Nepregătiți de război, dar nici de pace

Dacă România își așteaptă turiștii cu tranșee, oare va răspunde la raidurile aeriene cu magneți de frigider?

D ouă știri din România:

1. Toată secția de chirurgie a Spitalului de arși din Capitală s-a reunit în arest, pentru că doctorii au fost prinși că făceau operații estetice pe șpăgi, folosind baza materială a spitalului de stat. Pe banii tuturor asiguraților, adică, doamnele și domnii doctori puneau nasuri, sâni și bombau fundulețe în schimbul unor mii de euro cu care-și rotunjeau conturile personale. Știrea ProTV face o trecere în revistă a conturilor medicilor, cu nume, fețe și sume. Cel mai puțin acumulase managerul spitalului – vreo sută de mii de euro. Mi-a atras atenția revolta zeflemistă a unuia dintre chirurgii arestați, care le-a spus ziariștilor aflați în fața arestului că dacă au fost prinși ăia care au furat flota era momentul să treacă și la medici.

Știu că sunt mulți de părere că medicii sunt între acei agenți vitali ai societății care ar avea dreptul să ia șpagă pentru că fac școală multă, muncă grea, iar banii pe care-i primesc sunt o batjocură. Și că ar trebui să facem diferența între ăia care acceptă șpaga doar ca formă de recunoștință și ăia care o condiționează.

Iar în cazul al doilea, dintre cei care condiționează actul medical de primirea șpăgii trebuie să facem iar diferența între cei care constrâng/se poartă urât cu pacienții, sunt niște bestii care au încălcat jurământul lui Hipocrat, și cei care de comun acord cu pacienții se folosesc de diagnostice fictive ca să poată presta operații costisitoare și adesea inutile.

Nu-i așa că sunt mai simpatici ăștia care se milostivesc de pițipoancele scăpătate și le măresc sânii la juma de preț față de o clinică privată? Mai ales că nu au omorât pe nimeni, dimpotrivă. Și pe urmă, chiar așa, s-au rezolvat toate cazurile de mare corupție din țara asta de am ajuns să ne luăm de bieții medici!? 😀

Nu știu voi, dar uite pe mine mă încearcă în seara asta așa o revoltă vindicativă, că aș vrea nu numai să le confiște averea doctorilor ălora, dar să-i oblige să aducă și pacientele la starea preoperatorie. Cum e pedeapsa pentru construcțiile ilegale: aducerea terenului la starea inițială. Mie așa mi s-ar părea corect. Nu e nevoie să-i bage la pușcărie, doar să-i oblige pe toți cei implicați să presteze aceste două chestii: banii înapoi și redarea frumuseții naturale celor 50 de paciente orbite de mirajul siliconului. N-ar fi mișto?

 

 

2. Cică celebrul primar Mazăre a fost prins nepregătit de războiul din Ucraina. Purtătorul de uniformă nazistă și bărbatul veșnic gata să complimenteze femeile nu a fost capabil să anticipeze reorientarea turiștilor de croazieră dinspre porturile Odessa și Yalta spre  Constanța și Varna, din cauza războiului ruso-ucrainean. Prima navă încărcată cu turiști care a ancorat azi în Constanța, pentru că la Odessa era prea periculos, a fost întâmpinată în dulce stil ospitalier românesc, cu tranșee, sictir și prețuri mari.

Știrea nu e neobișnuită pentru România, în general, care e luată pe nepregătite vara de caniculă și iarna când ninge, dar pentru un zeu al turismului cum se revendică Mazăre mi se pare impardonabil. Singura scuză trebuie să fi fost aia că era prins cu facerea de bine pentru sărăntocii Constanței.

În fine, nu vreau să mă gândesc cum suntem noi – membru NATO – pregătiți pentru război, dacă nu suntem pregătiți măcar pentru o mie de turiști care coboară într-o după amiază însorită de pe vas și vor să-ți viziteze pașnic țara. Sper să nu fi încurcat cineva de la înzestrarea armatei butoanele și să fi distribuit tranșeele la intrarea în Constanța, dinspre port, iar la asaltul cu elicoptere să răspundă cu magneți de frigider. Deși cică s-a descoperit recent că și ăia sunt cancerigeni, ar fi bine totuși să ne bazăm pe reacții mai rapide de atât.

Zic și eu așa, ca necombatantă 😉

Etichete: , , , , , , , , , ,

14 comentarii la “Nepregătiți de război, dar nici de pace” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 08/05/2014 at 05:40 #

    Anul trecut am trimis site-ului ”combatant” ÎN LINIE DREAPTĂ un articol unde printre altele spuneam:

    Așadar dr. Naum Ciomu din București (România, secolul XXI), în loc să taie unde și ce trebuie, a retezat „organul” pacientului. Ținînd cont și de vîrstă, probabil a survenit o eclipsă parțială a facultăților mentale.

