Meanwhile, in Romania

De ce nu mă impresionează românii care vin în concediu în țară și se revoltă că stau la coadă ca să-și schimbe actele de identitate. Cică la ei în Italia nu e coadă :D

P este 400 de oameni se calcă în picioare zilele astea, la Galați, ca să-și schimbe buletinele de identitate. E vorba în principal de românii plecați în străinătate, ale căror acte de identitate au expirat și folosesc clasicul concediul din luna august ca să aglomereze ghișeele diverselor instituții din țară.

Nu spun că ăia de la Evidența populației Galați sunt niște minunați, e clar că au o problemă de organizare, mai ales că serviciul lor e dimensionat normal pentru maxim o sută de petenți lunar. Dar hai să ne imaginăm că s-ar abate 400 de clienți brusc asupra oricărui serviciu care lucrează cu acte – fie el privat sau de stat – din orice parte a lumii, și vom vedea că de fapt e perfect normal să se creeze măcar o coadă. Premierul însuși a anulat taxa de pod de la Cernavodă ca să nu se mai formeze cozi pe autostrada spre Constanța, conștient că nu e în stare să facă mai multe ghișee. Și asta era ca să ia bani, nu ca să schimbe niște acte.

Modul în care stau oamenii la coadă – de la 3 dimineața, se calcă în picioare, se înghesuie – și faptul că ajung în situația aia ține totuși de ei. Sunt români plecați în străinătate. Se presupune că sunt ăi mai buni dintre noi, că au învățat ceva pe acolo pe unde umblă și că atunci când se întorc p-aci aduc cu ei ceva din know-how-ul altora.

Nu vreau să spun că „v-am spus eu”, dar uite că spun. Că m-am plictisit de câte ori am scris/zis că dacă nimeni nu se revoltă sau nu cere o schimbare, schimbarea aia nu se face de la sine. Mai zice în știre o duduie că ea n-a mai văzut așa ceva, că stă în Italia și acolo nu e așa. Apoi alta zice că „să ne fie rușine pentru țara noastră”. Păi să vă fie! Poate așa n-o să vă mai bateți cu cărămida în piept de câte ori veniți pe acasă și vă minunați că vai, țara nu evoluează, frate! Păi cu cine să evolueze? Noi ăștia rămași atâta am putut să facem, nu suntem capabili să influențăm mai mult politicile publice, astfel încât atunci când veniți voi în țară ca să vă schimbați actele să vi se pună covorul roșu la ușă. Și nici nu putem să vă învățăm să vă schimbați actele și în restul anului, nu numai vara.

Nu știu vouă, ăstora de prin țară cum vă e, dar mie nu mi se pare că ar trebui să-mi fie rușine pentru asta. E ca și cum mi-ar fi rușine că e mizerie la mine în casă, știind că nu m-am învrednicit să dau cu mătura până acum, așteptând s-o facă alții. Vreți să fie bine și la voi în țară, hai p-aci și luați-i mai des pe ăștia de gât. Noi nu vă scoatem ochii că ați plecat, nu ni-i scoateți nici voi că nu am făcut mai mult în lipsa voastră.

Etichete: , , , ,

41 comentarii la “Meanwhile, in Romania” Subscribe

  1. Fluieratorul 20/08/2013 at 20:13 #

    Ei, nici nu e peste tot in tara la fel, ca asta depinde mult de „gospodar”… Am incasat pe piele proprie niste diferente din astea pe vremea cind eram in tara. Acu’ sint afara, si teoretic n-o sa am nevoie sa reinnoiesc nici un act decit daca vreau sa mentin cetatenia romana. Ma mai gindesc daca da sau daca nu.
    Cit despre ramasii care nu trag la schimbare (for that matter, li se rupe la banana de orice in afara de hramuri, moaste si karaoke, in mare, si in mic sint foarte buni la vinzatorie si la jucatul la ofsaid), eu stiu de ce-am plecat. E o discutie foarte lunga, cit 46.5 ani pe care i-am trait acasa. Da, de ce-as mai fi ramas… Nu zic „la noi/mine in Germania”, si nu mai zic nici „la noi/mine in Romania”. Nu e nicaieri „la noi/mine” decit la noi/mine in casa, oriunde ar fi casa asta.

