Să vă fie frică, guvernul nu chică!

La Pungești, în Vaslui, 3000 de țărani sunt prizonierii jandarmilor care-i păzesc să nu cumva să-i stingherească pe americani când caută gazele de șist în pământul boierului

A m fost săptămâna asta la Pungești, în Vaslui, unde de câteva luni sătenii se luptă cu jandarmii ca să nu le permită americanilor de la Chevron să caute gaze de șist în pământurile lor. De fapt pământurile boierului Jack Marcopol, pe care primarul (PSD) le-ar fi luat dând la schimb niște văioage pe care probabil nu se înghesuia nimeni să facă nici măcar agricultură.

Din start trebuie să vă spun că nu gazele de șist și riscurile exploatării lor m-au dus acolo – așa cum desigur știți că nu m-am ofuscat nici pe marginea subiectului Roșia Montană – ci faptul că pentru prima dată în România ultimilor ani o zonă a fost declarată „zonă specială de siguranță publică”, ceea ce, conform unui ordin din 2010 semnat de fostul ministru de interne Vasile Blaga, înseamnă practic că poliția și jandarmeria pot să facă ce vor mușchii lor pentru că nu scrie nicăieri ce nu au voie să facă. Și mușchii lor pot multe.

Mai concret, situația la Pungești e cam așa: nu intră și nu iese nimeni din incintă (a.k.a. comuna Pungești, care are 7 sate în compunere) fără să fie legitimat la unul dintre cele patru-cinci filtre de jandarmi+poliție din preajma terenului pe care Chevron caută gaze. Oamenii sunt legitimați și dacă merg cu vaca la câmp sau dacă merg la fântână, și riscă să ia și bătaie dacă ies pe ulițe după ora 18.00, când li s-a comunicat verbal că „e mai bine să nu iasă din case”.

E cazul lui tanti Maria, dar și al altora care nu sunt așa de savuroși, poate, la povestit:

Nu au voie să circule în grupuri mai mari de două-trei persoane, nu după căderea serii, nu au voie să se apropie sau să staționeze în preajma gardului Chevron. Nu li s-a spus de ce și în virtutea cărui act administrativ. Totul e verbal și discreționar, și pare ceea ce este de fapt: o încălcare grosolană a drepturilor consfințite de Constituție (dreptul la liberă circulație, la asociere, la informare, la exprimare).  E rezultatul faptului că în 2 și 7 decembrie un grup de săteni revoltați ar fi dărâmat gardul Chevron și au făcut un soi de răscoală. Asta susține șeful dispozitivului de poliție și jandarmi din zonă. Activiștii antifracking care i-au incitat pe săteni spun că dimpotrivă, ei i-au învățat pe oameni că au dreptul să protesteze pașnic, pe domeniul public, împotriva gazelor de șist. Dar că jandarmeria, dezamăgită că nu face nimeni răscoală, ar fi infiltrat niște elemente turbulente, care au dărâmat gardul și au dat astfel apă la moară organelor ca să cotonogească țăranii. Altfel nu se explică cum de americanii au avut imediat pregătite alte garduri pe care le-au montat a doua zi și sub protecția jandarmilor au continuat să-și vadă de treabă.

Dacă a fost sau n-a fost răscoală reală la Pungești rămâne să stabilească istoria. Cert e că momentan, în urma acestor pretinse revolte, oamenii au rămas, cum recunoaște și viceprimarul comunei, și bătuți și cu banii luați. Mai exact, cine a încasat bătaie de la jandarmi nu mai suflă, de frică, cine nu a luat încă nu îndrăznește să-și mai ridice glasul vreodată, că jandarmii imediat te bagă în dubă și te duc la Vaslui. Pe parte economică, nici primăria nu îndrăznește să-i mai ceară Chevron-ului niscai beneficii, „că dacă i-am fugărit atâta, acuma ce credeți, ne mai dau ceva?” – dixit viceprimarul Vasile Voina, PNL.

