Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

proteste-turciaÎmi place că societatea românilor dătători de like și share și-a mai descoperit zilele astea o cauză nobilă suficient de îndepărtată cât să nu fie nevoie să se scoale de la birou pentru ea: să fim solidari cu turcii! După ce le-am dat tezaurul, fecioarele și rulmenții, acum le dăm și like și suntem gata să manifestăm în piață, ca să vadă Erdogan al lor la teveu că și românii sunt îngrijorați de încălcarea drepturilor omului în țara de unde ne vin tir-urile cu roșii, vinete și șoferi amatori de una mică.

Sigur că e nasol în Turcia, că au murit oameni aiurea și probabil vor mai muri, dar realitatea e că noi de aici nu prea avem cum să știm care e adevăratul substrat al acelor proteste. Am citit și eu câteva bloguri scrise de unii care trăiesc prin zonă (că presa lor, ca și a noastră, n-are curiozități, cum bine zicea un englez). E revoltător ce scriu unii, e de bun simț ce scriu alții, lucrurile sunt departe de a fi albe sau negre. Politicienii lor au făcut măgării, au votat legi care limitează drepturi și libertăți civile, au împărțit țara între dezvoltatori imobiliari și grupuri de interese, corupția umblă nestingherită pe buzele tuturor. Și totuși scânteia s-a aprins de la câțiva copaci pe care niște șmecheri voiau să-i taie ca să mai facă un mall. Asta a scos în stradă câteva fătuci ecologiste, iar restul țării s-a inflamat văzând de fapt cum sunt tratați protestatarii: cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă, gloanțe de cauciuc.

OK, se spune că nu contează care a fost ultima picătură, important e să fie umplut paharul. La ei s-a umplut acum, la noi l-a umplut acum un an jumate Raed Arafat. Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? În afară de căderea lui Boc și a PDL mai era vreo revendicare în piață? Raed Arafat a ajuns secretar de stat, merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Mă tem că amploarea fenomenului protestatar din Turcia se va înscrie în seria primăverilor arabe sau de alte naționalități de până acum, și va fi încă un transfer de putere „popular” între două tabere. De aia nu am încredere nici în revoltele lor, cum nu am avut nici în ale noastre. Pentru că nu cred că răspunsul stă în revoltele din categoria asta, ci în cele pe care aparent nimeni nu le creditează cu putere.

După mine, problema e că oamenii au devenit prea toleranți – ca să nu zic comozi – cu lucrurile din imediata lor vecinătate, și nu le sancționează atunci când îi deranjează. Toți avem senzația că lucrurile care ne supără în blocul nostru, în cartierul nostru, în orașul nostru sunt prea mici și nu „se merită” să pierzi vremea pentru ele. În schimb avem așteptări nerealiste de la mari mase de oameni care se adună miraculos în piețe, scandează, și ca prin farmec puterile, oricât de veroase ar fi ele, cedează în fața poporului. La peste 20 de ani de la momentul 89 continuăm să credem în gogorița asta cu poporul și puterea lui suverană, pierzând din vedere aspecte de viață cotidiană care ne fură câte puțin din demnitate și din drepturi.

Când am scris postarea despre fetița din Drumul Taberei s-au trezit câțiva să fie ironici și să minimalizeze gestul ei. Foarte bine, ea și-a văzut interesul mic, de moment: nu i-au mai tăiat ăia copacii. Noi ceilalți așteptăm să se facă ceva. Când am scris despre dubița albă din Vitan, care mă incomoda în trafic, s-au găsit câțiva să mă invite și la ei în cartier, să fac același lucru. Fraților, avem toți aceeași putere, dar numai dacă acționăm. Și nu există nicio luptă mai îndreptățită decât aia care te privește personal. Nu trebuie să așteptăm să piară toată pădurea ca să ne revoltăm, ca să simțim că avem un motiv serios. Apoi avem prea mulți superiori printre noi care se bat cu cărămida în piept cu participarea lor activă la revoltele din pașopt, la care, ce să vezi, poporul nu le-a stat alături, și de atunci și-au întors scârbiți nasul de la popor. Să mai facă și alții, că eu mi-am adus aportul destul! N-ai cu cine, domnule, românii sunt niște loaze!

