Două lozuri

Niște motive pentru are unii au votat, în Botoșani, unde Iohannis nu a câștigat alegerile.

10565223_664069730372922_4195281379824892017_nSunt de câteva zile la Botoșani, unul dintre județele în care harta României se agață în cui, și în care votanții lui Ponta au fost mai numeroși decât ai lui Iohannis. Vizitând penitenciarul din localitate am aflat două dintre motivele pentru care unii au votat. Cu Ponta. Că tot e zilele astea festivalul celor care își arogă victoria.

Un ofițer de pază povestește că mama lui e foarte supărată:

– Că a aflat ea că Iohannis o să-i taie pensia dacă iese președinte. Și a votat cu Ponta. I-am zis să stea calmă că nu se va întâmpla asta, dar mulți aici au votat așa de frică, zice ofițerul.

În cea mai cruntă dintre camerele de penitenciar – 60 de paturi suprapuse pe trei niveluri într-o cameră de 50 de mp cu trei bude și patru dușuri – „hoții”, cum se autointitulează deținuții, mă întreabă ce se mai aude cu „grațierile alea”. Le zic că tocmai a picat legea amnistiei în parlament, la cererea viitorului președinte. Unul dintre „hoți” zâmbește:

– A picat, ă? Înseamnă că degeaba am votat cu cine trebuia…

– Păi depinde cu cine ați votat… mai încerc eu, timid, terenul.

– Păi cum cu cine, cu românul nostru, că am vrut să fie bine, doar nu era să votăm cu neamțu? sare altul.

Un altul enumeră câteva drepturi elementare care li se încalcă celor din camera aia insalubră și supraaglomerată, și se revoltă că nimeni nu vorbește despre asta în public, unde se vehiculează numai sumele mari cheltuite chipurile pentru întreținerea unui deținut:

– Ar trebui să se știe ce se face cu banii ăia, 25 de milioane pe care zic că-i cheltuie cu noi, unde se duc? Că la noi sigur nu vin. Eu zic că ar trebui să avem și noi un reprezentant al nostru în parlament, care să spună lucrurile astea acolo pentru noi, să ne reprezinte și drepturile noastre, adică ce, noi nu ar trebui să avem acolo un reprezentant?

– Păi cred că aveți chiar câțiva parlamentari care vă reprezintă, nu numai unul!, nu mă pot abține să-i dau replica rânjind, deși nu e deloc amuzantă nici situația lor, nici corupția din parlament.

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Două lozuri” Subscribe

  1. spufi 20/11/2014 at 06:22 #

    capacitatea de a emite glumite d-astea era pe fisa postului cand te-ai angajat, banuiesc 😀

    • Dollo 20/11/2014 at 08:03 #

      s-a dezvoltat în timp 😉

  2. George 20/11/2014 at 11:32 #

    Nu stiu cum s-a votat in penitenciar in Botosani 🙂 – dar pot da o explicatie de ce judetul Botosani care in 2004 si in 2008 a votat cu portocalii (Flutur and verii …) acum a votat masiv Ponta (locul 5 in tara la voturi Ponta)
    Este vorba de baronul local PNL Florin Turcanu (sef la CJ), om cu dosar penal (pai cum altfel), individ pe langa care baronii locali PSD par niste amatori. Individul asta de joasa speta i-a facut campanie lui Johannis in judet, s-a pupat ostentativ cu Klaus cand acesta a fost aici etc etc. I s-a sugerat lui Johannis in presa sa-l schimbe pe acest corupt de la conducerea PNL local (pentru ca anti-coruptia este , nu-i asa, piatra de capatai a lui Johannis) dar din pacate raspunsul a fost „Nein”. Si eu si multi altii am pus cu sete stampila pe Ponta doar din cauza acestui individ. Eroare – de duminica seara este sarbatoare continua la sediul ACL Botosani, cu niste iesiri absolut stridente a lui Turcanu,

    • o femeie 21/11/2014 at 15:48 #

      confirm cele spuse de George pentru anii 2004 si 2008.

  3. Di 20/11/2014 at 13:51 #

    D-nul Zgonea a justificat aseara la Realitatea TV amanarea discutiilor pe votul prin corespondenta spunand ca acesta trebuie aplicat si romanilor din tara. De ce e necesar asta? In Romania ai sectie de vot la fiecare colt de strada. Cine vrea poate merge sa voteze. Poate ca se gandeste ca astfel va fi sigur de votul populatiei defavorizate in scimbul unei pungi de faina (se asigura ca e votat unde trebuie). In strainatate nu prea ar merge cu astfel de potlogarii ca nu gasesc clienti asa usor de cumparat. Ce rost mai au listele suplimentare daca se va putea vota si prin corespondenta in tara? Votul prin corespondnta e justificat doar pt diaspora, justificare data de imposibilitatea logistica de a le asigura dreptul la vot (datorita mobilitatii populatiei, a distantelor mari intre sectii, etc.). In Romania, aplicarea votului prin corespondenta nu e justificata, poate duce la cumpararea votului populatiei defavorizate, la sectii de votare goale desi se investeste financiar in organizarea lor.

