M i-e tot mai greu să urmăresc mișcările sociale din România și mai ales să le înțeleg. Acum s-au mai răsculat și Pungeștii, și ne-am mai pricopsit cu o temă dificil de dezbătut. Nici despre gazele de șist nu știu mai multe decât despre extragerea aurului cu cianuri, și mă îndoiesc că 99% dintre oamenii din țara asta au habar. Nici n-ar fi treaba noastră, de aia e bine să lași să deschidă gura pe tema asta numai pe cei care știu despre ce e vorba. Avem concetățeni, nu puțini, chiar cu studii universitare, care nu-s capabili să-și ceară un drept elementar, scriind o cerere logică, din capul lor. Credeți că oamenii ăștia știu despre efectele gazelor de șist, au citit, sunt la curent cu beneficiile versus pierderile dintr-o astfel de afacere cu resurse naturale?
În contextul ăsta, scenele văzute la TV de la Pungești mi-au amintit de debusolarea din anii 90, când se făceau ad-hoc „consultări” populare în piețe, și ce striga poporul, aia era. Un NU hotărât se desprinde și zilele astea cam din toate protestele de stradă, la unison cu rugăciunile și cântecele patriotice tocmai bune de stârnit mândria creștin-națională în piepturile scofâlcite de sărăcie ale românilor din Vaslui. Nu ne vindem sărăcia și nevoile și neamul. Și pământul nostru de la Ștefan cel Mare și sfânt… OK, nu ne vindem, dar ce facem, oameni buni? Ce vrem de fapt?
A nu se înțelege că sunt de partea celorlalți, ci pur și simplu că nu pot fi alături de protestatarii care mie una nu-mi par deloc coerenți. Nici cei din București, nici cei din Pungești. Dacă efectele celor două chestii (gazele de șist și exploatarea aurului cu cianură) sunt așa cum se spune e dreptul în primul rând al localnicilor să se revolte și să nu fie de acord cu afacerea aia care le strică viitorul. Pe de altă parte, viitorul e iluzoriu în condițiile resurselor limitate. Deocamdată omenirea n-a fost capabilă să inventeze modalități de supraviețuire fără exploatarea resurselor. De aia am avut și accidente nucleare și deversări de petrol în oceane, și totuși n-am decis unanim să ne întoarcem la opaiț și la grote. Deci dacă asta nu poate fi evitat ce ne rămâne este să ne asigurăm că măcar exploatarea se va face transparent, corect, legal, în beneficiul celor direct afectați în primul rând, apoi al țării, al tutulor.
Și așa ajungem de fapt la esența lucrurilor. Aceea că suntem în această situație debusolantă nu pentru că nu vrem să exploatăm resursele, ci pentru că nu avem încredere în cine gestionează banii. Pentru că ani de zile ne-am calicit la sacoșa cu ulei și zahăr (reală sau metaforică) și am votat niște hoți (sau proști. Dar parcă mai degrabă hoți), iar acum ne plângem că ne fură. Suntem victimele propriilor decizii luate sau ignorate în tot timpul ăsta în care unii au lătrat ca fraierii la lună despre importanța unei justiții funcționale și eficiente, despre valoarea statului de drept, despre „întăriți-vă statul!” cum zicea până și borfașul de Vântu. Unde eram noi atunci? Unde eram la vot? Păi fiecare cu viața lui, nu? Că de aia e democrație.
Știu, o să fie unii care o să zică: lasă, că orice orânduire poate fi tulburată, orice putere dată jos, presiunea străzii, puterea poporului, bla, bla. Și eu mă legănam cândva cu iluzia asta, dar numai făcând un bilanț al ultimelor primăveri, veri, toamne și ce alte anotimpuri revoluționare a mai traversat lumea în anii din urmă mă văd nevoită să constat că nu. Puterea odată combinată cu interesul economic nu mai poate fi dată jos de nimeni. Interesele sunt transpartinice și chiar transnaționale, iar schimbarea liderilor nu înseamnă mai mult decât înlocuirea unei poze pe afișele electorale. Uitați-vă că acum Ponta și USL fac exact ce le reproșau lui MRU și PDL-ului înainte de alegeri.
