Ce mâncare merge cu deszăpezirea

Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Tocați niște varză acră, presărați boia iute și însoțiți totul cu un vin roșu. Poftă bună la puricei.

D espre puricei v-am mai povestit acum trei ani, pentru că face parte din moștenirea culinară a familiei mele. Zilele astea am repetat figura, după ce făcusem cu mama un drum prin frig și zăpadă până la piață și înapoi. Cum nu e mare filosofie, și cu siguranță aveți toți ingredientele la îndemână zilele astea, m-am gândit să vă amintesc „rețeta” ca să purcedeți cu bateriile încărcate la dat zăpada din fața casei sau măcar de pe mașină 😉

Aveți nevoie, așadar, de niște resturi de friptură – carne, cârnați, jumări, dar musai să fie cu grăsime lăsată din procesul de fabricare – și de o mămăligă. De preferat făcută cu o zi înainte. Dacă nu aveți mămăligă rece, faceți una proaspătă, dar măcar să fie cât mai vârtoasă.

puricei3 puricei2

puricei1Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Când mămăliga dă semne că s-a păstruns de grăsime și a încorporat toate bucățelele de friptură și/sau cârnat, luați tigaia de pe foc și asezonați cu niscai boia picantă (pentru că anul ăsta nouă nu ne-au ieșit cârnații picanți, era nevoie de așa ceva, dar dacă ați făcut deja friptura picantă nu e nevoie să exagerați).

Separat, tocați niște varză acră, stropiți cu un pic de ulei și un praf de boia iute și gata masa. Purcedeți să faceți puriceii cu mâna direct din tigaie. Adică luați între degete câte un cocoloș de mămăligă cu friptură și … dați-i drumul pe gât. Partea după care se dădea în vânt mama când era mică era coaja care se prindea de fundul tigăii, dar în cazul nostru n-am lăsat suficient de mult compoziția pe foc ca să prindă crusta. Voi faceți cum vreți. Nouă ne era foame 😉

puriceiCe a rămas după două guri înfometate arăta cam așa:

Varza acră vă ia greața, dar nu strică nici un vin roșu alături.

Poftă bună!

Etichete: , , , ,

One Response la “Ce mâncare merge cu deszăpezirea” Subscribe

  1. Shorin 29/12/2014 at 22:21 #

    Mancare de suflet pentru un „mamaligar” 😀
    Eu sunt un mare fan al tortului de mamaliga cu diverse carnuri, branza, cascaval si ou.
    Simt cu se formeaza colesterolul in sangele meu doar cand ma uit la fotografii :))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…