    • Dollo 20/08/2013 at 20:24 #

      Nu zice nimeni de ce ai plecat, ci doar să nu ai pretenții când mai vii p-aci 😉

      • Fluieratorul 21/08/2013 at 20:48 #

        Deh, am avut pretentii cit am fost in tara, la normalitate, nu la altceva, da’ am latrat cam singur. La un moment dat m-am saturat la latru in pustiu si m-am carat.
        Nu vreau nimic de la statul roman decit sa-mi iau pensia, cit o fi si cind o fi, ca e dreptul meu. Singurul pe care il cer. In rest, se aplica si aici opusul iubirii. De la poprul roman n-am nici o asteptare.

        • val 25/08/2013 at 21:46 #

          Whistler/Pfeifer: din cate am inteles, esti in DE. dupa 5-6 ani ai dreptul sa-ti „muti” anii de pensie din RO in DE. se iau in considerare inclusiv anii de facultate. nu prea stiu detalii, ca eu inca nu m-am pornit sa fac treaba asta dar stiu sigur ca e posibil, am colegi care au facut-o deja.

        • val 25/08/2013 at 21:56 #

          errata: „anii de contributie la pensie”
          evident conteaza si sumele, nu doar nr de ani

  2. eugenia 20/08/2013 at 20:14 #

    dar îşi pot face actele şi de acolo, doar că e mai scump, deci nu prea au motive să se plângă de cozi. nu înţeleg modelul ăsta: pleacă juma de bucureşti la mare şi vai!! e coadă pe A2. normal că e coadă. e coadă şi pe autostrăzile din străinezia, am prins eu, când pleacă în week-end sau în concedii.

  3. Radu 20/08/2013 at 20:18 #

    Pe dracu cu luna concediilor, Dollo! Acelasi lucru se intampla luna de luna! Am fost cu dosarul la Evidenta Populatiei in mai, am stat opt ore la coada, am reusit sa depun dosarul pt schimbarea C.I. Era o coadaaaa… oamenii venisera de la 3 dimineata la Evidenta Populatiei. Peste doua luni am mers sa-l ridic, coada mai mare! Am stat vreo doua ore ca sa-l ridic. Asta se-ntampla in Roman-Neamt.

    • Dollo 20/08/2013 at 20:24 #

      Păi, jos cu buletinele, atunci! 😛

  4. Stelian 20/08/2013 at 20:51 #

    Sa o luam pe rind.
    1. Buletinul de identitate este un act ce atesta ca Romania a ramas un stat politienesc, legind omul de locul unde locuieste.
    2. Cu un pic de efort cozile pot fi eliminate (informatizare).
    Am facut o singura data coada pentru acte civilizat (sala larga, luminata, aerisita, cu scaune. Luat numar, asezat pe scaun si asteptat. Aparut numar pe ecran, mers la ghiseu. Completat formular, facut copii, platit pentru „pozna” la acelasi ghiseu, dat numar pentru „pozna”. Asteptat cam inca 5-10 min, pozna, plecat. Primit acte prin plic acasa). Apoi cind expira, cu cam 2 luni inainte primit plic cu informarea cum ca… Lista cu acte + poza. In plic alt plic in care trebuie sa pun actele si care trebuie sa-l timbrez eu, daca nu e deja preplatit, ca doar platesc impozite la greu.
    3. Surpriza placuta. Trebuia sa schimb permisul. Merg la un ghiseu cu permisul vechi si-atit. Acolo zice, daca tot ati venit la noi, hai ca va schimbam si cardul de sanatate ca si asta expira in 2 luni (Evident, alt organism/ minister). Platit o singura data „pozna” pentru ambele. Primit dupa 2 sapt ambele documente prin posta – 2 plicuri separate.
    Evident, nu in Romania. Ca nu se poate.
    In Romania exista o lege prin care TU ESTI OBLIGAT SA-TI SCHIMB CARTEA DE IDENTITATE. Adica in fiecare dimineata lectura obligatorie, data de expirare.
    Daca alesii (locali sau altii) schimba denumirea strazii/ oras unde locuiesti maria-ta, „pulime” platitoare de impozit, buna de calcat in picioare si strivit de functionarul public, esti obligat conform aceleiasi legi sa te duci sa-ti schimbi CI pe banii tai. (Daca te prinde „organu’ ” – ala cu adoptatu’ pe care ne-am mai contrazis o data – te poate amenda. Deci alta lectura obligatorie : Monitorul Oficial partea cu schimbari de nume de strazi. (Chiar si daca din strada X devine ulicioara, bulevard sau calea X).
    Ba mai nou, prin noul cod rutier esti obligat ca biciclist sa ai CI la tine. Eu zic acelasi lucru sa fie valabil si pentru pieton, mai ales ca el saracu’ e cel mai oropsit (masini ce o iau pe trotuar, masini parcate pe trotuar, verde nerspectat de masini, biciclete si pietoni pe trotuar).

