Negoiță 2 zidește ce a îngrădit Negoiță 1

Frustrat că nu mai are și el ce face în sector, ca să încânte electoratul, primarul Robert Negoiță s-a apucat să scoată gardurile montate de Liviu Negoiță și să le înlocuiască cu ziduri.

zid2

Atenția care i se acordă în ultima vreme lui Oprescu, pe motiv de maidanezi, i-a băgat într-un nemeritat con de umbră pe primarii de sector, și ei niște viteji în felul lor. De exemplu primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a turnat la betoane vara asta în sector, încât zic că merită evidențiat, chiar dacă el face pe modestul și refuză de câteva săptămâni să-mi răspundă la două întrebări simple: de ce înlocuiește gardurile blocurilor cu ziduri și cât ne costă distracția?

E greu să vii în locul unuia care a cam făcut tot ce se putea face la nivel vizibil într-un sector. Mai ales când acel predecesor a fost ăla care a „inventat” locurile de joacă pentru copii, parcările în spic și uniformizarea gardurilor din jurul blocurilor, iar după el s-au luat toți ceilalți primari. Ce să mai faci în urma lui, că doar n-o să te apuci să rezolvi problemele de sistem? Pentru astea dai vina pe Oprescu. Așa că începi să inventezi alte chestii de cosmetizare la care nimeni nu s-ar fi gândit, pentru simplul motiv că sunt niște bomboane pe colivă, cum au fost de exemplu, la vremea lor, bordurile duble pe care le inventase Negoiță 1 în tandem cu nașul lui Videanu.

Negoiță 2 a inventat „brâul de beton” pentru gardurile blocurilor. Într-o anumită zonă a sectorului s-a apucat să scoată gardurile de sârmă montate de predecesorul Negoiță, din jurul blocurilor, și le-a înlocuit cu ziduri. Multe ziduri. Zeci de metri de betoane, mai înalte sau mai scunde, după un plan necunoscut, pe care primăria refuză să-l divulge.

zid

Operațiunea a început acum vreo două luni, când voia să amenajeze chipurile un loc de joacă pentru copii într-un pâlc de copaci între două blocuri vechi de peste 40 de ani. Blocurile W de la intersecția bulevardelor Chișinău cu Basarabia sunt locuite în majoritate de bătrâni care n-au nevoie de loc de joacă între blocuri. Iar cine are nepoți sau a dat în mintea copiilor are la dispoziție suficiente alte locuri în zonă, amenajate de fostul primar, sau chiar Parcul Cuza, în apropiere. Pentru că locatarii din W-uri s-au opus în scris promisului loc de joacă, de teamă să nu li se taie copacii, primăria s-a mulțumit totuși să le îngrădească copacii cu un zid.

Apoi au mers cu zidurile mai departe, le-au îngrădit și o parte din grădina blocului. Ulterior au pornit pe strada alăturată, Tina Petre, și au zidit și alte grădini de blocuri. Operațiunea a presupus scoaterea gardurilor de sârmă, săpat șanțuri pentru turnat gardul de beton, și montat gardurile de sârmă peste ziduri. De la balcoane locatarii privesc cu indiferență operațiunea. Majoritatea „grădinilor” de bloc sunt de fapt niște pârloage. N-au nevoie să fie atât de ermetic zidite, mai degrabă ar avea nevoie de niște gard viu, verde, ca să mai ozoneze atmosfera.

zid3

La blocul L40 e o excepție. În fața scării e plin de trandafiri. Domnul Chilom îi îngrijește, deși stă tocmai la 9 și nu le simte mirosul de la el de la geam. Dar zice că-i place să fie frumos la intrarea în bloc. De aia e și enervat de modul în care a ales primăria să-i betoneze grădina. Și mai ales scara blocului. Pentru că aleea de intrat în bloc fusese îngustă, iar scara lată, zidurile turnate de primărie de-o parte și de alta a aleii vin acum direct în mijlocul scării. Când cobori din bloc dai în zidurile lui Negoiță.

