JTI dă burse (și) pentru plagiatori

Diana Toea, care mi-a plagiat serialul despre oamenii care au construit metroul, este unul dintre cei zece jurnaliști care au primit burse europene de la JTI.

Întâmplarea cu duduia Diana Toea – fost redactor la Adevărul, care mi-a plagiat prin compilare serialul despre oamenii care au construit metroul și a împânzit Internetul cu el ca și când ar fi fost munca ei – are un final fericit. Duduia tocmai a primit o bursă  JTI pentru jurnaliști, în cadrul căreia nu pot decât să sper că își va îmbunătăți performanțele profesionale și va învăța că atunci când copiezi date, fapte, citate și personaje dintr-o lucrare muncită de altul trebuie să pui ghilimele sau măcar să citezi sursa.

Am primit aseară această veste de la un cititor care m-a rugat să nu las știrea nedifuzată, chiar dacă unii dintre voi mi-ați sugerat data trecută să întorc și celălalt obraz, că așa e creștinește. Prin urmare o felicit pe această cale pe Diana Toea și îi urez mult succes în carieră.

Articolul semnat de ea în Adevărul a primit în final și un link în care se spune care e sursa informațiilor. De asemenea a mai reacționat la nemulțumirea mea și Metropotam care a retras integral de pe site ceea ce preluase din Adevărul. În continuare revista Historia rămâne cu forma plagiată de Diana Toea.

Tags: , , , , ,

22 Responses to “JTI dă burse (și) pentru plagiatori” Subscribe

  1. ady 14/12/2014 at 19:27 #

    @Victor. Citim gratis articolele lui Dollo pt ca ea personal ni le ofera gratis.
    In rest aveti dreptate.

    • Victor 15/12/2014 at 15:54 #

      Nu era un repros adresat cititorilor lui Dollo. Ar fi si culmea, si eu citesc gratis acest blog. Si ii sunt recunoscator jurnalistei pentru el.
      Eram doar indignat ca exista cineva care se bucura de un serviciu de calitate si gratuit, dar ii mai cere furnizorului si sa permita sa i se fure munca si sa nu se planga.

  2. VOC 18/12/2014 at 13:44 #

    Informațiile nu-s acoperite de legea drepturilor de autor… just saying. Vezi legea 8/1996, art 9, litera f. Informația nu e un produs intelectual, e pur și simplu… informație. Gen: VOC are 1,8 metri înălțime.

    Deci, cel puțin din punct de vedere legal poți să scoți „fapte”, „personaje” și „date” din listă (dacă nu cumva vorbești despre o bază de date, dar nu cred că e cazul). Citatele sunt și ele la liber cu condiția să fie, într-adevăr, citate (ie: ghilimele, sursă precizată, lungime rezonabilă etc).

    P.S. Probabil știai deja lucrurile astea, dar cred că merită menționate.
    P.P.S. E foarte posibil ca vreun cod de etică profesională să fi fost încălcat, dar eu n-am făcut jurnalistică și nu-s la curent cu chestii de-astea.

    • @VOC 19/12/2014 at 15:59 #

      @VOC

      Si eu m-am gandit la legea 8/1996, cred ca era art 9, chiar litera f…Nu, nu te-am copiat pe tine, pur si simplu mi-a venit idea dupa ce am citit informatia ta…

      „Informația nu e un produs intelectual, e pur și simplu… informație.” este, scuze, bullshit. Acolo sunt interviuri, sunt descrieri ale unor locuri batute cu piciorul, vazute de catre Dollo cu ochii ei. Se vede ca nu ai semnat astfel de contracte de drepturi de autor sau nu ai citit, macar, unul.

      Duduia a plagiat. Nici si-a asumat greseala cand a fost descoperita. Ca putea sa o repare.

      Stii ce apare cand dai cautare cu numele ei? Uite, ar putea sa faca cerere la Google sa scoata referintele asta care ii afecteaza cariera de bursier JTI. Asa le putem vedea doar doar cu IP de SUA, si, ulterior, il le trimitem in print screen lui Dollo sa mai scrie un articol.

      • VOC 25/12/2014 at 21:36 #

        Nu am zis nicăieri că mi se pare OK să furi munca altora. Am spus doar că din punct de vedere legal informația e la liber. Dacă în cazul ăsta a fost mai mult decât simplă informație atunci ce-am spus eu nu se aplică.

        Am scris comentariul de mai sus pentru un motiv anume: în internetul românesc, mai ales printre blogeri, există mania asta cu „cine a aflat primul”. Dacă ai citit la cineva în blog că nu-știu-cine a tras o bășină și scrii și tu asta în blogul tău e musai să spui de unde ai aflat și să dai link, că altfel se bășică lumea. Toți își arogă în mod nejustificat proprietatea asupra informației.

Leave a Reply

Oldies but goldies

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor