A m niște cunoscuți ai căror copii s-au descurcat cu greu la școală, dar la finalul târâș-grăbiș al liceului toți au ținut să meargă și la facultate. Nu mi-e clar dacă era ambiția copiilor sau a părinților (toți fără studii superioare), dar e cert că familiile respective și-au băgat serios pieile la saramură ca să le cumpere odraslelor diplomele cu pricina. Meditații în liceu, plocon la proful de mate care îl lăsase corigent și nu voia să-l bage în BAC pe ăla micu, plocon la proful din comisie care a recorectat lucrarea ca să treacă copilul BAC-ul… Cazurile au fost aproape trase la indigo, deși în orașe diferite și la distanțe de câțiva ani. Ultimul s-a petrecut anul ăsta, undeva într-un județ de la Dunăre.
Copiii nu erau răi, doar că nu-i ducea mintea mai mult. Unul dintre ei de altfel a început să câștige destul de bine din ospătărie, ceea ce l-a ajutat să-și plătească studiile de după liceu, pe care le-a făcut totuși degeaba. O facultate privată, o diplomă inutilă, câteva mii de euro cu care altfel poate ar fi călătorit în lume și și-ar fi lărgit orizontul. Puștiul care s-a descurcat cu BAC-ul anul ăsta abia acum se înhamă la costurile astea, după ce niște rude i-au promis că-l iau la București și-l bagă „în servici”. E drept și că în satul lui ar fi îngroșat rândurile șomerilor sau ar fi braconat de pe o zi pe alta pe Dunăre, dar nici cu diploma cumpărată nu va face prea mulți bani, asta e sigur.
**
La capătul celălalt al vieții, sau mai degrabă la mijlocul ei, aflăm de la știri că pensionații prematuri ai patriei se sinucid pe capete după ce DNA-ul bagă frica în ei chemându-i la anchete ca să spună cât plocon au dat la medici ca să se pensioneze de la 40 de ani. Avem trei pensionați, cu vârste în jur de 50-60 de ani, care s-au sinucis în ultima lună din cauza asta, după ce mâncaseră din banul public timp de cel puțin un deceniu. Nu le iau apărarea, mulți dintre ei formează acel 1,28 pensionari pe cap de angajat, dar trebuie să fim corecți și să admitem că în contingentul ăsta se află grosul clasei muncitoare din orașele industriale prăbușite ale României.
Ei au plătit personal prețul „privatizării” industriei de stat și s-au descurcat de o reconversie în pensie pentru că în orașele lor, după 40 de ani ești cam mort. Cei care se sinucid acum sunt cei mai slabi de înger, grosul va mânca mult și bine pensia de la stat. Sau cel puțin până când va mai avea statul să le-o plătească.
***
Iar statul cică se descurcă, după cum ne asigură premierul Ponta. Dacă nu ați văzut deja înregistrările de la consultările cu președintele Băsescu la Cotroceni (partea 1, 2 și 3), pe tema „a fi sau a nu fi redus CAS-ul la angajatori”, ar fi bine să vă sacrificați 25 de minute din viață. E moartea inocenței, pentru cine o mai avea, cu privire la Guvern, la tinerii care vor salva țărișoara, la studiile în străinătate ale tehnocraților reveniți ca să ridice țara din țărână.
Vestea proastă e că ministrul finanțelor, o tânără promițătoare (s-a făcut mult caz pe faptul că a studiat la Harvard, deci nu una care și-a cumpărat diplomele pe la noi sau să-și fi plagiat doctoratul, ca premierul), merge la Cotroceni total nepregătită. Cred că la examenele de la facultate nu se ducea la fel. Totuși aici a acceptat să-și pună bonitatea în slujba unor jocuri politice din care ea a ieșit compromisă și politic, și ca tehnocrat.
Vestea bună e că totuși țara va supraviețui chiar și după acest dezastru de imagine pentru doamna ministru. Premierul Ponta a reușit să pună bomboana pe coliva asta bugetară cu o frază ce definește perfect modul în care se guvernează și se trăiește de fapt în România de 24 de ani: „dom președinte, o să ne descurcăm, țara asta se descurcă, nu e nimeni de neînlocuit, nu vă faceți griji, mergem în direcția bună!”. Un fel de „lasă coa, n-ai tu treabă, ne descurcăm, facem să fie bine…”.