Dincolo de partea semi-umoristică a poveștii – deh, la Vaslui, ca la Vaslui – două lucruri m-au frapat în timp ce mă aflam acolo:

1. Viceprimarul ne-a primit, s-a lăsat filmat, întrebat, a spus cu onestitate că nu prea știe care sunt riscurile exploatării gazelor de șist și că nici despre zona asta specială nu a fost informat, dar că se supune și el controalelor, ca toți cetățenii, fără să crâcnească. În final, conducându-ne la ușa primăriei, ne-a întrebat totuși noi cine suntem, și de unde? Deși ne prezentasem inițial, spusesem că suntem de la APADOR-CH, și că facem acolo un raport privind încălcarea drepturilor omului.

2. Comisarul șef Cătălin Popa, adjunctul IJP Vaslui, cel care coordonează dispozitivele de control din „zona specială de siguranță publică Pungești”, a fugit de noi jumătate de zi, cât am stat prin comună și am tot întrebat de el. În final l-am găsit la sediul IJP Vaslui, unde ne-a primit „în audiență” după vreo jumătate de oră de așteptat la poartă, legitimat, confiscat telefoane și dispozitive de înregistrat. În biroul lui ne-a primit cu o morgă de luptător antitero, indicându-ne să păstrăm o distanță de cel puțin un metru față de biroul lui, „pe care se află documente secrete”. În final ne-a comunicat cu aceeași morgă că nu ne poate spune nimic despre efectivele dislocate în zona Pungești, pentru că… „sunt secret de serviciu”, dar că să stăm liniștiți, are IJP Vaslui suficiente fonduri cât să mențină acele dispozitive acolo „atâta timp cât va fi necesar”. Chiar dacă, probabil, în restul județului nu mai există vreun polițist disponibil.

Totul pare de fapt decis mult deasupra capetelor acestor oameni, la un nivel cu care nici primarul și nici șeful Inspectoratului de Poliție nu îndrăznesc să se pună. Sau consideră că e mai cuminte pentru ei să tacă și să execute. Nu pun aici în discuție dacă e bine sau ba să fie exploatate gazele alea. Poate că o fi bine, dar de ce nu se face dracului o informare corectă a oamenilor: ce îi așteaptă, ce li se va întâmpla, dacă vor fi riscuri, cum le vor depăși, care e scenariul ăl mai bun și ăl mai rău? În loc de așa ceva ei sunt hărțuiți și bătuți ca niște vite, în virtutea unui ordin semnat acum trei ani de un ministru, neclar și abuziv, care iată, se dovedește mai tare decât toate legile țării la un loc.

Desigur, sunt cam greu de explicat oamenilor din restul țării abuzurile crase de la Pungești, care nu se limitează la modul în care primarul a dat acel teren americanilor ca să sondeze după gazele de șist.  E greu de explicat pentru că majoritatea au văzut la știri că țăranii au fost turbulenți, deci „bine le face că-i țin sub control”, crede mama. E greu de explicat pentru că la 24 de ani de la revoluția din 1989 prea mulți dintre români încă sunt de părere că libertatea (de mișcare, de expresie) nu face doi bani pe burta goală.

Mi-am imaginat, întorcându-mă de la Pungești, cum ar fi dacă într-o zi o firmă cu care guvernul a bătut palma vrea să facă săpături sub blocul meu, că a descoperit acolo nu știu ce zăcământ. Eu nu am habar dacă o fi bine sau nu să-i las să sape, că nu-mi spune nimeni, dar până mă dumiresc guvernul îmi trimite niște jandarmi la ușa blocului care îmi trag un pumn în nas și mă țin la respect în casă, ca să nu stingheresc activitatea firmei. Jandarmi pe care-i plătesc eu, din impozitele mele. Jandarmi care au grijă ca firma aia să-și facă profitul, nu ca eu să am dreptul pe care mi-l garantează Constituția țării. Și nu-mi spun de ce, ci doar că „așa vor ei, că e mai bine”.

Oare cum m-aș simți eu dacă ar fi așa, și nimeni din celelalte blocuri nu ar lua atitudine în favoarea mea? Poate că m-aș simți ca tanti Maria, aș face haz de necaz și aș sta în casă, crezând că nu am nicio putere atâta timp cât guvernul „nu chică”. Poate mi-ar fi frică. Pentru că de una singură n-aș avea nicio putere. Pentru că dacă nimeni nu zice nimic când se întâmplă abuzuri ca la Pungești vom ajunge să nu mai putem spune niciodată ce nu ne convine. Pentru că știu alții mai bine ca noi „ce e mai bine”, iar atâta vreme cât supermarketurile vor fi pline, cine are nevoie de altă libertate decât aceea de a alege de pe care raft să-ți iei tigaia minune?

Etichete: , , , , , , , , ,

25 comentarii la “Să vă fie frică, guvernul nu chică!” Subscribe

  1. R 21/12/2013 at 02:34 #

    Salut,

    Pungesti e declarata zona speciala de siguranta publica de pe 8 sau 9 decembrie. Deci nu o luna

    • Dollo 21/12/2013 at 11:11 #

      da, de pe 7 seara, ai dreptate, e juma de lună, o să corectez, că oricum trebuie să pun și niște subtitrări la ce spune tanti Maria, pentru nevorbitorii de moldovenească 🙂

  2. VASILIU MIRCEA PAUL 21/12/2013 at 07:39 #

    ȘTIRE NEBĂGATĂ ÎN SEAMĂ

    Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” a facut publica o scrisoare deschisa in care reclama modul de gestionare a Ministerului de Interne de catre liberalul Radu Stroe.

    Sindicalistii sunt nemultumiti mai ales de faptul ca nu exista o transparenta a activitatii Ministerului, acest factor contribuind semnificativ la mentinerea coruptiei si a ineficientei. Sindicalistii reclama faptul ca sute de ordine de ministru nu au fost aduse la cunostinta publicului prin omiterea publicarii lor in Monitorul Oficial.

    „Consideram ca este o nevoie imperioasa de angajare hotarata, in aceasta chestiune, intrucat lipsa de transparenta a activitatii administrativ-normative, la nivelul MAI, are dimensiuni uriase si este factorul care intretine fundamental, ineficienta, incompetenta si coruptia, la nivelul MAI si al Politiei Romane”, se arata in scrisoarea deschisa.

    Invocand un precedent din Rusia, sindicalistii sustin ca o astfel de abordare a comunicarii cu angajatii MAI este de tip „sovietic”.

    „Este inacceptabil ca, in anul 2013, intr-un stat care, cel putin la nivel formal, este declarat a fi ‘stat de drept’, in conditiile in care exista o jurisprudenta clara, a CEDO, de respingere a actelor normative, sustrase de autoritatile publice emitente, de la publicare (a se vedea cauzele Sunday Times vs UK, Petra vs Romania, Sissanis vs Romania, Shimovolos vs Rusia), in conditiile in care principiul transparentei activitatii normative a autoritatilor publice este impus printr-un bloc de norme nationale (…), conducerea MAI sa refuze executarea legii.

    In special cauza Shimovolos vs Rusia (in care CEDO a refuzat sa retina calitate de ‘lege’, unor ordine ale ministrului de Interne rus, nepublicate), dovedeste ca Ministerul Afacerilor Interne, in anul 2013, sub conducerea unui ministru liberal, se ghideaza dupa niste valori sociale de tip ‘sovietic’, comune cu ministerul de Interne rus, si nu cu spiritul european”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

    Sindicalistii continua apelul lor catre ministrul Stroe spunand ca este penibil ca normele de salarizare din MAI sa fie clasificate drept „secret de stat”.

