La ce sunt bune telenovelele

Îi învață pe oameni bunele maniere ;) Sau varianta Que Hora Es? de Balta Albă :P

L a mama în bloc a murit o vecină, mama administratorei (sau administratoarei?). Întâmplarea face că mama tocmai avea niște chestii de rezolvat cu administratora și o tot hărțuia cu telefoanele, iar aia, săraca, îi ținea lumânarea mamei ei, de câteva zile, deci nu prea avea chef de nimic. În fine, ieri mă anunță mama că a murit, și îmi spune că uite, biata icsulica, e singură pe lume, că nu are cine s-o ajute, că „și-a îndepărtat toți apropiați cu firea aia a ei respingătoare” – ăsta era un apropos la mine, care nu sunt în stare să întrețin legăturile cu neamurile și că atunci când o să moară ea o să mă mănânce câinii… gen.

Trec peste aluzia (ca întotdeauna) fină și o întreb:

– Și, dacă tot te-ai dus la icsulica, nu ai întrebat-o și tu dacă o poți ajuta cu ceva? Dacă e singură pe lume sigur are nevoie măcar de o colivă…

– Ba daaa, i-am zis, normal, că nu degeaba mă uit la telenovele. Că așa am văzut că se zice acolo, când moare cineva: „dragă, îți ofer serviciile mele, sunt alături de tine, te pot ajuta cu ceva?”. Și i-am zis și eu la fel.

– Bravo! Și ce a zis?

– A zis că nu are nevoie deocamdată, dar că-mi mulțumește.

– Vezi, deci se uită și ea la telenovele! conchid eu.

După ce am închis telefonul m-am gândit că n-am întrebat-o pe mama de ce trebuia să învețe abia din telenovele chestia asta? Că în fond oamenii la țară cam așa fac la înmormântări, se ajută din oficiu cum ar veni. Bașca, ea are deja exercițiul numeroaselor înmormântări din familie. Dar probabil că e mai sexy modelul telenovelistic.

Și așa mi-am amintit de celebra Que Hora Es? 🙂

Tags: , , , ,

3 Responses to “La ce sunt bune telenovelele” Subscribe

  1. madmed 19/11/2013 at 17:17 #

    Momentul nasol pentru educatia romanilor abia acum vine, ca MediaPro vrea sa vanda Acasa TV. Ce ne facem, soro, daca noii proprietari vor schimba grila postului? Ca nu stiu daca aceleasi maniere le vede lumea la Suleyman!!!!

  2. ady 19/11/2013 at 19:51 #

    cand a murit bunicul meu, mamaile „din sat” nici macar n-au mai stat la intrebat. au venit si s-au apucat de treaba. sincer, la cat de intoarsa pe dos eram la momentul ala, eu mai cred si acum ca invartitul unui ceaun de sarmale cu 2-3 mamai m-a impiedicat sa ma dau nitel in spectacol si sa n-o iau un pic razna.
    apropos, n-am invarnit sarmale moldovenesti (alea parca-s cele mai mici), dar niciodata n-am vazut sarmale mai mici ca atunci.
    partea naspa e ca mamaile d-atunci sunt acu’ care moarte, care nu mai iese din casa de boala/batranete si cand o muri bunica-mea (suntem oameni, „daca” e aiurea in ecuatie) nu stiu cu cine o sa invart sarmale.
    cred totusi ca e posibil ca mama ta )si probabil altii ca ea) venind „la oras”, a pierdut anumite obiceiuri, datini, norme (inclusiv din unele sectoare ale „politetei) existente in comunitatile mici, dar pe care le reinvata acum pe alte cai.

  3. Razvan 23/11/2013 at 13:18 #

    Fiecare generatie cu influentele lor de la televizor. Noi am invatat engleza si eventual spaniola/italiana, altii invata unele obiceiuri.
    Desi cred ca telenovelele au prostul obicei de a baga o idee nu prea sanatoasa in capul femeilor, si anume: ca prin crize de isterie si urmarirea barbatului dorit cu orice pret il poti avea…. 😐

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

Scrisoarea pe care n-a mai primit-o Eugen Ionescu

dosarul-profesorul

Povestea profesorului Ion Nițulescu – un „element dușmănos” față de orânduirea socialistă – și a delatorilor săi, dintre care numai securistul șef mai trăiește azi bine mersi, măncându-și pensia într-o vilă somptuoasă chiar în satul natal al victimei sale