Prin urmare nu știu ce părere aveți voi, dar mie mi se pare că tot ce se întâmplă acum în România la nivel de mișcare civică e de fapt o învârtire în jurul cozii, fără să nimerim gaura. Iar gaura se bucură. Parcă suntem din nou în anii 90 și n-am învățat nimic din tot ce am trăit între timp. Suntem o națiune debusolată pe toate nivelurile, n-avem o strategie, n-avem niște lideri luminați, n-avem o direcție, nu știm ce vrem, dar strigăm din când în când, ca bețivii ridicând capul de pe masă, că nu suntem de acord. E o naivitate din partea celor care protestează în fiecare duminică să creadă că lucrurile pot rămâne așa fără niște lideri și chiar niște revendicări politice coerente. E o naivitate să tot susții că nu faci politică, de parcă politica ar fi o activitate ilegală și înjositoare. Dacă clasa politică actuală nu te mulțumește nu e niciun motiv să stai de-o parte și să aștepți ca tot mai mulți oameni să ți se alăture în marșurile duminicale prin cartiere. Oamenii obosesc/se plictisesc repede și de aici până la încă o dezamăgire – că nici de data asta nu am reușit să schimbăm ceva în țara asta – e doar un pas.
Nu mă raliez cu vocile care le reproșează oamenilor din stradă de ce n-au ieșit să protesteze până acum pentru alte chestii considerate mai importante, deși sunt de acord cu asta, dar acum nu mai putem întoarce mortul de la groapă. Putem însă de acum încolo să învățăm din trecut. Putem fi mai atenți la ce ni se întâmplă, și mai critici. Putem să ne lăsăm mai greu furați de beția protestului și a solidarității de dragul strigăturilor în piață, fiind conștienți că nu (doar) așa se schimbă lucrurile. Putem să facem toate astea întrebându-ne în primul rând pe noi înșine ce vrem de fapt? Și atunci când formulezi coerent o întrebare îi găsești mai ușor și răspunsul. Părerea mea.
Eu de lideri luminati nu vreau sa aud. Macar pentru ca Ilici sa dispara definitiv din memoria mea afectiva.
luminați nu e întotdeauna peiorativ. zic io
Ce ai facut cu pisoiasu ala mic si negru pe care il gasisei?
ți-am spus și ție am spus tuturor, a fugit! ce o fi așa de greu de priceput?
Am obosit atît de tare încît mă refugiez în spatele unor citate.
Marx 1842:
Ignoranţa este o forţă demonică şi trebuie să ne aşteptăm că ea va fi cauza multor tragedii şi de acum înainte.
Boris Souvarine 1939:
…resemnare pasivă întreruptă de rebeliuni violente, neîncredere individuală şi credulitate colectivă, simplism în idei, misticism în sentimente şi fanatism în prejudecăţi…
…pedanţi perverşi, lachei şi şarlatani dispun în plus de minunile tehnicii şi ale ştiinţei contemporane pentru a-şi răspîndi sofismele şi pentru a prosti opinia publică, acoperind vocea martorilor autentici, a istoricilor conştiincioşi, a gînditorilor independenţi… Astfel progresul ignoranţei care se ignoră îl depăşeşte cu mult pe acela al mecanicii şi al electronicii, favorizînd teatromania în spatele cărora se elaborează viitoarele catastrofe.
Iuri Bezmenov (defector KGB) 1985:
Subversiunea ideologica este un proces legal, deschis. Îl poţi vedea cu proprii tăi ochi. Nu este nici un mister.
Nu are nimic a face cu spionajul. Ştiu că spionajul pare mai romantic. Probabil de aceea … sunt atât de innebuniţi după filmele gen James Bond. Dar în realitate accentul principal al KGB-ului nu este deloc în domeniul culegerii de informații.
Numai aproximativ 15% din timpul, banii şi forţa de muncă se cheltuie cu spionajul ca atare. Restul de 85% este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologica, măsuri active sau război psihologic. Ce înseamnă în esență este: să schimbi percepţia realităţii fiecăruia astfel încît, în ciuda abundenţei informaţiilor, nimeni nu este capabil să ajungă la concluzii înţelepte despre cum să se apere pe ei înşişi, familiile lor, comunitatea lor şi ţara lor.
Aşa cum am menţionat mai devreme, accesul la informaţia adevărată nu mai contează în zilele noastre. Un om care a fost demoralizat nu este capabil să evalueze informaţia adevărată. Faptele reale nu ii spun nimic, chiar dacă l-aş umple de informaţie, de dovezi adevărate, de documente şi fotografii.
