Meanwhile, in Romania

De ce nu mă impresionează românii care vin în concediu în țară și se revoltă că stau la coadă ca să-și schimbe actele de identitate. Cică la ei în Italia nu e coadă :D

P este 400 de oameni se calcă în picioare zilele astea, la Galați, ca să-și schimbe buletinele de identitate. E vorba în principal de românii plecați în străinătate, ale căror acte de identitate au expirat și folosesc clasicul concediul din luna august ca să aglomereze ghișeele diverselor instituții din țară.

Nu spun că ăia de la Evidența populației Galați sunt niște minunați, e clar că au o problemă de organizare, mai ales că serviciul lor e dimensionat normal pentru maxim o sută de petenți lunar. Dar hai să ne imaginăm că s-ar abate 400 de clienți brusc asupra oricărui serviciu care lucrează cu acte – fie el privat sau de stat – din orice parte a lumii, și vom vedea că de fapt e perfect normal să se creeze măcar o coadă. Premierul însuși a anulat taxa de pod de la Cernavodă ca să nu se mai formeze cozi pe autostrada spre Constanța, conștient că nu e în stare să facă mai multe ghișee. Și asta era ca să ia bani, nu ca să schimbe niște acte.

Modul în care stau oamenii la coadă – de la 3 dimineața, se calcă în picioare, se înghesuie – și faptul că ajung în situația aia ține totuși de ei. Sunt români plecați în străinătate. Se presupune că sunt ăi mai buni dintre noi, că au învățat ceva pe acolo pe unde umblă și că atunci când se întorc p-aci aduc cu ei ceva din know-how-ul altora.

Nu vreau să spun că „v-am spus eu”, dar uite că spun. Că m-am plictisit de câte ori am scris/zis că dacă nimeni nu se revoltă sau nu cere o schimbare, schimbarea aia nu se face de la sine. Mai zice în știre o duduie că ea n-a mai văzut așa ceva, că stă în Italia și acolo nu e așa. Apoi alta zice că „să ne fie rușine pentru țara noastră”. Păi să vă fie! Poate așa n-o să vă mai bateți cu cărămida în piept de câte ori veniți pe acasă și vă minunați că vai, țara nu evoluează, frate! Păi cu cine să evolueze? Noi ăștia rămași atâta am putut să facem, nu suntem capabili să influențăm mai mult politicile publice, astfel încât atunci când veniți voi în țară ca să vă schimbați actele să vi se pună covorul roșu la ușă. Și nici nu putem să vă învățăm să vă schimbați actele și în restul anului, nu numai vara.

Nu știu vouă, ăstora de prin țară cum vă e, dar mie nu mi se pare că ar trebui să-mi fie rușine pentru asta. E ca și cum mi-ar fi rușine că e mizerie la mine în casă, știind că nu m-am învrednicit să dau cu mătura până acum, așteptând s-o facă alții. Vreți să fie bine și la voi în țară, hai p-aci și luați-i mai des pe ăștia de gât. Noi nu vă scoatem ochii că ați plecat, nu ni-i scoateți nici voi că nu am făcut mai mult în lipsa voastră.

Etichete: , , , ,

41 comentarii la “Meanwhile, in Romania” Subscribe

  1. Motanul 21/08/2013 at 08:20 #

    Mai Dollo, ce-ti veni? Adica aia din afara sa trimita si bani in tara si sa rezolve politicile publice interne! Ai facut tu o metafora cu curatenia in casa, insa nu completa. E ca si cum, daca ai avea barbat, ai fi revoltata ca dupa ce vine de la munca, de la mina sa zicem, nu gateste si nu face curat, in timp ce tu iti faci unghiile!
    Asta e parerea mea!
    P.S. Si stii bine ca totusi unii „capsunari” se implica si in „politicile publice”, de exemplu la cele legate de circulatia pe drumurile publice.

    • Dollo 21/08/2013 at 08:48 #

      Ăia din afară trimit bani rudelor lor, nu întregului popor român. Poate ar trebui să le învețe și să-și ceară drepturile, odată cu banii ăia. Eu ziceam să fim buni cetățeni, oriunde ne-am afla, nu despre cum să fii femeie în casă când bărbatul lucrează în mină. Nu cred că relația dintre „noi” și „voi” (dacă tot vorbim în termenii ăștia antagonici) este de natura aia, casnică. E mai degrabă o relație de time sharing a aceleiași țări. Pentru că la bătrânețe și mulți dintre „voi” se vor întoarce ca să moară aici.Trebuie să ne implicăm toți, de pe unde suntem, cumva, în întreținerea bunului comun.

      • Motanul 21/08/2013 at 09:20 #

        Pai Dollo, ca si in casnicie, unii mai pleaca definitiv la alt „domiciliu” daca sunt prea sictiriti de cel actual. Intradevar, mulți dintre cei plecați vor sa se întoarcă in România, dar si mai mulți nu. Majoritatea celor care au casa si familia afara, nu se mai întorc in România (definitiv) niciodată, fie ca si-o doresc sau nu, pentru ca viata lor e afara. Iar copiii lor nu se vor mai întoarce nici mcar temporar, ca n-o sa aiba la cine. Banii se trimit părinților celor plecați, dar odată cu moartea acestora, nici banii nu vor mai veni. In schimb se vor vinde ieftin casele cumparate sau construite de cei plecați, asta va fi un avantaj pentru cei rămasi.
        Așa ca aia rămasi in tara, ar trebui sa se trezeasca pana nu e prea târziu. Sunt practic pe cont propriu!

        • Dollo 21/08/2013 at 09:27 #

          Păi asta ziceam și eu, atunci ăștia plecați care nu mai vor să se întoarcă nici n-au de ce să-și facă griji sau indignări pentru cum mai merg lucrurile p-aci. Fiecare cu „căsnicia” lui.

          • Motanul 21/08/2013 at 09:49 #

            Așa si e! 🙂

  2. Motanul 21/08/2013 at 11:12 #

    Apropo, eu nu-i inteleg pe plecatii aia care insista sa-si faca buletinele in Romania!
    Iti faci pasaport cu domiciliu in strainatate(cum ar fi si normal), la ambasada Romaniei din tara unde stai, si scapi de problema(nu mai ai buletin).
    In plus, nu te mai freaca nici schimbarile din codul rutier cu inmatricularea masinii obligatorie in Romania, daca ai domiciliul in Romania.
    Probabil nu ii informeaza nimeni in legatura cu posibilitatea asta.

    • Emil Stoica 21/08/2013 at 13:33 #

      Este mult mai usor sa rezolvi treburi in Romania daca ai buletinul, mai moare cate o ruda, se face un partaj, se vinde juma de hectar agricol, etc. In plus, ai doua sau chiar 3 documente de calatorie (buletin, pasaport romanesc, pasaport strain), ceea ce face ca viata sa fie mai usoara daca bati globul in lung si in lat si ai nevoie de luat vize de pe la tot soiul de ambasade.

      • Motanul 21/08/2013 at 14:33 #

        Orice act in tara se poate face si cu pasaportul, ca doar ai acolo CNP-ul. Iar despre vize pe buletin…

        • Emil Stoica 21/08/2013 at 15:23 #

          Pai poti sa circuli cu buletinul prin UE in timp ce pasaportul sta la o ambasada.

          Eu am avut probleme cu angajati pe la diferite institutii care imi spuneau de sus, pe un ton tipat, ca „in Romania te legitimezi cu buletinul, nu cu pasaportul” sau „dom’le, nu stii legea?”.

          Stiu ce zici, dar de ce sa ma doara capul cand dau peste astfel de angajati? Daca stai in tara cateva zile si vrei sa rezolvi ceva rapid si dai peste astfel de personaje, nu stai sa te razboiesti, sa ceri sa vorbesti cu sefii lor, sa le arati legea, etc pentru ca oricum ei nu raspund in fata nimanui si te trateaza ca pe o gandac…. functionarii de stat ar trebui sa te ajute, dar mai mult incurca.

          Timpul este pretios si am calculat, pragmantic, ca e mai rapid, mai ieftin si mai sanatos sa am si buletin decat sa ma cert cu tot soiul de functionari acri si incompetenti.

          • Dacian 21/08/2013 at 15:37 #

            +1 100% de acord.
            As mai adauga ceva: Cartea de Identitate e mult mai usor de purtat la tine tot mereu comparatic cu pasaportul (avand in vedere ca e de marimea portmoneului), pe cand pasaportul e ca un bloc notes, ii trebuie un buzunar special …
            Eu merg(ma prezint) cu pasaportul DOAR cand sunt obligat sa o fac asa, in rest tot mereu prezint CI.

          • Stelian 21/08/2013 at 17:25 #

            Da, ca in Romania nu exista altceva cu care sa demonstrezi ca TU esti TU, decit BI/ CI.
            Carnet de sofer, de exemplu.
            Mai vorbim de ochii ce se fac cind prezinti un pasaport CRDS (ca un facut, se deschide la pagina cu abtibildul)? Sau si mai si, cind vad un pasaport strain si tu vorbesti romaneste?

            Vad ca lumea s-a schimbat si in rau zic eu.
            S-a revenit la atitudinea din 90 (dar oare o fi disparut vreodata???) – tu n-ai mincat salam cu soia.
            Stati voi in Strainezia voastra si lasati-ne pe noi.

            Nu suntem „noi” si „voi”. La ghiseele alea vin toti cei ce au nevoie. Nu-s ghisee pentru romanii din strainatate si pentru cei din Romania.
            Despre consulate nu vorbesc. N-am avut prea mult de lucru cu ele. Insa au program cu publicul putin (ca numar de zile si ca ore). Sunt inchise cind sunt sarbatorile nationale romanesti, dar si cind sunt sarbatorile nationale din tara unde sunt.
            Un pasaport poate dura si 4 luni.

          • Emil Stoica 21/08/2013 at 18:57 #

            Stau in Anglia si ei nu au buletine, te cred pe cuvand daca le spui cine esti si unde locuiesti. Cand pleci din Anglia, in 99% din cazuri nu te controleaza la pasaport.

            Desigur, cand deschizi cont curent la ghiseu la banca e mai greu ca trebuie sa aduci documentatie alternativa, dar se poate. In schimb, poti sa conduci masina si fara sa ai permisul sau talonul la tine. Desi conduc aproape zilnic masina, in 9 ani nu m-a oprit politia niciodata. Ca nu a avut de ce.

            In ciuda presei din ultima vreme, guvernul (de la Londra) nu doreste impunerea unor controale suplimentare afirmand ca Marea Britanie nu este un stat totalitar.

  3. Jol 22/08/2013 at 00:03 #

    Fără supărare, mie articolul mi se pare nițel arogant, din familia lui „voi n-ați mâncat salam cu soia!”. Ce-i asta: „Și nici nu putem să vă învățăm să vă schimbați actele și în restul anului, nu numai vara.” M?

    Sunt în primul rând reacții normale în fața realităților românești. Și românii stătători în țară stau la cozi și _SE PLÂNG_ de cozi, iar dreptul de a te plânge nu cred că e un privilegiu numai pentru „sărmanii mâncători de soia”.

    În al doilea rând, „în restul anului” probabil că nu este posibilă o deplasare în România (și nici nu știu de ce trebuie să explic asta).

    În al treilea rând: mi-ar plăcea și mie să pun umărul, activ, la mai-binele țării unde mi-au rămas părinții și prietenii. Să mă-nvețe și pe mine cineva CUM anume se procedează. Așa, de la distanță, cu posibilitățile limitate de care dispun: cum schimb cu adevărat ceva? Semnez o petiție? Sun undeva și am rezolvat treaba? Cum să aplic, mă rog, așa-zisul know-how pe care chipurile l-am dobândit aici?

    Și, în ultimul rând: așa-zisul know-how e de fapt respectul de sine redobândit, și înțelegerea că instituțiile statului lucrează _pentru_ cetățean. În consecință, nu e ceva nemaivăzut în Germania să se monteze un ghișeu în plus atunci când se vede că e coadă mare.

    • Dollo 22/08/2013 at 08:38 #

      Nicio supărare, credeam că am tot explicat în anii ăștia de când țin blogul care e filosofia mea, dar poate ești nou prin localitate 🙂
      Așadar, nu e vorba de o împărțire în noi și voi, în mâncători de salam cu soia și restul. Ci e vorba de o realitate cât se poate de tristă pe care noi cei rămași nu am putut s-o schimbăm (și pentru voi) în anii ăștia, în care se pare că restul lumii a mers mai repede decât noi. Și asta pentru că nimeni nu ne face o educație civică, și dacă ne-ar face mulți nu sunt interesați, suntem blazați, lași, triști, obosiți. Cu cine să schimbi lucrurile?
      Și da, cred că voi ăia care ați plecat și știți mai bine cum trebuie să fie și că se poate, aveți un rol pe care trebuie să-l jucați activ. De la distanță există Internet, se pot face petiții, reclamații, solicitări, se pot susține (cu bani și informații și activism) asociațiile civice de aici și, nu în ultimul rând, se merge la vot, chiar și acolo, la distanță.
      Dar poate că avem așteptări prea mari și de la cei plecați, în fond nu reușesc ei să schimbe situațiile nesimțite de la consulate sau ambasadele României, darmite să schimbe niște lucruri în țară.
      În concluzie, cum spuneam, nu vă reproșez nimic, vă spun doar să nu aveți pretenții, pentru că cine a rămas aici atâta poate.

      • val 26/08/2013 at 01:00 #

        sau altfel spus:

        „Și ce mare brânză a făcut fii-sa că a plecat în America?!” a exclamat mama când am ieșit de la […] film […]. Și ăștia care au rămas aici ce mare brânză fac? am întrebat-o și eu.

        🙂

  4. Luminitza 22/08/2013 at 18:53 #

    La consulatul Romaniei din Londra va urez sa nu ajungeti niciodata pt ca mai rau decat acolo nu cred ca exista in schimb la Valcea a fost super ok, coada acceptabila, oameni respectosi, intelegatori…deci se poate si in Romania zic eu.

  5. michael 24/08/2013 at 18:35 #

    dollo :aprob pozitiv

  6. geo 28/08/2013 at 13:20 #

    am tot vazut pe la tv stirile, cam in dunga, pentru ca nu ma intereseaza problema.
    suplimentar, la stirile supevizate de madama esca, intreb:
    1. daca capsunarii vin in vacanta de ce nu se asteapta ca si amploiatii de la acele birouri sa plece in vacanta?
    2. lumea a cam uitat dar cei din afara au votat cu portocalii in 2008 si erau tare mindrii pe atunci. normal ca daca urmaresti numai protv international, colorat in portocaliu si violet de aceiasi esca, nu poti sa stii ca boc si igas au cam rarit amploiatii de pe la acele institutii.
    3. scandalul pe care il fac in fata birourilor arata ca nici daca traiesc in alte tari romanii nostri plecati la munca nu devin mai destupati.
    4. daca faceau asa ceva in tarile lor de adoptie erau probabil amendati cel putin penrtu ultraj.

    • zibusor 02/09/2013 at 12:04 #

      Ma intreb unde sunt toti comentatorii de la articolul cu vecinii dati afara din apartament? Si unde e coerenta argumentelor intre cele 2 situatii… sau empatizam cu cei care au o problema, indiferent daca e din vina lor sau nu, sau nu empatizam.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Dacă Traian ar fi vrut să cucerească Dacia în 2013…

turnulete

… l-ar fi oprit jandarmii să urce la cetatea Sarmizegetusa Regia, pe motiv că e închisă între decembrie și februarie, și astfel geneza poporului român ar fi așteptat primăvara

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor

Construcția unei case în România, când nu ai bani, dar ai pretenții (I)

trasare

Arhitectul și proiectul – România geme de Gaudi nedescoperiți; 12 arhitecți în doi ani și al 13-lea care ne-a pus capac; Care e treaba cu proiectul casei – diferența dintre DTAC și PTh