gard-zid3

Domnul Chilom zice că a făcut solicitare la primărie să schimbe „proiectul” pe care oricum nu l-a cerut nimeni, și în loc de zidurile astea inutile să le toarne mai bine o rampă de acces, că au oameni bătrâni în bloc și ar avea nevoie. Exact pe latura aia a scării unde vine zidul. Tot betonul ăla s-ar consuma, dar măcar ar fi cu folos, crede locatarul. Când am vizitat eu zona prima dată zidurile încă nu erau turnate, se montaseră doar cofragele. La câteva zile zidurile fuseseră turnate deja, fix așa în mijlocul scării, cum se temea domnul Chilom că vor fi. De-an … lea, cum s-ar zice.

garduri

În lipsa informațiilor oficiale de la primărie, locatarii speculează și ei. Că într-unul dintre blocurile alea stă un personaj cunoscut – nu spun cine, pentru că nu am verificat informația, și oricum nu cred că personajul respectiv a cerut zidirea grădinilor – și că zidurile astea sunt de fapt o spălare de bani pentru firmele de casă ale primarului. A doua variantă pare mai realistă, dar și dacă ar fi așa, cred că dacă ar fi pus de exemplu rampe de acces la toate blocurile din sector (uite ăsta ar fi un aspect neglijat de fostul Negoiță) ar fi făcut un lucru mai util decât gardurile alea, și putea să deconteze tot atâtea betoane cu câte încarcă anul ăsta bugetul local subt pretextul că le face curte alegătorilor.

* A nu se înțelege că îl plâng pe fostul primar Negoiță, că și ăla s-a apucat în al doilea mandat și a dat autorizații de construcție în părculețele pe care le amenajase între blocuri în primul mandat. Încep să fiu de acord cu cine spunea că și primarul ar trebui să aibă maxim două mandate, ca să nu fie lăsat să facă măgării prea mari. Și mai ales să le lase și celorlalți șansa să se afirme după ei 😉

Etichete: , , , , ,

16 comentarii la “Negoiță 2 zidește ce a îngrădit Negoiță 1” Subscribe

  1. Raluca 09/09/2013 at 12:23 #

    Doamne, mare ti-e gradina! …

    • Dollo 09/09/2013 at 12:45 #

      și are gard beton! 🙂

  2. Claudiu Minea 09/09/2013 at 13:03 #

    Cum ar spune State Potcovaru, „un dobetoc, Doamna!”…

  3. Claudiu Minea 09/09/2013 at 16:48 #

    La urmatoarele alegeri, daca intentionati sa il votati pe Negoita 3, aveti grija ce va doriti: acoperis la zidurile proaspat construite sau buncare. Ca sa stiti macar ce sa cereti de la constructorii actuali…

  4. Daniel 09/09/2013 at 16:52 #

    Adauga si pomii plantati in parcarile dimprejurul parcului IOR care astfel au fost, probabil, injumatatite…..

    • Gradu 10/09/2013 at 21:20 #

      Parcarile „dimprejurul parcului IOR” erau de fapt margini de trotuare pline de copaci, Daniel, iar R.Negoita chiar a taiat o gramada dintre ei. Asa ca nu prea ai motive sa te plangi. Pe noi insa, cei care locuim in zona, ne deranjeaza ca se imputineaza verdeata in felul acesta. Nu ca Negoita I-ul n-ar fi distrus destula vegetatie, inclusiv in parc…

  5. ady 09/09/2013 at 22:19 #

    pfui, de parca nu era suficient beton in orasul asta.

    blocurile de pe strada mea nu au scari exterioare (doar o tentativa de ceva care se vrea treapta, doar asa, ca sa nu fie complet plat- mai scunda de un lat de palma de a mea), dar au, la parter cateva trepte interioare si, recunosc, nu le-ar strica o rampa (batrani, persoana cu dizabilitati, parinti cu carucioare, o rampa e buna la multe). totusi, primarele nostru nu umple sectorul cu garduri de beton (apropos, dollo, umple destul de des chestiile alea cu pungi pt catei 🙂 ).