Fara suparare Dollo dar ai iesit macar o duminica in strada pentru juma de ora, o ora sa vezi cu ochii tai ce e acolo ?
Aurul de Rosia Montana – 6 % vs turism distrus ( da in zona aia se face turism, eu personal facand o tura in urma cu vreo 7 ani ), patrimoniu distrus, muntii, padurile … intr-un cuvand simplu Natura.
Gazele de Sist – 3.5 % vs distrugerea intregii tari … ca sa nu ma lungesc cu toate distrugerile ( turism, ape etc ), te invint sa vizionezi filmul de pe youtube https://www.youtube.com/watch?v=HRrIFQMSUmY – e varianta scurta a celor 2 filmari de peste 3 ore ( tine doar vreo 9 min ….
In rest sa mai vb de politicieni … mi-ar trebuii o noapte intreaga.
Spor..
@Rossi: cred ca ar fi de mare ajutor pentru Rosia Montana daca protestatrii s-ar organiza si s-ar duce cu rândul, cate 20-50 de oameni in fiecare weekend sa se cazeze in zona, sa cheltuie bani acolo, sa cumpere produse locale. La cate mii de oameni au protestat in Buc, CJ, TM, ar ajunge turisti pentru cativa ani.
Daca localnicii vad ca vin bani si altfel, le trece de Gabriel.
Asta daca se si doreste a gasi o solutie.
Si eu am ajuns prin Apuseni, dar mult mai demult…Si de citeva ori si stiu binisor Romania. Dar RMGC nu s-a apucat de treaba inca si patrimoniul si muntii si padurile sunt deja distruse.
Mergi mai aproape, la P. Tapului la Urlatoare si zi-mi ce gasesti. Coboara de la cota 2000 la valea Dorului si mergi mai departe. Iesi nitel din traseul marcat si ajungi pe malul riului si zi-mi ce vezi… Mergi pe la 7 scari si vezi daca mai poti folosi scarile…
Pe nicaieri pe unde iti enumar nu e RMGC… Au fost romani. Si mai sunt romani…
Accidentul de la Baia Mare cu cianuri nu e de la RMGC…
Cum faci turism daca n-ai autostrada? Cum faci turism daca n-ai centre de informare, site-uri de promovare…
Prin 2009 Romania nu exista pe google map. Sinaia avea ca harta o poza a hartii care e prin centrul orasului…
Nu RMGC si nici Chevron a taiat padurile, a demolat case vechi in Bucuresti si face ca trenul de la Buc la Brasov sa faca peste 10 ore cind da nitica zapada.
Nici RMGC si nici Chevron n-au taiat fabrici si uzine si vindut la fier vechi.
@Rossi Esti de o prostie rara, pe bune. Pai 6% e ceea ce primesti din exploatare, dar daca pui impozitul pe profit pe care il plateste RMGC, 16% + impozitul pe salariile muncitorilor, in realitate suma e mai mare. Si ce turism faci acolo nepoate? Statul nu a investit nimic in infrastructura de 20 de ani acolo, te astepti sa pice turisti din cer? Vezi de treaba! Decat saracie perpetua in Rosia Montana, mai bine sa exploateze strainul, dezvoltam zona si o punem si de o mica crestere economica.
Cu gazele de sist chiar nu intelege dilema. Fracturarea hidraulica aduce doar un singur risc, si anume ca exista posibilitatea sa salinizezi panza freatica. Daca si sarea polueaza, pai atunci sa ma impusti intre faruri. Si chiar si asa, solutii sunt, poti oricand sa aduci un instrument ce desalinizeaza, numai sa vrei! Cutremure? Sunteti debili? Nici daca pui tot arsenalul nuclear care exista in pamant, crezand ca poti sa scoti un cutremur de 7 grade, nu se va intampla. De ce? Pentru ca placile alea tectonice nu sunt piese de domino, ca sa fie daramata asa usor.
Vasluiul trimite la bugetul de stat in jur de 250 mil euro, dar primeste dublu. E cea mai saraca zona din Romania dar si din UE. Ce facem cu oamenii astia? Ce propui? Cand o sa ajunga pretul la gaz insuportabil (si o sa ajunga!), cand nu va mai putea fi subventionat (ca statul face un efort urias sa il subventioneze in starea actuala, daramite cu un pret mai scump) ce vei face atunci? Vei sta in frig iarna pentru ca ecofascismul din tine zice ca e mai bine sa fii sarac perpetuu dar cu habitatul neatins?
Sunteti niste ipocriti, pe bune! Va plangeti ca de ce e saracie in Romania, dar cand gasim o modalitate de a ne putea exploata resursele si de a putea sa mai crestem si noi economic si sa ne stabilizam, apar niste neica-nimeni, ecofascisti si fel si fel de alte natii sau grupari subversive cu un singur scop, acela de a trage toata tara in groapa dupa nevoile a 2-3 sate.
Nu mai este vorba de mine, ca de bine, de rau nu mai sunt nici prea tanar, dar inca nu sunt nici prea batran, dar ma gandesc ce povara le vom lasa la generatiile viitoare cand o sa fie pusi in situatia (daca nu se va schimba, binenteles) de a gasi o alternativa la gazul rusesc, alta decat cea cu gazele de sist.
Una e cand protestam paranoic si de cele mai multe, dezinformati, dar alta e cand vine vorba de a propune solutii alternative. Cu Rosia Montana ati cotit-o cu turismul, asta desi infrasctructura acolo e 0 iar UNESCO cand a venit nu a spus nu degeaba. Rapoartele pe care le lauda activistii sunt facute intr-un birou in Quebec, cele ale UNESCO la fata locului. De asta nu vedem un proces impotriva statului sau RMGC. Gazele de sist ne-ar fi de si mai mare folos, mai ales ca se preconizeaza o scumpire constanta a gazelor pe urmatorii 5 ani. Nu stiu ce faceti voi, dar daca bunastarea tarii ar depinde de resursele care se gasesc in curtea mea, imi vand casa si pamantul, ma mut altundeva doar sa scape tara de rahat.
@ Mayhem – inainte sa jignesti persoane pe care nu cred ca le cunosti personal ia si vezi asta: http://www.hotnews.ro/stiri-international-15830244-proteste-violente-canada-fata-gazele-sist-politia-arestat-40-persoane.htm
Si aia sunt econazisti, hipsteri manipulati, ONG-uri cu birou in Quebec (dar stai… asta chiar e posibil), etc.
Da e mai usor sa dai cu tasta in gura unora care mai si gindesc pentru copii tai… ca se pare ca tu nu o faci.
Mai inteligentule, turism se face acolo de cel putin 8 ani ( cand am fost eu in zona ).
So .. mai bine sa scoata strainu si sa plece cu aurul TUTUROR ROMANILOR, decat sa isi faca treaba idiotul de Ponta si ai lui si sa atraga ei finantare pentru a demara exploatarea garantand chiar cu resursele respective.
Gazele de sist .. 3.5 % din ce se extrage pentru statul roman restul pentru EI ( straini si politicieni corupti ) .. despre ce independenta energetica vorbesti ? Apropo .. ca poate nu te duce capul si nu sti sa te informezi din alte surse decat Latrinele, statul roman produce acum 70 % din necesarul populatiei, pretul care il platesti tu asa de mare si de care NU esti multumit se datoreaza POLITICIENILOR ( indiferent de culoarea politica ).
In rest nu mai ma obosesc sa te scot cu capu din curu lui Voiculescu si a pupincuristilor de la Latrine, ai mancat prea mult cacat de la ei si ai impresia ca sti ce si despre ce vorbesti.
Nu ma plateste nimeni cand ies in strada si nici nu am pretentia asta, ies pentru ceea ce cred eu si pentru ceea ce vad ca s-a intamplat afara ( atat cu extragerea de resurse miniere pe baza ce cianuri cat si a extragerii de gaze de sist ), cine are alta parere despre ceea ce afirm e liber sa iasa macar o ora in piata si sa vada tipul de oameni prezenti acolo … o sa aveti o surpriza, acolo se afla oameni cu facultati, oameni care au locuri de munca la privat destul de bine platite, batrani …
p.s Dollo scuza-mi jignirile pentru acest individ, dar cand mintea nu functioneaza pentru a gandii liber, poate niste injurii ii trezesc curiozitatea sa se documenteze mai bine.
Singurul om responsabil este Boc, In guvernarea lui s-a facut ceva, ma refer la o reforma serioasa a invatamantului, la o justitie serioasa, Basescu este un alt om care a facut ceva ! Acum cand vad ce fac ceilalati, realizez ca am pierdut. Pana la urma acestia sunt oamenii pe care alegerile i-au adus la putere.