Sigur că toți au făcut la fel până acum. Brusca preocupare a președintelui pentru bunăstarea țărișoarei de după plecarea lui de la Cotroceni nu-i șterge faptele de arme pe care le-a mai comis și el în ultimul deceniu. Dar azi, viitorul pensionar al României, le-a dat o smetie peste ochi tinerilor pe care-i lasă în urmă. Fie ei cu diplome cumpărate sau cu studii în străinătate. Viitorul sună dogit, iar pentru asta trebuie să-i mulțumim președintelui: că a contribuit la el și că ni l-a arătat în format video pe social media, ca să-l putem share-ui la urmași…
Norocul nostru e că suntem o națiune rezistentă și ne vom descurca. Furându-ne căciula cu o încăpățânare demnă de niște conducători pe măsură.
Un alt absolvent de Harvard a fost GW Bush. Orice prost cu bani poate face facultatea acolo.
Recunosc ca am asteptat ieri toata ziua sa vad daca slobozeste cineva o astfel de judecata! 😉
Motane, de dragul discutiei in doi peri emiti tocmai exemplul asteptat de cei care nu sunt in stare sa ia bac-ul si de beizadele!
Exact asta a dorit si lumanarea violeta de la cotroceni…discutii in gol.
El a fost la marina loaza clasei, elev de 6, ca a nu a prins la repartitie decat un post pe uscat, la navrom!
Abia dupa 5 ani de informator a prins si el o nava!
Ce frumos incerci tu sa schimbi subiectul!:) Lucrezi cumva la Antena 3, aia „specialisti in stiri”?
Nu tu ziceai aici ca preferi pe cineva cu diploma de la Harvard unuia de nota 6 la marina? Pai uita ca ala de nota 6 a facut-o praf si pulbere pe absolventa de Harvard de rad si curcile de ea. Vezi articolele pe timesnewroman de exemplu.
Nu te supara, dar cine se increde orbeste intr-o diploma, uniforma, titlu, sau in orice persoana e naiv, ca sa nu zic ceva mai insultator. Vestea buna pentru tine e ca 40-45% din populatia Romaniei e la fel, asa ca nu esti singur.
Iar tu ai o tastatura … nici nu visa g. orwell ce urmeaza dupa 1984.
In rest, nimic nou in univers, iar cerul este tot albastru si iarba tot verde …
Am senzatia ca acum a fost anuntata o noua arma in lupta politica dintre Basescu si Ponta. Sunt convinsa ca Presedentia are filmate si alte intilniri interesante la care participa Ponta si diversi ministri, intilniri la care s-o fi discutat tot in dorul lelii ca acum. Asa cum Ponta foloseste transmisiile de la inceputul sedintelor de Guvern pentru propaganda, tot asa ar putea sa foloseasca si Basescu filmarile de la diversele intilniri cu Ponta. As zice ca se mai echilibreaza balanta.
Bine doamna, dar ieri va sufocati de indignare!
Parol!…
Total gresit. Se pare ca nu ati inteles mare lucru nici din ce am sustinut ieri, nici din ce am afirmat azi, am senzatia ca sunteti prea calibrat pe un punct de vedere strict. Nu sunt sigura ca mai este cazul sa insist, cine trebuia sa inteleaga a inteles. Cine nu, cred ca nu merita efortul.
Asa este doamana, nu merita efortul.
Cand violetul a spus cu voce grava „11 miliarde de lei” a adunat de fapt pere cu micsunele, dar acesta este un amanunt pentru „specialisti”… dumneavoastra, de mult prea buna credinta, nu ati facut decat sa repetati cu inocenta cifra.
O zi cat mai buna!
Pentru pipa mea de internet cam ingusta se aude/vede mai bine la: https://www.youtube.com/watch?v=WGsZ4l-21TM
Cu referire la Ioana Petrescu: daca apaream vreodata in fata cuiva sa discut un proiect de-al meu in halul asta de habarnism ma dadeam singur afara din serviciu. N-am indraznit niciodata in cariera mea de invatare si lucru, din clasa intii si pina astazi, sa ma prezint in halul asta de nepregatire in fata cuiva. Oricui. Nu cred ca e incompetenta in sine, cred ca n-are habar ce cauta in sala aia, si in postul ala. Vorbeste bine din carte, da’ ce spune ea putem spune si noi, si n-am fost la Harvard. What else?
Ponta in rol de ficus, penibil. Basescu, in elementul lui.
Daca tai jos mistourile si comentariile ieftine, intrebarile puse de Bsescu nu sint gresite.
Prestatia lui Ponta ia nota zero. A Ioanei Petrescu ia nota doi. Amindoi sint mai tineri decit mine, si mai scoliti decit mine.
Intimplarea face sa am un doctorat in Economie de la o universitate Americana (care activeaza in Europa), universitate care avea un renume serios pe vremea cind faceam eu acolo Masterul si Doctoratul, astfel ca multi absolventi de-ai ei au mers fara probleme mai departe in US la doctorate si post-doctorate, inclusiv la Harvard.
A, si traiesc in strainatate, si lucrez in financial services.
Am facut introducerea asta ca sa indic ca am oarecare abilitati profesionale ca sa o evaluez pe domnisoara ministreasa.
Acestea fiind spuse, cind am auzit, acum citeva luni, ca in guvernul Ponta a intrat pe pozitia de Ministru al Finantelor o absolventa de Harvard, am ramas intii cu gura cascata de admiratie pentru Ponta: Uite domnule, Ponta poate mai mult decit il creditam, identifica si promoveaza talentul si competenta, bravo, bravo, incredibil, bla bla bla.
Apoi, evident ca m-a interesat CVul domnisoarei, lucrarile ei, cariera ei profesionala la Harvard. Iarasi, am dat din cap multumita, incintata, samd. Cind i-am citit (pe sarite) blogul, am inceput sa am niste intrebari, dar mi-am spus ca na, poate nu toti au talent si verva la scris, si skillul asta chiar nu e sine qua non pentru un economist, chiar cu PhD, chiar Ministru de Finante (desi ar trebui sa fie pentru un profesor universitar).
Dar, dupa ce i-am vazut (doar partial, ca nu am rezistat integral) prestatia de la Cotroceni, am ramas cu gura cascata, si concluzia mea a fost „WTF??? Chiar asa? Bag de seama ca nici Harvardul nu mai e ce-a fost” (Si mai apoi, dupa cum scria si Tismaneanu acum ceva vreme, ramine de vazut daca se va mai intoarce acolo la predat, dupa gafele pe care le face – nu neaparat profesional, cit prin asocierea cu un guvern dubios, cu iesiri publice dubioase. A propos, anul ei sabatic se incheie prin August, o mai fi mergind inapoi la predat? Or mai fi primind-o?)
Revenind la studiile mele: Domnisoara Petrescu imi aminteste (chiar si fizic) de o fosta colega de-a mea, o rusoaica (pe care o chema cum altfel decit Natalia?). Nu era de o inteligenta sclipitoare, dar era extrem de muncitoare si disciplinata: rezolva toate problemele din toate culegerile, tocea toate demonstratiile teoremelor, batea birourile tuturor profesorilor in „office hours”. Dar, exact ca madmoiselle Petrescu, era total lipsita de umor si charisma, incapabila de raspunsuri spontane la intrebari neasteptate, de prezentarea unei idei convingator, fara sa se ascunda intii in biblioteca in cautarea raspunsurilor. La fel, nu prea era in stare de chestii creative, putea doar sa reproduca teoria si modelul cuiva. Pe scurt, multa transpiratie, putina inspiratie.
Am pierdut legatura cu ea, insa acum citiva ani un fost coleg imi spunea ca o reintilnise la o conferinta in America: o domnisoara batrina deprimata, traindu-si mult visata cariera academica intr-un teaching job intr-o universitate obscura americana (dupa un PhD la Cornell University).
Ca sa concluzionez: fara sa il iubesc pe Ponta, nu ma asteptam, totusi, sa fie atit de penibil si habarnist intr-o discutie ‘live’. A dat impresia unui elev (de altfel mediocru si cam prost crescut) scos la tabla la ora de Fizica in ziua in care toti se pregatisera doar pentru teza la Matematica. Te-ai fi asteptat ca sa se fi pregatit, totusi, pe tema, ca doar nu l-au umflat prin surprindere de acasa si aruncat in direct la Cotroceni . Dar, hai sa zicem, daca Ponta are scuze, ca e un „generalist”, Petreasca nu are nici o scuza, pentru ca ea este, conform patalamalelor, o „specialista”. Iar un specialist ar trebui a) sa se pregateasca (inclusiv cu grafice si tabele printate) in vederea unei intilniri care va fi filmata live si/sau b) chiar in lipsa pregatirii „in ajun”, un specialist trebuie sa fie capabil sa prezinte ideile legate de domeniul lui, chiar si improvizind proaspat trezit din somn.
Iar faptul ca ambii au venit la o discutie filmata si televizata fara o minima pregatire prealabila dovedeste in primul rind o lipsa crasa de respect pentru populatie. Aici nu mai e vorba de conflictul Basescu-Ponta, e vorba de „si de daca se uita la noi toata Romania, ni se filfiie. Prosti, da’ multi – oricum o sa ne voteze”. Iar in capul lui Ponta probabil teoria cu „o sa ne descurcam” merge pe filiera „oricum, la anul o sa fiu Presedinte, daca proiectul nu merge, nu capul meu pica, ci al viitorului Prim Ministru”.
Cam la asta m-am gindit si eu pe cind o vedeam si auzeam pe d-na ministru Petrescu: probabil multa transpiratie, si zero inspiratie. „Ar fi ceva, dar nu-i sclipesc ochii”, vorba unui fost sef de-al meu acum citiva ani. Poti sa fii un om mai lipsit de spontaneitate sau mai timid, asta nu-i in sine un pacat, da’ ce sa zic, mie mi s-a parut ca nu era asta problema. S-au mai vazut in guvernul Romaniei si alte genii din astea neintelese, da’ drept e ca aia n-aveau patalamale de Harvard.
Cit despre Ponta, se califica din plin la categoria „mucii in fasole”. Cum mama ploii sa te vada toata natzia cum spui ca „o sa ne descurcam”, in calitate de prim ministru, seful celui mai mare partid din tara si viitor candidat la presedintie? La asta se reduce strategia ta, la asta se reduc planurile tale? WTF!
Despre Basescu n-am ce sa comentez. Cineva spunea ca a fost chiar cit de cuminte si protocolar a putut fi intr-o asemenea discutie, si tind sa fiu de acord. A mintit/denaturat gros de tot in argumentatie de vreo doua ori, la care netrebuitiii din fata lui nici n-au clipit. Ca habar n-aveau nu numai de teorii economice sau de studii, cu sau fara cifre, da’ nici de istoria recenta a cine si ce-a facut prin guverne, lucruri publice.
In total, o rusine de discutie mai jos de genunchiul broastei, purtata de niste papagali plini de fitze, care haladuiesc bine mersi pe bani publici.
Astept sa vad cum base „discuta cu mediul de afaceri”!! Prin tergiversarea neconstitutionala a promulgarii legii base aduce o serioasa lovitura intregului mediu privat de afaceri si chiar si cresterii economice a Romaniei in 2014 si 2015. Era o gura de oxigen consistenta pentru unii.
Pacaliciul de Ponta e slab ca nu asmute cei 6 milioane de salriati din privat pe base pentru acesta prostie violet. Una e bascalia si alta e prostia.
Legat de pensii base a semnal la hirtii pagubitoare pentru sistemul de pensii public de nici nu visati.
Fraierii cei 2 sau dus la cotroceni sa dicute de scaderea unor taxe iar javra i-a luat cu bugetul de pensii. Au picat in plasa suficienti chibiti care primesc salarii de la angajatorii privati pusi sa astepte legea la sfantu’ asteapta…
Stiti foarte bine ca intre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale exista mai multe legaturi decat banuieste Motanul, spre exemplu.
O parte din banii economisiti se duc in investitii si acolo genereaza salarii pentru altii si indirect noi contributii la bugerul asig sociale. alti bani se duc direct in salarii sau in profit si apoi la bugetul de stat. chiar si deducerile garanteaza indirect salariile cuiva si apoi o mica contributie la bugetul asig sociale.
Cum am mai spus mai sus, statul cheltuie enorm pe contributii si face si el economii care iar se duc in investitii care dau noi salarii si noi contributii la bugetul asig sociale.
Sa mai spun ca indirect scadeau si costul prestarilor de servicii?
Nu intamplator am spus pentru chibitii de aici ca Petrescu , ministru de 4 luni a avut un ministru delegat pe buget care chiar la sf lunii iunie s-a dus la BNR. cu el a plecat si adjunctul lui lui, celebrul Gherghina. astia fac bugetele impreuna din 2012. Uitati-va in Monitorul oficial si o sa vedeti ca tot ce era referitor la buget era semnat de liviu voinea sau de gherghina.
Pot sa intuiesc de ce s-a dus ponta la base, dar nu si de ce nu s-a dus cu cineva de la bugete din MFP.
jocul lui base e foarte daunator pentru tara si mai ales pentru firmele private si salariatii lor.
nu mai spun ca banuiesc ca psd vroiau sa pacaleasca si fmi sa accepte in sfarsit acest proces de micsorare a cas pentru care discuta din 2012, de aici codul fiscal cu taxe marite in situatia de „postat”.
In 2009 cand base a promulgat legea parlamentului privind marirea salariilor personalului didactic Guvernul se opunea pe motiv de buget.
Ce rotund e Pamantul si ce scurta e memoria electorilor! 🙂
@geo: nu vad ce ar reusi Ponta ‘asmutindu-i pe Base pe cei 6 milioane de angajati la privat’. Proiectul de lege nu are niciun efect asupra salariatilor, care ar plati CAS exact la fel ca inainte. Proiectul vrea sa ii ajute pe anagajatori, nu pe angajati.
Mai clar:
– angajatorii platesc mai putine taxe CAS si, teoretic (dupa cum scrie in manualele de economie scrise in tari cu experienta in capitalism), din veniturile economisite mai angajeaza „in alb” o parte din cei pe care acum ii angajeaza „la negru”
-in realitate, efectul asta nu stiu daca se va vedea in Romania, ce se va vedea insa e ca marii baroni locali vor avea niste venituri in plus la firmele lor mamut, cu care sa contribuie taman la timp la campania electorala PSD
-in ce priveste angajatii, ei o sa simta pe pielea lor efectele legii, direct, prin faptul ca o sa le creasca lor taxele si impozitele (casa, masina, stilp, eventual TVA) si indirect, prin faptul ca o sa le scada calitatea vietii: mai putine investitii publice, mai putini bani in sanatate, educatie, si, foarte probabil, faptul ca o sa trebuiasca sa ii ajute cu bani pe parintii lor, pensionari (sau invers, parintii lor pensionari nu o sa ii mai poata ajuta cu bani, ca pina acum, ca doar asta e modelul de supravietuire romanesc). Mai apoi, o sa platesca mai mult la scoala si gradinita copiilor, ca scolile fara venituri o sa le ceara parintilor bani pentru renovare, protocoale, etc. Spagile pentru profesori, medici, administratia publica cresc si ele, tot asa, sa compenseze scaderile in si asa putinul pe care il primeau de la buget.
-presupunind, totusi, ca aia angajati la negru ar trece in alb, e un lucru evident ca acestia s-ar trezi peste noapte platind mai multe taxe (acum sint, sa zicem, angajati cu salariul minim si platesc contributii minime. De miine li se trece pe hirtie salariul real, si in baza aluia taxele si impozitele le cresc proportional).
-next step: cind pensiile nu o sa mai poata fi platite de la buget, guvernul, volens-nolens, o sa aiba nevoie de un ajutor de urgenta de la FMI, chestie care, ar trebui deja sa stim, nu vine niciodata pe gratis (sa vezi atunci ‘masuri dureroase, dar necesare’). Dar pina atunci Ponta o sa fie Presedinte, si evident, cine va trage ponoasele va fi viitorul Primi-Ministru. Scandaluri, caderi de guverne, remanieri – ce mai, piine si circ pentru Antene
Asa ca, va rog, scutiti-ma cu ‘avantajele pentru angajat’. Astea ar fi reale doar in cazul in care proiectul de lege face dovada credibila a faptului ca are o acoperire pentru evidenta scadere a incasarilor bugetare. Dar cred din tot sufletul ca nu are solutii, altele decit clasicul model prin care taiem taxa asta de la un grup mic de contribuabili inainte de alegeri, si cream dupa alegeri altele 5, insidioase, pe care le incasam de la un grup mult mai mare de contribuabili. TVA este un candidat tipic.
Te rog sa observi ca nu am scris un rand despre albirea salariilor sau a locurilor de munca!
pot spune ca ma iritase petrescu tot insistand in fata lui base cu acesta idee!
pot sa fac o lista cu posibile surse de acoperire a reducerilor la incasarile pe trim. IV privind CAs de la angajator dar deja am scris prea mult pentru fitilul lui base. unele au fost prezentate in Parlament!
n-are decat sa le publice ponta!
iti dau exemplu de 2 la care nu s-a gandit niciun analist: retragerea intempestiva din afganistan a peste o mie de militari romani si reducerea nr. de vizite in teritoriu ale autoritatilor statului!
am multi prieteni care mi-au spus ca in repetate randuri sefii si patronii lor au motivat ca din cauza contributiilor prea mari pe care le platesc cu cas nu le pot mari salariile. legea e un semnal pozitiv pentru asa ceva, cu atat mai mult cu cat romanii muncesc, ca timp, cel mai mult din UE!
eu am spus ca avand in vedere circul lui base, petreasca s-a descurcat destul de bine. ponta deloc!
Inca odata spun cu toata sinceritatea: ma bucur sa vad atat de multa lume interesata de deficitul bugetar!
Poate lanseaza cineva un autocolant pentru masini „ROMANIA – defict cat mai mic!”.
„O parte din banii economisiti se duc in investitii si acolo genereaza salarii pentru altii si indirect noi contributii la bugerul asig sociale. alti bani se duc direct in salarii sau in profit si apoi la bugetul de stat. chiar si deducerile garanteaza indirect salariile cuiva si apoi o mica contributie la bugetul asig sociale.”
Esti genial, domnule! Cum de nu ne-am gandit si noi?
Care va sa zica, sa traduc si pentru restul carora inca nu le-a picat fisa: Două la prefectură. Două pe piaţa lui 11 Fevruarie… Două la primărie… Unul la şcoala de băieţi… Unul… la şcoala de fete… Unul la spital… Două… la catrindală, la Sf. Niculae… Două la prefectură… paispce… Două la primărie, optspce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci… patruzeci şi patru, în cap… patruzeci şi patru… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine ştie…
Maitre,
Ma onoreaza textul la care ma raportezi!
Nu sunt chiar asa de subversiv…
Toata lumea, inclusiv eu, a uitat cum o chema pe blonduta lui ungureanu care era ministrul muncii.
Pe ea base nu a chemat-o la intrebari pentru ca atunci pensionarii o duceau bine iar persoanele cu disabilitati erau tot asa cum le lasase boc: fara insotitori pentru ca le taiase acestora leafa de insotitori !
Daca Basescu promulga legea dupa toate astea e un geniu!
Ii arde pe pesedisti la buget pana la alegerile parlamentare viitoare, si le-o „trage” votantilor USL, pensionarii, lasandu-i fara pensii in 2-3 ani.
base a calculat ca sunt mai multi pensionari decat angajati in privat care se vor indigna… a uitat chibitii…
Nu e chiar asa. Parintii mei sint pensionari si in mod sigur nu vor vota cu Ponta, dar na, ei mereu voteaza „gresit”. Nu vreau sa ma gindesc ca ar ramine fara pensii.
Pe de alta parte, e adevarat, pensionarii care voteaza rosu nu pot vedea in perspectiva, si vor vota „cum trebuie”, pentru ca e prea greu sa proceseze in creierele low brainwashed de Antene ca o sa le creasca taxele pe masina, casa, si or sa le scada pensiile. Dar stai, cei care voteaza pentru un cirnat si un kil de faina probabil nu au masina, si traiesc din ajutoare sociale, iar astea pare-se ca nu sint reduse niciodata. Iar restul votantilor pensionari sint pur si simplu cazuri incurabile de mentalitati socialiste incapabile sa se adapteze la capitalism.
La dracu’, e ingrozitor cum in Romania, de dragul ciolanului electoral, se fac politici economice iresponsabile. Ma felicit ca am plecat de acolo, dar sint mereu descurajata cu gindul la familia ramasa acolo.
Absolut de acord cu „La dracu’, e ingrozitor cum in Romania, de dragul ciolanului electoral, se fac politici economice iresponsabile. Ma felicit ca am plecat de acolo, dar sint mereu descurajata cu gindul la familia ramasa acolo.” Romania e condusa de iresponsabili de 25 de ani. Nu spun ca aia de inainte erau niste lumini, dar ajungem la vorba lui Nicu Ceausescu: nu putem zugravi ce-a construit tac’su. In parte pentru ca intre timp am demolat in draci, si din prostie, hotie si slugarnicie s-au dus pe apa Simbetei si toate cele ce trebuiau pastrate. Sau crescute. Da’ asta e situatia, nu discutam ce putea sa fie si n-a fost. Eu unul, cind am vazut ca nu am a ma astepta la nimic de la nimeni (conducatori sau poporul votant majoritar) am intins-o. Si nu regret.
Mi se pare semnificativ ca veniti si spuneti lucrurile acestea pe un blog scris in Romania si nu in tarile voastre de refugiu. AM recitit recent cartiele lui Herta Muller…
La tv vezi din cand in cand si cum vin unii cu mercedesul sa ridice ajutoare.
Cat despre constructii, se construieste in draci dar spatii de birouri, angrouri, mall-uri si vile/case de vacanta /case noi, mai greu cu refacerea retelei cfr sau cea rutiera.
despre pensii nu va mai spun nimic pentru ca nu vreau sa mai pierd timpul.