Salata lui Brian din Jersey, cu cartofi românești din Harghita

Marele secret al acestei salate este fierberea cartofilor cu apă, sare și mentă. Apoi puneți peste ei ouăle rămase de la Paște, maioneză și ceapă, și vedeți dacă vă place.

salata2V-am zis că mama nu putea să plece din Grecia fără o rețetă nouă. S-a întâmplat ca ea să nu fie grecească, ci englezească, făcută pentru masa de Paște de Brian. Și cum compoziția ei e tocmai bună să-ți ia greața după atâta miel sau ied, am făcut-o și noi ieri acasă la mama.

E posibil să aveți deja în casă cam toate ingredientele.

Aveți nevoie de:

– un kilogram de cartofi noi – eu am luat din ăia rotunzi și mai mici decât dimensiunea unui ou, gata spălați și despre care zicea vânzătorul că sunt de Harghita. Eu nu cred că au ajuns p-aci cartofii noi de Harghita, dar în fine.. Dacă sunt suficient de mici nici nu mai trebuie tăiați, dacă sunt mai măricei îi tăiați în două;

morcovi-ceapa– doi morcovi;

– câteva fire de ceapă verde, noi am avut și unul de usturoi verde, chiar dacă Brian nu a zis ceva de usturoi;

– boabe de porumb fiert – o conservă mică;

– ouă fierte, noi le-am pus pe cele roșii rămase de la Paște;

– maioneză – cumpărată sau făcută în casă. Mama a făcut-o că tot avea ouă.

– oțet balsamic;

– ierburi aromate: mentă, busuioc, cimbru, oregano. Sare și piper.

cartofi-fiertiMarele secret al acestei salate este fierberea cartofilor cu apă, sare și mentă. Multă mentă. În ceaunul în care au fiert am pus o mână de mentă uscată. Nu știu de ce, dar așa a zis Brian. Miroase toată casa cât fierb ei, dar după asta nu devin mentolați, cum s-ar putea crede.

mic-dejunCât timp fierb cartofii, și dacă aveți deja maioneza făcută sau cumpărată, puteți să încropiți un mic dejun cum am făcut noi – drob, brânză de capră, ridichi, o roșie, un castravete, niscai măsline. N-are legătură cu salata lui Brian, dar mie mi-a plăcut să le aranjez pe farfurie. Mai ales de dragul ridichilor care fuseseră smulse din pământ cu câteva zile înainte, chiar de mâna mea.

salataDupă ce se mai răcesc un pic cartofii puneți peste ei ceapa tăiată mărunt, morcovii rași (cruzi), porumbul, mai adăugați ceva mentă, cimbru uscat, busuioc, sare, piper și amestecați maioneza cu niște muștar și oțet balsamic (după gust), înainte de a o pune peste ingrediente.

Ideea e ca maioneza să devină picantă și acrișoară, astfel încât să nu fie prea grea salata, pentru că o să-i puneți și ouăle tăiate după ce îi puneți și maioneză. Dacă vreți, aruncați în salata finală și niște măsline.

Cam asta e tot. Nu e mare lucru, nici nu cere timp, dar la gust e bună și e o pauză bine venită în zilele astea cu prea multă carne de după sărbători. Desigur ea poate fi completată oricând cu alte ingrediente, de exemplu carne de pui sau ton.

Etichete: , , , , ,

7 comentarii la “Salata lui Brian din Jersey, cu cartofi românești din Harghita” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 19/05/2013 at 11:57 #

    ”mentă, busuioc, cimbru, oregano” ? Și mai CE ?

    Dacă nu uităm ceapa și oțetul, ajungem la vorba bucătarilor italieni cînd pe Jamie Oliver l-a pocnit un delir „aromatic” similar: „Mai mult de trei ? NU MERGE !”

    • Dollo 19/05/2013 at 16:15 #

      ei, pui ce-ti place si ce ai. nu tre sa le pui chiar pe toate

  2. Motanul 19/05/2013 at 12:39 #

    Reteta mielului de la restaurantul grecesc favorit:
    – picior de miel la abur;
    – pilaf roșu;
    – un fel de zacusca de vinete(cu bucati mai mari) calda.
    – salata de varza cu ulei de masline.

    Simplu si delocios.

  3. ady 19/05/2013 at 18:51 #

    completat reteta in carnetul cu minuni. merci.

  4. Adrian 22/05/2013 at 12:35 #

    As aduce o completare daca imi permiteti…la fierberea cartofilor se poate adauga otet, motivul fiind ca astfel cartofii vor ramane mai fermi (a nu se citi nefierti) si nu se vor sfarama in salata.
    Pohta-ntinsa!

    • Dollo 22/05/2013 at 14:54 #

      Da, cartofii noi se cam înmoaie la fiert, dar după ce se răcesc recapătă consistență și sunt buni.

  5. Adrian 22/05/2013 at 12:36 #

    Retrag comentariul de mai sus, pentru ca observ ca ai pus cartofii intregi. Merge cum zic eu daca ii cureti si ii tai cubulete.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Regrete eterne fără semnul exclamării

Discuție despre pronumele de politețe pe marginea unei jerbe mortuare în Piața de flori George Coșbuc: se zice „nu vă vom uita niciodată” sau „nu te vom uita, fată?” 😉

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.