Nu zic că nu e așa, dar până nu încerci să faci ceva n-ai de unde să știi ce Gavroche bate mingea în spatele blocului tău. Iar dacă ai încercat o dată și n-a ieșit, nu înseamnă că nu va ieși niciodată. Știu că încep să semăn cu o profă ramolită care repetă prostește aceeași lecție, dar cred că până nu ne intră în cap să acționăm în mic, fiecare atunci când ne deranjează ceva, degeaba ne vom solidariza cu alde occupy din orice colț al lumii. Om trăi noi într-o lume globalizată, dar nouă ni se strică mâncarea în frigider și copiii mor de foame în Africa, nu? Așteptând să ne facă alții viața mai bună – o coaliție mondială a popoarelor libere și revoluționare – e ca și când aș spera eu să mă mărit cu Suleiman magnificul, deși nici măcar nu joc în filmul ăla.

*Poza e de pe Facebook

Etichete: , , , , ,

45 comentarii la “Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe” Subscribe

  1. Jo Berszan 03/06/2013 at 18:58 #

    In psihologia sociala exista un termen care descrie un fenomen.
    Se numeste ignoranta pluralistica. este atuul pe care il are in mana acel mic procent care ne apasa. atata timp cat 7 miliarde se intreaba ce rost are ca si asa nu ne baga nimeni in seama, systemul a castigat.

    FUCK THE SYSTEM.

    • Dollo 03/06/2013 at 20:03 #

      lucrezi cu cifre prea mari, părerea mea

      • mimi 03/06/2013 at 21:31 #

        Sau numere

  2. Emil Stoica 03/06/2013 at 19:16 #

    bravo.

  3. bugsy 03/06/2013 at 19:25 #

    intr-adevar, „dollo zice bine”! +1/ „like this”

  4. Alexandru Emilian 03/06/2013 at 19:41 #

    Ma scuzati ca intrerup seria comentariilor celor care nu au iesit in ianuarie 2012.

    Eu am iesit. Am facut-o din doua cauze: (1) un individ ce ocupa temporar functia de presedinte a cerut in direct la televizor demisia unui specialist pe care il consider competent si (2) o coaltie guvernamentala aflata vremelnic la putere intentiona sa comaseze alegerile locale si generale, lucru pe care l-am considerat nedemocratic.

    Acestea sunt motivele pentru care am iesit. Nu USL, nu sanatate la modul general, nu taxa auto, nu alte povesti. As iesi din nou daca s-ar repeta cauzele mentionate.

    Va multumesc pentru timpul acordat. Cei care nu au iesit in ianuarie 2012 pot relua comentariile.

    • Dollo 03/06/2013 at 20:02 #

      E bine că acum punctele 1 și 2 coabitează pașnic și cetățenii sunt mulțumiți.

    • bugsy 03/06/2013 at 21:39 #

      @Alexandru Emilian: nu pot sa inteleg cum o persoana cultivata si de bun simt, asa cum pareti a fi dvs, a putut sa se amestece cu bestiarul infect care a fost in Piata Universitatii in ianuarie 2012. nu-mi pot inchipui ca ati stat alaturi de indivizi ca dogaru, „stegarul dac” sau hienele autointitulate revolutionari din 1989 – „colegi” de miting cu dvs atunci!

      • Codruta 03/06/2013 at 22:51 #

        Dogaru are acelasi drept de a „protesta” ca oricare altcineva dintre noi, nu poate nimeni sa-i interzica sa mearga sa protesteze intr-un spatiu public – dar, deh! fiecare vede numai ce ii place sa vada!! Presupun ca ati fost printre cei din „bestiar”, de stiti ATAT de bine cine era pe acolo? >:

        • bugsy 04/06/2013 at 05:37 #

          nice try!

