U n cataclism domestic s-a petrecut în cămara mamei zilele astea când, opărind pentru a doua oară castraveții pentru iarnă, a gustat unul și a constatat că… e drob de sare nu alta. Culmea, se și cam înmuiase. Ce ne facem? Punem alții? Aruncăm zece kile de castraveți cumpărați cu un leu cincizeci kilu acum două săptămâni, când azi au ajuns în Obor și patru lei? Și ce facem cu varza? Dacă punem mai puțină sare – ca să corijăm efectul de la castraveți – și se fleșcăiește varza? Ce mai, asta e când nu ai sare de murături, a conchis mama nemulțumită.
Când am luat castraveții – din Piața Obor, of course – fusesem la Kaufland, peste drum, și singura sare pe care o găsisem pe raft era una la pungi de 3 kg, pe care scria „sare industrială”. Nici de murături, nici neiodată, nici altceva. Bașca, pungile erau opace și nu puteai să-ți dai seama cum e sarea înăuntru. Mama, neîncrezătoare, a tot întrebat dacă e sare de murături. Casierele s-au uitat la noi ca niște dive care n-au pus în gura lor vreodată o murătură și tot ce au putut să spună a fost că… aia e sare industrială! Take it or leave it, cum s-ar zice. Dacă ne-am fi dus într-un hipermarket în Germania am fi avut mai multe șanse să găsim pe cineva care auzise de importanța sării pentru murături decât fetele astea neaoșe.
În fine, am luat sarea asta industrială, la risc, și uite că s-a produs nenorocirea. Ăsta e atentat la siguranța națională, vă spun. Să bagi sare nepotrivită pe piață taman în sezonul murăturilor și să le strici conservele românilor e ca și când aprinzi acum fitilul pentru revoluția de la iarnă. Vă dați seama ce vor face românii când vor vedea că nu au ce să pună în salata de boeuf la Revelion sau nu au cu ce înveli sarmaua de Crăciun? Eu zic că ar putea fi chiar mâna lui Soros. Dacă n-a reușit să destabilizeze puterea din România prin manifestații de stradă s-a gândit să le strice murăturile gospodinelor. Și dacă n-a supraviețuit Petre Roman, care era iubit de femei ca nimeni altul, vă dați seama ce ar putea păți Ponta în iarna asta?
Totuși, pentru că neamul ăsta e unul norocos și binecuvântat, iar țara asta mai are nevoie și de liniște, și-a revenit pe ultima sută de metri Piața Obor. Or fi fost vreo câteva plutoane de gospodine care întrebau zilnic de ea, așa că azi o semnalaseră corespunzător: „sare ca lumea”. Imediat lângă stiva cu sticle de oțet. Tot din ăla bunu, cu cocoș pe sticlă”. Scrie pe punga cu sare că e de murături, scrie că nu e iodată, că poate fi dată la animale (!) dar că e interzis consumul uman conform ordonanței x din anul y. Adică aia care interzice consumul de sare neiodată. Dar la murături exact asta e bună, că ele nu sunt în pericol să facă gușă endemică.
Așadar, putem pune liniștiți varză și gogonele, tovarăși. Avem sare ca lumea. Tot Piața Obor rămâne de bază pentru țăranii din noi.
Nu folosesc DECÎT sare de acest tip, adică normală. Chestia cu iodul e o escrocherie. Cum la un moment dat dispăruse cumpăram cîte un sac de 20 de kile – puțin cam dificil la transport dar scăpam de griji o grămadă de vreme. Actualmente a reapărut dar NUMAI ÎN MAGAZINELE MICI, hipermarketurile n-o cunosc.
Pe de altă parte la școală am învățat cum carența de iod este specifică doar anumitor zone (la fel știau toți medicii pe care i-am cunoscut – și n-au fost puțini). De unde pînă unde a devenit generală ? Eu cred totuși că directiva UE nu e chiar atît de categorică și că „inteligenții” noștri de prin ministere au citit de la dreapta la stînga așa cum s-a întîmplat cu vînzarea brînzeturilor produse direct de ciobani.
Se gaseste sare neiodata la orice plafar. Si noi tot din aia luam, ca din analize si consumul regulat de alimente care au iod, a rezultat ca nu avem nevoie sa ne iritam aiurea tiroida
Si eu folosesc doar sare de asta !
Pentru cei care ati uitat asa de repede, sarea iodata este inventia lu’ nascase. Jegu ala a dat legea cand era prim ministru. Daca uitati sunteti condamnati la repetitie. Muraturile se pot strica si datorita faptului ca idiotii aia de tarani toarna cu sacu ingrasaminte pe plaiurile romanistanului
Eu folosesc sare gema maruntita, acele cutii de carton nefatoase (verzi) care costa pina in 1,30/cutie. Mie imi iese orice fac…in ceea ce priveste bucataria. Poate ca e singura mea calitate…
„Sarea industriala” se imprastie iarna in jurul blocului, intru protejarea gatului celor care trec pe acolo. „Ca in tarile civilizate”, asa am auzit ca se spune acum.
Cum ramine cu excesul de sare (zahar si grasimi)? Mai bine iei muraturi de-a gata, am vazut la Auchan, erau si „eco”, si „bio”, si „de casa” si bulgaresti. „Ca lumea” nu erau… da’ lumea e rea 🙂
Bine că știu, la iarnă o să iau un castravete la mine când ies pe stradă 😉
Matusa mea din rahova se plange ca i s-au facut bors gogosarii anul asta, as merge pe varianta calitatii lor indoilnice de la excesul de ingrasaminte, sare zice ca a pus buna, de muraturi, ca si in alti ani.
As folosi sarea asta, din patriotism : daca as sti ca este scoasa de unii politicieni care acum sunt in scaune parlamentare in loc sa fie la ocna … da’ finca nu-i asa, o sa iau din aia de mare, de la greci, ca tot e Romania ca o tragediana – frumoasa, dar desculta, despletita, prevestind a …
eu pt uz curent iau sare de mare , pt varza am luat sare „mare „, adica ne-fina si ne-iodata . Sa vedem de craciun , zic