    @eugenia
    CI nu prea iti poti face la ambasada sau consulate. Cel mult pasaportul cu „faimoasa” inscriptie, tipica pentru Romania, ACEST CETATEAN ARE DOMICILIUL IN… si evident, cu numar de capastru sa te stie „organili vigilente”. Iar atunci dai CI inapoi.
    Sigur ca e coada si pe autostrada. Dar pe la altii se respecta legea in general si nu vezi sa o ia unii pe contrasens.

    Sa fiu bine inteles, nicaieri nu e raiul pe pamint. Sunt probleme peste tot. Abia cind traiesti undeva si platesti impozite si ai nevoie de medic si de altele ii vezi limitele si problemele.

  5. Sonia B 20/08/2013 at 21:25 #

    Sunt de acord cu Radu. Eu am patit-o ,in martie , in Galati . Am stat la rand sa iau bon de ordine .Doar ca la ora 12 cand incepea programul cu publicul (in singura zi cu program si dupa amiaza) nu am mai gasit nicio urma de bon.Asta desi smecherul de ofiter de seviciu mi-a spus ca daca vin la ora 11 poate ca voi gasi. Ce a urmat ,au fost ore de asteptare in frig cu speranta ca poate la sfarsitul prog voi putea intra.Era nr limitat de dosare primite-200. M-am ales cu o raceala puternica/laringita acuta ca nici voce sa-i mai injur n-am mai avut.

  6. Arges 20/08/2013 at 21:39 #

    Eu as face niste cartoane cu Ponta in marime naturala si le-as pune peste tot pe unde sunt cozi, poate apare un USL-ist si zice ca azi sa se dea pe gratis, si le-as da si liber de la munca, daca ar fi angajati la stat, din partea lu’ Ponta. Astfel poporul votant sa fie multumit de guvernescu

    • Stelian 21/08/2013 at 03:18 #

      Cred ca poate fi oricare din ei: Ponta, Basescu, Boc, Udrea, Antonescu, Felix, Geoana… cu mentiunea clara si mare:
      SCUIPATI AICI!,
      Apoi facut poze si trimise pe blogurile fiecaruia.

  7. Emil Stoica 20/08/2013 at 23:49 #

    De acord cu Stelian. Si eu locuiesc afara.

    Culmea, daca se face un singur centru de emis buletine in toata tara, o sa platiti si impozite mai mici si puteti vinde si cladirea unde stati la coada. Civilizat, trimiteti din timp prin Posta. Si, ca bonus, rentabilizati si Posta Romana, ca tot vreti sa luati mai multi bani pe privatizare.

    Daca tot ne impartim in „noi” si „voi”, cred ca e in interesul vostru sa cereti, iesiti mai castigati.

    Cat despre duduia care zice ca totul e parfum in Italia, ii propun sa mearga la usa din dos a primariei unde extracomunitarii fac coada de la 2 dimineata; in Italia exista 2 categorii de cetateni: din UE si extracomunitari; dar am uitat sa cerem drept la civilizatie si pentru alti oameni, chiar daca am ajuns in Italia.

    PS. Daca aveti nevoie de ajutorul nostru, stiti unde ne gasiti.

