România nu e altfel, e la fel ca acum 150 de ani

Biserica inaugurează un sediul opulent de episcopie, în valoare de un milion de euro, în timp ce un sfert dintre elevii din România vor învăța și anul ăsta în școli mizere.

D ouă știri, alăturate azi întâmplător pe site-ul ProTV doar de coordonata lor temporară: inaugurarea luxosului sediu al episcopiei Sălaj, care a costat un milion de euro (bani publici+donațiile credincioșilor), și începerea anului școlar cu un sfert dintre școlile din țară (din nou) nepregătite, în clădiri dărăpănate sau insalubre. Mă depășește complet explicația acestui fapt: de ce oamenii continuă să pompeze bani în mașinile de lux și în sediile de fițe ale unei entități private, care nu le oferă nimic în schimb, decât iluzii despre viața de dincolo de moarte, în timp ce copiii sau nepoții lor nu au bude civilizate în școli, îngheață de frig iarna în clase sau merg kilometri întregi pe jos până la școală. De ce statul/politicienii pompează bani în biserici știm deja, nu e cazul să ne mai întrebăm.

România de azi, așadar, e cu nimic mai brează ca aia din vremea lui Cuza:

„La Corni Albești, în Vaslui, 200 de elevi se uită de doi ani la școala lor cea nouă, pentru care autoritățile nu au încă 300 de mii de lei, cât le-ar trebui să pună parchet și utilități. Așa că au improvizat o școală într-o casă veche de o jumătate de secol, fără fundație, cu pereții crăpați.” – sursa

 

„Noua episcopie a Sălajului, un spațiu administrativ de 1600 de metri pătrați, cu o capelă, birouri, parcare la demisol, o cramă la subsol și apartamente pentru episcop și oaspeți. Investiția depășește un milion de euro, bani proveniți de la autorități, dar și din donațiile credincioșilor.” – sursa. E vorba despre același județ în care oamenii fuseseră rugați de preoți, zilele trecute, să contribuie cu bani pentru vizita preafericitului.

Un posibil răspuns la mondena întrebare „de ce e România altfel?” ar putea fi și ăsta: pentru că e țara care are 18.000 de biserici – și continuă să construiască altele, plus sedii administrative opulente – și numai 4000 de școli, și alea vai de mama lor. Iar biserica nu face educație, așa cum le place unora să creadă, pentru că momentan e ocupată să facă avere.

*Acum 150 de ani Cuza naționaliza averile mănăstirești. Un act de care se prevalează și azi biserica în luările ei lacrimogene de poziție, în care motivează de ce suge bani de la bugetul public.

** Pe de altă parte, privind filmul ăsta – care arată cum oamenii dintr-un sat inundat se hlizesc de pe margine la pompierii care le desfundă șanțurile – cred că România e fix așa cum merită să fie.

Etichete: , , , ,

4 comentarii la “România nu e altfel, e la fel ca acum 150 de ani” Subscribe

  1. Glass and Iron 15/09/2013 at 09:39 #

    Intr-un fel este de inteles. Unul dintre cele mai tipmpurii evenimente de pe aici a fost crestinarea. Cu romani sau fara, cu pecinegi sau fara, cu turci sau fara, cu sovietici sau fara, noi am fost crestini. Este singurul lucru care este comun timpurilor, este singurul care a „veni” si nu a trecut ca toate celelalte, cel in jurul caruia (inca) ne mai precipitam. Tinem la crestinismul nostru fiindca este singura mostenire care nu s-a prapadit. Este cam tot ce avem.
    Nu s-a papadit, dar s-a pervertit. Adica tot un fel de convertire.
    Cred …

  2. Huitzilopochtli 15/09/2013 at 10:40 #

    „In fiecare sat e un om care aprinde lumina si unul care o stinge: invatatorul si popa” – Voltaire

  3. Razvan 15/09/2013 at 15:34 #

    Bin citat Huitzilopochtli.
    E mai usor sa oferi ceva bani crezand ca asa vei ajunge in Rai. Iar scolile sunt responsabilitatea Statului, nu?
    Clar?

  4. geo 18/09/2013 at 12:41 #

    Cuza a secularizat/nationalizat mosiile din Romania ale manastirilor controlate de biserico ortodoxa din Grecia si Constantinopole!!
    Pentru a nu invoca Imperiul Rus si Imperiul Otoman ca e o lege xenofoba, au fost secularizate și averile mănăstirilor românești.
    Cu ocazia acelei legi au fost trecute în proprietatea statului 75 de mănăstiri închinate bisericii grecești. Biserici dintre care o parte au fost preluate cu timpul de BOR!

    BOR are atat de multa traditie ca prin secolul XVI au adus un mitropolit sarb care sa-i readuca pe calea cea dreapta pe popii din Tara Romaneasca, dupa cum scriu cronicarii munteni.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român