    • ines 03/06/2013 at 22:48 #

      Reteta infailibila in democratie
      1.Pentru ca s-a saturat de niste imbecili pusi pe pilot automat(inclusiv de genul celui care le stia el pe toate si ca atare debita nerozii dupa nerozii ,lovind in stanga si in dreapta,fara nici un discernamant)poporul alege sa ii inlocuiasca ,conferind opozitiei 70% din voturi.
      2.Opozitia,acum la putere se pune zdravan pe treaba-schimba Constitutia,neutralizeaza presa,anihileaza orice urma de partid de opozitie,anunta victorioasa succesuri dupa succesuri in economie,urmare stabilizarii macro economice care a urmat marii debandade(a se inlocui cu criza ,daca vi se pare mai potrivit..
      3.Dupa atata bine,la varful puterii apar disensiuni intre cei doi lideri,iar oameni tineri ies in strada,nestiind prea bine pentru ce,iar unii dintre ei chiar isi pierd prosteste viata.
      Faceti va rog permutarile de rigoare(Turcia-Romania,Gun-Erdogan cu duo-ul nostru de ‘eroi’ ai micului(astia chiar au salvat micul,nu?)ecran ,samd…)…cum vi se pare acum?
      Oare daca guvernele Greciei au pacalit timp de mai bine de un deceniu o lume intreaga,guvernul Turciei(a se inlocui cu cine vreti dumneavoasta ) o fi mai prejos?

    • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 08:53 #

      Multumesc frumos dl. Emilian !
      Coalitia guvernamentala condusa de un partid aflat la putere cu 11% voturi din totalul populatiei cu drept de vot din Romania !
      PDL a obtinut 36% din sufragiile celor care s-au prezentat la vot, adica din cei 40,41% .Adica in termeni absoluti au fost votati de aproximativ 2 500 000 de romani ! Nu este curios cit tupeu aveau cind au cerut sa conduca Romania cu voturile a doar 11% din totalul populatiei !?
      Pentru a face ce vor muschii lor, timp de 3 ani, in aceasta tara, au considerat ca este suficient ! Cei 7 400 000 de romani votanti la referendum impotriva lui t.b, au considerat tot ei ca sunt insuficienti ! Va las pe toti cei ce cititi aceste rinduri sa judecati, cit de corect se desfasoara anumite actiuni in Romania .

      • val 04/06/2013 at 11:35 #

        @Mihalcea Florin: asa sunt regulile la momentul asta. aia 2 500 000 nu trebuiau sa depaseasca un prag. conform regulilor au castigat alegerile.

        Aia 7 400 000 de teleormaneni (care de fapt erau mult mai putini, dar asta e alta poveste) trebuiau sa depaseasca un prag, pentru ca asa spunea o regula, facuta tot de ai lor.

        Deci, de ce ii plangeti !? Ei au facut regulile jocului, in frunte cu Iliescu si Iorgovan, si tot gasca lor nu a fost in stare sa depaseasca pragul.

        Istoria e a’ dracu’ de ironica. De fiecare data, dar nu vreti sa pricepeti.

        • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 15:16 #

          domnul val
          Ridendo castigat mores ! Din pacate ironia de care dai dovada vine din alte calitati si nu din simtul umorului.Regula cvorumului este de respectat cind definesti intregul ! Atita timp cit nu ai definit intregul, suntem intr-un film de seria D…In privinta teleormanenilor, tot nu m-am dumirit cum este cu cele 2.500.000 voturi fraudate ! De fapt noi asteptam inca sa vina voturile de la Paris.

