M ama a primit scrisorică de la banca la care-și ține banii de înmormântare, cum că de la 1 august va fi păcălită cu alte comisioane la ghișeu. Printre noile valori sustrase de bancă din banii mamei de copârșeu se va număra și comisionul de depunere. Câțiva lei pentru sume mai mici de 500 de lei, și dublu pentru sume mai mari. Mama e șocată. Cum adică, eu le dau banii mei pe mână și ei mă taxează? Păi n-ar trebui să mă încurajeze să mai depun la ei?
Așa că m-a întrebat azi ce să facă ea cu depozitele bancare, de acum încolo – la finalul scrisorii zice că dacă nu ești de acord cu comisioanele astea poți să-ți retragi banii de la bancă și să închizi conturile, gratis. O văd pe mama că e tentată de idee, dar în același timp nu i se pare normal nici să țină banii la saltea.
Acum nu vă imaginați că mama e vreo mătușă Tamara. Are la bancă ceva mai mult de o mie de euro, la care mai adaugă câte puțin lunar sau mai rar, după buget. Desigur că acele comisioane de depunere impuse de bancă nu sunt un capăt de lume, dar parcă și mie mi se pare aiurea să-i percepi omului bani dacă vine să-și țină la tine economiile. Mai ales că dobânzile pe care le-a avut în ultimii ani de când își ține banii la banca asta nu i-au sporit semnificativ economiile. Dar ea a fost bucuroasă să-și țină banii acolo ca să nu fie tentată să-i cheltuiască.
Așa că, vă întreb, care vă pricepeți la economii, ce credeți că ar trebui să facă mama cu mia ei de euro (pe care acum o are în lei)? Să-i scoată de la bancă, să-i schimbe în euro, să-i țină în casă, să-i lase la bancă? E vorba de o sumă relativ mică, la care se adaugă periodic diverse alte sume, toate păstrate pe termen nedefinit… sper eu cât mai lung. Ideal ar fi ca aceste sume să nu se devalorizeze măcar, dacă nu pot crește, și să fie disponibile ușor în caz de nevoie. Aștept sugestii serioase.
*Cam toate băncile s-au porcit în ultima vreme cu comisioanele, semn că au tot mai mulți clienți 😀 Deci nu are rost să vă spun care-i banca aia la care are mama banii de înmormântare, pentru că probabil toate sunt la fel 😉
Dollo, eu imi tin economiile in depozite la Alpha, la Transilvania si la Libra, fara sa platesc depunerea numerarului. In ultima vreme Transilvania a scazut puternic dobanzile la economii, asa ca trebuie s-o schimb, dar n-am hotarat inca cu ce.
La Alpha exista un comision de administrare a contului curent, de 2,5 lei/luna. La Libra e 1 leu (va fi 2 din septembrie), la Transilvania e gratis.
Un factor important pe care trebuie sa-l aveti in vedere e proximitatea agentiilor. Nu cred ca te incanta de pilda Libra (costuri foarte mici la orice operatiuni, in general), daca n-are decat 12 agentii in tot Bucurestiul.
Apropo, sa nu uit: aici e lista tuturor bancilor romanesti (cu capital strain sau nu) – lista de sus – si lista tuturor bancilor straine care au descalecat la noi – lista de jos.
http://bnr.ro/Banci-comerciale-1333.aspx
Recomandarea mea (si a lui Isarescu, daca citesti printre randuri) e sa eviti lista de jos daca ai economii. Lista de sus e acoperita de fondul roman de garantare, iar lista de jos e acoperita de fondurile de garantare din statele respective. Insa, dupa cum s-a demonstrat deja in cazurile Islanda si Cipru, daca esti strain nu-i pasa nimanui de tine.
Dacă tot are 4500lei, sa meargă la o agenție de brokeri si sa cumpere acțiuni la una dintre companiile de încredere, care se afla intr-un trend ascendent. Șansele ca astfel de companii (Petrom, Google,Gazprom,etc.) sa piardă capital sunt mici, dar obți dividende si este foarte probabil sa ai creștere si in doi trei ani din 4500 lei sa ai 6000lei ceea ce înseamnă cam 25%. Este posibil si sa pierzi 10% deci din 4500 sa ramai doar cu 4000, dar eu zic ca se merita riscul.