O prietenă mi-a spus alarmată la începutul anului școlar că vrea să-și scoată copilul de la ora de religie, pentru că nu i se pare normal ca și la liceu puștiul să piardă timpul cu bazaconii, când ar trebui să se concentreze pe ce-i va trebui în curând la alegerea meseriei sau a facultății. A acceptat că pentru școala generală nu era așa o mare pierdere de timp, dar să bată copilul mătănii aiurea încă patru ani de liceu nu era de acord.
Am sfătuit-o să depună cerere scrisă la directorul liceului și să-mi zică și mie, de curiozitate, rezultatul. Mărturisesc că mă așteptam să iasă ceva discuții, pentru că tot aud că părinții ar fi descurajați, vezi doamne, de școli, să-și scoată copii de la orele de religie, pe motiv că nu există alternative sau personal care să supravegheze copiii în timpul ăsta. O cheltuială în plus pentru școală, deci. Prin urmare mulți se lasă păgubași înainte de a încerca.
Curios lucru, în cazul de față nu au fost probleme. Ba chiar totul a decurs foarte lin, cum nici mama puștiului nu se aștepta probabil. Directoarea liceului din București a primit cererea cu naturalețe și i-a comunicat mamei ce variante are copilul: în ziua în care are ora de religie prima, poate veni la a doua oră, iar în cealaltă zi, când ora de religie e între celelalte ore, ori stă la bibliotecă, ori stă în clasă, dacă nu-l deranjează, dar nu ia parte la lecții. Din ce am înțeles din aceeași sursă există cazul unei clase întregi care a refuzat să facă ora de religie. (copilul a avut ore de religie puse în diverse părți ale zilei din cauza nedefinitivării orarului, dar acum că s-a bătut în cuie nu are decât o oră pe săptămână, a doua oră din zi)
Prin urmare iată că se poate. Soluția a stat întotdeauna în mâna părinților, așa cum am mai scris și cu alte ocazii. Până la urmă ei sunt responsabili de ceea ce li se întâmplă copiilor lor. Desigur că măgăria includerii orei de religie în trunchiul comun a fost încă una din numeroasele ilegalități pe care clasa politică le face de 23 de ani pe mână cu Biserica, dar nici noi n-am făcut mai mult decât să ne lamentăm pe la colțuri. Faptul că părinții iau în sfârșit atitudine e un semn bun și va duce, probabil, cu timpul, la îndreptarea situației.
Ar fi de aflat acum, de la Ministerul Educației care este numărul de elevi retrași de la religie, deși nu sunt convinsă că e un fenomen de masă la nivel național, încă. Dar poate că la un moment dat retragerile astea, dacă devin masive, vor dicta o regândire a politicii educaționale. Același lucru se poate întâmpla și cu alte materii, de ce nu? Asta se cheamă schimbare de jos în sus și ar trebui să ne arate că încă suntem puternici, atâta timp cât știm să ne revendicăm drepturile. Și să scriem o cerere 😉
Apropos, pentru doritori, ăsta ar fi modelul de cerere notificare, dacă aveți copii pe care nu vreți să-i sperie popa la școală că păcătuiesc dacă se joacă cu copii de alte religii. (am înțeles că e notificare, nu cerere, pentru că nu trebuie să ți se aprobe, ci doar să anunți conducerea școlii de opțiunea ta. În condițiile în care e vorba, complet aiurea, de opt out, în loc să fi fost făcută invers, posibilitatea părinților care voiau religie să opt in… )
Doamna Director,
Subsemnata ________________ domiciliata în________________, str. ________________, părinte al elevului ________________din clasa ________________ la Liceul ________________, doresc ca acesta să nu urmeze orele de religie.
Cererea mea se întemeiază pe următoarele prevederi legale:
- Legea nr. 1 din 10 ianuarie 2011 – Legea Educaţiei Naţionale:
Art. 18.(1) Planurile-cadru ale învătământului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplină scolară, parte a trunchiului comun.
Elevilor apartinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situatia scolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează si pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.
- Decizia 72/1995 a Curţii Constituţionale:
privind constituţionalitatea unor prevederi ale Legii învăţământului, afirmă că Religia nu trebuie înţeleasă ca disciplină obligatorie, obligativitatea constând numai în introducerea acestei discipline în planurile de învăţământ, religia şi confesiunea rămânând să fie alese sau nu.
Cu mulţumiri anticipate,
Semnătura, Data
Doamnei Director a Liceul ________________
Ce nu pricep eu e de ce BOR nu deschide scoala de duminica. Unii protestanti si catolicii fac asta, si nu amesteca religia printre orele de la scoala. Asa mi s-ar parea mie cel mai decent. Si ar ramine exclusiv in sarcina parintilor sa se ingrijeasca de latura spirituala, in mod facultativ si separat complet, ca sa nu spun de-a dreptul independent, de educatia scolara a copilului. Si in raspunderea familiei, acolo unde trebuie sa si fie, si nu a scolii. Unde n-are ce sa caute.
Costă
Asa e.
Costa.
Parazitarea sistemului declarat laic e mai economica.
In plus.
Cati dintre ortodocsii din statistici credeti ca merg real la biserica?
Duminica de duminica?!:))))
Ma uit la mine-n sat.
O intreaga colecitie de babe.
Ce se tem de sfarsitul iminent.
Cativa mosi.
Cateva fete batrane.
Divortatele fara speranta.
Cativa bolnavi.
In general cei ce nu gasesc speranta in viata reala.
Astia, in marea majoritate, nu au copii.
Cine sa-i duca pe copii la biserica?
Parintii nu merg decat de sarbatori.
Si cu ocazia-prilejului unui promis chiolhan.
Nunta.
Botez.
Si ce-a mai iubita sindrofie romaneasca.
Nu numai moka.
Nu numai implinirea dorintei romanului.
Aia cu „capra vecinului”.
Dar prilej de „ce se da”.
Un alt obicei drag noua.
Manci.
Bei.
Mai si pleci acasa cu ceva haleala.
Si obecte.
De la prosoape, cani, haine.
Pana la mobila.
Pomana din trusoul motivului de crapelnita.
Inmormantarea!!!:)))))
Uitati-va la finalul asta de film si ziceti daca n-ati asistat la ceva asemanator:https://youtu.be/0ZkK3xxM8Zk?t=1h20m46s
OK, s-o luam babeste
1. parerile evreilor cu privire la personajul Isus difera de la o epoca la alta: de la Maimonide (in care este fiul unui soldat roman-Bandera->curat ‘nume latin’ )la Haym Maccoby (Isus-‘revolutionarul rabin) la Paulkovitch (nu a existat) este o cale atat de lunga incat devine irelevanta. rog judaicii sa se puna de acord.
2.’lejionarii sunt responsabili de moartea a peste 280000 de oameni nevinovati’ o asemenea aberatie nici macar ‘Institutul Ellie Wiesel’ nu a debitat-o..ce sa spun de Tribunalul Nurenberg (‘lejionarii’ au fost scosi din randul ‘miscarilor fasciste vinovate de crime de razboi’) doar un fanatic bolsevic (urmas al Anei Pauker)poate sustine aberatia asta
3. Sf Efrem vs programele anti-virus-> nu tot ce zboara pe interneturi se mananca, dar unii bezbojnici de moda noua sunt cu foamea in gat.
4. teoria ‘designului inteligent si al pamantului tanar’ nu contrazice in esenta Dogna Ortodoxa..doar este explicata pe intelesul celor din occident (obisnuiti cu explicatii ‘scolastice’)
5.Ortodoxia nu a sustinut ca ‘pamantul este plat’- poate in visele umede ale unora
6. parerile unor ‘psihologi’ atei, chiar sunt irelevante si lipsite de bun simt. ar fi cazul sa-si verifice propriile ‘procese chimice’ din creier
7.vad ca multi atei sunt experti in ‘dogmatica ortodoxa si/sau in iatoria comparata a religiilor’ , marturisesc am cazut cu scaunul pe spate de ras.
