Ce mâncare merge cu deszăpezirea

Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Tocați niște varză acră, presărați boia iute și însoțiți totul cu un vin roșu. Poftă bună la puricei.

D espre puricei v-am mai povestit acum trei ani, pentru că face parte din moștenirea culinară a familiei mele. Zilele astea am repetat figura, după ce făcusem cu mama un drum prin frig și zăpadă până la piață și înapoi. Cum nu e mare filosofie, și cu siguranță aveți toți ingredientele la îndemână zilele astea, m-am gândit să vă amintesc „rețeta” ca să purcedeți cu bateriile încărcate la dat zăpada din fața casei sau măcar de pe mașină 😉

Aveți nevoie, așadar, de niște resturi de friptură – carne, cârnați, jumări, dar musai să fie cu grăsime lăsată din procesul de fabricare – și de o mămăligă. De preferat făcută cu o zi înainte. Dacă nu aveți mămăligă rece, faceți una proaspătă, dar măcar să fie cât mai vârtoasă.

puricei3 puricei2

puricei1Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Când mămăliga dă semne că s-a păstruns de grăsime și a încorporat toate bucățelele de friptură și/sau cârnat, luați tigaia de pe foc și asezonați cu niscai boia picantă (pentru că anul ăsta nouă nu ne-au ieșit cârnații picanți, era nevoie de așa ceva, dar dacă ați făcut deja friptura picantă nu e nevoie să exagerați).

Separat, tocați niște varză acră, stropiți cu un pic de ulei și un praf de boia iute și gata masa. Purcedeți să faceți puriceii cu mâna direct din tigaie. Adică luați între degete câte un cocoloș de mămăligă cu friptură și … dați-i drumul pe gât. Partea după care se dădea în vânt mama când era mică era coaja care se prindea de fundul tigăii, dar în cazul nostru n-am lăsat suficient de mult compoziția pe foc ca să prindă crusta. Voi faceți cum vreți. Nouă ne era foame 😉

puriceiCe a rămas după două guri înfometate arăta cam așa:

Varza acră vă ia greața, dar nu strică nici un vin roșu alături.

Poftă bună!

Etichete: , , , ,

One Response la “Ce mâncare merge cu deszăpezirea” Subscribe

  1. Shorin 29/12/2014 at 22:21 #

    Mancare de suflet pentru un „mamaligar” 😀
    Eu sunt un mare fan al tortului de mamaliga cu diverse carnuri, branza, cascaval si ou.
    Simt cu se formeaza colesterolul in sangele meu doar cand ma uit la fotografii :))

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Cu cât ne-a botezat Samsung Biblioteca Națională

Biblioteca Națională Samsung

Statul român plătește un credit de 104 milioane de euro pentru clădirea Bibliotecii Naționale, iar firma Samsung și-a pus numele pe ea, cu câteva televizoare în valoare de 300.000 de euro. O afacere marca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Ziua 8 – Dumneata scrie ce trebuie, eu mă fac că nu văd… și semnez

Sursa foto: http://monstersketch.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

Cea mai drăguță văduvă din blocul recenzat de mine, mă roagă să nu-i arăt ce am bifat la starea civilă, pentru că ea încă îl simte alături pe bărbatul ei mort de 35 de ani.

Și ce ne-a dat nouă UE? Mai mult ne-a luat!

dabuleni

Cum se vede Uniunea Europeană de la margine, de pe malul românesc și mai prost al Dunării – de la Cazane până la Dăbuleni.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.