Care este diferența între a „vapa” și a fuma?

Ca și diferența între a arde niște bani sau a-i uda cu niște arome alimentare. Varianta cu udatul e mai ieftină.

* Ăsta este un advertorial pe care nu l-am scris eu. Fac doar serviciul de a-l posta, contra cost. Pentru că și blogurile au costuri de întreținere, găzduire și alte chestii tehnice. Dincolo de utilitatea financiară a demersului, îmi place să cred că pe unii dintre voi vă va interesa și conținutul. Sau vă va incita la comentarii pro sau contra 😉

Dependenta de fumat este o problema de sanatate publica importanta, pe care multi o ignora. Exista multi fumatori in Romania care nu pot sau nu isi doresc sa renunte la fumat. Insa, pentru acestia exista tigara electronica, o alternativa care ii poate ajuta sa stea departe de tigarile urat mirositoare din tutun.

In ultima vreme am citit in presa nenumarate articole legate de acest subiect, unele pro altele contra acestei alternative.

Adevarul este ca, daca incerci sa analizezi putin situatia si sa faci abstractie de interesele care stau in spatele acestui subiect, poti sa iti dai seama ca tigara electronica poate fi intr-adevar un ajutor pentru fumatori. Drept dovada stau cateva milioane de oameni care au reusit sa renunte la fumat cu aceasta alternativa.

Fumul de tigara este nociv si contine numeroase substante cancerigene, printre care gudronul si monoxidul de carbon. In timp ce, lichidul pentru tigara electronica, care este vaporizat, contine substante care se folosesc in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica

Mai mult decat atat, pretul tigarilor din tutun a crescut exponential in ultimii ani, iar costurile lunare cu tigara electronica sunt mult mai mici.

Avand aceste avantaje nu este de mirare ca tigara electronica a cucerit rapid intreaga planeta. Cu toate astea, ramane un subiect controversat. De ce?

Pentru ca aceasta alternativa ameninta doua dintre cele mai puternice industrii care exista la nivel mondial: cea a tutunului si cea farmaceutica. De cand a aparut tigara electronica pe piata, profitul companiilor de tutun a scazut si odata cu el si cel al companiilor farmaceutice. De aici si interesul lor de a limita accesul la tigarile electronice. UE sprijina interesul lor, deoarece incaseaza milioane de euro anual din sponsorizari si taxe. De aici si informatiile atat de contradictorii care au aparut prin presa.

In ceea ce priveste situatia din Romania, trebuie sa stiti ca si aici exista o comunitate a celor care vapeaza. Oamenii se declara fericiti de cand folosesc acest produs si il recomanda si altora care doresc sa renunte la fumat.

In caz ca nu stiati, tigara electronica exista pe piata din Romania de mai bine de 5 ani. Prima data se comercializa doar pe internet, Vipercig fiind printre primele branduri aparute, apoi au inceput sa apara si magazine fizice specializate.

Este clar ca exista o diferenta uriasa intre fumat si vapat. Important este ca exista o alternativa pentru fumat si ca cei care doresc sa renunte o pot incerca!

 

Etichete: , , , ,

19 comentarii la “Care este diferența între a „vapa” și a fuma?” Subscribe

  1. Motanul 17/07/2014 at 22:59 #

    Vaping-ul nu e chiar atat de sanatos pe cat pare. Creaza dependentala fel ca tigarile normale chiar la „second hand smoking”, iar falsa impresie de „e mai sanatoasa” face ca persoane care nu fumeaza sa incerce respectivele tigari electronice si sa devina dependente de nicotina. In plus „mustiucul” de plastic permite acumularea bacteriilor periculoase pentru ca se refoloseste la fiecare „tigara”.

