Înțeleg că s-au făcut valuri în ultimele zile pe tema unui trafalet cu care Preafericitul ar fi miruit nu știu ce clădire. Iar răspunsul Patriarhiei a fost că nu e trafalet, e tijă telescopică, mirenilor neduși la biserică care sunteți! Ia, puneți mâna pe manualul de religie și mai învățați înainte să faceți mișto pe Facebook.
În plus, motivează Patriarhia, e normal să folosești tija telescopică de vreme ce edificiile ce se cer sfințite sunt tot mai înalte.
„Din raţiuni practice, pentru sfințirea pereților edificiilor mai înalte, miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfințit, pentru a face semnul Sfintei Cruci pe zidul sau peretele clădirii.” (sursa basilica.ro)
Păcat că rațiunile astea practice nu s-au luat în calcul și când s-au proiectat bisericile tot mai înalte din ultima vreme. Altfel, biserica dă impresia că se trezește acum, parcă jenată, în postura de a nu putea să-și sfințească cum se cuvine sediile tot mai luxoase construite într-o țară tot mai săracă. Așa că apelează la mijloace moderne de zugrăvit pentru operațiuni sfinte de miruit.
Nici nu îndrăznesc să mă gândesc oare ce va face Preafericitul la sfințirea Catedralei neamului? Îi va trebui o macara.
Cred că e doar o chestiune de timp până când biserica va cere – de la stat evident – spor de înălțime și periculozitate, pentru că e silită să-și desfășoare activitatea în sedii tot mai înalte, greu de încălzit și costisitor de curățat. Sau poate-și face Facultatea de Teologie secție de alpinism utilitar pentru întreținerea vitraliilor de la viitoarele biserici care zgârie norii.
@Dollo draga, te rog nu confunda ‘robii rromi’ cu sclavii din Americi. de unde provine ‘haurul’ pretins de ‘rromi? ‘ROBIIi’ tigani erau platiti in AUR curat de ‘manastirile unde erau ‘robiti”.. pai si mie mi-ar conveni sa fiu ‘rob’ platit cu echivalentul a 5000 euro lunar. in monezi de ‘haur’.