Fiți patrioți, beți cu mine un vin fiert de 1 decembrie ;)

Turnul de apă și artă din Pantelimon se inaugurează de Ziua României. De pe el vedeți Bucureștiul de după blocuri, o combinație între cartier dormitor și zonă post industrială.

TAP_afterÎmbrăcați-vă gros (fular, căciulă, mănuși, izmene), lăsați tocurile acasă și hai să vă fac cinste cu un vin fiert sau un ceai de Ziua României. La 30 de metri deasupra pământului, pe Turnul de apă și artă din Pantelimon.

Ssemnaturicara din jurul Turnului a ieșit foarte bine. Au zăbovit ceva la ea meșterii olteni, dar a meritat. De altfel, ca semn al prețuirii lor pentru „spirala arhimedică” de la București la care au lucrat câteva luni și-au lăsat și numele scris cu creta într-un loc destul de vizibil de la sol. Nu mă încumet să-mi imaginez ce or fi scrijelit pe sub treptele de mai sus, dar poate e mai bine să nu știm 🙂

Avem așadar un proiect complet, ce va fi inaugurat de 1 decembrie, începând cu ora 13.00. Cu toată modestia de care sunt capabilă vă spun că azi, uitându-mă așa la el, în soarele timid ce se tot ascundea în nori, parcă m-a încercat și pe mine o mândrie vecină cu a domnului inginer Grig, poetul, la gândul că în ultimii doi ani am pus și eu ceva efort prin jurul lui.

feteleAm fost azi acolo ca să facem poze pentru niște articole cu turnul de vor apărea în presă zilele astea. În ciuda aparențelor, în poza asta nu facem reclamă la prezervative, ci arborăm artistic tricolorul 😛 Cele două care mă încadrează (Alma Cazacu și Mădălina Roșca) sunt fondatoarele Make a Point, asociația care a derulat proiectul ăsta cu Turnul și despre care v-am mai povestit în ultimii ani.

Povestea Turnului spaniolo-oltenesc

Pentru aceia dintre voi care nu știu despre ce e vorba, Turnul de apă și artă din Pantelimon este un proiect de transformare a unui edificiu industrial, într-unul artistic. Turnul, amplasat în curtea Postăvăriei române (Șoseaua Morarilor, sector 2), a fost construit în anii 60 și își păstrează funcția de bază – aceea de a crește presiunea apei în rețea – dar are de acum încă două: obiectiv turistic și spațiu de expunere artistică. În interior va găzdui expoziții sau instalații inedite, iar la exterior poate fi escaladat până la 30 de metri înălțime, pe cele 170 de trepte construite de meșterii olteni.

Proiectul e rodul imaginației unei arhitecte românce (Miruna Stoicescu) și a prietenului ei spaniol, concretizat de fierarii olteni cu bani de la ING, AFCN și Apa Nova.

N-o să vedeți panorame fabuloase de sus, ci un banal cartier muncitoresc-industrial precum Pantelimonul și parte din Titan sau 23 August. Adică Bucureștiul de după blocuri și de dincolo de centrul în care primăria îi plimbă pe turiștii străini cu autobuzul etajat. Partea care-ți taie respirația, însă, nu e coloritul țipător al noilor blocuri reabilitate, ci scara în sine, făcută din grilaje prin care vezi hăul căscat sub picioarele tale. După vântul și frigul de sus vă spun drept că amețeala care te ia când te uiți în jos e la fel de greu de suportat.

Dar asta trebuie simțit pe propriul stomac, așa că vă invit să veniți duminică după prânz ca să vă convingeți. Mă găsiți acolo.

Metamorfozele Turnului de Arta from Make a Point on Vimeo.

Etichete: , , , , , , ,

9 comentarii la “Fiți patrioți, beți cu mine un vin fiert de 1 decembrie ;)” Subscribe

  1. Sonia B 28/11/2013 at 20:42 #

    Sa fie intr-un ceas bun !

  2. Eugen 28/11/2013 at 21:35 #

    Daca e cu turnuri si inaltimi, mi-e rau si sa citesc.

    Mortal insa permalinkul „patrioti-fiert-decembrie” 🙂 Da-i cu vin!

    • Dollo 29/11/2013 at 12:02 #

      da, și eu am râs când l-am văzut, nu e opera mea, s-a făcut așa din întâmplare 🙂

  3. lili 29/11/2013 at 00:38 #

    reusita poza ,reusite figurante
    care din 3 sunteti dvs ? Multumesc

    • Om bun 29/11/2013 at 09:40 #

      lili, mai citeste o data articolul cu atentie si o sa-ti dai seama

  4. Maria 29/11/2013 at 14:43 #

    Ma intereseaza si pe mine, deci pot veni duminica la 13 si avem voie sa facem si poze?

    • Dollo 29/11/2013 at 14:51 #

      Intrarea e liberă, pozatul așijderea. Vă aștept.

  5. Ileana 01/12/2013 at 19:27 #

    Frumos turnul, frumoasa privelistea.
    Pentru mine a fost sport extrem. M-am scurs efectiv pe ziduri.

  6. Adrian 02/12/2013 at 10:11 #

    Felicitari, arata excelent! Domnul Grig a avut dreptate, e o mare lucrare, e un fel de Sagrada familia de Romania.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Nu sunt dezamăgit de România, pentru că nu m-am lăsat amăgit

Camil Petrescu fiul

Camil Petrescu fiul, despre cum se vede România de peste ocean și din mijlocul Bucureștiului. De ce a plecat acum 43 de ani, de ce s-a întors azi și de ce ar mai pleca o dată, dacă ar avea iar 22 de ani. Despre salamul cu soia de New York.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.