    • Dollo 17/07/2014 at 23:39 #

      știam eu că mă pot baza pe tine 😉

    • Ionut 18/10/2017 at 02:57 #

      Ai dreotate mam lasat de fumat de 1 luna si vapez
      Si as vapa non stop .problema este ca nu e monoxidu de catbon si cellalte substante nocivee deci este mai bine.si apucativa de vapat am economisit intro luna 1000 de lei.si ma simt mult mai bine

  2. Adrian 17/07/2014 at 23:38 #

    Advertorial e romgleză, dar ştiai asta deja….

    • Adi 18/07/2014 at 23:44 #

      Realizezi ca cel ce a scris advertorialul este un pusti semi-anal-fabet, nu?

  3. geo 18/07/2014 at 07:32 #

    chiar acum doua zile o prietena de familie mi se plangea de faptul ca imparte biroul cu un coleg care vapeaza si ca dupa cateva ore de vapat a insului o doare zilnic capul de la mirosul degajat.

    • Ionut 18/10/2017 at 02:58 #

      Pntr.ca a fost crescuta la tara nu ai place misrosul de parfum🤣🤣🤣🤣🤣

  4. spufi 18/07/2014 at 07:41 #

    Din cate stiu eu, care „vapez” de cand au aparit primele modele de tigari electronice, nu exista niciun studiu serios care sa demonstreze ca vapingul este daunator. Dependenta la second hand smoking? Greu de crezut.
    Bineinteles companiile de tutun incearca sa saboteze tigara electronica, si de aici tot felul de interdictii si zvonuri.

    Aburii de glicerina sau de propilen glicol nu sunt nici pe departe atat de otravitori ca fumul de tigara. Bineinteles, cine nu fumeaza tigari nu ar trebui sa se apuce de vaping, pt ca orice bagi in plamani in afara de aer curat nu are cum sa fie „sanatos”.

    Insa pt fumatorii care nu reusesc sa se lase de fumat, vapingul e o alternativa mai sanatoasa. Referitor la ce zice Motanul:

    1. nicotina nu e obligatorie in lichid, exista multe arome, fara nicotina
    2. mustiucul din plastic poate fi schimbat cat de des vrei; daca vrei sa refolosesti il poti dezinfecta.

    • Motanul 18/07/2014 at 10:29 #

      Bineinteles ca nu exista nici un studiu serios care sa dovedeasca ca pamantul e mai vechi de 4000 de ani;).
      Chestia asta are un nume in engleza, se numeste „in denial”. Tu singur zici ca nu toate contin nicotina, asta inseamna ca unele contin totusi. Zici ca studiile care arata ca nicotina creaza dependenta puternica nu sunt serioase?
      Cat despre „alternativa mai sanatoasa” om trai(unii mai mult, altii mai putin), s-om vedea(aia care traiesc mai mult). :)) Oricum s-a dovedit ca unele tipuri de plastic sunt mai cangerigene de felul lor, mai ales incalzite, acuma depinde din ce fel de plastic e facut mustiucul.

      • spufi 19/07/2014 at 14:23 #

        Discutam despre studii asupra nocivitatii, nu asupra dependentei. Se pare ca oricum esti confuz in privinta nicotinei – chiar daca provoaca dependenta, nu este cancerigena. Cat priveste plasticul incalzit – mustiucul nu se incalzeste decat de la buze, aburul pe care il tragi nu e fierbinte. Nu e asa ca e mai bine sa fii in cunostinta de cauza inainte sa comentezi?

    • Ionut 18/10/2017 at 02:59 #

      Bvvvvvvv asta e adevarul

  5. Cris 18/07/2014 at 09:12 #

    Experienta personala. Sunt fumatoare de multi ani, in urma cu vreo 2 ani am primit cadou un set de tigari electronice, cu mai multe rezerve de arome. Prima impresie nu a fost ca fumez, ci ca trag din narghilea – senzatia e placuta, dar nu as numi-o „fumat”. Din obisnuinta, am tras fumul adanc in piept si… am crezut ca mor sufocata, am tusit vreun sfert de ora. Banuiesc ca glicerina sau care e substanta de baza din lichidele aromatice este mult mai iritanta decat fumul de tigara „normala”. La fel a patit si tatal meu, fumator cu state vechi. Pe scurt, electronicele noastre au fost rapid abandonate. Amuzant este ca prietenul meu, care e nefumator, isi luase obiceiul sa pipeze din electronica mea.
    Si ca sa nu zic numa’ de rau, cunosc doua persoane care s-au lasat de tigari obisnuite si au trecut pe electronice; „rezista” de aproape doi ani. Dupa cum stiu mai multi oameni care s-au lasat definitiv de orice fel de fumat.
    Concluzia mea personala este ca abandonarea fumatului ramane strict o chestiune de vointa, iar tigara electronica nu este corect categorista drept inlocuire a fumatului (fiindca pur si simplu nu este aceeasi senzatie, dupa cum ziceam mai sus).

    • zwilling 18/07/2014 at 12:20 #

      „tigara electronica nu este corect categorista drept inlocuire a fumatului”
      Este parerea ta, pentru ca se bazeaza pe senzatia traita de tine. Multi altii (printre care si cele doua persoane mentionate) vad altfel lucrurile.
      Fiecare este liber sa aleaga si nu poti decat sa-i respecti decizia atata timp cat nu te afecteaza pe tine cu nimic. Pana la urma, sunt banii lor si nu-i corpul tau.

      @geo Eu l-as pofti pe tipul respectiv sa iasa din birou. O fi numai abur, dar daca aroma e prea puternica … Si nu trebuie neaparat sa miroasa urat ca sa deranjeze. Cunosc senzatia de lipsa de aer in momentul in care nimeresti intr-o incapere cu cineva care si-a spart sticla de parfum in piept.

    • dia 18/07/2014 at 17:49 #

      Iti dau dreptate la ultima fraza.Ca un fost fumator cu state vechi, doar vointa a contat cand m-am lasat(si vreo cateva kilograme de napolitane consumate de-alungul a vreo 3 luni de zile). Si am demolat si mitul conform caruia daca te lasi de tigari te ingrasi.

    • Ionut 18/10/2017 at 03:06 #

      Eu fumez de 15 ani si mam lasat cu ajutorul vapatului.vapez s7 din ce in ce mai putin .inainte fumam de 30 de eyro pe saptaman acum vapez de 5 euro si in ultimle 2 saptamni tot 5 euro asa ca a0ucativa de vapat .logic ca producayorii titunului fav tot posibilul sa nu va lasati cimarati cumaparati…🤣🤣🤣ca o sa vedeti exact ca masinile pe motorina si benzina acum suny electrice de xe nu lasa sa iasa mai multe electrice si apa ca habar nu stiti fumati ca le place la plamani🤣🤣🤣

  6. Gabi 18/07/2014 at 12:48 #

    Mi-am cumparat si eu tigara electronica si am ajung la concluzia ca te ajuta cu un singur lucru: sa iti dai seama cat de buna e tigara normala.

  7. adobrero 18/07/2014 at 14:00 #

    Dependenta poate aparea in urma oricarui obicei / consum abuziv de substante, daunatoare sau nu. Eu am capatat dependenta de strugurelul de buze, desi „studiile seriose” declara ca nu e posibil asa ceva. Asa ca obiceiurile si renuntarea la obiceiuri tine strict de vointa. Parerea mea. Si tot parerea mea este ca aromele din tigara electronica sunt niste chimicale ordinare, care numai sanatoase nu se pot numi.

  8. Adi 18/07/2014 at 23:41 #

    Ai decazut rau Dollo daca postezi asa ceva la tine pe blog. Sper ca ai primit bani seriosi pentru asta. 😀 Nu stiu insa cum au reusit sa te vrajeasca 🙂

  9. geo 31/07/2014 at 09:14 #

    Cred ca in timp companiile producatoare de tigari si companiile farmaceutice vor lansa si ele pe piata produse/accesorii electronice pentru fumat.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația