De ce-i lăsați pe alții să aleagă pentru voi?

Dacă sunteți dezamăgiți de clasa politică aveți, totuși, încredere în gusturile și motivele celor 20-30% dintre românii care merg la vot, de-i lăsați să aleagă în locul vostru?

Într-unul din proiectele la care lucrez și eu de câteva luni, și care s-a lansat zilele trecute, a fost o situație amuzantă, apropos de mersul la vot pentru europarlamentare. Proiectul cu pricina este prima platformă de drepturi civile din Europa făcută de ONG-uri și tradusă în 12 limbi. APADOR-CH – organizația cu care colaborez eu – este membru contributor. Liberties.eu este o chestie utilă atât jurnaliștilor, cât și activiștilor de drepturile omului, în cazul în care vor să afle lumea despre campaniile lor sau vor să se inspire din cum au procedat alții în diverse situații.

Revenind la vot, mai multe organizații din cele implicate în platformă au derulat luna asta campanii de stimulat mersul la urne, și zilele trecute redactorul șef al platformei ne-a trimis tuturor un email întrebându-ne ce credem că ar trebui făcut și pe liberties.eu în sensul ăsta, ca să reducem abstenteismul. Și au răspuns mai mulți cu idei și exemple de ce au făcut la ei în țară. Într-un final a venit sec și emailul de la o organizație belgiană: „În Belgia votul este obligatoriu!” 😀 Ne-a redus pe toți la tăcere 🙂 N-a mai cheltuit nimeni bani ca să-i convingă pe oameni că e bine să meargă la vot, dimpotrivă, ăia care nu votează sunt amendați.

Nu zic că asta ar fi mai bine decât democrația asta de cumetrie de la noi, dar o responsabilizare a cetățeanului în legătură cu drepturile și obligațiile lui poate ar induce la un moment dat și o responsabilizare a clasei politice. Câtă vreme știi că poți cumpăra voturile unora, nu te sinchisești de pretențiile celor care protestează neparticipând. Mă gândeam adineauri la asta, când am citit revendicările destul de pertinente ale celor care au anunțat că pe 25 mai nu vor să voteze, ci ies în stradă ca să ceară schimbarea regulilor electorale. Sunt de acord că nu te poți duce la infinit la o piață în care găsești numai legume stricate și că singura soluție ca să obligi piața să pună pe tarabă și castraveți buni este aceea de a o lăsa fără clienți. Problema cu alegerile e că nu se poate face așa în termenii ăștia simpliști, că din păcate nu trăim într-un roman de-al lui Saramago, ci în țara în care se votează pentru cele mai mizere motive. Numai într-o utopie a lucidității ne putem aștepta că politicienii se vor încolona, jigniți de neparticiparea noastră la vot, și vor părăsi orașele lăsându-ne să ne gospodărim singuri.

Eu n-am lipsit de la niciun scrutin în ultimii 24 de ani. Nu au ieșit de fiecare dată oamenii pe care i-am votat eu și chiar când au ieșit nu pot să spun că a fost mult mai bine. Totuși în marea grămadă a castraveților putrezi cred că am găsit și câțiva încă buni, pe care merită să-i sprijin. Cel puțin atâta vreme cât eu și prea mulți ca mine refuzăm să intrăm în politică, mi se pare de bun simț să-i ofer sprijinul meu aceluia care face asta cu cât de multă bună credință e în stare. În plus, refuz să-i las să aleagă în locul meu pe niște oameni ca ăștia.

Da, recunosc că din lista de partid pe care o voi vota la 25 mai aleg de fapt un singur om, dar dacă nu i-aș da nici aceluia votul meu n-aș fi mai mulțumită. Cred că sistemul electoral trebuie schimbat și rezonez, de asemenea, cu majoritatea revendicărilor celor de la unițisalvăm. Pentru prima dată 🙂 De aceea mă gândesc că o ieșire în stradă pe 25, după ce mă duc la vot, va fi cel mai bun lucru pe care-l pot face pentru conștiința mea. Voi vota pentru că îmi convine că România e în UE, dar voi ieși și în stradă pentru că vreau să cred că se mai poate schimba ceva și în România.

***

Și pentru că am tot lucrat în ultima vreme la chestii din astea în legătură cu votul, și nu m-am lăudat și aici că am câștigat primul concurs de filme scurte la care am participat, hai să vă pun simțul artistic la încercare și să vă întreb pe care dintre cele două clipuri de mai jos l-ați fi premiat voi, dacă ați fi fost în locul juriului de la concursul „Românii votează pentru Europa” 🙂 E doar o curiozitate personală, juriul oricum a ales deja.

Alegeri

sau Intră în joc?

Nu-i așa că după ce le-ați văzut altfel vă duceți la vot pe 25 mai? 😛

Etichete: , , , , , , , ,

22 comentarii la “De ce-i lăsați pe alții să aleagă pentru voi?” Subscribe

 1. arakelian 20/05/2014 at 09:41 #

  eu am votat la 19 ani, prima data, pe Emil Constantinescu. Apoi 15 ani nu ami mai votat niciodata. Da, sunt cea care asteapta de la altii.
  Dupa care verisoarele mele care au fost prin comisiile de votare au spus cateva ‘solutii’ sa se fraudeze alegerile, si care nici nu puteau sa le previna: voturi cumparate ( trimisi si platiti oameni sa voteze). Solutia recomandata de ele: sa ma duc sa votez. Pe toti de pe lista, daca nu sunt indragostita doar de unul 🙂

  Din pacate, eu am votat acum ceva ani cu reducerea nr de parlamentari la 300. la fel 72% din romani. O reducere la aproape jumatate ar fi implicat o reducere la aproape jumatate a cheltuielilor legate de parlamentari, staf, etc. si nu ar fi suferit romania atat de la criza. Asta m-a deranjat cel mai mult, nu ca a iesit altcineva decat vreau eu, ci ca a iesit votul cum au vrut 72% din romani, si ei au facut taman pe dos: vezi nr de parlamentari crescut acum.
  La naiba, Germania, 83 milioane de oameni, cea mai mare putere economica a europei, si are sub 800 de parlamentari. Si noi romanii cu sub 20 mil. sa avem aprox. 580 parlamentari? de ce?

  • geo 20/05/2014 at 12:57 #

   Gemania are 69 + 631= 700 parlamentari
   In cele 16 landuri ale Germaniei exista cate un guvern si cate parlament care pot avea de la 51 membrii pana la 237.

 2. Adrian 20/05/2014 at 09:44 #

  Da, am incredere in cei care merg, ca oricum toti politicienii sunt o apa si-un pamant! Democratia functioneaza cand nivelul de trai si de educatie ii permite iar la noi nu e cazul. Oricum, Romaniei ii trebuie (si cu regret spun asta) un Putin :(.

  • arakelian 20/05/2014 at 10:14 #

   nu Putin. Mai degraba Angela Merkel si disciplina germana.

 3. Valentin 20/05/2014 at 10:22 #

  Pai, neprezentarea la vot este o optiune si atata vreme cat se incadreaza in limitele legii nu vad ce nu este in regula cu ea. Daca totusi cineva merge la vot sunt grozav de curios sa aflu ce argumente rezonabile are sa nu voteze cu partidul aflat la putere… Asa cum vad eu lucrurile, nefiind foarte pasionat de subiect, votul pentru opozitie este mai ciudat decat neprezentarea la vot.

 4. Ovidiu 23/05/2014 at 11:09 #

  Dincolo de toate argumentele pentru reprezentativitatea pe care ti-o da votul ( argumentate si in acest post), alegerile europene, cu participare de 20-30% la nivel european au mai degreaba o problema de legitimitate.

  Si de fapt, prin aceste campanii de popularizare si indemn la vot si prin prezenta sporita si se incearca cresterea legitimitatii alegerilor intr-o Europa in care Parlamentul European reprezinta din ce in ce mai putin interesele cetatenilor.

  • Dollo 23/05/2014 at 11:16 #

   Evident, numai că am senzația că românii sunt niște nerecunoscători la faza asta. Nu ne mai convine că suntem în UE?

 5. IoanaS 23/05/2014 at 22:01 #

  Al doilea

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Viceroy vrea să-și ia permisul, Bianca – doar să se mărite

IMG_2114

Pentru că statusul social adevărat stă în Dacia papuc, cu care se poate căra „marfa”, și în numărul de puradei agățați de fusta nevestei. Restul e deșertăciune.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.