Cristi,
Punctual, la opiniile tale.
Paul, cred că aici răspund și întrebărilor tale, mulțumesc pentru că ai răspuns rugăminții mele de a detalia punctul tău de vedere.
1. Isus a fost evreu practicant. Părerile evreilor despre Isus sunt la fel de diverse ca cele ale creștinilor sau ca ale sunniților sau șiiților.
2. Revin la un lucru : insultele nu te ajută, te discreditează. Așa cum ți-am scris, este o problemă a ta, de la un anumit nivel clinică, dacă refuzi să accepți realitatea.
Holocaustul din România a fost cercetat de o comisie de istorici, poate cei mai prestigioși dintre toți istoricii români. Raportul Comisiei de Cercetarea a Holocaustului în România este pe site-ul Preșidenției României și al Institutului Național pentru Studiul Holocaustului („Elie Wiesel”) inshr-ew.ro, presidency.ro. Raportul a constatat că peste 280.000 de cetățeni români au fost exterminați, la care se adaugă 135.000 de cetățeni români din Transilvania de Nord aflată atunci sub ocupația Ungariei.
Pe site-ul Yad Vashem găsești lista tuturor victimelor, pentru că naziștii au ținut evidența.
3. No comment. Aflăm mai multe de la preotul preotul turnător Vrăjitoru care „deschide Cartea” ? Vezi adevarul.ro
4. Teoria designului științific nu este parte a Dogmei creștin-ortodoxe. Vezi susținerea părintelui Stăniloae de mai jos, precum și poziția despre dogmă și istorie a Patriarhului Daniel din aprilie 2013, poziție disponibilă pe patriahia.ro
Părintele Dumitru Stăniloae:
„Absolutul nu poate purta marca nonsensului şi a limitărilor“
Dacă în mediile PROTESTANTE s-a încercat explicarea începuturilor Universului într-o manieră ştiinţifică, pornindu-se de la interpretarea ad literam a afirmaţiilor cuprinse în Biblie (în special în primele capitole ale Genezei), învăţătura ortodoxă se mărgineşte la mărturisirea statornică a adevărului că Dumnezeu a făcut lumea din nimic, singura motivaţie fiind iubirea Sa nesfârşită.
„După credinţa creştină, lumea şi omul au un început şi vor avea un sfârşit, în forma lor actuală sau în cea în care pot evolua prin ei înşişi. (…) O lume existentă din veci în forme evolutive, în esenţă identice cu cea actuală, ar fi ea însăşi absolutul, adică singura realitate. Dar absolutul nu poate purta marca nonsensului şi a limitărilor, pe care o are în sine forma actuală a lumii, privită ca singura realitate, sau cele esenţial identice, în care toate se compun şi se descompun. Chiar dacă ar fi un sens superior necunoscut în această relativitate, ar trebui să fie cineva care să fie conştient de el în mod etern, în care caz el ar fi adevăratul absolut, superior acestei relativităţi. Iar dacă nu e nimeni conştient de un asemenea sens, un asemenea sens nici nu există. Conştiinţa noastră însă, cea mai înaltă formă de existenţă în această lume, cere ca lumea aceasta să fie mântuită de relativitatea ei; ea trebuie să-şi găsească sensul într-un plan de existenţă superior ei“. (pr. Dumitru Stăniloae – „Teologia dogmatică ortodoxă“)
După cum ți-am spus, este o teorie împărtășită de cultele protestante.
5. Vezi îndreptar pentru Spovedanie Nicodim Măndiță (re-editat în 2000) și Molitfelnic, Transliterare, diortosire, alcătuire după ediţiile de la 1834 şi 1896 de Monahul Teodosie Neghiniţă.
6. „Părerile unor psihologi” – acelea nu erau păreri, ci rezultatele cercetărilor a mii de psihologi timp de peste o sută de ani de când religia a fost diagnosticată ca tulburare psihică (iluzii, halucinații care pot fi olfactiv-tactile).
7. E sănătos să râzi, nu să și cazi pentru că ajungi la mâna medicinei care, se bazează pe știință, nu pe rugăciuni vindecătoare și dătătoare de sănătate.
Dacă noi, cei care greșim primim dispreț și batjocură de la un drept-credincios ca tine, asta e mare păcat asupra ta: „Însuţi Stăpâne, uşurează, lasă, iartă păcatele şi nelegiuirile şi greşalele celor care (…) sau au vorbit semeţ şi necuviincios, sau nebuneşte au râs de păcatul fraţilor lor”, din Molitfelnic.
Discuțiile pe aceeași temă cu preoții pe care îi cunosc eu, este, mărturisesc, mult mai interesantă și mai provocatoare intelectual pentru că ei știu bine și Dogma, și Scriptura și, mai ales, ISTORIE. În plus, au darul oratoriei și simțul ridicolului – atunci când Scriptura este „neîncăpătoare” umplem un pahar cu vin, nu cu venin.
PS:
Dollo – mulțam că scrii. Fie care puterea sfântă a Trafaletului să îți plătească ratele la mașină!
Corectură: „Discuția pe aceeași temă cu preoții”.. în loc de „Discuțiile pe aceeași temă cu preoții”. Scuze.
„Paul, cred că aici răspund și întrebărilor tale, mulțumesc pentru că ai răspuns rugăminții mele de a detalia punctul tău de vedere.” Cu placere. Nu stiu daca am avut vreo intrebare dar nu vad nici o parte din comentariul meu care sa raspunda la comentariul meu.
questfriend@, tot punctual:
1nu sunt @ Paul, ai tras ceva tare de faci confuzii din astea hazlii intre comentatori?
2 ‘Isus a fost evreu practicant’ LOL, pai hotarati-va odata a existat sau nu a existat?
3poate in paranoia voastra au fost ‘ucisi’ 280000 de ovrei. chaiar daca prin ad adsurdum au existat aceste victime inexistente ele ‘apartin guvernarii Antonesciene..daca numesti ‘prestigiosi itorici’ pe R Ianid sau V Tismenintki..e clara treaba.
4 normal in Ortodoxie, Biblia este o carte liturgica nu ‘stiintifica’ dar nu intra in coliziune cu teoriile protestante’ ale pamantului tanar.
5 parerile ‘psihologilor’ sunt impartite: exista alte mii de psihopupu care afirma existenta supranaturalului, vietii dupa moarte.
6’primim dispret si batjocura’..suferi de vreun complex al victimei ‘inocente’?
7as paria ca ai purtat si tu niste ‘discutii’ cu ‘preoti’ pe internet si gata te crezi Einstein in Dogmatica, probabil..
hai Shalom.
@Cristi,
Între timp, a apărut și reacția lui @Paul, care îmi mulțumește cu decență, chiar dacă avem opinii diferite.
O parte dintre acele lucruri scrise către tine și către @Paul erau răspunsul meu la opinia lui despre sistem. Dar, este foarte relevant că ai adus în discuție confuziile / halucinațiile create de opium.
Isus apare doar în scrierile abrahamice. Existența lui, așa cum este prezentată în aceste scrieri numite sfinte, nu este confirmată de dovezi istorice. Deci, Isus-salvatorul, cel care l-a înviat pe Lazăr, cel care a mers pe apă, care a făcut din apă vin, etc., nu există.
În ceea ce privește sursa cunoașterii mele, prezumă, te rog, că prezumțiile tale vor fi mereu false.
Reacțiile violente (verbal), agresivitatea, negarea (denial clinic), injuriile sunt simptome de disonanță cognitivă și sunt specifice persoanelor cu convingeri intense confruntate cu noi informații și idei care le contrazic. Manifestările de disonanță cognitivă pot fi însoțite și de un sentiment acut de vinovăție.
Exista dovezi seculare care atesta existenta lui Iisus. Citeste aici http://www.agapebiblestudy.com/documents/Historical%20evidence%20on%20the%20exhistance%20of%20Jesus.htm Apoi raspunsul tau la comentariul lui Cristi nu adreseaza in nici un fel ceea ce am scris eu. Apoi mai e o chestie, vezi tu, Cuvantul din Noul Testament, pentru cine simte, simte ca e de la Dumnezeu. Cine din start respinge si are o viziune ateista asupra lumii, nu va crede o vorba. „Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu”. Curat cu inima adica smerit, nu mandru si plin de stiinta, cum sunt majoritatea ateistilor.
@Paul,
în primul rând, aș vrea să te felicit pentru modul admirabil în care îți susții argumentele.
De aceea, răspund cu plăcere, la cea de-a doua sursă-provocare pe care mi-o indici, cu o considerație generală.
Majoritatea argumentelor pro-credință formulate și publicate în limbile engleză, franceză, spaniolă și germană sunt produsul unor teologi fie catolici, fie protestanți. Datorită diferențelor foarte mari de Dogmă din Biserica Răsăriteană și cea Apuseană, aceste argumente nu ajută susținerea unor teze ortodoxe, ba, din contră, în unele cazuri, încearcă să le dovedească – pe cele Răsăritene – drept false, drept o îndepărtare de la credință.
Linkul de la Agape Bible Studies este o sursă romano-catolică. Interpretarea acestor argumente aduse în sprijinul său de Biserica Romano-Catolică a fost respinsă și există un consens științific. De exemplu, din cele nouă surse citate, nici una nu este contemporană cu faptele relatate. Apoi, două sunt surse religioase(Talmudul și Josephus ben Mattathias, rabin), două inexacte istoric (Suetonius și Phlegon) și restul de patru sunt reported speech.
Singura sursă care este autentificată științific este Tacitus. Mențiunea lui Tacitus a fost interpretată de Biserica Romano-Catolică în sensul în care mi-ai recomandat-o tu. Explicațiile istorice, cel mai recent studiu din 2014, (vezi Tacitus on Christ, sursele atașate de Wikipedia) arată că Tacitus, care a scris textul respectiv în anul 116 era noastră / după Hristos, a preluat din folclorul creștin. Dacă ai răbdarea să citești relatarea lui Tacitus despre sfânta împărtășanie și reînviere s-ar putea să îți schimbi părerea despre el.
Argumentul tău la care nu am ce să comentez este acesta: „pentru cine simte, simte ca e de la Dumnezeu. ”.
Dacă pe tine asta te face mai bun, mai tolerant cu oamenii indiferent de culoarea pielii, religie, rasă, orientare sexuală, atunci avem cu toții de câștigat.
@Cristi- K.O.-Rect!:))))
Legionarii au facut cateva mii de victime, antonescienii cateva sute de mii. Dar asta NU anuleaza crimele la adresa comunitatii iudaice din timpul rebeliunii, spre exemplu….
@guestfriend- banuiesc ca stii ca singura utilitate a ceea ce facem este ca suntem cititi si de oameni deschisi la minte.
Altfel este cooperativa munca in zadar, este o stupizenie sa speri ca poti convinge un credincios cu argumente logice.
Stiinta si credinta sunt, cum bine stii, doua chestii antagonice, care se exclud de la sine.
Credinta, asa cum iti releva si numele, se bazeaza pe sentimente si umori. Astea la nimeni, oricat ar fi de doct, nu sunt controlabile. Iubesti sau urasti, iti place sau displace, crezi sau nu si GATA.
Stiinta insemneaza argumente logice si posibilitatea de a ti se schimba diametral opinia influentat de dovezi.
Exact asta este si motivul pentru care, ceva ce tine de opusul stiintei, NU are ce cauta in scoli.
@Tizule,
ți-am dat un vot de încredere pentru că sunt de acord, am și scris-o, cu ce ai spus în comentariile precedente. Religia nu este pentru copii.
Dacă ai citit Richard Dawkins, „Dumnezeu o iluzie”, cazurile pe care le prezintă el acolo – cel puțin cel al fetiței de nouă ani terorizată că prietena ei de altă religie va merge în Iad pentru că nu era creștină – sunt înfiorătoare.
Mulți părinți, mai ales în mediile mai puțin educate, se întreabă de ce copiii lor au enurezis nocturn și îi ceartă aspru, îi amenință că se supără îngerul păzitor care îi va părăsi. Ori, o cauză este anxietatea pe fond religios. Trist.
erata
‘R Ioanid’..scuze de greselile gramaticale ar trebui sa-i dau un miel de Pesach..
@questfriend,
mai bine ocupati-va de musuroiul vostru (alde Hamas. Hezbollah sau ISIS) decat sa dai ‘reply’ jalnice, unora mai inteligenti ca tine. pi net.
Cristi si guestfriend, imi doresc sa se renunte la studierea religiilor in scoli tocmai pentru ca pe viitor copiii nostri sa nu mai aiba reactiile pe care le aveti voi-doar pentru ca aveti la indemana o tastatura!
Cristi, prima postare te dezvaluie pe deplin cititorilor acestui blog, iar cand o dai pe „in Ortodoxie, Biblia este o carte liturgica” iei in deradere cei mai crunti ani ai crestinismului, primii 400, te opresti un pic la Niceea, si emiti apoi rictuos declaratii specifice reuniunilor anuale ale fanilor Mercedes din SS al BOR!
guestfriend, istoria exista si de dicolo de wikipedia! Desi ai citat din „Raport”, nu te-ai putut abtine sa nu scrii „280.000 de cetateni romani” in loc de „între 280.000 si 380.000 de evrei români si ucrainieni au fost omorâti sau au murit în timpul Holocaustului în România si în teritoriile aflate sub controlul sau”!
Spre a nu se face confuzii, SS=Sfantul Sinod (recunosc ca am fost tentat sa scriu CC!)
@Geo,
Tu, când îți plătești impozitele, îți declari etnia? Sau religia?
Înainte de a fi evrei, acei oameni erau toți cetățeni români protejați de legile și Constituțiile din 1866, 1923 și 1938.
Ce sugerezi prin această precizare? Că e OK că au fost omorâți pentru că, înainte de a fi cetățeni români, erau, de fapt, evrei? Și dacă nu erau cetățeni români, dar trăiau în România, era legitimă exterminarea?
Iată ce spune legea de atunci:
Constituțiunea din 1923:
Art. 5.
Romanii, fara deosebire de origina etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constiintei, de libertatea invatamantului, de libertatea presei, de libertatea intrunirilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile stabilite prin legi.
Art. 7.
Deosebirea de credinte religioase si confesiuni, de origina etnica si de limba, nu constitue in Romania o piedica spre a dobandi drepturile civile si politice si a le exercita.
Numai naturalizarea aseamana pe strain cu Romanul pentru exercitarea drepturilor politice.
Naturalizarea se acorda in mod individual de Consiliul de Ministri, in urma constatarii unei comisiuni, compusa din: primul-presedinte si presedintii Curtii de apel din Capitala Tarii, ca solicitantul indeplineste conditiunile legale.
O lege speciala va determina conditiunile si procedura prin care strainii dobandesc naturalizarea. Naturalizarea nu are efect retroactiv. Sotia si copiii minori profita, in conditiunile prevazute de lege, de naturalizarea sotului sau tatalui.
http://senat.ro/index.aspx?Sel=8F44D70F-7765-4B80-8FA2-8EDFCB921BD6
nu maitre,
am vrut doar sa arat ca ai mintit …
in felul acesta TU faci mai mult rau memoriei victimelor Holocaustului decat umorile lui cristi!
@Geo,
Afirmația ta este eronată. Evreii care au fost exterminați în Holocaustul din România erau cetățeni români.
Din totalul de 728.115 evrei cetățeni români, 252.222 dintre ei și-au pierdut cetățenia ca urmare a unei legi antisemite, Decretul-lege 169 din 22 ianuarie 1938, promovat de Partidul Național – Creștin.