    Din păcate NIMENI nu v-a spus nimic despre cei ce-l asistau și despre obligația respectivilor de a interveni, Exact ăsta a fost miezul problemei, înecat urgent sub palavre. Că presa și televiziunile au bălmăjit evenimentul prin tot soiul de comentarii pidosnice nu ar fi chiar de mirare ― de dragul senzaționalului mass-media a reușit alte confuzionări și mai și. La halima au pus umărul chiar și medicii, conformîndu-se orbește unei solidarități de breaslă cvasi-criminale. Putem discuta mult și bine în ce măsură respectiva coeziune vicioasă își trage seva din anii comunismului care a alterat profund caracterele. Un lucru atît de simplu nu are voie să rămînă definitiv încurcat, tocmai fiindcă el va zăpăci la nesfîrșit mințile tuturor.

    Răspunsul:
    „Multumesc pentru articol, l-am citit, l-am discutat cu Anca Cernea, si am ajuns la cz ca preferam sa nu il publicam. Anca e medic, si spunea ca nu vrea sa dea in medici.”

    Ați priceput cum șede treaba ? Noi nu sîntem în urma Occidentului ci trăim într-o lume paralelă.

  2. ady 08/05/2014 at 08:33 #

    Io stau si ma gandesc (o sa ma apuce durerea de cap dar risc). Ok, unde-i lege nu-i tocmeala;ii bagam la puscarie pe medicii aia. Dar ce ne facem dc ni (noua, tuturor, ma rog, nu chiar tuturor deodata) se intampla vreo tragedie si avem nevoie de medicii aia? Ca zici ca toata sectia de chirurgie e in arest. Io-s de acord cu propunerea ta, dar am o vaga senzatie ca cel mai tare ar suferi pacientele.

  3. spufi 08/05/2014 at 08:39 #

    Daca chiar nu se mai gasesc alti medici in tara, eu propun sa ii scoata un pic cat sa-si faca treaba, si sa li se scada o luna din pedeapsa pentru buna purtare.
    Dar am o vaga banuiala ca nu sta toata chirurgia plastica din Romania in doar 9 medici.

  4. geo 08/05/2014 at 13:13 #

    daca raman fara doctori sa incheie contracte de prestari servicii cu niste clinici de chirurcie estetica!

  5. Xanaxdoo 08/05/2014 at 14:44 #

    Recunosc ca a fost iritanta stirea legata de doctorii aia care foloseau clinica de stat drept clinica privata, „pe banii nostri”.

    Dar, dupa ce am citit si m-am documentat asupra cazului, asa, de la distanta, eu am alta viziune asupra lumii si vietii:

    -de ce dracu’ is anchetati doar chirurgii? daca ar fi dupa mine, si eu as taia si spinzura in Procuratura, as lua frumos fisele medicale ale pacientilor siliconati/refatuiti si as merge in amonte, sa vad cine sint medicii de familie care le-au dat biletele de trimitele cu diagnostice false (deviatii de sept, malformatii ale sinilor, samd). Nu i-as baga si pe aia in arest, dar frumusel le-as da niste amenzi cam cit au economisit domnitele alea care s-au refacut pe ici pe colo, pe banii CAS, cu sprijinul nemijlocit al medicilor de familie.

    -cit despre medictii arestati – de curiozitate, am intrat pe siteul uneia dintre cele acuzate (drisac.ro), in care ploua cu mesaje de recunostinta de la pacienti. Si m-am gindit: chirurgii astia chiar schimba in bine vietile multor oameni complexati de felul cum arata (si nu ma gindesc aici doar la siliconari, ci la diagnostice mai complexe decit atit). Si madam Isac a cheltuit mult timp si multi bani ca sa se pregateasca in domeniu. La o adica, chirurgia estetica e un domeniu foarte la moda in zilele noastre, de ce sa fie doar la Hollywood, si nu si in curtea noastra?

    Nu mi se pare nedrept ca a luat bani (si multi) pentru siliconari si indreptari de nasuri, buze (sus si jos) – e dreptul pacientilor sa vrea sa se transforme in ceva „altfel”, daca isi permit. Nedrept e doar ca au folosit clinica de stat ca pe o clinica privata. Dar daca vorbim despre asta, de ce sa nu ne extindem raza indignarii catre celelalte specialitati care isi racoleaza pacientii la clinica lor privata care nu are practic nici o dotare (un scaun, un pat, o masa), pentru ca apoi sa ii deturneze la clinica de stat pentru toate analizele, interventiile, samd. Cu observatia ca plata finala se face tot la privat. Vezi ginecologi, stomatologi, ORListi, chirurgi, samd.