    „Este inacceptabil ca, de 5 ani, organizatia noastra sindicala, sa ceara, motivat, fiecarui ministru deinterne, sa respecte principiul transparentei activitatii normative, si sa fie ignorata. (…) Este de un absurd grotesc ca functiile de politie sa se gaseasca, enumerate, intr-o hotarare de Guvern, care incredibil, este clasificata, ‘secret de stat’. (…)

    Este de un penibil absolut ca normele privind salarizarea personalului MAI, sa fie clasificate ‘secret de stat’ sau ‘secret de serviciu’. Este lipsit de ratiune ca, ministrul de Interne, sa emita norme administrative nesecrete, dar pe care le sustrage de la publicare, facandu-le ‘inaccesibile si imprevizibile’, pentru cei care ar trebui sa le puna in executare”, se mai arata in scrisoare.

    La finalul scrisorii, politistii spun ca daca ministrul nu va elibera „de sub stapanire sovietica” institutia pe care o conduce, sindicalistii spun ca se vor adresa Comisiei Europene, statelor Schengen si Parlamentului European.

  3. Astfel 21/12/2013 at 08:04 #

    Dincolo de interesele inerente intr-un astfel de domeniu sensibil eu cred ca este frica de necunoscut.
    Dar este in firea oaamenilor sa creeze probleme si apoi sa le rezolve. Deci exploatarea gazelor de sist va fi ceva pozitiv pentru noi toti iar problemele aparute pe parcurs vor fi depasite.
    In rest, sa ne amintim ca oamenii se opuneau locomotivelor cu aburi deoarece scanteile iesite pe cos ar fi putut incendia vagoanele, ca celularele provoaca tumori, etc etc.
    In materia drepturilor si libertatilor cred ca stii Dollo ca nimic nu e absolu pe lumea asta.
    Insa eu i-am vazut pe tarani cu rupeau gardurile fara sa aiba nici o explicatie logica.
    Eu as pune problema invers, cum ar fi ca eu sa ma trezesc cu unii care imi devasteaza gardul si provoaca scandal in situatia in care eu nu am incalcat in nici un fel legea . Am dreptul sa solicit statului sa ma protejeze ? Ma pot indrepta impotriva statului care nu e in stare sa ma apere de cei care imi produc pagube?
    Nu cred ca e bine ce se intampla la Pungesti dar raman uimit ca in partea cealalta a tarii, la Oradea unde se fac prospectiuni asemenea, iar oamenii chiar traiesc de pe urma apelor termale nu am auzit sa existe vreun protest.
    In sfarsit, e usor sa lupti pentru principii cand privesti de pe margine insa oamenii au nevoi elementare ca trebuie satisfacute zilnic. Nu le pasa de libertatile cetatenesti atata timp cat ei se intreaba ce pun pe masa in fiecare zi. Din punctul lor de vedere problemele pe care le ridici sunt ifose din moment ce ei se intreaba cu ce isi platesc curentul.

    • Dollo 21/12/2013 at 11:09 #

      deci zici că e bine să mai rupi câte o coastă de ignorant ca să-l convingi că-i va fi bine cândva și va avea ce pune pe masă?

      • Astfel 21/12/2013 at 21:09 #

        Nu stii, te invatam, nu poti, te ajutam, nu vrei, te fortam…
        Da, cateodata chiar e bine.
        Daca tot te-ai deplasat pana acolo cred ca important era sa vezi lipsa de speranta a oamenilor.
        Nu au nici o sansa, sunt indobitociti, fara perspective, fara planuri, fara iluzii.
        Cred ca aici e adevarata problema.
        Lipsa libertatii de deplasare sau alte chestiuni pompoase nu au nici o relevanta pentru ei. Pentru dvs din Bucuresti da, e important dar acolo sunt oameni care nu au iesit poate niciodata din sat.
        Iar asta este situatia peste tot in tara.
        In loc sa criticati jandarmii mai bine incercati sa luminati oamenii.

        • Prostu' satului 23/12/2013 at 12:37 #

          1. N-au auzit de proteste la Oradea doar cei care nu vor sa auda. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/BIHOR+500+de+locuitori+din+Sinmartin+au+protestat+fata+de+explor

          2. Pareti foarte simtitor fata de nevoile celor din Pungesti, ignorand in acelasi timp cu seninatate si total ce vor, de fapt, acei oameni.
          Inteleg ca faceti parte din admiratorii metodei „we know better what’s good for you”. Si sa mai terminam o data cu mofturile astea despre democratie, libertate, drepturile omului si-alte alea. Guvernul si manuitorii lui din umbra stiu cel mai bine.
          Fata de discursul si metodele din anii cooperativizarii nu difera decat vorbele. Noulimba, adica.

          3. „Nu stii, te invatam, nu poti, te ajutam, nu vrei, te fortam…”
          Am auzit prima data asta cand imi satisfaceam stagiul militar, pe la inceputul anilor ’80. Inteleg ca de-acolo vi se trage si asta va doriti. Trag totusi nadejde sa fie suficient de multi care nu-si doresc ca acele vremuri sa reinvie.

          • Andra 23/12/2013 at 22:45 #

            M-a uns pe suflet comentariul. Felicitari !
            Cand am citit „”nu vrei, te fortam”” si „”Da, cateodata chiar e bine.”” ca raspuns la intrebarea lui Dollo, „”zici că e bine să mai rupi câte o coastă de ignorant ca să-l convingi „” am vazut negru in fata ochilor !!! Si sa faci dobitoci si fara sperante niste oameni simpli numai pt ca nu au avut aceeasi sansa in viata ca tine … nu poti judeca un om pt soarta lui pt ca nu toti avem aceleasi sanse in viata. Oamenii astia, pe de-o parte, isi traiesc viata asa cum le-a fost harazit, pe de alta, au dreptul sa si-o traiasca asa cum doresc ei, nu cum vor altii.

        • Andra 23/12/2013 at 22:05 #

          „”nu vrei, te fortam”” suna a totalitarism, schizofrenizarea populatiei (aka spalarea pe creier) … trist ca mai exista oameni cu o asa gandire dictatoriala … trist. Aici nu vorbim despre un copilut nazdravan care nu vrea sa faca bastonase sau sa invete alfabetul ca-i sta mintea la joaca si, inevitabil, trebuie sa-i aplici o oarecare autoritate pt a invata. Aici vorbim despre o societate, despre drepturi si abuzuri. In directia asta a vrut Dollo sa traga un semnal de alarma. Incet, incet ne pierdem libertatea ca popor si drepturile ca cetatean, In curand o sa ajungem mai rau ca pe vremea lui ceasca, manipulare, abuzuri si violenta, in special la nivel psihic, niste roboti care doar executa, nu mai gandesc, nu mai creeaza, niste sclavi pe plantatiile multinationalelor care au calarit (colonizat) tara asta intr-o directie ireversibila, dar … fericiti ca avem tigaia minune, vorba lui Dollo.

    • zippo 22/12/2013 at 15:30 #

      #Astfel:
      stii foarte bine ca argumentele expuse de domnia ta nu difera cu mult de justificarea data de partidul comunist cind colectivizau fortat. premisele sunt false si mincinoase.

    • geo 24/12/2013 at 10:33 #

      Atsfel,
      Exista riscul ca dupa fracturarea necesara pentru a colecta şi croi drum gazelor de şist bihorenii tai sa se trezeasca ca apele temele sunt îmbogăţite cu … gaze de sist! Riscul e la fel de palpabil în zona turistică a litoralului.
      Fracturarea presupune introducerea apei amestecate cu substante care permit efectuarea unor explozii in sol, la adincimi diferite, cam pe unde patrunde apa, în urma cărora gazele de şist pot fi colectate.
      Problema este că în drumul spre suprafaţă gazele o pot lua şi prin pânza freatică sau prin alte locuri.
      Nu mă interesa problema exploatării în România decât colateral, dar am văzut anul acesta un episod din CIS Las Vegas, pe TVR1, din cea mai recentă serie, în care legistul şef explica fenomenul de fracturare. În episodul cu pricina era vorba de o comunitate mică afectată de exploatarea gazelor de şist.
      În film gazul de şist era prezent peste tot: în case, fântâni, reţeaua de apă potabilă, afecta vegetaţia şi animalele.
      Prin urmare procedura de exploatare e destul de periculoasă, controversată şi cunoscută dacă a reţinut atenţia scenariştilor şi producătorilor de la Hollywood.
      În America de nord, pe lângă colectarea gazelor de şist e la modă şi exploatarea petrolului din puţurile abandonate, de la zăcămintele considerate ca fiind epuizate. Prevăd că o să apară şi la noi. Sunt cercetate pe rând şi în unele se găseşte din nou ţiţei sau gaze. Bătălia pe resursele pe cale de epuizare e luată în serios la ei.

