Unde ții banii când banca devine prea scumpă?

Mama caută soluții financiare pentru păstrarea banilor de înmormântare. Așteptăm sugestii.

M ama a primit scrisorică de la banca la care-și ține banii de înmormântare, cum că de la 1 august va fi păcălită cu alte comisioane la ghișeu. Printre noile valori sustrase de bancă din banii mamei de copârșeu se va număra și comisionul de depunere. Câțiva lei pentru sume mai mici de 500 de lei, și dublu pentru sume mai mari. Mama e șocată. Cum adică, eu le dau banii mei pe mână și ei mă taxează? Păi n-ar trebui să mă încurajeze să mai depun la ei?

Așa că m-a întrebat azi ce să facă ea cu depozitele bancare, de acum încolo – la finalul scrisorii zice că dacă nu ești de acord cu comisioanele astea poți să-ți retragi banii de la bancă și să închizi conturile, gratis. O văd pe mama că e tentată de idee, dar în același timp nu i se pare normal nici să țină banii la saltea.

Acum nu vă imaginați că mama e vreo mătușă Tamara. Are la bancă ceva mai mult de o mie de euro, la care mai adaugă câte puțin lunar sau mai rar, după buget. Desigur că acele comisioane de depunere impuse de bancă nu sunt un capăt de lume, dar parcă și mie mi se pare aiurea să-i percepi omului bani dacă vine să-și țină la tine economiile. Mai ales că dobânzile pe care le-a avut în ultimii ani de când își ține banii la banca asta nu i-au sporit semnificativ economiile. Dar ea a fost bucuroasă să-și țină banii acolo ca să nu fie tentată să-i cheltuiască.

Așa că, vă întreb, care vă pricepeți la economii, ce credeți că ar trebui să facă mama cu mia ei de euro (pe care acum o are în lei)? Să-i scoată de la bancă, să-i schimbe în euro, să-i țină în casă, să-i lase la bancă? E vorba de o sumă relativ mică, la care se adaugă periodic diverse alte sume, toate păstrate pe termen nedefinit… sper eu cât mai lung. Ideal ar fi ca aceste sume să nu se devalorizeze măcar, dacă nu pot crește, și să fie disponibile ușor în caz de nevoie. Aștept sugestii serioase.

*Cam toate băncile s-au porcit în ultima vreme cu comisioanele, semn că au tot mai mulți clienți 😀 Deci nu are rost să vă spun care-i banca aia la care are mama banii de înmormântare, pentru că probabil toate sunt la fel 😉 

Etichete: , , , , ,

22 comentarii la “Unde ții banii când banca devine prea scumpă?” Subscribe

  1. mihai 16/07/2013 at 14:40 #

    Dollo, eu imi tin economiile in depozite la Alpha, la Transilvania si la Libra, fara sa platesc depunerea numerarului. In ultima vreme Transilvania a scazut puternic dobanzile la economii, asa ca trebuie s-o schimb, dar n-am hotarat inca cu ce.

    La Alpha exista un comision de administrare a contului curent, de 2,5 lei/luna. La Libra e 1 leu (va fi 2 din septembrie), la Transilvania e gratis.

    Un factor important pe care trebuie sa-l aveti in vedere e proximitatea agentiilor. Nu cred ca te incanta de pilda Libra (costuri foarte mici la orice operatiuni, in general), daca n-are decat 12 agentii in tot Bucurestiul.

    • mihai 16/07/2013 at 14:49 #

      Apropo, sa nu uit: aici e lista tuturor bancilor romanesti (cu capital strain sau nu) – lista de sus – si lista tuturor bancilor straine care au descalecat la noi – lista de jos.

      http://bnr.ro/Banci-comerciale-1333.aspx

      Recomandarea mea (si a lui Isarescu, daca citesti printre randuri) e sa eviti lista de jos daca ai economii. Lista de sus e acoperita de fondul roman de garantare, iar lista de jos e acoperita de fondurile de garantare din statele respective. Insa, dupa cum s-a demonstrat deja in cazurile Islanda si Cipru, daca esti strain nu-i pasa nimanui de tine.

  2. Alexica 02/09/2013 at 09:41 #

    Dacă tot are 4500lei, sa meargă la o agenție de brokeri si sa cumpere acțiuni la una dintre companiile de încredere, care se afla intr-un trend ascendent. Șansele ca astfel de companii (Petrom, Google,Gazprom,etc.) sa piardă capital sunt mici, dar obți dividende si este foarte probabil sa ai creștere si in doi trei ani din 4500 lei sa ai 6000lei ceea ce înseamnă cam 25%. Este posibil si sa pierzi 10% deci din 4500 sa ramai doar cu 4000, dar eu zic ca se merita riscul.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist