Toată tevatura asta cu formularele de declarații pe proprie răspundere, pe care oamenii sunt obligați să le completeze dacă nu votează în localitatea de domiciliu, nu este decât încă o bomboană pe coliva birocratică a României. Suntem o țară cu cetățeni care nu cunosc și de cele mai multe ori nici nu respectă regulile, de aia nici nu ne punem întrebarea de ce statul, incapabil să impună respectarea legilor, se simte dator să pluseze cu hârtii suplimentare care nu numai că nu sperie pe nimeni, ci mai rău îngroapă situația. E cam ca treaba cu impozitele și taxele, se tot măresc pentru că le plătesc numai fraierii, în timp ce statul în loc să îi strângă de c… pe răuplatnici inventează noi taxe tot pentru ăia care le plătesc.
Am asistat de curând la o discuție în contradictoriu între doi avocați, unul contra declarațiilor pe proprie răspundere, altul pro. Primul spunea că nu e nevoie ca alegătorii să mai completeze încă o hârtie inutilă, în care să se angajeze că nu vor vota de mai multe ori, de vreme ce legea prevede oricum că fiecare alegător care nu votează în localitatea lui este trecut pe un tabel nominal, cu nume, CNP și adresă și pus să semneze – așa zisele liste suplimentare. Aceste tabele sunt centralizate de Biroul Electoral Central și este suficient să fie introduse într-un sistem electronic ca să se constate dacă unele CNP-uri sunt sau nu repetate, deci să fie prinși cei care au votat multiplu. Simpla semnătură în acel tabel este suficientă în instanță pentru pedepsirea votului multiplu, nu mai e necesară altă probă.
Oamenii ar trebui să știe că a vota de mai multe ori este o infracțiune, pedepsită de codul penal. Scuza cu „n-am știut” nu te scutește de pușcărie sau amendă nicăieri în lume. Ba mai mult, anchetele penale declanșate după ultimul referendum ar trebui să fi ajuns deja la urechile celor dispuși să-și vândă votul pe una-alta, așa că „nu știam că e ilegal să votezi multiplu” chiar nu ar mai trebui să stea în picioare. O explicație juridică mai pe larg a acestei teorii citiți aici.
Celălalt avocat consideră că, dimpotrivă, existența declarațiilor, chiar dacă dublează tabelele, este de natură să le aprindă beculețele în ultimul ceas acelora care nu știu că votul multiplu este o infracțiune (!), și să-i facă să renunțe chiar în timp ce completează acele declarații pe proprie răspundere. Chipurile solemnitatea semnării acelei declarații ar fi de natură să-i sperie pe unii mai slabi de înger. Nu știu dacă o fi existat vreun român care să renunțe să mai voteze după ce a completat declarația aia pe proprie răspundere, speriat de brusca revelație a comiterii unei ilegalități, dar știm sigur că existența acelor declarații i-a lăsat pe mulți nevotați, furioși după ore de așteptare în afara secțiilor de vot. Și nu e vorba numai despre românii din diaspora, deși pentru ei se face acum mare tevatură, pentru că prosteala asta cu declarațiile a făcut victime și în țară.
În plus, bâlbâilala asta din ziua alegerilor și de după, cum că declarațiile ba sunt, ba nu sunt formulare cu regim special, ba se pot scrie de mână, ba nu se pot trage la xerox arată de fapt că nimeni din aparatul ăsta birocratic condus de premierul copy/paste nu a făcut și nici nu are de gând să facă ceva cu declarațiile alea, odată adunate de la oameni, ci cel mai probabil ele vor sfârși undeva, în vreo grămadă a hârtiilor inutile din țara asta, după ce au consumat niște resurse prețioase de la buget și din timpul, nervii și viețile oamenilor dispuși să-și facă datoria de cetățeni. Procesul electoral oricum are resurse încă neexplorate și neverificate de fraudă, hârtiile astea sunt doar pentru fraierii cinstiți, așa cum sunt și impozitele și taxele. Pentru a demonstra că hârtiile astea chiar sunt utile, guvernul ar putea să dea publicității, de exemplu, câte fraude electorale a descoperit în urma comparării declarațiilor de proprie răspundere sau măcar a listelor suplimentare. Tare mă tem că niciodată nu vom vedea datele astea. În epoca digitalizării noi ne îngropăm în hârtii.
Pentru că tot se află onor guvernul în căutarea unor proceduri de fluidizare a procesului electoral (dar și de mila postului domnului ministru de externe, amenințat de Ponta că-l demisionează cu forța dacă rămâne pe 16 noiembrie vreun român nevotat), eu propun guvernului să decidă scoaterea din uz a declarațiilor, și înlocuirea lor cu juratul pe biblie. E mai ieftin, nu ne trebuie decât vreo 18-20.000 de biblii (sfințite de BOR, că tot a luat mulți bani în campania asta ca să îndemne lumea la vot cu ăia buni), câte secții de votare avem.
Iar acolo unde nu se poate jura pe biblia în format fizic, să li se dea să jure pe tablete, că se știe, tot de la Ponta citire, că ăsta e viitorul. Alegătorii aflați în tranzit să fie puși să jure cu mâna pe biblie că vor vota o singură dată, și să fie lăsați să-și exercite dreptul electoral, sub amenințarea pedepsei divine. Un model de jurământ ar putea fi „jur, să moară contracandidatul, că o să votez o singură dată, așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Trăim în țara în care 76% dintre cetățeni cred în minuni și 65% se tem de deochi. Sunt procente mult mai serioase decât acel 53% cât a fost prezența la vot, deci treaba cu bibliile e de mare viitor. Pe principiul apei sfințite, nu e sigur că face bine, dar nici rău nu poate face, și e la fel de inutilă în fața legii ca și declarația aia.
În plus, la învestire, miniștrii, parlamentarii, primarii și președintele țării însuși jură cu mâna pe biblie că va respecta patria și legile ei. De ce n-ar face și cetățenii același lucru când îi aleg?
Și pentru că tot s-au speriat unii dintre cititorii mei de tonul ironic din precedenta postare, hai să vă dau să vedeți și filmul faptelor de la Munchen, așa cum le-a simțit pe pielea ei Mădălina Roșca. Să aveți timp să luați o decizie până pe 16 noiembrie.
Inceputul sfarsitului democratiei from Madalina Rosca on Vimeo.
Dollo, da’ un mic ghid despre cum sa ne facem observatori in sectiile de votare, nu ne dai?
In iulie 2012 am vrut sa ma fac observator, dar n-am stiut unde sa merg. Azi sunt mai destept, te intreb pe tine!
a existat o pagină pe fb înainte de turul 1, cu îndrumări, s-ar putea să se reactiveze și pentru turul doi: https://www.facebook.com/events/391423231011056/
în general observatorii sunt acreditați de câteva organizații neguvernamentale
Si voi, APADOR-CH, nu participati? Sunt multe ONG-uri aici http://www.roaep.ro/prezentare/organizatii-neguvernamentale/ si as vrea una in care sa am incredere, in caz de ceva. Daca APADOR-CH nu, imi poti recomanda una buna?
Noi nu avem în statut prevăzută chestia asta, dar colaborăm cu alții. Îți recomand două:
http://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2014/04/ASOCIATIA-FUNDATIA-CENTRUL-DE-RESURSE-JURIDICE.pdf
și
http://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2014/04/ASOCIATIA-FUNKY-CITIZENS.pdf
Cunosc oameni din ambele organizații și sunt mișto.
Ar mai fi și Pro Democrația, una dintre cele mai vechi și cu tradiție în domeniu, acolo nu cunosc pe nimeni, dar știam că sunt serioși.
Dollo, eu unul cred, la fel ca APADOR-CH, ca declaratia respectiva imi ingradeste dreptul la vot garantat de constitutie. Dus cu pluta cum sunt(eu ardelean fiind ma pornesc mai greu, dar odata pornit…), am trimis o petitie guvernului cerand remedierea situatiei prin eliminarea declaratiilor respective, eu fiind direct afectat fiindca votez in strainatate. Dau textul petitiei mai jos, in caz ca e cineva interesat sa faca la fel:
„Catre,
Guvernul Romaniei,
Subsemnatul ….., domiciliat in …., în temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, va aduc la cunostinta urmatoarele:
Prin conditionarea votului meu la alegerile presidentiale de completarea anterioara a unei declaratii pe proprie raspundere prin care ma angajez ca nu am votat si nu o sa votez la alta sectie de votare pentru alegerea presedintelui Romaniei, in data respectiva, consider ca mi se restrange dreptul meu de vot garantat de Articolul 36(1) din Constitutia Romaniei:
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
Consider ca acesta restrangere de drepturi nu indeplineste conditiile Articolului 53 din Constitutia Romaniei:
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Consider ca pentru verificarea votului multiplu este suficienta verificarea listelor electorale, prin care se poate determina daca o persoana a votat de mai multe ori in aceasi zi. De asemenea consider ca respectiva declaratie pe proprie raspundere nu aduce nici un avantaj fata de listele electorale in determinarea unui posibil vot multiplu fraudulos, de aceea poate fi considerata doar ca un mijloc de a ingradi dreptul la vot al persoanelor care voteaza in strainatate sau in alta localitate decat localitatea de domiciliu.
Din situatia de fapt expusa mai sus rezulta ca este necesar sa dispuneti urmatoarea masura:
Eliminarea obligativitatii completarii respectivei declaratii pe proprie raspundere, anterior exprimarii votului pentru alegerea presedintelui Romaniei.
Va solicit sa luati aceasta masura in timp util, pana la data de 16 Noiembrie 2014.
Va solicit acest lucru in baza Articolului 52(1) din Constitutia Romaniei:
(1) Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei.
Va solict ca, in termenul legal, sa-mi comunicati modul de solutionare a petitiei si masurile dispuse la adresa de e-mail ……., sau alternativ in scris, la adresa mea de domiciliu.
Data: Semnatura
„
Bravo Motane, să-mi zici ce ți-au răspuns.
Motane, daca ai noroc o trimit direct la BEC, daca nu la MJ care o vor redirectiona la BEC…
iti vor cita si ei din Constitutie.
vor scrie despre „modificarea unei legi organice presupune…” si despre „initierea unui proiect de lege de catre cetateni presupune …”.
Modelul de juramant propus de tine e prea simplu si nu atrage direct raspunderea divina. Ca sa ne intoarcem definitiv in evul mediu (pentru ca asa se incheia pe atunci orice document), propun sa mai contina: „iara cel ce stramb va jurui, sa fie blestemat de Dumnezeu si de Maica Preacurata, si de cei 4 evanghelisti, si de cei 12 sfinti fruntasi apostoli, si de cei 318 sfinti parinti de la Niceea, si de toti sfintii, si sa fie afurisit precum Iuda Iscarioteanul si osandit precum Arie blestematul”.
Haoleo, păi până îi înșiră alegătorul pe toți ăștia se termină programul de vot :))
potrivit unor statistici Romania are cel mai mare procentaj de kurwe, hoti si cersetori in ‘Europa’ dupa Rusia(fiind ‘euro-asiatica’ nu se pune) dupa ‘instalatorul polonez’ romanii sunt pe primul loc la munci ‘necalificate’ (tucalari, menajere, sclavi pe plantatii (capsunari), stergatori de babe la cur) ..iar conform ‘declaratiilor’ unui jandarm francez cu ocazia votului din Franta..Romania e ‘pubela’ Europei.. hai sa nu idealizam ‘diaspora’..
{{Citation needed}}
normal ca si diaspora are o „societate civila”, care se duce la vot.
vad insa ca asistentele medicale sunt kurwe sau cersetoare pt tine, conform lozincii „mandrii ca suntem romani”, dar sa nu exageram cu votatul, daca tot am plecat
mda, ‘caratoarele de plosti si cei care lucreaza in Sillicon Valley’ mi-au scapat din pacate majoritatea ‘diasporei’ (cam 90%) se incadreaza in categoriile mentionate in primul com..spre rusinea mea.recunosc, chiar si eu am rude din aceeasi categorie (capsunari care si-au parasit copii in Ro). am taiat orice relatie cu acestia.
Alo! Pe aia cu „citation needed” n-ai vazut-o? Care sunt statisticile alea de care vorbesti? Ai dreptul la opinie personala dar n-ai dreptul la cifre personale.
Si nu confunda meseria de asistenta cu cea de infirmiera!
„Celălat avocat” e tâmpit! Dacă vrei „sa aprinzi beculețe” pui un afiș mare cu textul legii care spune ca votul multiplu se pedepsește si cu cât in secția de votare. Si chiar ar trebui verificate CNP-urile din toate listele electorale la fiecare votare pe un calculator central.