  4. redraz 21/12/2013 at 11:52 #

    Salut Dollo,

    privesti problema din aceeasi perspectiva ca a mea. Cum as reactiona daca la 100m de curtea mea cineva ar incepe sa extraga gaze, titei, ce vrei tu. Sa-l vad eu pe cel care o sa zica ‘da-i tata cu fracturarea, ca eu n-am nicio treaba’.
    Atata timp cat o parte din profit/redeventa nu se intoarce in comunitatea care se sacrifica ‘la propriu’ pentru marele interes national numit ‘independenta energetica’, nu avem ce discuta.
    Mult mai usor s-ar fi rezolvat daca rahatul numit de noi guvern ar fi hotarat ca o parte din redeventa sa revina comunitatii locale. Dar de ce sa faca asta, cand iese mult mai ieftin sa distruga viata oamenilor(sateni + jandarmi)?
    E sinistru ce se intampla la Pungesti, e un experiment ce se intampla acolo. Un experiment pe cale de a reusi, asa ca-l vom vedea replicat in inca vreo 10 locatii din romania.
    Iar noi, multimea, ne vom putea doar ruga sa nu traim intr-una din locatiile astea, in timp ce Ponta si prietenii ne vor explica cat de tampiti suntem ca nu intelegem termenul de securitate energetica.
    Trist. De emigrat.

  5. beatrix 21/12/2013 at 13:00 #

    Conform Ordinului MAI nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice, art. 12 alin. 2: „Constituirea zonei speciale de siguranta publica are loc atunci cand pe un spatiu restrans se concentreaza un fenomen infractional — violente, trafic si consum de droguri, prostitutie etc. ”

    Din punctul meu de vedere, seful politiei municipale/orasenesti care a dat dispozitie in acest sens (cf. alin. 1 al aceluiasi art.12) trebuie sa justifice care este fenomenul infractional concentrat in Pungesti. ATENTIE! – fenomen infractional, nu contraventional. Prin urmare, care au fost infractiunile comise si in ce masura incat sa determine un „fenomen”.

    In plus, alin. (3) prevede ca „In momentul in care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta publica au fost inlaturate, masurile speciale luate inceteaza.”

    Asadar, daca „fenomenul” nu se mai produce, masurile nu se mai justifica.

    Ar trebui actionat in judecata IPJ-ul si cerut anularea dispozitiei de stabilire a „zonei speciale de siguranta publica”.

    Cu ocazia asta, devenind chestiunea transparenta, se pot identifica si eventualele abuzuri.
    :

    • Gabi C. 22/12/2013 at 21:33 #

      S-a dat in judecata, dar cu niste motivari demne de ,,pilula de ras” actiunea a fost respinsa. Este in judecare un recurs care mai mult ca sigur va avea aceeasi soarta.

      • beatrix 23/12/2013 at 11:02 #

        faceti o copie a respectivei „dispozitii”, de la dosarul din instanta (trebuie ca a fost desecretizata) si distribuiti-o.
        sunt convins ca s-ar vedea neregularitati/ilegalitati ce ar putea fi exploatate (eventual in penal).
        in plus, disecarea acestei situatii exceptionale, a zonei speciale de siguranta publica, in media, ar duce la o mai mare grija din partea celor responsabili cu decretarea ei.

