mari, motor mic) rezulta 61 litri. Asta inseamna deja doua plinuri, 90l. Inmultim cu 6lei/litru, deja ai cheltuit 540 lei (poate mai putin ca am estimat in plus; poate mai mult, daca creste pretul la pompa pana atunci. Ai ramas cu 1500 lei de cheltuiala.
As dori sa stiu daca in Limenaria ai fost, caci acum lainceputul lunii iunie am bilete acolo la Aparthotel Tina? Nu gasesc nici un comentariu de la vreun turist dar poate ca e mai nou introdusa in circuit. Apropo, maminc f mult gyros pita…cam cit costa? Si mai am ..multe intrebari caci nu am f multi bani dar atit timp cit transportul si cazarea e platita , nu se moare de foame.
Astept un semn…cu mare nerabdare.
Dragă Ninette, sunt doi ani de când am fost acolo, s-or fi schimbat prețurile între timp, deci mă tem că vei merge pe riscul tău 🙂 Nu cunosc hotelul de care spui. Limenaria e un orășel-stațiune pe insulă.
Multumesc mult Dollo, am experienta de mers in Grecia ( Kefalonia, Parga, Zakynthos, etc) si stiu ca o suma minima de trait decent trebuie sa ai( o bere Mithos, o inghetata, o ciocolata „Ion”, o gyros pita, un souvlaky,mousaka ,traditionalele pateuri cu spanac sau o portie de calamar) dar o impresie de la cine a fost in Limenaria imi era de folos. Am citit suficient despre ce pot vizita, ce plaje sunt dar nimic de Aparthotel Tina( pare totul ok in poze pe net) si asta voiam.
Oricum voi posta cum a fost ..
Te rog spune mi cum e villa Tina, tb sa platesc azi cazarea.Multumesc Rodica
Vila e noua, camerele sunt mari, luminoase,curate cu pat excelent,lenjerii impecabile si prosoapele la fel. Chicineta e utilata, frigiderul incapator, TV-ul nu are decit 2 posturi,culmea romanesti. Pe balcon se poate sta la cafea, masa si scaune confortabile.Are piscina dar plaja e f aproape si marea merita sa o onorezi din plin. Daca te mai intereseaza ceva, intreaba’ma.
Te rog mult suna-ma la 0766226500 sau lasa-mi nr de telefon sa mai cer detalii.Multumesc mult, Rodica
Va rog cine poate sa mi spna daca imi ajung 300 euro pt o saptamana in Limenas sunt cazata cu mic dejun si am si transport asigurat . 300 euro e sunt pt celelalte mese si diferite cheltuieli. suntem 3 persoane.
Draga Gabriela, un gyros pita e intre 2,20-2,50E si si e satios, inghetata 1E cupa( eu imi luam de 2 ori pe zi cite o cupa sa nu amestec gusturile si sa gust din toate), berea la market variaza de la 0,62-0,90E, pateurile cu spanac, brinza etc sunt 1,50E . la taverna intr-o seara am platit pt 3 persoane 22E pt o gyros pita la farfurie,un souvlaki, o portie de feta la gratar, un pahar de vin(2E) si o cana pt 2 persoane de limonada, iar la sfirsit am primit un desert format din 3 buc de prajiturica gen amandina linga 2 minicupe de inghetata cu 3 lingurite sa putem servi. In alta seara la o taverna am luat 3 gyros pita (2,30/buc) si 3 sucuri(cutii de cola, sprite,) si ne-a costat fix 11,40E
Iti ajung….zic eu.
Concediu placut…astept feedback.
Draga Ninette,
am luat cazare la vila Tina.Poti te rog sa ne dai niste detalii cu privire la cazare?Ai vazut piata de peste in Limenaria?
Liviu, vila e noua, curata, au prosoape albe ca laptele, hirtie igienica, exista chicineta cu ustensile, e curat, e aproape de plaja, are piscina in spate dar fiind atit de aproape de plaja (max 3 minute), merita doar dupa ce vii acasa , faci un dus si mai iesi 1h sa-ti savurezi berea . Exista magazin de peste aproape, cu dorada cea adorata de toti, ai gratar in curtea vilei, toti am facut gratar cu dorada. E un moment cind poti minca dorada zilnic adusa la Pescarie. Merita!! Daca vrei intreaba-ma ce vrei tu.
Multumesc Ninette,mi-ai dat detalii de mare folos.As vrea sa te mai intreb daca este internet si daca nu, cum te-ai descurcat.Crezi ca in Limenaria e prea mult 10 zile?Cum e plaja, marea?Sa ai o zi frumoasa.
da, am vazut ca ai mei se conectasera, parola WI-fi era afisata jos la receptie unde sincer cind ne-au cazat a venit un pusti de 10 ani , ne-a dat cheile fara sa dam carte de identitate sau alte informatii despre noi. Se mergea pe incredere. plaja e cam cu pietre dar Pot fi subiectiva putin pentru ca eu iubesc Grecia si oriunde am fost m-am simtit OK. Din Limenaria poti merge ori in excursii organizate (tur insula, croaziera pe mare etc) sau pe cont propriu cu transportul local, Pe plaja (faleza) sunt multe taverne si bineinteles cam peste tot acolo . seara puteti minca la Dionisos sau alte taverne unde grill feta, souvlaki, moussaka sunt bune. Inghetata la tot pasul cu 1E cupa, bere in marketuri la preturi buna, bax-uri de 6 sticle de 1.5l cu apa variaza intre 1,30-1,70 E . Le vei descoperi din prima zi diferentele daca iti place sa hoinaresti. deci plaja nu e ca la Mikonnos dar e ok. Iti iei sezlong . Mai zi ce vrei sa stii.
Iti multumesc,si noua ne place Grecia la fel de mult.Sa ai un an bun si o vacanta frumoasa.
Vacanta placuta si tie Liviu, alaturi de cei dragi!