    Asa ca astia de la Spitalul de Arsi, cum bine s-a mai spus, sint doar niste acari Paun (poate nu or fi platit la timp taxele lor de protectie, cine stie). Pentru ca, in realitate, Romania nu are cu adevarat un sistem privat de sanatate, in cea mai mare parte este un mix in care o mina o spala pe cealalta, si fiecare se simte indreptatit sa ciupeasca de unde poate din sistem

    -Cum am citit pe ici-colo, solutia ar fi simpla: medicii sa fie obligati sa aleaga intre stat si privat. Vrei sa lucrezi la privat? Foarte bine, poti folosi salile de nasteri si de operatii de la stat, dar platesti chirie pentru asta. Asta ar fi tare bine in teorie, insa evident ca medicii hulpavi at transfera costurile astea asupra pacientilor, ca doar nu o sa plateasca ei „din buzunar”. Asa ca asta ar insemna si mai multa incarcare financiara a clientului, care oricum e scuturat de bani pentru contributiile CAS. Si ca sa contracarezi efectul asta, ar trebui sa existe „mercuriale” cu preturi pentru serviciile medicale si sisteme informatice mai clare de inregistrare a pacientilor in clinicile private.

    -din citi medici privati cunosc si am frecventat, nu am vazut niciodata chitanta in Romania. La fel cum nu am vazut la coafor, spalatoria de masini, etc, etc. Dar tuturor ni se pare convenabil (impartasim cu totii un sentiment de bucurie ca ‘am tras impreuna statul pe sfoara’ si ‘asa e bine pentru amindoi: ei nu platesc taxe, eu platesc mai putin’), si nu ni se pare nimic in neregula. Insa micile noastre sperturi nu difera fundamental prin nimic de sperturile domnisoarelor care s-au „tunat” la clinica de stat ‘pe banii nostri’.

    • Dollo 08/05/2014 at 17:34 #

      Soluțiile astea au tot fost vânturate p-aci, dar pare că nu are nimeni interesul să le aplice: nici medicii, nici politicienii. Eu am primit chitanță la clinică privată, și primesc bon de casă chiar la coafor. Și la spălătoria de mașini. E evaziune, nu neg, dar nu chiar așa 🙂

  6. adobrero 08/05/2014 at 16:00 #

    Apropos de sistemele de sanatate din Romania, privat versus stat, si de moralitate, am urmatoarea problema:
    Am de facut o serie de analiza scumpe (cateva sute de euro) recomandate de un medic specialist la un cabinet privat individual.
    Am urmatoarele solutii pentru asta:
    1. Am un abonament la o clinica privata, dar ca sa fac analizele acolo, trebuie sa fie recomandate de un medic de-al lor. Niciun medic de-al lor nu considera ca aceste analize sunt necesare (pentru ca sunt incluse in abonament, care abonament e mai ieftin decat analizele). Inca ma cert cu ei, dar nu cred ca ma sanse de castig.
    2. Sa le fac la o alta clinica privata si sa le platesc intergral.
    3. Sa apelez la o solutie „romaneasca”, si sa gasesc un medic intr-un spital de stat care sa-mi faca o internare si sa-mi fac gratis o parte din analize (cate s-or deconta prin CAS).
    Ce credeti ca ar trebui sa fac? Sa-mi vad interesul sau sa tin la principii???? Aproape ma simt ca una din siliconatele din articolul de mai sus …. 🙂

    • Dollo 08/05/2014 at 17:14 #

      Grea decizie. Dacă-ți dă mâna, fă-le pe banii tăi și respectă-ți prințipu. Dacă nu, … nu 😀

    • Cris 08/05/2014 at 19:18 #

      Interesanta problema. In primul rand, esti absolut sigur(a) ca sunt necesare acele analize? Concluzia ta pare logica (medicii de la clinica privata nu le recomanda fiindca iese firma angajatoare in pierdere), totusi nu mi se pare etic ca mai multi specialisti sa refuze efectuarea unor analize indicate – ceea ce nu inseamna ca nu e perfect posibil sa ai dreptate!
      Oricum, nu mi se pare corecta nici atitudinea clinicii private, abonamentul tau e oarecum echivalentul unei polite de asigurare; au inclus posibilitatea efectuarii unor teste in abonament, tu ai platit abonamentul, ei acum refuza sa-si indeplineasca partea de contract. Daca ai cum (adica abonamentul la clinica este ales/platit de tine si nu de catre firma ta angajatoare), as zice sa cam renunti la ei cu prima ocazie.
      Mai departe, ce ti-a raspuns Dollo e scurt si la obiect 🙂
      As insera totusi si o varianta la a treia solutie propusa de tine: gaseste un al doilea medic specialist si verifica necesitatea efectuarii analizelor propuse printr-o „parte dezinteresata”.

    • Xanaxdoo 09/05/2014 at 12:50 #

      Punctul 3 nu are nici o problema morala. Cita vreme platesti CAS, esti indreptatit(a) la analizele facute la clinica de stat, daca te tin nervii sa astepti pe coridoarele lor (si am o banuiala ca trebuie sa dai spaga si acolo, deci poate tot mai bine la clinica privata).

      Daca nu platesti CAS, doar polita la clinica privata, atunci e intr-adevar imoral sa le faci la stat – dar probabil nici nu ti le-ar face, decit contra cost (deci e tot ca si cum ai plati la privat, doar ca in conditiile mai putin placute de la o clinica de stat)

      Eu personal as mai presa la clinica privata – cu atit mai mult cu cit ai si o second opinion de la clinica din Austria. As incepe cu binisorul, si apoi as merge in crescendo spre cuvinte gen „malpraxis” si „reclamatie”. Cum e posibil ca medicii de acolo sa refuze analizele unui platitor de abonament, cind respectivul are opinia profesionala a cel putin 2 medici care le recomanda? Practic, contractul lor de servicii e penibil: nu poti sa mergi exclusiv la medicii lor pentru orice problema. Mai apoi, ai dreptul la o a doua opinie, si in principiu, ei trebuie sa presteze in favoarea ta, nu sa gindesca in termeni de „pierdem de pe urma ta” (ca sint multi de pe urma carora cistiga, in compensatie).

      Daca nu functioneaza metoda, as merge la o alta clinica, nu insa fara a le chiar face o reclamatie de malpraxis celor de la clinica unde ai abonament (eventual presarata cu niste scrisori deschise prin presa).

  7. adobrero 09/05/2014 at 07:39 #

    Multumesc pentru suport.
    Oricum, problema ridicata de mine avea si un caracter general. Cam cat de greu e sa razbesti in sistemul sanitar: sa-ti cautai si de sanatate, si sa iesi si cu principiile intacte. Asta in pielea cuiva care plateste si la sistemul de stat (CAS) si la sistemul privat. :-).
    PS pt. Cris: analizele sunt necesare, le-am verificat cu o clinica din strainatate.

    • Cris 09/05/2014 at 11:54 #

      In conditiile acestea trebuie sa apelezi la sistemul de stat. Stiu ca nu e placut :(. Oricum, nu esti in situatia „pitipoancelor siliconate”, pentru ca ce vrei tu nu e o fitza, iar ca platitor de CAS ai dreptul la un numar de analize gratuite (acum depinde si de tipul analizelor).
      In ceea ce priveste a obtine ce-ti trebuie (si nu numai in sanatate) versus a-ti pastra principiile, aici pe la noi… ma abtin de la alte comentarii, ca ma enervez

  8. M. 11/05/2014 at 10:39 #

    Bună ideea cu aducerea terenului in starea iniţială, in felul ăsta ar suporta nişte consecinţe şi cei ce au oferit mita. Ăsta ar fi un bun început ( … un mod de curmare a răului din rădăcină ?), pentru că nu prea am auzit ca oferirea de mită să fie pedepsită în ţara asta.

  9. arakelian 13/05/2014 at 08:53 #

    eu nu stiam nici de una din de cealalta stire romaneasca. Da, traiesc intr-o alta lume. Si o sa comentez scurt la subiectul tau, ca nu am alte informatii si nici chef sa mai studiez.
    La clinica de arsi din Bucuresti, aproape de sos. Grivita am fost de cateva ori la o ruda (internata in mai multe runde). Caz grav, a avut 15 interventii pe fata, nu de ordin estetic, ci functional (sa ii elimine infectiile). Spagi insa… cat cuprinde, si de fiecare data pacientul a revenit.
    Ca solutie pt coruptie: nu, nu bagat in puscarie. Ci oprit dreptul de a mai lucra vreodata cu statul!!! si confiscat toata averea (dar toata, nu lasat mostenirea de la socru etc). Evident ca ei sunt chirurgi buni(estetician) asa ca pot sa ramana in privat, nu au facut malpraxis, ci doar au furat statul. Averea confiscata sa fie folosita in dotarea spitalului: paturi noi, instrumentar nou etc. Si aici intra si restul echipei medicale, prin tainuire! Iar obiceiul e practicat de zeci de ani, pe timpul lui Ceausescu se faceau asa avorturile ilegale, declarau ca a venit pacienta cu hemoragie si…

    Cat despre ce se intampla la Constanta, eu pot sa zic : se intampla ca si pana acum, au trecut 25 ani degeaba: constantenii sunt la fel cum ii stiu: li se pare ca li se cuvine, si ca oricum vor veni alti turisti.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Când gardul te dă de gol că ești nababul satului (III)

gardul

Proba șanțului și a zidului drept la sate; Viață de turnător de beton la mână; Azi ești tânăr și mâine îți cumperi gard jaluzea

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.