  6. Eugen 21/12/2013 at 15:37 #

    „Strigator la cer” nici macar nu incepe sa caracterizeze ce citesc.

    Bine ca la Pungesti s-a declarat „zona speciala” pentru niste amarati care si-au permis sa scuture gardurile chevronului. Insa in mai toate orasele isi fac veacul nestingheriti (ba chiar salutati de politisti) pestii + prostituatele din dotare, traficantii de droguri, interlopii care mai organizeaza si cate-o batuta din cand in cand. Pai intr-un oras unde se intampla poate 1 viol la cateva zile, 2-3 talharii si o crima, acolo nu e necesara instituirea „zonei speciale de siguranta publica”?

  7. gheorghi 22/12/2013 at 01:28 #

    Fuck you Ponta si acolitii. ma bucur ca am plecat din tara, m-as intoarce doar ca sa le scot ochii politicienilor. astia nu merita omorati. ci ciopartiti doar in punctele esentiale. orbiti, taiat limba, sparte timpanele, si distrusi nervii care le permite miscarea.si lasati apoi asa, sa moara incet. fara sansa de a se sinucide.

  8. Huitzilopochtli 22/12/2013 at 01:45 #

    7399999
    7399998
    7339997
    ….

  9. Sakura 22/12/2013 at 06:49 #

    Imaginează-ţi o pădure pe care baronul local pune ochii că ar sta mai bine defrişată. Poate fi şi rezervaţie naturală, nimeni nu se agaţă de amănunte. Imaginează-ţi drama animalelor când începe defrişarea. Protestele lor tăcute sau nu, dar total ignorate. Şi acum înlocuieşte animalele cu oamenii şi pădurea cu orice loc în care vreo multinaţională are un interes… Nu este nici o diferenţă. Când banii vorbesc, drepturile şi constituţia sunt doar cur-paper.

  10. dobricu 22/12/2013 at 11:18 #

    dollo :you are the best
    in orice caz in primii 5
    faptul ca nu ai loc la un ziar arata starea de degradare a presei(democratiei)

    • VASILIU MIRCEA PAUL 22/12/2013 at 13:51 #

      Așa ! Corect ! Și de ce am fost eliminat pentru o afirmație echivalentă ?

      Pe de altă parte mă îngrozesc comentariile alături de subiect. Fiindcă esența problemelor de la Pungești (și din toată țara) nu se reduce la gaze, garduri și babe manipulate. Reportajul de la fața locului al lui Dollo pune degetul pe rană: jigodiile în uniformă sînt gata să-și bată mama și tatăl la ordin, dar stau preș în fața „șefilor”. ORICINE AR FI ĂIA !

      Mai rău: dacă vreun pungeștean AMĂRÎT ajunge jandarm VA PROCEDA EXACT LA FEL.

      RUMEGAȚI IDEEA ASTA !

      • geo 24/12/2013 at 10:45 #

        Rumegă şi asta:

        Cu ce diferă uniformele care „stau preş în faţa şefilor” de „gulerele albe” care îţi percep comisioane ilegale, îţi subevaluează bunurile imobile ori îţi întârzie finalizarea unui dosar de credit, tot la cererea şefilor?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Vinales, seva eco-bio a Cubei

vinales20

Dar ce căutași, maică, taman în Cuba? l-am întrebat noi pe albanez. Și el nu pricepea ce-l întrebăm, dar râdea la noi. Noroc că nevastă-sa mai scăpa câteva cuvinte englezești și până la urmă ne-a arătat stâlpii casei, a bătut cu mâna în ei și am priceput că albanil nu era albanez, ci zidar.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Consilierul Victor Stan: cum să mă adoptați, doamnă, dar ce, sunt câine?

victor ion stan

În proiectul „Nu aștepta supereroi, cere-ți orașul înapoi”, orice bucureștean poate să adopte un consilier general și să-l întrebe ce face el pentru oraș. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, și așa a decurs prima mea discuție cu el.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?