Ca sarea-n murături

Dacă a văzut că nu-i iese destabilizarea României cu manifestațiile de stradă, oculta mondială ne sabotează murăturile cu sare industrială. Noroc că ne-a mai rămas Piața Obor, unde se găsește „sare ca lumea”.

U n cataclism domestic s-a petrecut în cămara mamei zilele astea când, opărind pentru a doua oară castraveții pentru iarnă, a gustat unul și a constatat că… e drob de sare nu alta. Culmea, se și cam înmuiase. Ce ne facem? Punem alții? Aruncăm zece kile de castraveți cumpărați cu  un leu cincizeci kilu acum două săptămâni, când azi au ajuns în Obor și patru lei? Și ce facem cu varza? Dacă punem mai puțină sare – ca să corijăm efectul de la castraveți – și se fleșcăiește varza? Ce mai, asta e când nu ai sare de murături, a conchis mama nemulțumită.

Când am luat castraveții – din Piața Obor, of course – fusesem la Kaufland, peste drum, și singura sare pe care o găsisem pe raft era una la pungi de 3 kg, pe care scria „sare industrială”. Nici de murături, nici neiodată, nici altceva. Bașca, pungile erau opace și nu puteai să-ți dai seama cum e sarea înăuntru. Mama, neîncrezătoare, a tot întrebat dacă e sare de murături. Casierele s-au uitat la noi ca niște dive care n-au pus în gura lor vreodată o murătură și tot ce au putut să spună a fost că… aia e sare industrială! Take it or leave it, cum s-ar zice. Dacă ne-am fi dus într-un hipermarket în Germania am fi avut mai multe șanse să găsim pe cineva care auzise de importanța sării pentru murături decât fetele astea neaoșe.

În fine, am luat sarea asta industrială, la risc, și uite că s-a produs nenorocirea. Ăsta e atentat la siguranța națională, vă spun. Să bagi sare nepotrivită pe piață taman în sezonul murăturilor și să le strici conservele românilor e ca și când aprinzi acum fitilul pentru revoluția de la iarnă. Vă dați seama ce vor face românii când vor vedea că nu au ce să pună în salata de boeuf la Revelion sau nu au cu ce înveli sarmaua de Crăciun? Eu zic că ar putea fi chiar mâna lui Soros. Dacă n-a reușit să destabilizeze puterea din România prin manifestații de stradă s-a gândit să le strice murăturile gospodinelor. Și dacă n-a supraviețuit Petre Roman, care era iubit de femei ca nimeni altul, vă dați seama ce ar putea păți Ponta în iarna asta?

Totuși, pentru că neamul ăsta e unul norocos și binecuvântat, iar țara asta mai are nevoie și de liniște, și-a revenit pe ultima sută de metri Piața Obor. Or fi fost vreo câteva plutoane de gospodine care întrebau zilnic de ea, așa că azi o semnalaseră corespunzător: „sare ca lumea”. Imediat lângă stiva cu sticle de oțet. Tot din ăla bunu, cu cocoș pe sticlă”. Scrie pe punga cu sare că e de murături, scrie că nu e iodată, că poate fi dată la animale (!) dar că e interzis consumul uman conform ordonanței x din anul y. Adică aia care interzice consumul de sare neiodată. Dar la murături exact asta e bună, că ele nu sunt în pericol să facă gușă endemică.

Așadar, putem pune liniștiți varză și gogonele, tovarăși. Avem sare ca lumea. Tot Piața Obor rămâne de bază pentru țăranii din noi.

Etichete: , , , , ,

10 comentarii la “Ca sarea-n murături” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 29/09/2013 at 07:47 #

    Nu folosesc DECÎT sare de acest tip, adică normală. Chestia cu iodul e o escrocherie. Cum la un moment dat dispăruse cumpăram cîte un sac de 20 de kile – puțin cam dificil la transport dar scăpam de griji o grămadă de vreme. Actualmente a reapărut dar NUMAI ÎN MAGAZINELE MICI, hipermarketurile n-o cunosc.

    Pe de altă parte la școală am învățat cum carența de iod este specifică doar anumitor zone (la fel știau toți medicii pe care i-am cunoscut – și n-au fost puțini). De unde pînă unde a devenit generală ? Eu cred totuși că directiva UE nu e chiar atît de categorică și că „inteligenții” noștri de prin ministere au citit de la dreapta la stînga așa cum s-a întîmplat cu vînzarea brînzeturilor produse direct de ciobani.

  2. Flori 29/09/2013 at 08:31 #

    Se gaseste sare neiodata la orice plafar. Si noi tot din aia luam, ca din analize si consumul regulat de alimente care au iod, a rezultat ca nu avem nevoie sa ne iritam aiurea tiroida

  3. Sonia B 29/09/2013 at 09:29 #

    Si eu folosesc doar sare de asta !

  4. Dedu 29/09/2013 at 10:41 #

    Pentru cei care ati uitat asa de repede, sarea iodata este inventia lu’ nascase. Jegu ala a dat legea cand era prim ministru. Daca uitati sunteti condamnati la repetitie. Muraturile se pot strica si datorita faptului ca idiotii aia de tarani toarna cu sacu ingrasaminte pe plaiurile romanistanului

  5. Ninette 29/09/2013 at 11:30 #

    Eu folosesc sare gema maruntita, acele cutii de carton nefatoase (verzi) care costa pina in 1,30/cutie. Mie imi iese orice fac…in ceea ce priveste bucataria. Poate ca e singura mea calitate…

  6. Frobenius 29/09/2013 at 15:21 #

    „Sarea industriala” se imprastie iarna in jurul blocului, intru protejarea gatului celor care trec pe acolo. „Ca in tarile civilizate”, asa am auzit ca se spune acum.
    Cum ramine cu excesul de sare (zahar si grasimi)? Mai bine iei muraturi de-a gata, am vazut la Auchan, erau si „eco”, si „bio”, si „de casa” si bulgaresti. „Ca lumea” nu erau… da’ lumea e rea 🙂

    • Dollo 29/09/2013 at 16:18 #

      Bine că știu, la iarnă o să iau un castravete la mine când ies pe stradă 😉

  7. geta 30/09/2013 at 09:20 #

    Matusa mea din rahova se plange ca i s-au facut bors gogosarii anul asta, as merge pe varianta calitatii lor indoilnice de la excesul de ingrasaminte, sare zice ca a pus buna, de muraturi, ca si in alti ani.

  8. Glass and Iron 30/09/2013 at 14:00 #

    As folosi sarea asta, din patriotism : daca as sti ca este scoasa de unii politicieni care acum sunt in scaune parlamentare in loc sa fie la ocna … da’ finca nu-i asa, o sa iau din aia de mare, de la greci, ca tot e Romania ca o tragediana – frumoasa, dar desculta, despletita, prevestind a …

  9. kitana 08/10/2013 at 13:25 #

    eu pt uz curent iau sare de mare , pt varza am luat sare „mare „, adica ne-fina si ne-iodata . Sa vedem de craciun , zic

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai