Beatificarea de la Romexpo

Clădirea Romexpo, de la Ceaușescu la beatificarea lui Ghika, trecând prin odele închinate de Iliescu minerilor și prin pomenile lui Vanghelie pentru electorat

D acă clădirea Romexpo, construită de comuniști într-un moment de boom economic – în 1960-1963 ca „efect al creșterii economice accelerate și al extinderii relațiilor economice internaționale” – ar fi fost un om, s-ar fi putut lăuda cu o viață foarte interesantă. După comuniști, congrese de partid-stat, târguri economice, neo-comuniști, concerte, vanghelioane și alte paranghelii, azi a găzduit pentru prima dată o procesiune religioasă – beatificarea lui Vladimir Ghika.

Epoca de aur

romexpo-ceausescu

poza de aici

Epoca de cărbune

romexpo-iliescu

Epoca pomenilor electorale

romexpo-vanghelie

Epoca beatificărilor

romexpo-biserica

captură de la Digi24

O imagine care mi-a dat fiori la gândul că la un moment dat și Biserica Catolică ar putea pretinde bani de la buget ca să-și construiască o mega-catedrală, pe motiv că nu-i mai încap credincioșii și preoții în biserici. Și un parcurs care arată că omenirea nu evoluează, ci-și  trăiește în buclă istoria până la epuizarea resurselor naturale. Ceea ce în condițiile date nici nu mai pare o tragedie.

P.S. Și ca să nu mai avem dubii despre colaborarea dintre biserică și regimul comunist, a făcut și Iliescu – prezent la beatificare – o declarație edificatoare 🙂 „Eram prim-secretar de partid comunist, la Iasi, ’74 – ’79. Eu am avut relatii bune cu biserica la Iasi, si cu Biserica Ortodoxa, cu mitropolitul de atunci, Teoctist, care a devenit dupa aceea patriarh, si cu Biserica Catolica din Iasi.”

Etichete: , , , , , ,

5 comentarii la “Beatificarea de la Romexpo” Subscribe

  1. Motanul 31/08/2013 at 15:43 #

    Nu cred ca catolicii o sa ceara vreodată bani de la buget ca ortodocsii. Nu-mi place s-o spun dar imaginati-va ca proprii parinti v-ar cere bani de câte ori ați avea nevoie de ajutorul lor(cand ați fi bolnavi si ați avea nevoie de vre-un medicament sau de un doctor, cand le-ați prezenta alesul inimii v-ar da permisiunea sa va casatoriti numai daca le dați bani, cand ați avea vreun copil v-ar cere bani ca sa va dea voie sa îl aduceti in casa in care locuiti împreuna, cand un frate sau sora ar muri, v-ar da voie sa-l îngropati numai după ce le plătiți, etc, etc). Probabil ca daca ar fi părinții vostrii așa, i-ați părăsi cu prima ocazie, dar pe „părinții” BOR ii suportati!

    • Dollo 31/08/2013 at 22:07 #

      Să nu-i credităm prea mult și pe catolici, dacă ar avea influența ortodocșilor aici ar cere cu toate gurile. Ghinionul lor e că sunt minoritari prin România.

      • Sakura 02/09/2013 at 01:03 #

        Nu-i nimic, sunt majoritari în alte ţări foste comuniste. Câte catedrale monstruoase au construit în ultimii 20+ ani? Dar biserici la fiecare colţ de stradă după căderea comunismului?

        Şi încă ceva, catolicii au loc cu toţii în aceeaşi biserică, fie ei români, germani, maghiari, polonezi etc. Preotul ţine slujba pe limba fiecăruia şi toată lumea e fericită.

        Ei, vezi cum un ortodox sârb nu se simte bine într-o biserică ortodoxă românească. Lui îi trebuie o biserică ortodoxă sârbească. Pentru asta au desfiinţat singurul parc de copiii dintr-un cartier. Bineînţeles biserica e doar o… anexă pe lângă ditamai viloiul parohial.

        La mine în faţa blocului a crecut tot într-un părculeţ pe malul apei o biserică ortodoxă ucraineană. Sunt 50 de ucrainieni în tot judeţul (sau oraşul, mai conteatză?) dar îi mănâncă pielea dacă se duc la o biserică ortodoxă română. Nu, lor le-a trebuit o biserică ortodoxă ucraineană, din bani de la buget desigur, că ei sunt puţini şi nu au de unde. Să mai zic că construcţia a demarat cu viloiul parohial şi de abia vreo 10 ani mai târziu au făcut şi bisericuţa.

  2. Ion 02/09/2013 at 09:24 #

    N-ai aflat inca de mega-catedrala asta catolica din Bacau?! Nu esti deloc in tema! – E drept, nu e toata facuta din bani publici, doar in parte, nu stiu exact cat %, dar se apropie de proportiile Catedralei Mantuirii, dupa cum se poate vedea :

    http://adevarul.ro/locale/bacau/bacau-inaltime-catedrala-1_51b78e27c7b855ff5681579d/index.html

    • Tina 02/09/2013 at 12:31 #

      Si inca o mega catedrala catolica la Cluj.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.