          • val 04/06/2013 at 16:13 #

            dovada presupusului furt de voturi de la Paris este in camioanele lu’ musiu Dragnea. citat: „vom aduce camioane de probe”. poate daca faceau autostrazi ajungeau mai repede. vedeti ? tot ironia istoriei.

            unde-s camioanele alea ? or fi la Bombonica, la dephutata Catalina !?

  5. Motanul 03/06/2013 at 19:45 #

    Din câte am înțeles eu, ca detaliile sunt neclare, Erdogan vroia sa construiască un moll si o mega moschee(„Moscheea Mantuirii Neamului”?;) )in locul parcului. La noi nu s-a opus nimeni nici cu un deget construirii cam ilegale a catedralei in parcul Carol. Înseamnă ca noi suntem mai inapoiati si mai indobitociti religios decât turcii. Paralele sunt chiar surpinzatoare, parcul respectiv era dedicat lui Ataturk, parintele Turciei moderne, la noi a fost distrus parcul regelui Carol, ctitorul Romaniei moderne. Oricum bravo turcilor, nu cred ca Erdogan mai e mult P.M.

    • Dollo 03/06/2013 at 19:59 #

      Asta cu moscheea am impresia că a apărut zilele astea, ca un fel de „vă mai dau o sută”. Oricum, împotriva catedralei la noi nu se revoltă nimeni, pentru că numărul celor care se revoltă împotriva bisericii în general e deocamdată prea mic. Deci ne supunem majorității.

    • Codruta 03/06/2013 at 22:44 #

      Ba s-a „opus”!!
      Ca de AIA nici nu s-a construit acolo – si s-a gasit o alta „solutie” (nu ca aia ar fi mai breaza)

  6. etre 03/06/2013 at 19:53 #

    Lasa ca acum distruge primaria sectorului 6 parcul Crangasi, cu pavari pentru a face parcari si tarabe. Nu vad se se indigneze nimeni.

    • Dollo 03/06/2013 at 19:57 #

      Dacă vezi și stai în Crângași, acționează. Vezi că există un ONG care acordă asistență cetățenilor care vor să facă ceva în comunitățile lor: ce-re

    • Frobenius 03/06/2013 at 21:00 #

      Solutia este in text: gasiti niste „fatuci ecologiste” si… gata.

  7. Kor 03/06/2013 at 20:07 #

    Korekt. Cu o observatie: protestatarii romani din iarna trecuta erau, in mare parte ori platiti, ori membri de partid, ori saraci cu duhul. Crema asistatilor Romaniei. N-aveau ei treaba cu Arafat al nostru. Si nici macar nu poti spune ca atinsesera masa critica a unui grup omogen care au doleante clare.

    Pe de alta parte nu pot sa nu constat ca noi, romanii, nu stim sa ne unim la nivel micro sau mediu, ca se ne apram interesele comunitatii, mica, mare, cum o fi ea. Aici va dau dreptate.

    • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 08:36 #

      Nestimate domn
      O mare parte din cei ce au iesit in Piata Universitatii, printre care ma simt onorat sa ma fi numarat, erau acolo pentru un motiv total diferit decit acelea din cadrul perceptiei IQ -ului subsaharian pe care il posedati. Printre manifestantii prezenti erau si oameni, multi dintre ei simpli, care erau deranjati ca, anumite discursuri ale potentatilor zilei, le jigneau inteligenta ! Dar ma astept ca domnia voastra sa intelegi mai greu astfel de concepte !
      DEMNITATE UMANA !
      RESPECTUL PENTRU VALOARE SI COMPETENTA, PENTRU REGULI SI NORME SOCIALE !
      Pentru a va satisface orice curiozitate, va asigur ca din 1993 pina in prezent, am platit salarii multor colegi de-ai mei, iar in ianuarie februarie 2012, nu aveam si nici nu am nici un fel de revedicare economica .
      In ciuda acestui fapt, imi era RUSINE sa privesc de la televizor ceea ce se intimpla in Piata Universitatii. Pentru acelasi motiv, va informez ca am fost prezent in aceeasi Piata a Universitatii si martie, aprilie si mai 1990. Atunci nu aveam decit 20 de ani, dar nu am intilnit pe nimeni din cei ce se straduiesc in ultimii ani sa ne spuna neincetat, ce ROMANIA TREBUIE sa faca !
      Multe succesuri .

      • val 04/06/2013 at 11:41 #

        da’ cum e IQ-il subsaharian ?
        eu cunosc pe meleagurile pe unde m-am aciuat un medic subsaharian, de nuanta smoalei, cu un IQ maricel, mult peste media neaosilor din jurul meu.

        deci cum e cu demnitatea umana si ce mai spuneati pe acolo !?

        • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 15:18 #

          Exceptiile confirma regula ! Cinste lui !

      • zwilling 04/06/2013 at 16:27 #

        Maestre, de unde pushk mea ti-ai dat seama ce IQ are omul? Si cam pe la ce valoare se invarte IQ-ul subsaharian? Conform carui studiu?

        Curios este ca guvernul actual da dovada de orice, mai putin de VALOARE SI COMPETENTA, dar nu mai iese nimeni sa faca gura.

        • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 16:38 #

          La prima intrebare raspunsul este… guess !
          La a doua intrebare aproximativ 65 .
          A treia intrebare, conform datelor OMS !

          Acum e rindul meu sa pun 3 intrebari !

          1) Nu te-ai intrebat niciodata de ce a fost posibil, tot ce s-a intimplat in aceea zona a lumii, in ultimii 200 de ani!?
          2)Ce valori de IQ au 90% din populatia lumii?
          3)Dar, cam pe la ce valoare, se considera a fi retard, stii!?
          Mult succes !

      • bugsy 04/06/2013 at 16:51 #

        DEMNITATE UMANA ! slogan Piata Universitatii: „Nu suntem manipulaţi, suntem săraci!”

        RESPECTUL PENTRU VALOARE SI COMPETENTA! slogan Piata Universitatii : „Cine nu sare/ Cine nu sare/ Ori e gabor/ Ori e prost de moare! Cine sare vrea schimbare!

        Avem gabori civili printre noi/ Cine este trist, este securist/ Cine este tristă, este securistă!

        RESPECTUL PENTRU REGULI SI NORME SOCIALE ! slogan Piata Universitatii: „Boc, te aşteaptă puşca şi cureaua lată!”
        sau „Sătui de voi! Angajez lunetist!”

        ….

        • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 17:25 #

          Urita slujba ai !

          • bugsy 04/06/2013 at 21:01 #

            oricat de urata ar fi, tot este preferabila celui de mitingist de profesie! dar e ok, iti inteleg frustrarea, ai protestat in strada sa-l dai jos pe tiranul de la Cotroceni, nu a iesit asa cum iti doreai, mai mult, cei pe care i-ati adus la putere, tu si …..cei 7,5 mil (sanchI), va sfideaza/ignora/…./ pe fata: Rosia Montana, gazele de sist,……, spune tu mai departe. Cred ca te simti foarte…demn si foarte…..valoros si competent cand realizezi ca ai fost un biet figurant in cacealmaua pusa la cale intr-un studio de TV!

            PS: te intereseaza un calendar cu mitingurile din sezonul vara/toamna?

  8. cris 03/06/2013 at 23:39 #

    n-am iesit in iarna pentru ca stiam ce schimbare se urmarea atunci. si nu sustin stanga. am iesit impotriva lui ponta (aproape o vara intreaga am fost in victoriei) si nu mai erau multe ong-uri atunci in piata. fiecare reactioneaza la lucrurile in care crede, doar ca unii nu gandesc lucrurile pana la ultima consecinta. la noi in ianuarie-februarie au urlat niste bezmetici carora li s-au pus niste lozinci in gura. astept o societate civila mai rationala. pana atunci sunt dispusa sa protestez in contratimp.

    • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 08:42 #

      dna cris
      va adresez acelasi mesaj ca si dl.kor ! In privinta manifestatiei din Victoriei, va respect dreptul de-a a mainifesta, numai ca, in cazul acesta, erati extrem de putini, si multi dintre cei cu care am conversat intr-una din ocazii, nu aveau busola necesara sa se orienteze pe marea agitata a tranzitiei, pe care, cu totii ne aflam in tangaj. Pe acolo trec aproape zilnic, pentru a ma bucura de o plimbare relaxanta la Sosea ! Apropo !? Stiti de ce numeste soseaua Kiseleff?
      O zi minunata fara bezmetici !

  9. Mihalcea Florin 04/06/2013 at 09:10 #

    Onoratei noastre gazde Dollo
    Va multumesc frumos pentru text si pentru amabilitatea de-a ne gazdui pe blogul dvs.
    Interesanta perspectiva pe care o surprindeti ! Se pare ca traim vremuri extrem de interesante . Uneori sunt tentat sa compar ultimii 8-10 ani din istoria tarii noastre cu perioada fanariota de la sfirsitul secolului XVIII, inceputul sec. XIX, din tarile romane. Diferenta ar fi ca in loc de Inalta Poarta, avem Marele Licurici .
    Apropo de Turcia, la 01.12.2012, am petrecut cu famiia un city-break la Instanbul . Impresionant oras ! Nu fusesem acolo de peste 21 de ani, perioada in care a fost complet transformat , de aceleasi PM, care a fost timp de doua mandate, Primar al orasului Instanbul. Am gasit orasul extrem de civilizat, de ordonat, de curat ! Am fost desigur si in Piata Tacsim si am parcurs si celebrul bulevard Iskender . Am gasit tinerii din Instanbul foarte cosmopoliti, imbracati asemeni multor europeni si nu ma mira ca se manifesta.
    Sa speram ca intelepciunea va trimfa, atit in tara noastra cit si in alte parti .
    Tot legat de Turcia, va intreb daca stiti ca Turcia a achitat in luna mai 2013, ultima rata a unui credit contractat in 1958 cu FMI, si in urma acestui fapt, PM Erdogan a ales sa nu mai incheie un alt acord cu FMI , din cauza ca citez ….am platit si tot am platit ….
    Altminteri o zi frumoasa si multumesc inca o data !
    Cu stima !
    Mihalcea Florin

    • Dollo 04/06/2013 at 09:17 #

      Și pe mine m-a impresionat Turcia când am văzut-o la finele anilor 90, și acum mă impresionează solidaritatea lor, dar asta nu schimbă ce am avut de zis. Noi nu ne comparăm cu ei, nici la returnarea creditelor, nici la realizările economice, și iată, nici la proteste. Dar poate vom trage niște învățăminte, cu timpul.

      • Mihalcea Florin 04/06/2013 at 15:20 #

        Corect ! Numai ca turcii, la fel ca multe popoare europene, isi extrag o parte din respectul de sine, si din maretia inaintasilor . Au fost totusi un imperiul care a durat citeva sute de ani, ce avea o administratie eficienta si o armata extrem de bine instruita!

      • Gilbert 04/06/2013 at 23:02 #

        Dar poate vom trage niște învăţăminte, cu timpul? OMG!

        Sunt destui (inclusiv pe blog la tine) cei care au priceput ce era de priceput, Că nu e greu de înţeles.

        Eu văd problema aşa:
        1 – n-au priceput cei care trebuiau să priceapă;
        2 – ba au priceput dar îi doare-n cot şi-o ţin tot pe-a (măsii) lor.
        Din cele două variante o aleg pe-a doua ca fiind (pururea) actuală.

  10. AT 04/06/2013 at 17:50 #

    „Cred ca stiti despre situatia din Turcia, dar la fel de bine poate sa fie si Romania. Ati iesi in strada pentru cauza voastra?”
    Mihai Gadea

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.