Sunt de acord ca 99% din populatie, inclusiv eu, stim prea putin despre cianuri si gaze de sist. Eu insa stiu despre modele economice si am zis ca acordul Guvern – RMGC este nefavorabil pentru Romania.
Pe partea de geologie, avem un institut de geologie pe care noi, ca specialisti, trebuie sa il ascultam. Insa, din pacate, directorul de acolo a fost demis de guvern tocmai pentru ca si-a exprimat parerea.
Din cauza asta concluzia din articolul tau cred ca este gresita.
Păi concluzia mea e că trebuie să ne implicăm mai activ tot timpul în monitorizarea guvernării, nu numai la 20 de ani odată și în rest să ne declarăm scârbiți. Nu condamn protestele, le cer doar să fie mai coerente în revendicări, ca să mă convingă și pe mine și poate pe alții ca mine care nu văd în asta o soluție.
„ce ne rămâne este să ne asigurăm că măcar exploatarea se va face transparent, corect, legal, în beneficiul celor direct afectați în primul rând, apoi al țării, al tutulor.”
Aici e buba, dragă Dollo! Nimic nu e corect, legal, transparent. Și semnale s-au tras. Destule. Sunt sigură că ești la curent cu anchetele jurnaliștilor de la Rise Project, care încearcă să facă lumină în hățișurile acestei afaceri subterane, murdare. Iată doar o mostră (din multele), dătătoare de frisoane:
„Întreaga operațiune poartă denumirea de „transfer de tehnologie” și, conform documentului, lista persoanelor din Guvern și din ANRM care pleacă la conferințe sau forumuri internaționale este aprobată de compania privată – RMGC. Conform documentului, plățile secrete trebuie acordate anual pe întreaga durată a proiectului. Ele sunt în vigoare și astăzi.
Cele două pagini arată cum compania privată RMGC trebuie să suporte anual cheltuieli pentru deplasările în țară și străinătate ale unor persoane din Guvern și ANRM – instituțiile care au aprobat licența de exploatare și apoi transferul ei către RMGC. Anual, RMGC s-a obligat să suporte minim 5000 de dolari pentru deplasările intene sau externe ale funcționarilor guvernamentali.Mai mult, compania privată trebuia să aprobe și listele cu funcționarii care urmau să plece în astfel de vizite.”
Mai multe amănunte, aici:
http://www.riseproject.ro/articol/afacerea-rosia-montana-excursii-in-las-vegas-si-la-rio-pentru-functionarii-statului/
Cum să mai crezi în ei?
p.s. Cât despre observația, aproape agasantă, prin frecvența cu care e „lansată” („de ce nu s-a ieșit și altă data, și pentru alte cauze”?), aș spune doar că… e un început pentru toate! Nu mi-o lua în nume de rău…
Sunt la curent cu Rise, cu Casa jurnalistului și cu alții, și nu am spus că trebuie să avem încredere în „ei”, ci că trebuie să fim mereu cu ochii/gura pe ei. Asta nu se întâmplă constant în România, ci doar la ocazii, prea rare pentru a conta. E un bun început, dar îi lipsește coerența, solicitările clare, structura de „luptă”. Poate vin și astea, sper…
Nu iau în nume de rău niciun argument bun.
Ce vrei mai coerent decat sistarea proiectului si anchetarea celor care au semnat/facilitat smecheria? Astea sunt revendicarile.
Si apropo de implicarea activa in monitorizarea guvernarii: traseul mitingului de acum doua saptamani a fost ales prin vot public pe Facebook si a inclus trecerea pe la DNA. Nu stiu exact ce s-a strigat acolo, fiindca nu am reusit sa ajung, dar banuiesc ca a fost un mesaj de sprijin la adresa institutiei si a procurorului „basist”. Sigur ca impartialitatea DNA si a respectivului procuror sunt subiecte care pot fi discutate, dar o demitere pe motiv ca „e basist” e o problema oricum ai lua-o.