    • Stelian 21/08/2013 at 02:33 #

      Nu, Emil, buletinul sau cartea de identitate trebuie sa dispara!!!!!!
      Nu-si are rostul intr-o tara ce se vrea civilizata si spre occident.
      Eu il percep ca discriminator. Pe vremea mea (cind am terminat facultatea) nu puteam lua post in orasul X daca era cineva de acolo, ca avea prioritate de buletin.
      Sau data o astfel de carte daca vor neaparat fara domiciliu pe ea.
      Acel CNP faimos poate constitui numarul unic de inregistrare al fiecaruia dupa care te poate gasi fiscul, somajul si sanatatea.

      • Radu 21/08/2013 at 08:05 #

        In afara de sechelele ramase din comunism, nu prea inteleg de ce ti se pare ca formatul de buletin din Romania e semn de lipsa de civilizatie. Din ce vad, si in Germania apare adresa pe buletin – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Neuer_deutscher_Personalausweis_ab_1._November_2010%2C_Vorder-_und_R%C3%BCckseite_%28Muster%29.jpg .

        Presupun ca in majoritatea tarilor din Europa formatul e similar.

        • Stelian 21/08/2013 at 14:48 #

          N-am spus ca formatul e lipsa de civilizatie. Existenta lui din punctul meu de vedere este dovada de stat politienesc (indiferent de aspectul lui estetic). Intarita si mai mult de obligatiile pe care le aveti vis-a-vis de schimbarea lui.
          In plus, in Romania numai CI este considerata act cu care te poti legitima. Altceva nu e valabil.
          In alte parti eu sunt eu numai cu permis de conducere, sau cu un card de sanatate, sau numai spunind numarul de telefon, confirmind apoi o adresa.
          La fel de bine functioneaza si o factura venita la adresa unde locuiesc.
          Functioneaza din plin prezumtia de nevinovatie si onestitate. Sunt considerat prin definitie o persoana onesta pina la proba contrarie, nu un infractor ca in Romania.
          (Cind iti schimbi buletinul, pe linga cel vechi, mai aduci certificat de nastere, actul de proprietate unde locuiesti sau dovada ca locuiesti acolo si nu mai stiu ce, ca chiar nu ma mai intereseaza).
          Nu o scriu cu superioritate, ci numai in ideea ca se poate si altfel.

  8. VASILIU MIRCEA PAUL 21/08/2013 at 03:58 #

    De acord cu Dollo. Restul… cam palavre.

  9. Sonia B 21/08/2013 at 06:44 #

    Stelian , acum vreo doi am descoperit pe factura de UPC ca nu mai stau la aceeasi adresa …Si mi-am spus ca nu o sa-mi schimb contractele la Electrica,Distrigaz si alte utilitati decat atunci cand voi fi fortata de situatie . CI il am cu adresa veche , asa ca n-au decat sa o faca pe banii si timpul lor . Vecini de palier cu adrese diferite …

    • Stelian 21/08/2013 at 17:09 #

      Inseamna ca n-ai fost impiedicata sa votezi (trecuta pe lista speciala) precum ca adresa din buletin difera de cea de pe lista electorala).
      Sau ca nu te-ai intilnit cu „organu’ vigilent” care sa stie ca adresa nu mai e buna.
      Si nici banca unde ai cont nu stie inca…
      Despre Republica Absurdistan Romania (scuze Dorin Tudoran) sunt multe de spus. Eu sunt un caz… O poveste demna de Kafka si E Ionesco impreuna.

  10. eftimie 21/08/2013 at 07:44 #

    Două chestii:
    1. În Italia nu s-ar fi întâmplat aşa ceva? De unde ştie dacă vine să-şi refacă actele în România. Daca ar avea acte acolo nu ar veni aici să-şi refacă acte aici.
    2. Am stat 6 ore în Torino să-i schimb lui frati-miu cartea de identitate. Deci şi acolo e la fel, doar că ăştia care stau la cozi aici n-au stat la cozile de-acolo. Când mergi la muncit „la negru” nu prea dai ochi cu autorităţile.

    • Sonia B 21/08/2013 at 19:43 #

      Intrebare : in Italia sau in orice alta tara actele nu cumva se fac la consulatele/ambasadele Romaniei ?! Si acolo nu tot romani sunt acei functionari ?! Caci nu mai pricep …Am senzatia ca sistemul romanesc de defect , oriunde s-ar aplica

      • eftimie 22/08/2013 at 07:25 #

        Era vorba de documente italieneşti. Gen, buletin italienesc.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?