De ce e bine să ai o nevastă româncă

... sau măcar să fi avut una la un moment dat în viață și ea să te țină minte ;) Mama i-a făcut azi o pomană de fițe tatei.

M ama s-a decis astă vară, când a fost la cimitir la tata, să-i facă o colivă anul ăsta când se împlinesc 7 ani de când a murit. Mă tot bătea la cap cu asta de ceva timp, că ce să gătească, că pe cine să cheme la masă, că una, că alta. Până n-am mai răbdat și am întrebat-o:

– Dar de ce ții tu să-i faci colivă, când sunteți despărțiți de atâta timp și tu ai aflat că a murit abia anul trecut?

– Păi dacă tot am aflat, să-i fac, de ce să nu-i fac? Dacă nu știam mă durea în fund, dar așa…

– Păi atunci de ce mă întrebi pe mine ce să gătești, că doar n-am trăit eu cu el, fă ceva ce-i plăcea lui.

– Dar eu mai știu ce-i plăcea? Nu mai știu, mamă.

Deci au fost căsătoriți timp de șapte ani, acum 40 de ani, de atunci nu și-au mai vorbit decât ca să se chinuie unul pe altul, nu s-au mai văzut de cel puțin 20 de ani, ea a aflat abia după șase ani că el a murit, și totuși creștina din ea vrea să-i facă „rânduiala” asta 😉

Știți bancul ăla cu ce fel de nevastă e bine să ai în funcție de vârstă? La 20 de ani e bine să iei o unguroaică, pentru că e focoasă în pat cică; la 30 de ani e mai bună o nemțoaică, știe să-ți educe copiii; la 40 de ani o englezoaică, pentru că e o lady și nu te face de râs în societate; la 50 de ani o americancă ar fi o companie plăcută în excursii; iar după 60 de ani cea mai bună e o româncă, pentru că face o colivă și niște pomeni…!

Tata n-a avut decât soții românce din câte știm, dar se pare că numai mama i-a supraviețuit, așa că deși a fost măritată cu el la tinerețe și-a luat abia acum rolul în serios. Toată săptămâna s-a dat peste cap, în stilul caracteristic, a făcut ciorbă de burtă, niște aperitive speciale (gen salata asta de pește, icre etc), friptură, cozonac, negresă și… nelipsita colivă. Și-a invitat la masă toți nepoții și chiar strănepoții, le-a arătat poze cu ea și cu tata, ca să știe și ei în amintirea cui mănâncă și s-a enervat un pic când ei nu i-au savurat cum se cuvine gastronomia, unii fiind oarecum intimidați de felurile prea elaborate: „bre, mătușică, pomana asta e de fițe!”

Când ne-am așezat la masă toată lumea aștepta ca ea să zică „Tatăl nostru”. Mama s-a așezat în capul mesei și când să zică rugăciunea are un moment de pauză (toți eram cu furculițele în aer și ne uitam la ea) apoi zice:

– Neah, lasă că s-a zis destul la biserică. Luați și mâncați și ziceți bogdaproste!

Am râs toți și ne-am apucat care de ce i-a plăcut mai mult. Cred că pe acolo pe unde o fi tata își dă seama acum că măcar pe una dintre neveste a ales-o cum trebuie 😉

Tags: , , , ,

18 Responses to “De ce e bine să ai o nevastă româncă” Subscribe

  1. Béranger 05/10/2013 at 20:09 #

    Shogetten pe colivă? Breee…

    • Armand K 06/10/2013 at 13:34 #

      E, și tu. Parcă numai bomboanele de ciocolată la chil îs bune de pus pe colivă!

  2. Béranger 05/10/2013 at 20:09 #

    Schogetten voiam să screw.

    • Dollo 05/10/2013 at 20:19 #

      da, e modul mamei de a îndulci crucea văduvei 😛

  3. Fluieratorul 05/10/2013 at 20:09 #

    Cool! 🙂

  4. Cris 06/10/2013 at 09:10 #

    Si mama e cu pomenile, a fost destul de incercata, si eu voi continua traditia( am reteta de coliva scrisa). Si cu mine se va termina acest ciclu.

  5. Adriana 06/10/2013 at 11:04 #

    Draga Dollo,te-am gasit acum un an cand cautam o reteta de coliva si de atunci te citesc zilnic.Felicitari mamei pentru ca este o buna gospodina si fiindca are o fata asa ca tine!

    • Dollo 06/10/2013 at 13:35 #

      mulțumesc, o să-i transmit 🙂

  6. madmed 06/10/2013 at 11:50 #

    ehe, o coliva buna te unge la suflet. mai ales daca poti fura cat mai multe bomboane colorate de pe margine.
    cat a tinut arpacasul la umflat? :))

    • Dollo 06/10/2013 at 13:34 #

      vezi că e rețeta în link-ul de la colivă 🙂

      • madmed 06/10/2013 at 14:57 #

        intrebam pentru ca stiam o reteta in care se lasa graul peste noapte in apa, sa se umfle. variatiunea asta e ceva regional si de asta eram curios. bunica mea din moldova asa face.

  7. cristi 06/10/2013 at 16:08 #

    Ti-o face ea coliva buna, dar tot ea e cea care te baga in pamant prematur.

    • ratza 07/10/2013 at 10:26 #

      Amin!

  8. ramona 06/10/2013 at 22:40 #

    Am un unchi mai simpatic, asa. Faceam coliva pentru o pomana si era prezenta toata familia. Cand am ajuns la partea cu bomboanele, o intreaba pe bunica: Si acum ce facem, scriem ‘La Multi Ani!’? 🙂

  9. om bun 07/10/2013 at 14:57 #

    Acum e in lumea de dincolo si va asteapta. In subconstientul mamei tale, se pregateste pentru reintalnire. De reintalnire nu scapa nimeni, tot ce poti sa faci e sa te pregatesti.
    Dumnezeu sa-l ierte !

    • Xanaxdoo 07/10/2013 at 15:42 #

      Asa, de curiozitate, de unde stiti cu atita certitudine ca „de reintilnire nu scapa nimeni”? Inca nu s-a intors nimeni de acolo sa povesteasca/sa confirme ca asa e.

    • ina 28/07/2014 at 05:18 #

      Acum, om bun, că tot am citit, hai să te întreb, pe cine așteaptă? parcă erau mai multe, nu? și unele au „ajuns” deja, dacă bine am reținut, nu? Unde o fi lumea aia de dincolo eu nu știu, dar îmi aduc aminte ceva de povestea femeii cu mai mulți bărbați, …da, aia din Biblie :-), nu cea cu pietrele, ci cea cu șapte… oare ea sau cea de la fântână?!… n-am biblia la îndemână… … … Am făcut o pauză, mi-am adus aminte că este net, :-P, da, cea cu șapte frați :-).

  10. Caro de Miro 28/12/2014 at 12:15 #

    Adorabil scris
    Bravo !

Leave a Reply

Oldies but goldies

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Cum s-a întors ţurcana în Haţeg, în loc să emigreze

iovaneasa

Şapte tineri de la poalele Retezatului s-au apucat să crească oi când alţii ca ei voiau să emigreze. În câţiva ani au adunat în jurul lor peste o sută de crescători şi speră să fie urmaţi şi de consătenii care acum stau la poartă şi-i bârfesc.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.