A mai existat un singur protest acolo, acum 3 saptamani, la care s-au strans vreo 300 de oameni. 300…
Frumos si corect articol , dar si in privinta lui se poate aplica imaginea cu invartitul in jurul cozii, fara a nimeri gaura (adica iesirea din impas). Intr-adevar,“ n-am invatat nimic din cele ce am trait“ in ultimele doua decenii. Suntem „debusolati, n-avem o strategie, n-avem niște lideri luminați, n-avem o direcție, nu știm ce vrem”, ceeace – dupa mine – o dovedeste si faptul ca Basescu a fost confirmat in functie de patru ori . Acum poporul iese „spontan” pe strada si striga ca nu vrea sa i se fure din buzunar aurul si gazul de sist, dar este oare in interesul national a fie lasate neatinse resursele subterane? Pe de alta parte, sustin si ideea ca nu trebuie, ca cetatean constient, sa te inchizi in gaoace si sa refuzi participarea la dezbateri de interes national, sub motivul ca intreaga clasa politica ti-a tradat asteptarile. Dupa toate aceste argumente astepti ca Dollo sa dea solutia salvatoare. Zadarnic insa, caci zice bine tot dansa: „puterea odată combinată cu interesul economic nu mai poate fi dată jos de nimeni. Interesele sunt transpartinice și chiar transnaționale”. Concluzie ce duce la dezamagire si la cresterea numarului celor ce se abtin a se mai duce la vot. Totusi nu vi se pare anormala situatia din Romania, unde toate partidele duc o politica liberala, in care social-democratii fac alianta cu liberalii si unde lipseste un partid al stangii veritabile, asa cum e in Germania, in Franta , in Rep. Ceha si in multe alte tari ? Un partid care sa deranjeze putin aranjamentele de culise si care sa indrazneasca a arata ca de vina pentru degringolada tarii nu sunt diversii politicieni ce se succed la putere, ci sistemul care e putred. Eventualitatea unui asemenea partid este insa mica, caci celelalte partide, devenite deja istorice, alaturi de ziaristii ce au dovedit cat de versatili sunt, se vor napusti asupra lui cu argumentele ucigatoare ale anticomunismului. Dar au trebuit sa treaca peste 20 de ani pentru ca totusi, dincolo de discursul intelectual dominant si agresiv al dreptei, sa apara si o seama de tineri ce indraznesc sa formuleze critici la adresa sistemului, a utopiei capitalismului, spre indignarea celor ce se cred inca singurii indreptatiti sa dea sentinte (N. Manolescu, Vladimir Tismaneanu, A. Plesu s.a.). Aceste eforturi de credibilizare si la noi a stangii contin speranta ca multi dintre cei pe care realitatile politice dubioase i-au indepartat de preocuparile asupra felului in care e condusa tara (si implicit viata lor), sa-si reconsidere atitudinea.
P. S. De acord total cu postarea lui Stelian de mai sus.
Păi asta zic și eu, că poți schimba sistemul din interior, participând la el, critic, nu numai protestând pe stradă fără cap așa la nesfârșit.
andrei plesu era ministru de externe in guvernul Radu Vasile care a hotarat acordarea licentei de eploatare in iunie 1999!
base era min transporturilor, Caramitru min culturii, Berceanu, Stoica, Atanasiu si Marga tot ministrii!
Eu unul sunt impotriva exploatarii de la Rosia Montana dintr-un singur motiv:Nu se justifica consumul de resurse si poluarea creata. Aurul nu e ceva esential si exploatarea lui nu aduce beneficii reale pentru statul roman.
Sunt pentru exploatarea gazelor de sist.
Stiu ca zona va fi afectata, vor fi cutremure, iar nivelul apei freatice va scadea, dar problema se rezolva prim mutarea populatiei din zona respectiva. Beneficiile vor fi clare, sursa de energie mai ieftina si mai putin poluanta decat petrolul. In plus le putem da cu tifla rusilor.
Noi vrem defapt sa ne spui ce ai facut cu pisoiul ala mic si negru. 🙂
Cred ca daca am afla raspunsul la intrebarea din titlu ar fi o surpriza grozava pentru toata lumea.
Cred ca Romania isi continua un parcurs foarte complicat prin istorie – probabil vor mai trece cateva generatii pana cand situatia va fi cat de cat limpede – si acest parcurs nu este neaparat unul european, asa cum se intelege astazi.
Cred ca noi ne miscam intr-o cultura, civilizatie infinit mai rezistente si mai vii decat isi inchipuie majoritatea spectatorilor de la est sau de la vest.
Ce vrem de fapt este sa ne demonstram ca daca inca nu putem face alegeri corecte, coerente cu ceea ce suntem, macar ne-am deprins sa le evitam pe cele gresite.