Samsung și-a luat mâna de pe Biblioteca Națională a Românei

După doi ani de dominație obraznică, firma coreeană a dispărut de pe frontispiciul Bibliotecii Naționale a României. A lăsat în urmă niște ecrane nefuncționale.
firma-samsung

Martie 2012

Am descoperit acum două seri, întâmplător, că după doi ani de la inaugurare Biblioteca Națională a României a căpătat în sfârșit o identitate. Numele i-a apărut pe frontispiciul clădirii care ne-a costat 104 milioane de euro, înlocuind mult mai celebra firmă Samsung, care fusese pusă acolo ca urmare a unei înțelegeri dâmbovițene între un șmecher din Ministerul Culturii și firma coreeană. 

biblioteca2

Mai 2014

M-am bucurat să văd în sfârșit numele instituției acolo unde-i era locul de la bun început, dar răutăcioasă cum mă știți n-am putut să nu remarc și că cele două ecrane gigant din lateralele firmei nu mai merg la capacitate. Am zis că o fi un accident, în prima seară, dar și în a doua seară erau la fel. Probabil că nu poți să-i cer sponsorului să-ți dea marfă care să funcționeze și după ce-și ia el firma de pe casa ta, e suficient că au mers doi ani.

Am observat numele pe bibliotecă întorcându-mă de la tango la miezul nopții, când mi-au atras atenția de fapt niște fântâni uriașe și colorate în mijlocul Dâmboviței. Am stat și le-am admirat gândindu-mă: „uite, domnule, că mai face și Oprescu chestii mișto în orașul ăsta!”, deși nu mi-am putut reprima nici aici gândul că la doi pași de Dâmbovița, tot pe Bulevardul Unirii, zac nefolosite alte fântâni, făcute înainte de 1989.

fantani3 fantani2 fantani

Pentru că erau păzite de o firmă privată, am zis să întreb ce-i cu minunea. Paznicul mi-a alungat încântarea:

– Se fac doar niște probe pentru spectacolul de vineri, după aia o să le strângă.

– Serios? Nu rămân definitiv aici?

– Nuuu, păi nu vă dați seama că ar trebui să le păzim non-stop? S-ar fura a doua zi.

– E, cum naiba, că doar sunt în apă?

– Hă, hă, doamnă, păi sunt fier, la noi se fură tot, până și florile din ronduri, darmite fierul din fântâni!

Așadar, dacă vreți să vedeți și voi minunea, înainte ca firma care a construit-o în mijlocul Dâmboviței să o demonteze, mergeți vineri seară la spectacolul acvatic, în cadrul festivalului de teatru de stradă din București. Găsiți programul complet aici.

Veți avea ocazia să admirați și renașterea Bibliotecii Naționale a României 😉

Etichete: , , , , , ,

One Response la “Samsung și-a luat mâna de pe Biblioteca Națională a Românei” Subscribe

  1. neagrigore 29/05/2014 at 12:39 #

    Spre Ordoreanu, au început să dezgroape ţevile vechi de apă şi să le taie pentru fier vechi. Nu mi-a venit să cred cînd am văzut cît au săpat şi cît au tăiat. Prima dată am crezut că e o lucrare publică!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.