D e când așteptam să dau titlul ăsta. Mă tot gândeam la ce temă s-ar potrivi el mai bine. Și iată că realitatea neaugmentată a Capitalei m-a ajutat să vi-l servesc chiar azi.
Când am plecat de acasă dimineață am dus gunoiul, ca tot trăitorul la bloc. În punguța separată aveam sticlele din plastic (storcite, ca să încapă mai multe) pe care voiam să le pun în sacul destinat PET-urilor, pe care administrația blocului ni l-a instalat încă de acum un an la ghenă (vezi foto de la inaugurare).
Când colo, stupoare! Sacii pentru colectare selectivă – PET- și aluminiu – lipseau de la locul lor. Mi-am luat frumos plasticele înapoi și le-am dus acasă. Nu era să le abandonez așa la grămadă în toboganul cu de toate, după ce le-am strâns cu grijă o săptămână. La ușa blocului dau peste nea Vancea – portarul – care e responsabil și cu adunatul deșeurilor și predarea lor la camionul care vine să le ia o dată pe săptămână.
– Ni le-au furat aurolacii azi noapte pe toate, doamnă, de la toate etajele au luat. Dar ce zic eu de la toate etajele, și de la celelalte blocuri la care se pusese saci pentru plastice, de la toate le-a luat. Cu tot cu gunoiul din ele, zice nea Vancea siderat.
– Păi erau așa valoroase? întreb eu.
– Da de unde, 70-80 de bani dacă ia pă kil, dar dacă ei n-au ce mânca, ce să facă, se mulțumesc cu astea.
– Și noi ce facem acum, nu mai colectăm selectiv din cauză de aurolaci?
– Ba da, dar să puneți sticlele separat lângă ghenă și le adun eu. Nu mai punem saci, că dacă îi vede aurolacii că i-am pus iar, iar se urcă și ni-i ia. O vreme o să colectăm așa clandestin, mă înțelegeți? îmi face cu ochiul nea Vancea.
Colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile intră așadar în epoca clandestină. Noroc cu aurolacii că altfel, cine știe, ajungeam cu reciclarea așa de avansați că ne afla ministra mediului și, doamne ferește, poate chiar și UE.
:)) Foarte dragut articolul! Va admir talentul cu care reusiti sa prezentati intr-o maniera amuzanta, de fiecare data, mizeria unei societati in ansamblul ei. Cand vom fi cu totii in ilegalitate/clandestinitate , probabil ca ne vom retrage in munti cu doina si cu miorita si o sa-i lasam pe baietii „jmecheri” din toate ramurile de activitate sa se descurce cum or putea .
Pai si Gogu ala ce pazeste acolo? Blocul ala chiar e sat fara ciini! :)) (Scuze, nu m-am putut abtine…)
:)) îi vom tăia din rația de lapte 🙂
Ceva asemănător am trăit pe la mijlocul anilor 90: la un vecin din blocul de alături îi sosiseră ceva rude din State, soţ-soţie. Oamenii, ancoraţi la realitatea românească, îşi parcaseră cele două strălucitoare cruisere Harley-Davidson cu numere de California lângă un stâlp de beton, ancorate cu două lanţuri sănătoase, de oţel. Partea amuzantă era că, de acelaşi stâlp, erau ancorate cele două „europubele” (aşa se numeau p-atunci cunoscutele containere de plastic verzi, cu roţi, de colectat gunoiul) ale blocului, dar ancorate cu nişte lanţuri de două ori mai groase decât cele cu care erau păzite Harley-urile. De ce? Pentru că, citez „dom’le, europubelele astea sunt grozave la pus murături, ţin gogonelele de numa’!”
mai bine l-ati concedia pe nea Vancea, ca taie degeaba frunze la ciini (am inteles ca lui Gogu ii place laptele, nu frunza taiata)
N-am inteles, aurolacii erau interesati de saci, sau de sticlele de plastic din saci, sa le vinda? Eu, pragmatica, am niste intrebari:
1) cum au iesit ei asa, carind in spinare sacii cu sticle de la mai multe etaje, fara sa ii observe nimeni?
2) Acuma ca tot au sacii (goi), ce ii impiedica sa vina frumusel cu ei in bloc, sa ii umple frumusel cu sticlele puse de voi clandestin linga ghena, si sa iasa pe usa blocului neobservati, conform punctului 1?
Ce mai tura-vura, nu mai este scapare, ati intrat la cheremul aurolacilor. Dar macar stiti ca o sa mearga brici colectarea selectiva a plasticului
Aurolacii erau interesați de conținutul sacilor, iar logica lui nea Vancea era că dacă punem alți saci ăia or să-i vadă de jos și o să ni-i fure iar, dar dacă punem plasticele mai ferit așa, pe lângă ghenă, nu se mai văd și nu se mai fură. Minte încâlcită de portar.
De văzut cred că i-a văzut cineva, măcar camerele de luat vederi montate prin bloc, dar prinde aurolacu scoate-i ochii…
Dollo, nu ai vazut niciodata culegatori de reciclabile care ridica containerele galbene de pe strada pentru a lua plasticul din ele? Unii chiar isi baga copiii acolo pentru a le scoate.
Eu nu ii blamez, chiar ii apreciez pe unii, care curata strazile sau parcurile dupa indiferenta si nesimtirea chefliilor care arunca PET-uri si cutii de aluminiu. Cred ca ar fi o solutie reglementarea activitatii, ajutarea lor cu mijloace de colectare/transport si scutirea de impozit. Ar fi un fel de ajutor social mai cinstit.
Ba da, am văzut, doar că și în cazul containerelor și al nostru, oamenii ăștia erijați în „sanitarii mediului public” cam fură. De la ăia care au amenajat dispozitivele respective și strâng deșeurile tocmai ca să le valorifice. Ideea ta nu e rea în esență, însă e cam dificil să ajuți un aurolac să-și facă o firmă, fie ea și scutită de impozite. Aurolacul de multe ori nu are nici acte de identitate. știi ce birocrație implică o firmă?
:)) chiar cu asta ma ocup, subcontractez o parte din birocratia firmelor. Dar nu ma gandeam la cate o firma pentru fiecare „aurolac” (nu prea sunt de acord cu termenul, ca nu e cazul tuturor), ci mai mult la ceva de genul ONG care sa le sustina activitatea si sa le impuna niste reguli. Eu as prefera sa imi duc plasticele la un tomberon in spatele blocului de unde sa le ridice baietii astia, decat la containerele Urban/Rosal/etc pe care de multe ori le gasesc pline.
păi la bloc la noi nu le lua rosal, ci o firmă care doar cu reciclabile se ocupă. și eu am renunțat demult să mai contribui la porcăria de colectare selectivă a lui Prigoană