În 2009, când am documentat serialul despre expansiunea bisericii în România ultimilor 20 de ani, un consilier de la Primăria Capitalei mi-a povestit o întâmplare. Parohul unei biserici din sectorul 1, altfel destul de bogată datorită amplasării, a venit la primărie ca să ceară ajutor pentru cheltuielile de funcționare. Preotul susținea că îi scăzuseră încasările din cauza faptului că în fața bisericii se construia Pasajul Basarab, iar din cauza șantierului mușterii nu mai puteau să intre și să iasă din biserică, cu fastul cuvenit unei nunți în sectorul 1. Pentru că primăria semnase un protocol de colaborare cu Arhiepiscopia Bucureștilor, de sprijin reciproc, consilierul a cerut să vadă balanța de venituri și cheltuieli a bisericii. A aflat că biserica respectivă ar fi putut să se descurce binișor cu facturile de întreținere numai din încasările de la enoriași, dar nu mai avea bani să plătească lunar zeciuiala pe care o datora orice biserică Arhiepiscopiei, pentru cota obligatorie de lumânări și pentru abonamentele obligatorii la Trinitas și la ziarul Lumina. Pe bună dreptate, consilierul i-a cerut Arhiepiscopiei să scutească respectiva biserică de obligațiile astea financiare, măcar pe perioada derulării șantierului, chestie cu care Arhiepiscopia nu a fost de acord, pe motiv că trustul de presă al Patriarhiei avea un plan de afaceri pe care trebuia să-l respecte. Zeciuiala e sfântă, în timp ce bugetul Capitalei e al tuturor, deci trebuie împărțit.
Credeți că după asta s-a întâmplat ceva? Că vreun politician a îndrăznit să pună piciorul în prag și să-i zică bisericii: gata, v-am dat destui bani, mai umblați și voi la profit? Nu. Ba chiar consilierul respectiv mi-a cerut să nu-l citez cu nume, pentru că nu e bine să te pui cu biserica, mai ales dacă vrei să mai ai un viitor politic în țara asta.
Azi Consiliul General al Municipiului București este chemat să aprobe propunerea primarului Sorin Oprescu, de a suplimenta fondurile alocate deja anul ăsta bisericilor din București cu încă 3,7 milioane de lei. Motivațiile principale sunt două: obligația primăriei de a ajuta lăcașurile de cult (chestie despre care vă spuneam mai sus), și numărul mare de cereri de finanțare de la biserici (112 în 2014), din care nu au reușit încă să satisfacă decât vreo 60. Oricum, Catedrala Mântuirii Neamului e pe loc sigur, adică prima pe listă, dăruită anul ăsta cu 6 milioane de lei. În total în 2014 (cel puțin până la această dată) bisericile din București au primit numai de la bugetul Capitalei 25 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro. La asta se adaugă, ca în fiecare an, alocările bugetare de la sectoare, că și primarii de sector sunt oameni cu frică de Dumnezeu. Când mergeți să plătiți impozitele pe case, mașini, terenuri sau când vă plătiți impozitul pe venit, aprindeți și câte o lumânare, pentru că asta e destinația banilor.
O fi mult, o fi puțin, într-un an electoral în care pentru șefia țării se duelează două doctrine religioase: marele ortodox Victor Ponta și candidatul dreptei creștine, luteranul Klaus Johannis. Într-o țară care are nevoie de modernizare și educație ca să meargă mai departe, dezbaterea pentru funcția supremă în stat nu se duce cu argumente economice și sociale, ci cu o mână pe cruce și cu cealaltă adânc băgată în bugetul public. Doar parlamentul a trasat sarcină să depășim planul la construcția de biserici și la angajarea de popi.
Exemplu de azi al lui Sorin Oprescu nu este din păcate singular. El, ca și alți politicieni aflați vremelnic în poziții de ordonatori de credite, se comportă cu bugetele publice ca și când le-ar fi câștigat la loto. Ceea ce e de altfel real. Alegerile sunt o loterie, în care proștii bagă bani, iar șmecherii îi sparg pe curve.
zeciuala?
Ma scuzati, dar…in 1907 taranii de la Flamanzi s-au ridicat tocmai impotriva unor taxe care ii cocosau, una fiind zeciuala 🙁 .
Uof, e ingrozitor, biserica romaneasca a ajuns sa copie modelul partidului comunist. Uita ca intr-o zi lumea o sa le dea foc si o sa mai fie inca o secularizare ca cea din 1866.
Zi-le Dolo zi-le
Tot astazi: http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-17779522-sorin-oprescu-bugetul-primariei-capitalei-rectificat-minus-circa-500-milioane-lei-din-cele-4-miliarde-estimate-inceputul-anului.htm
Macar stim de unde nu vor scadea.
doamna, o completare doar: anul acesta Catedrala Mantuirii a mai primit in primavara un bir de la PMB. Mai putin ce-i drept, dar e a doua runda de ofranda.
Politicieni cu argumente de-ale lor, jurnaliștii cu argumente de-ale lor. Departe de o dezbatere civilizată. Dacă prezumția care plutește în balta din subsol este „mama lor de popi”, nu poți să ai pretenția că le zici bine.
Contrar unei opinii pe atat de raspandita pe cat este si gresita si confuza, imbogatirea institutiilor religioase si invitatia la dialog politic a acestora NU rezulta in trai mai bun pentru populatie.
In cel mai bun caz starneste noi controverse intre minoritati si in cel mai rau adoptarea unor politici regresiviste in domeniul democratiei(biserica nu trebuie judecata, legi anti-blasfemie), al educatiei(eliminarea temelor din biologie, filozofie, istorie care nu convin bisericii), al stiintei(opozitia la cercetare de celule stem, evolutie), si a drepturilor fundamentale ale omului(restrictionarea drepturilor femeii, minoritatilor religioase, sexuale).
Trebuie sa cada odata pentru totdeauna acest mit: invitatia si incurajarea bisericii de catre stat NU duce la progres. Doar masini scumpe pentru preoti.
care preoti?
farisei…