V-am zis că mama nu putea să plece din Grecia fără o rețetă nouă. S-a întâmplat ca ea să nu fie grecească, ci englezească, făcută pentru masa de Paște de Brian. Și cum compoziția ei e tocmai bună să-ți ia greața după atâta miel sau ied, am făcut-o și noi ieri acasă la mama.
E posibil să aveți deja în casă cam toate ingredientele.
Aveți nevoie de:
– un kilogram de cartofi noi – eu am luat din ăia rotunzi și mai mici decât dimensiunea unui ou, gata spălați și despre care zicea vânzătorul că sunt de Harghita. Eu nu cred că au ajuns p-aci cartofii noi de Harghita, dar în fine.. Dacă sunt suficient de mici nici nu mai trebuie tăiați, dacă sunt mai măricei îi tăiați în două;
– câteva fire de ceapă verde, noi am avut și unul de usturoi verde, chiar dacă Brian nu a zis ceva de usturoi;
– boabe de porumb fiert – o conservă mică;
– ouă fierte, noi le-am pus pe cele roșii rămase de la Paște;
– maioneză – cumpărată sau făcută în casă. Mama a făcut-o că tot avea ouă.
– oțet balsamic;
– ierburi aromate: mentă, busuioc, cimbru, oregano. Sare și piper.
Marele secret al acestei salate este fierberea cartofilor cu apă, sare și mentă. Multă mentă. În ceaunul în care au fiert am pus o mână de mentă uscată. Nu știu de ce, dar așa a zis Brian. Miroase toată casa cât fierb ei, dar după asta nu devin mentolați, cum s-ar putea crede.
Cât timp fierb cartofii, și dacă aveți deja maioneza făcută sau cumpărată, puteți să încropiți un mic dejun cum am făcut noi – drob, brânză de capră, ridichi, o roșie, un castravete, niscai măsline. N-are legătură cu salata lui Brian, dar mie mi-a plăcut să le aranjez pe farfurie. Mai ales de dragul ridichilor care fuseseră smulse din pământ cu câteva zile înainte, chiar de mâna mea.
După ce se mai răcesc un pic cartofii puneți peste ei ceapa tăiată mărunt, morcovii rași (cruzi), porumbul, mai adăugați ceva mentă, cimbru uscat, busuioc, sare, piper și amestecați maioneza cu niște muștar și oțet balsamic (după gust), înainte de a o pune peste ingrediente.
Ideea e ca maioneza să devină picantă și acrișoară, astfel încât să nu fie prea grea salata, pentru că o să-i puneți și ouăle tăiate după ce îi puneți și maioneză. Dacă vreți, aruncați în salata finală și niște măsline.
Cam asta e tot. Nu e mare lucru, nici nu cere timp, dar la gust e bună și e o pauză bine venită în zilele astea cu prea multă carne de după sărbători. Desigur ea poate fi completată oricând cu alte ingrediente, de exemplu carne de pui sau ton.
”mentă, busuioc, cimbru, oregano” ? Și mai CE ?
Dacă nu uităm ceapa și oțetul, ajungem la vorba bucătarilor italieni cînd pe Jamie Oliver l-a pocnit un delir „aromatic” similar: „Mai mult de trei ? NU MERGE !”
ei, pui ce-ti place si ce ai. nu tre sa le pui chiar pe toate
Reteta mielului de la restaurantul grecesc favorit:
– picior de miel la abur;
– pilaf roșu;
– un fel de zacusca de vinete(cu bucati mai mari) calda.
– salata de varza cu ulei de masline.
Simplu si delocios.
completat reteta in carnetul cu minuni. merci.
As aduce o completare daca imi permiteti…la fierberea cartofilor se poate adauga otet, motivul fiind ca astfel cartofii vor ramane mai fermi (a nu se citi nefierti) si nu se vor sfarama in salata.
Pohta-ntinsa!
Da, cartofii noi se cam înmoaie la fiert, dar după ce se răcesc recapătă consistență și sunt buni.
Retrag comentariul de mai sus, pentru ca observ ca ai pus cartofii intregi. Merge cum zic eu daca ii cureti si ii tai cubulete.