    Mare grija ca milioanele de romani din diaspora sa nu aiba alocate doar 5-10 parlamentari (ca acum) desi vor putea vota aproape o treime din romanii cu drept de vot. Trebuie gasita o solutie ca fiecare vot sa-si gaseasca un corespondent in nr de parlamentari alesi. UDMR se opune unei legi ce creste nr romanilor prezent la vot deoarece scade procentul formatiunii lor si risca sa nu intre in parlament.

    Sa se reduca nr de semnaturi necesare pt a forma un partid, a candida la presedentie, etc. (avem nr cel mai mare din Europa) deoarece este o blocare mascata a accesului cetatenilor fara sustinerea unui partid mare la viata politica.

    De ce guvernul nu cere primariilor sa verifice listele de vot din fiecare localitate cu evidenta populatiei in viata si sa scoata mortii de pe liste, transmitand situatiile reale catre AEP? Se estimeaza ca peste 1 milion de romani decedati sunt pe listele permanente, ceea ce impiedica ca un primar, etc. sa fie ales din primul tur daca e cazul. Plus ca procentele cu participarea la vot sunt false, incluzand aceste persoane (se tot spune ca „nu iesim multi la vot” desi doar intr-un film de groaza ies 1 milion de morti din morminte)

    Exista o initiativa parlamentara care, daca ar fi votata, ar fi excelenta – limitarea la doua mandate succesive a mandatelor pt primar, sef consiliu judetean, etc. Asa cum nu permitem presedintelui mai mult de 2 mandate pt ca ajundem la dictatura, asa reducem puterea retelelor locale ce aduc mereu in frunte acelasi baron.

    Legea alegerilor parlamentare trebuie modificata sa ajungem la 300 parlamentari, nu sa avem ca acum peste 500 (celebrul amendament buclucas care a fost introdus special). Poate o camera parlamentara sa fie aleasa pe vot pe lista (senatul), ca partidele sa aduca totusi in parlament mai multi oameni capabili cu pregatire superioara, nu diversi dubiosi cu bani si ceafa lata (vezi recentul caz al celui ce numea jurnalistii „vampiri avizi de sange” pt ca cer ridicarea imunitatii unor pp. corupti)

  4. o femeie 21/11/2014 at 15:46 #

    Inca ceva informatii despre Botosani:
    -mai sunt si preoti care au …cerut expres enoriasilor sa voteze…cu Ponta.
    Si director de scoala tot PSD-ist, a cerut explicit cadrelor care erau contra sa aiba grija ca altfel le inchide pusturile. Da, se poate, mai sunt clase de 10-15 copii.. Sa mai zicem de viceprimar intr-o comuna care spune la toti cu pensie de handicap: ati primit-o, aveti grija ca neamtul stie ca sunteti pensionati pe nedrept, vine si va pune la munca, va taie ajutorul de lemne etc.
    Si oamenii, multi cu 4 clase, ii cred.

    Judetul Botosani e cu 100 ani in urma fata de Bucuresti cand e vorba de coruptie si incredere in lege si dreptate. Oameni blajini, docili, dar pana cand ??? ca o sa ii taie pe baronii locali, ca la 1907.
    Acum cativa ani, politia avea 100 de carnete de conducere date….pensionarilor de boala – orbi. In Botosani.

    Ca o concluzie la toate cele sus mentionate (nu numai de mine, nascuta in judetul Botosani), in judetul Botosani populatia a scazut cu 1/3 in ultimii 20 ani. Unde sunt razesii lui Stefan cel Mare? Am verisori la Roma, la Milano, colegi in sudul Spaniei, vecin la Bruxelles:) . Cine a fost puternic, harnic, a schimbat ceva: tara. Cine e slab si influentabil – se vede in rezultatul votului.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Copiii proști nu ies din școli proaste, ci din părinți

Lasă și tu copiii la școală

După ce dau lunar, la grădiniță, sume cât salariul mediu pe economie, părinții se înghesuie să plătească oricât ca să-și vadă plozii înscriși „la o școală bună”, dar își păstrează intactă lipsa de disponibilitate pentru a petrece timp cu copilul lor.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.