Dintre cei 728.115 evrei cetățeni români, 209.361 fuseseră românizați, întrucât doar 518.754 au indicat idiș ca limbă natală.
Vezi Fișa statistică numărul 24 (XXIV) a Recensământului național din 1930, Populația pe neamuri, Tabela 1 – Total România, Secțiunea Evrei
Fișă statistică:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Recensamant1930-II-XXIV.jpg
Recensământ scanat integral:
http://archive.org/stream/recensamntulgene02inst#page/10/mode/2up
„Mult mai semnificativ a fost că, în concordanță cu platforma PNC-ului (Partidului Național-Creștin) din 1935, guvernul a proclamat Decretul-lege nr. 169/22 ianuarie 1938 pentru revizuirea cetățeniei evreilor. Legea anula în fapt cetățenia acordată evreilor după începerea primului război mondial. Ea cerea ca în decurs de 40 de zile de la publicarea listelor de cetățenie, toți evreii, indiferent cât de mare ar fi fost perioada de rezidență a familiilor lor, să trimită pentru verificare documentele împreună cu materialele auxiliare specificate. Evreii care nu îndeplineau cerințele sau ale căror documente erau considerate insuficiente erau declarați străini.(…) Deși guvernul PNC a fost izgonit de la putere înainte ca procesul de revizuire să se încheie, Decretul-lege 169 a rămas valid și sub dictatura regală. Când statisticile au fost finalizate, din 203 423 de familii care au trimis cereri de revizuire, 73 253 de familii, adică un total de 252.222 de evrei, și-au pierdut cetățenia ca rezultat al inițiativei Partidului Național-Creștin.”
Sursă : Raportul Comisiei Wiesel, pag. 41 cu trimitere la nota de pagină 63.
Mă despart clar de injuriile adresate de @Cristi.
Cred, ca și tine, că Primul Consiliu de la Niceea (Iznik, Turcia), din anul 325, a avut un rol esențial în definirea creștinismului, rol care nu poate fi ignorat.
Mai ales că, dezbaterea care a decis natura divină a lui Isus Hristos, s-a decis cu un vot zdrobitor de 316 preoți în favoarea naturii divine și doar 2 preoți împotrivă.
http://simple.wikipedia.org/wiki/First_Council_of_Nicaea
Wiki de obicei are in spate o sursa reala: http://www.presidency.ro/pdf/date_arhiva/6101_ro.pdf Care sursa-raport are in spate alte rapoarte. Care rapoarte la randul lor sunt estimative. Ce este CERT este ca armata si populatia romana sunt vinovate de crime rasiale, facute in numele spiritului national-religios…
geo@
draghe, ai inceput cu stangul..deh..’umorile’.. :cei mai crunti ani ai crestinismului, primii 400..’..probabil asa se invata ‘istoria crestinismului’ in SECTA din care faci parte. in rest despre ”Holocaustul’ inventat ,zic unii mai carcotasi (pe PROBE NU pe basme si fantasmagorii) sa auzim ‘numai de bine,desteptule..
Ura!!!!!
Sunt un om normal, ce gindeste normal si are toate tiglele pe casa.
Azi, 12 nov, CCR a decis in spiritul celor zise de mine!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18536891-curtea-constitutionala-solicitarile-care-depun-parintii-scoala-pentru-elevii-nu-mearga-orele-religie-nu-mai-sunt-obligatorii.htm
Un mic pas spre normalitate in Romania, dar o schimbare de filozofie remarcabila.
Da Dollo, parintii nu trebuie acum sa aleaga, sa spuna, daca odraslele lor vor face sau nu religie…
Jos palaria pentru cei ce au reusit sa duca problema la CCR.
Da, vede și BOR cu ocazia asta că te bate Dumnezeu dacă te bagi în politică 😉
Stelian, îți jur că mi-ai dat cea mai bună veste de când am venit înapoi în România. E un pas înainte, trebuie să ținem cu dinții de drepturile noastre. Mi-au dat lacrimile când am citit link-ul