Pușculița versus cutia milei

- Am mai multe monede de 50 de bani dintr-o pușculiță, pe care vreau să le schimb, aveți nevoie de mărunt? - Nu avem nevoie, că au venit cei de la biserică adineauri și le-am schimbat trei milioane.

În ultimele zile am plimbat după mine cele două kilograme de monede de 50 de bani pe care le-am strâns în câțiva ani în pușculiță. Se pare că e mai ușor să-i strângi decât să-i cheltuiești, mai ales dacă vrei să-i schimbi înainte în hârtii de valoare. Aveam 187 de lei în cutia aia de conserve (nimeni n-a ghicit suma exactă, deci nu aștept vreo bere de la nimeni 😉 și toți vânzătorii se speriau de uriașa sumă când le spuneam că vreau să mi-o schimbe cu hârtii.

pusculitaMajoritatea mă refuzau pe motiv că n-au nevoie de mărunt. Unul de la un Mega Image mi-a spus că are nevoie de mărunt, dar să vin peste două săptămâni, că acum e plin de monede de la sărbători.  Azi am avut o jumătate de oră de pierdut prin oraș așa că mi-am pus ambiția să mărit monedele alea cumva, măcar în episoade dacă nu pe toate odată. Așa că am luat la rând toate magazinele de pe Calea Victoriei.

Primul a fost un magazin de haine. Mi-am exprimat interesul pentru o rochie care costa mai puțin decât punga mea cu galbeni. Vânzătoarea, șocată, m-a îndrumat să merg la niscai chioșcuri și să încerc să schimb sume mai mici. Decât să numere 150 de lei în fișicuri de câte 5 lei a preferat să mă piardă de clientă. A fost ca în scena aia din Pretty Woman (minus Richard Gere ;), când frumușica merge în magazinele de fițe și vânzătoarele refuză să-i arate marfa pentru că o bănuiesc că n-are suficienți bani. Iar ăsta nu era un magazin de fițe. Dar i-am urmat sfatul vânzătoarei și am intrat în următorul mini market. Am schimbat acolo 50 de lei.

A urmat farmacia de lângă biserica aia de vis a vis de clădirea CEC-ului mare. Farmacista de la tejghea înclina să-mi schimbe ceva, dar a intervenit șefa ei care mi-a tăiat-o scurt: tocmai veniseră cei de la biserica vecină cu 3 milioane de lei în diverse monede și le-au schimbat, așa că nu mai au nevoie de mărunt. Cutia milei a fost mai tare ca pușculița mea.

Am mai întrebat la un chioșc, apoi la o farmacie, primul m-a refuzat, farmacista mi-a schimbat 20 de lei. Următoarea sumă a fost 10 lei, schimbată la un chioșc chiar lângă Pizza Hutt, care de asemenea avea prea mult mărunt de la clienți și n-a vrut să-mi schimbe niciun leu. Mai aveam deci 107 lei de schimbat.

Traversând Bulevardul Elisabeta am văzut un homeless lângă un chioșc care vinde diverse și mi-am zis așa în gând: dacă reușesc să schimb 100 de lei la chioșcul ăsta îi voi dona homeless-ului cei 7 lei rămași. Mi se părea aproape imposibil așa că aproape că am râs nervos când vânzătorul m-a întrebat: cât aveți? Mi i-am schimbat pe toți, ba chiar și-a lăsat două cliente să aștepte numărând împreună cu mine banii în valoare de 100 de lei. M-am ținut de gândul cu care am cumpărat bunăvoința zeilor și i-am vărsat omului întins pe cartoane cei 7 lei rămași. Mi-a privit picioarele surprins, dar nu s-a uitat mai sus.

Așadar, am reușit să schimb banii din pușculiță cu un comision de doar 7 lei. Ce am învățat noi de aici a fost că nu contează numărul banilor, ci forma lor.

 

Etichete: , , ,

16 comentarii la “Pușculița versus cutia milei” Subscribe

  1. Izabela 09/01/2014 at 17:58 #

    Eu am strans cu ai mei de 1 leu si de 50 bani. doar la magazine am reusit sa schimb, cu chiu cu vai. La banca iti cer comision daca iti dau altii…sau cel putin mie asa mi-au zis.

  2. Flori 17/01/2014 at 23:10 #

    Noi am patit la fel cand am incercat sa scapam de maruntii din pusculita. Am cautat pe la toate magazinele din sat. Cei de la Mega au fost supertari: ” nu avem nevoie sa schimbam, avem suficienti marunti. Dar nu va putem impiedica sa platiti produsele cu ei”.
    Asa ca am facut cumparăturile iar pe restul i-am schimbat la Posta.

  3. arakelian 31/01/2014 at 09:49 #

    dar la banca?
    dar la hypermarket?

  4. adobrero 04/03/2014 at 21:52 #

    Poate e tardiv comentariul, dar la banca sunt obligati sa ti-i primeasca, daca faci depunere in contul tau (presupunand ca ai cont in lei). Mai pe scurt, poti sa-i blagoslovesti cu plata ratei in moneda 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Ice age cu comision bancar argentinian

perrito moreno

Trecerea granițelor din Argentina în Chile și retur sau comisioanele bancare nesimțite l-ar face și pe un eurosceptic să iubească UE.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.