Salata lui Brian din Jersey, cu cartofi românești din Harghita

Marele secret al acestei salate este fierberea cartofilor cu apă, sare și mentă. Apoi puneți peste ei ouăle rămase de la Paște, maioneză și ceapă, și vedeți dacă vă place.

salata2V-am zis că mama nu putea să plece din Grecia fără o rețetă nouă. S-a întâmplat ca ea să nu fie grecească, ci englezească, făcută pentru masa de Paște de Brian. Și cum compoziția ei e tocmai bună să-ți ia greața după atâta miel sau ied, am făcut-o și noi ieri acasă la mama.

E posibil să aveți deja în casă cam toate ingredientele.

Aveți nevoie de:

– un kilogram de cartofi noi – eu am luat din ăia rotunzi și mai mici decât dimensiunea unui ou, gata spălați și despre care zicea vânzătorul că sunt de Harghita. Eu nu cred că au ajuns p-aci cartofii noi de Harghita, dar în fine.. Dacă sunt suficient de mici nici nu mai trebuie tăiați, dacă sunt mai măricei îi tăiați în două;

morcovi-ceapa– doi morcovi;

– câteva fire de ceapă verde, noi am avut și unul de usturoi verde, chiar dacă Brian nu a zis ceva de usturoi;

– boabe de porumb fiert – o conservă mică;

– ouă fierte, noi le-am pus pe cele roșii rămase de la Paște;

– maioneză – cumpărată sau făcută în casă. Mama a făcut-o că tot avea ouă.

– oțet balsamic;

– ierburi aromate: mentă, busuioc, cimbru, oregano. Sare și piper.

cartofi-fiertiMarele secret al acestei salate este fierberea cartofilor cu apă, sare și mentă. Multă mentă. În ceaunul în care au fiert am pus o mână de mentă uscată. Nu știu de ce, dar așa a zis Brian. Miroase toată casa cât fierb ei, dar după asta nu devin mentolați, cum s-ar putea crede.

mic-dejunCât timp fierb cartofii, și dacă aveți deja maioneza făcută sau cumpărată, puteți să încropiți un mic dejun cum am făcut noi – drob, brânză de capră, ridichi, o roșie, un castravete, niscai măsline. N-are legătură cu salata lui Brian, dar mie mi-a plăcut să le aranjez pe farfurie. Mai ales de dragul ridichilor care fuseseră smulse din pământ cu câteva zile înainte, chiar de mâna mea.

salataDupă ce se mai răcesc un pic cartofii puneți peste ei ceapa tăiată mărunt, morcovii rași (cruzi), porumbul, mai adăugați ceva mentă, cimbru uscat, busuioc, sare, piper și amestecați maioneza cu niște muștar și oțet balsamic (după gust), înainte de a o pune peste ingrediente.

Ideea e ca maioneza să devină picantă și acrișoară, astfel încât să nu fie prea grea salata, pentru că o să-i puneți și ouăle tăiate după ce îi puneți și maioneză. Dacă vreți, aruncați în salata finală și niște măsline.

Cam asta e tot. Nu e mare lucru, nici nu cere timp, dar la gust e bună și e o pauză bine venită în zilele astea cu prea multă carne de după sărbători. Desigur ea poate fi completată oricând cu alte ingrediente, de exemplu carne de pui sau ton.

Etichete: , , , , ,

7 comentarii la “Salata lui Brian din Jersey, cu cartofi românești din Harghita” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 19/05/2013 at 11:57 #

    ”mentă, busuioc, cimbru, oregano” ? Și mai CE ?

    Dacă nu uităm ceapa și oțetul, ajungem la vorba bucătarilor italieni cînd pe Jamie Oliver l-a pocnit un delir „aromatic” similar: „Mai mult de trei ? NU MERGE !”

    • Dollo 19/05/2013 at 16:15 #

      ei, pui ce-ti place si ce ai. nu tre sa le pui chiar pe toate

  2. Motanul 19/05/2013 at 12:39 #

    Reteta mielului de la restaurantul grecesc favorit:
    – picior de miel la abur;
    – pilaf roșu;
    – un fel de zacusca de vinete(cu bucati mai mari) calda.
    – salata de varza cu ulei de masline.

    Simplu si delocios.

  3. ady 19/05/2013 at 18:51 #

    completat reteta in carnetul cu minuni. merci.

  4. Adrian 22/05/2013 at 12:35 #

    As aduce o completare daca imi permiteti…la fierberea cartofilor se poate adauga otet, motivul fiind ca astfel cartofii vor ramane mai fermi (a nu se citi nefierti) si nu se vor sfarama in salata.
    Pohta-ntinsa!

    • Dollo 22/05/2013 at 14:54 #

      Da, cartofii noi se cam înmoaie la fiert, dar după ce se răcesc recapătă consistență și sunt buni.

  5. Adrian 22/05/2013 at 12:36 #

    Retrag comentariul de mai sus, pentru ca observ ca ai pus cartofii intregi. Merge cum zic eu daca ii cureti si ii tai cubulete.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor