Cum a fost la greva cetățenească

Reportaj de la votul cu pașaportul „turistic” la boicotarea alegerilor, cu revendicări la portavoce în Piața Universității. În final, un slogan cu vaselină... ;)

cabina-vot

– Nu se poate vota cu pașaportul, decât dacă e diplomatic, de serviciu sau biometric.

– Cum să nu se poată? Legea așa zice.

– Ia, ce pașaport aveți?

– Aaaa, turistic, vedeți? Nu e bun!

– Dar în străinătate am votat cu el, aici de ce nu e bun?

– Oți fi votat, dar dacă juriștii noștri așa zic, ce să facem? Duceți-vă și certați-vă cu ei…

– Păi și pașaportul ăsta la ce e bun, atunci?

– Ca să te plimbi cu el prin străinătate…

– Deci în străinătate mă legitimez cu el, dar secția de vot din țara mea nu-l recunoaște?

– Lasă, domnule, hai să nu descurajăm noi omul, uite, mergeți aici la sala 400 și să vă zică președintele secției, să vă arate legea, că dacă nici el nu știe…

Am mers la sala 400, unde o doamnă vorbăreață și binevoitoare l-a luat imediat în primire pe cetățeanul român cu domiciliul în străinătate, aflat în vizită la București:

– Și dumneavoastră sunteți special? Poftiți, dați pașaportul la mine și poftiți buletinul de vot.

La final doamna i-a urat cetățeanului român călătorie plăcută pe limba lui de domiciliu și am ieșit din școală tot printre cerberii de la intrare, care nu recunosc pașapoartele ca acte de identitate:

– Să știți că s-a putut vota cu pașaportul, să nu mai induceți oamenii în eroare.

– S-a putut? Dar mergeți acum la cealaltă școală și o să vedeți că nu vă lasă să votați cu pașaportul…

– Păi nu mai avem de ce să mergem la altă școală, că doar nu putem vota de două ori.

Așa că ne-am dus în Piața Universității, unde se adunaseră cei care n-au vrut să uzeze nici de buletine, nici de pașapoarte, ba unii deciseseră să se „pișe pe el de vot” – așa scria pe tricoul unei dudui. Nu-l mai dau și eu, că e plin Internetul de el și nu cred că fata aia și tricoul ei au fost esența a ceea ce s-a petrecut aseară acolo.

fotografi

Lume puțină, împrăștiată pe iarba din fața Teatrului Național (ca să pară mai mulți, după cum zicea cineva la mișto), dezbătând diverse subiecte, de la de ce am avea noi nevoie de un tătuc ca Moscova, la schimbarea legii partidelor și salariul minim în UE de 500 de euro. Păreri pe cât de diverse, pe atât de greu de împărtășit.

În jurul lor, cam tot pe atâția jurnaliști și fotografi de ocazie. Pe margini, veșnicii jandarmi și negociatori, plus „revoluționarii” de serviciu, responsabili cu urăturile: „cinste lui, cinste Zglobiului” (ăla care l-a scuipat pe Băsescu la Constanța) sau clasicul „toate partidele, aceeași mizerie”.

O alegerea realistă a fost aia a împărțirii pe grupuri „de lucru”, de câte 10-15 oameni, ca să se poată ajunge la niște concluzii. După dezbateri în cerc, toate rezoluțiile „adoptate” în cele trei grupuri au fost strigate la portavoce, huiduite sau aplaudate.

caine

M-am simțit ca în ziua cârtiței, în care Marian Munteanu se metamorfozase în liderii #unițisalvăm, iar Cristi Pațurcă schimbase chitara cu o tobă africană. Câte rezoluții la portavoci a auzit și Piața Universității, numai ea știe. Dar e dreptul fiecărei generații să și le strige pe ale ei.

În video am încercat să surprind câte ceva din fiecare manifestare din piață: nebunie, disperare, dispreț, rațiune sau bună credință.  O diversitate care reprezintă, probabil, orice națiune. Doamna de la minutul 2.08, de exemplu, era cea care credea că Moscova este soluția pentru România, și deși poate părea dusă, avea o oarecare logică în revendicările ei.

Per total cred că toate cererile au aceeași șansă de reușită precum dorința doamnei de fabrici și uzine. Deși am mai spus că rezonez cu revendicările #unițisalvăm, aseară – și azi după vot – mi-am dat seama că vor fi aproape imposibil de  realizat.

Să presupunem că printr-o utopică minune aceste revendicări sau mare parte din ele se vor concretiza într-o lege. Fie ea inițiativă cetățenească (cum își doresc cei din piață, ca să o introducă în Parlament) sau susținută de mai mulți parlamentari de la diverse partide. Nu există nicio garanție că legea asta, care va facilita accesul în politică aproape oricui, va ieși din Parlament așa cum a intrat. Cei care au experiența participării la câteva tentative de modificări legislative au o vorbă: că decât să te apuci să schimbi o lege în România mai bine te lipsești, deoarece riști ca rezultatul să fie ceva mai rău decât era inițial.

Societatea civilă este ea însăși la fel de divizată ca și aia politică. S-a văzut în ultima lună în contrele din jurul boicotului, se vede acum, când și ăștia care au votat sunt dezamăgiți de rezultat. Nu cred că există ceva care să-i aducă la aceeași masă, deși fiecare își dă seama că în solidaritate stă soluția și, paradoxal, obiectul de activitate al majorității este exact promovarea toleranței și a diversității. Dar probabil fiecare așteaptă ca ceilalți să se solidarizeze cu el, și nu invers. Cam ce i se cere acum „dreptei”, în pregătirea alegerilor prezidențiale, ar trebui să-și ceară societatea civilă sieși, ca să poată să se ridice deasupra mizeriilor care guvernează clasa politică și pe noi ca țară.

Cred că mai degrabă vom vedea dreapta strângând din dinți și adunându-se în spatele unui prezidențiabil, la toamnă – că politicienii știu ce înseamnă să mănânci rahat cu zâmbetul pe buze -, decât să vedem diversele ONG-uri românești călcându-și pe mândria și ura de breaslă și unindu-se toate în jurul unui singur proiect de lege care să ne aducă la vot.

În final, pentru că situația e oricum de cacao, să vă redau o discuție între doi prieteni, aseară, în piață. Unul pro și unul contra vot:

– De ce să votez, dacă nu sunt de acord cu niciunul?

– Păi oricum vor ieși unii, aleși de cei care merg la vot.

– Foarte bine, să iasă, eu prefer să mă retrag. După ce ies oricum v-o trag toți.

– Da, dar ți-o trag și ție.

– Asta e, dar măcar nu i-am votat. Tu ce consolare ai, că i-ai votat?

– Păi măcar mi-o trage ăla pe care l-am votat eu, știi cum e, poate e cu vaselină… votează cu vaselina, că după aia o să te usture! 😉

– Tocmai, că eu am impresia că niciunul nu ne-o mai trage cu vaselină, toți și-au pus bile de rulmenți pe p… 🙂

Tags: , , , , , , , ,

20 Responses to “Cum a fost la greva cetățenească” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 26/05/2014 at 20:26 #

    Boală veche la români. Citiți „Amintirile din Junimea” a lui George Panu ca să vedeți cît a muncit Maiorescu ca să-i disciplineze (cît de cît) pe ”sprintenii” intelectuali moldoveni TOȚI cu studii serioase în Franța și Germania. Panu îl admiră dar, de fapt, nu și-a însușit lecția deoarece amestecă amintirile prin metoda salturilor înainte și înapoi.

    Dar cea mai bună sinteză a manierei de gîndire tipice românilor (REALMENTE CULȚI și trăitori într-o epocă mai ”așezată”) o face Ioan Petrovici cînd vorbește despre C. Rădulescu-Motru:
    „E o gândire care îți scapă printre degete. Nu întâlnești de cît arare o linie fermă, o dâră netedă de lumină. E ceva tremurător care te amăgește, dar nu te îndrumează.”

    Am transcris cu ortografia vremii.

  2. Fluieratorul 26/05/2014 at 20:50 #

    Mda. Una e sa nu ma duc la vot ca zic eu ca n-am pe cine alege (sau pe cine contra), si alta sa ma pis pe el de vot…

    In Romania, oameni normali (in normalitatea normala, de om de bun simt care gindeste cu capul propriu, nu in „normalittatea” data de majoritate) n-au cum sa nu fie dezamagiti de rezultatul votului, ca sint putini (asta n-ar fi o problema) si n-au trompeta publica (asta e o problema, ca nu considera idea de a inchega ceva in spatiul publica de demnitatea lor).

    In principiu, oamenii normali, zic, ar trebui sa faca presiuni in spatiul public tot timpul, n-ar trebui sa taca niciodata. S-ar gasi in mod sigur „aventurieri” care sa ia un steag, ca sa zic asa, si sa iasa in fata, si s-ar gasi si oportunisti care sa „imprumute” idei, daca acestea exista, chiar si cind vin de la grupuscule.

    Oamenii normali ar mai trebui sa se si duca la vot, si chiar sa voteze, nu sa anuleze. Sa-i voteze cu incapatinare pe aceia care sustin macar in parte ideile lor, cu riscul de a incasa dezamagiri dupa. Dezamagirile nu sint niciodata totale, ceva oricum ar fi de cistigat, si dupa 15-20 de ani de astfel de incapatinare s-ar putea vedea diferenta…

    Aia care se pisa pe el de vot nu merita sa intre in vreo discutie, pentru ca asa un mesaj nu vine dintr-o zona a corpului in care exista idei.

    Pina la urma e ca-n bancul cu evreul care se miorlaia la sinagoga in fiecare zi ca vai ce rau ii merge, si vai ce nasol e, ca aia, ca ailalta, si azi asa, miine-asa, la un moment dat Dumnezeu se satura si striga la el: „Te plingi si te plingi si te plingi, da’ spune dracului o data ce vrei, ca m-am saturat! Cum sa te ajut daca nu spui ce vrei?”

    Deci, ce vrem?

  3. Gamma 27/05/2014 at 05:40 #

    ” Păi măcar mi-o trage ăla pe care l-am votat eu, știi cum e, poate e cu vaselină… votează cu vaselina, că după aia o să te usture! 😉 ”

    Aici e cheia – individul ar trebui sa voteze pe aia cu sanse mai mici .Asta e rolul nehotaratilor – macar sa previna aparitia partidului unic in timp ce la nivel personal are confortul asigurat de faptul ca „nu au gresit niciodata „.Altii sunt tampitii care au pus mafiotii in fruntea tarii 🙂 .

    In plus trebuie facut ceva cu „nemuritorii” de la judet .Unii sunt acolo de pe vremea minerilor

  4. Motanul 27/05/2014 at 07:26 #

    Eu am avut pe cine vota. Si ma bucur ca am votat-o pe respectiva in ciuda unora spalati bine pe creier, care-i voteaza ca oile pe cei care ii fura pe fața

  5. eftimie 27/05/2014 at 09:41 #

    Mai bine-ți puneai pantofii de dans într-un rucsac și mai mergeai 200 de metri mai incolo, la Dalles. Era o practica la Tango, te mai relaxai un pic 🙂

    • Dollo 27/05/2014 at 10:26 #

      Da, am aflat de ea abia după ce am venit de la boicot. Data viitoare 🙂

  6. Lucian 27/05/2014 at 09:55 #

    Si eu am avut pe cine vota. Am fost multumit de alegerea ( europarlamentarului ) facuta data trecuta si sunt destul de sigur ca ma va reprezenta corect si de data asta.
    Daca asi fi avut de ales intre Macovei si un inger, probabil asi fi votat ingerul dar daca ingerii nu participa la alegeri, cel ptuin nu pe lumea asta, voi vota linistit Monica Macovei.

    Oamenii aia din piata par naivi si confuzi dar e dreptul lor sa strige si sa demonstreze pentru orice atat timp cat o fac decent.

  7. Cristi 27/05/2014 at 10:06 #

    Macovei a fost o procuroare comunista (cu ‘stele’ mai multe decat activistii de partid sau securisti) in fostul regim..daca se aplica legea lustratiei acum era o pensionara cu pensia minima..

    • Motanul 27/05/2014 at 10:44 #

      Werhner von Braun a fost un nazist de rang inalt, vinovat de moartea a mii de evrei, care i-a pus pe americani pe Luna. Nici nu se compara cu Macovei, care nici macar n-are o varisoara/un verisor pe constiinta.
      Daca te-ai nascut inainte de 1989, esti si tu un fost comunist.
      Apropo, cum ai ajuns pe blogul lui Dollo? Sarcina de serviciu de la Varan?

      • Cristi 27/05/2014 at 11:58 #

        motane
        da,asa este precum zici. comunistii reciclati+nazistii reciclati=love, unire-n cuget si-n simtiri sub patronajul ‘inaltei porti’ pe logica de sluga netrebnica..

      • VASILIU MIRCEA PAUL 27/05/2014 at 12:26 #

        Dacă aveți DOVEZI CLARE că Wernher (nu Werhner – graba strică treaba) von Braun A UCIS EVREI vă rog să mi le indicați. Nu de alta dar am cam citit cîte ceva despre subiect însă nu am aflat niciodată asemenea enormități. Nu confundați munca de cercetare-dezvoltare cu cea a deținuților de la liniile de asamblare (printre altele rușii sabotau producția pișîndu-se în instalația electrică a rachetelor – metodă primitivă, dar se pare că a funcționat). Vă implor: nu vă pișați în istorie.

        Altfel apreciez atacul Dvs. la troll-ul ”creștinului” Cristi.

        • Cristi 27/05/2014 at 13:27 #

          ce trolaj vizezi ma limbric? faptul ca Werhner a fost membru nazist al NSDAP si SS cu ‘vechime (1937) si a supervizat V 2 (prin munca sclavilor ‘untermernsch’) sau faptul ca Macovei este o taratura de procuroare comunista reciclata in ‘democrata’ ? hai plimb-o..

          • Dollo 27/05/2014 at 13:52 #

            Cristi, ești nou pe aici, te rog să comentezi civilizat.

          • Motanul 27/05/2014 at 15:50 #

            Se vede cine e comunistul aici, dupa limbaj!
            Cat despre von Braun, avea programele V1 si V2 sub control total si stia de numarul de evrei care trebuiau inlocuiti lunar pe liniile de asamblare. Nu i-a ucis prin impuscare, i-a ucis prin infometare si neglijenta.
            Oricum, Macovei face treaba excelenta, merita cel mai mult dintre toti candidatii sa fie in parlamentul European. Eu as pune-o de prim ministru! In sase luni-un an, n-ai mai vedea diferenta intre Romania si tarile avansate din Europa de vest.

  8. ady 27/05/2014 at 10:26 #

    Cetateanul roman cu domitiliul in Romania nu se identifica in Romania cu pasaportul. Dc as avea timp sigur as gasi unde scrie. Dar dc prima tanti v-a auzit cum ma aude pe mine maica-mea sau cum imi citesc colegii opiniile, observatiile si solutiile a iesit cum a iesit.
    Eu am votat, sunt multumita. Consider ca astia care nu voteaza nu au dreptul sa comenteze ca au ales „pensionarii, handicapatii, moldovenii si oltenii” (citat dintr-o discutie de ieri a unor colege ) pt ei.

    • Dollo 27/05/2014 at 10:28 #

      În postare scrie că domiciliul e în străinătate, de scris că se poate vota cu pașaportul, de orice fel, scrie la legea electorală

      • ady 27/05/2014 at 21:39 #

        stiu ca scrie, dar tocmai detaliul asta nu l-a auzit prima tanti.

    • Motanul 27/05/2014 at 10:45 #

      Cand iti iei pasaportul cu domiciliul in strainatate, iti predai buletinul la ambasada. Succes la gasit unde scrie ce ai zis tu!

  9. Cristi 27/05/2014 at 11:48 #

    „Una din pedepsele pentru refuzul de a te implica in politica este ca vei sfarsi prin a fi condus de catre cei inferiori tie.” – Platon.

  10. Fluieratorul 27/05/2014 at 18:52 #

    Greu la deal cu boii mici. Vad ca e o mare problema cu „comunistii” pe-aici. Da’ stie cineva ce e un comunist? I mean, altfel decit din carti, filme si legende urbane.

    Eu am votat in Germania pentru un europarlamentar german, in orasul in care locuiesc, la sectia la care sint arondat prin domiciliul pe care l-am declarat la primarie, cu pasaportul romanesc turistic, ca nu’s nici doi ani de cind sint aici. No problemo.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.