    apropos, altul, ca ma tot gandeam la rampe interioare/exterioare si cine-i proprietar/responsabil. si-mi dadeam seama cu regret ca-n ambele cazuri proprietar/responsabil este asociatia de proprietari.
    insa, din cate stiu eu, si spatiul ala din imediata vecinatate a blocului, ala imprejmuit cu gardulet din pozele tale, tot proprietatea asociatiei de proprietari este (proprietate indiviza a tuturor proprietarilor din bloc). de ce nu-l iau proprietarii de la 3-pazeste pe primar ca ce-a cautat sa-i puna cimentu’ pe proprietarea lor?! parca ar merita. :))

  6. Andrei 10/09/2013 at 15:42 #

    pune si toate bancile si cosurile de gunoi schimbate in jurul parcului IOR.

    Cosurile de gunoi vechi erau alea rotunde din lemn masiv, si astea sunt tot din lemn masiv dar parca si mai smechere

  7. bogdan 10/09/2013 at 16:08 #

    Ce sa-i faci… Cind votezi cu picioarele, primesti… betoane.

    I-or fi ramas citeva tiruri de ciment de pe la hotelurile lui si tre sa scape cumva de ele…

  8. aura 10/09/2013 at 16:26 #

    nu ati vazut si noile banci ale lui negoita 2? urate, masive si stantate, musai, cu primaria sectorului 3. ma mir ca nu si-a stantat moaca pe ele.
    si fara numar! mergeti pe baba novac sa le vedeti plantate din 10 in 10 metri. plus, au inlocuit toate bancile elegante ale lui negoita 1 din jurul parcului cuza. pun pariu ca negoita 2 are o ambitie personala sa inlocuiasca si toate bancile din parc. mai are timp in 2 ani de mandat.

  9. Adrian 10/09/2013 at 17:48 #

    Ma intreb oare domnul Chilom cu cine a votat pentru primaria de sector?

  10. Glass and Iron 11/09/2013 at 12:41 #

    Uneori este o buna idee sa pui un gard de beton : sunt unele zone mai ridicate decat nivelul trotuarului / strazii iar cand ploua o parte din pamant este spalat formand zone cu noroi. Dar aceasta problema nu justifica „garduirea” oricarei zone, cu betoane (oricum, se poate planta ceva pentru a „tine” solul.
    Am vazut si garduri de metal care sunt urate rau, rau de tot. Si am vazut si imbecilismul in actiune, la aceste garduri de fier : le-au montat si abia apoi si-au dat sema ca nu au cum sa intre in zona ingradita asa ca s-au apucat sa le taie ca sa faca un fel de trecere – vine idiotul, trage de gard pana il indoaie, intra, aduna mizeria, iese si indoaie gardul la loc …

    Este si imbecilism, dar este mai mult furaciune nemernica. Daca puneau gard viu era mai frumos, puteau sa fixeze si solul, sa toace si ceva bani la „toaletare”, improspatare / resadire.

    P.S. Nu stiu care este treaba asta pe care o vad in foarte, foarte multe locuri : „daca ati votat pe X sa va fie de bine” – s-a ales intre o secatura mare si una mijlocie, nu s-a indepartat un om corect ca sa fie pus in functie o lepra. In Romania nu exista politicieni / administratori de anvergura care sa fie cinstiti. Exista doar derbedei mari si derbedei care vor sa ajunga si ei mari. Atat ! Asa ca : de unde sa alegem ? Aaaaaa, stiu, „celalalt era mai bun” … pe principiul asta si despre Ceausescu se spune ca „era mai bun”. Nu este vreunul bun ! Exista doar rau si mai putin rau.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea