Ce mâncare merge cu deszăpezirea

Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Tocați niște varză acră, presărați boia iute și însoțiți totul cu un vin roșu. Poftă bună la puricei.

D espre puricei v-am mai povestit acum trei ani, pentru că face parte din moștenirea culinară a familiei mele. Zilele astea am repetat figura, după ce făcusem cu mama un drum prin frig și zăpadă până la piață și înapoi. Cum nu e mare filosofie, și cu siguranță aveți toți ingredientele la îndemână zilele astea, m-am gândit să vă amintesc „rețeta” ca să purcedeți cu bateriile încărcate la dat zăpada din fața casei sau măcar de pe mașină 😉

Aveți nevoie, așadar, de niște resturi de friptură – carne, cârnați, jumări, dar musai să fie cu grăsime lăsată din procesul de fabricare – și de o mămăligă. De preferat făcută cu o zi înainte. Dacă nu aveți mămăligă rece, faceți una proaspătă, dar măcar să fie cât mai vârtoasă.

puricei3 puricei2

puricei1Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Când mămăliga dă semne că s-a păstruns de grăsime și a încorporat toate bucățelele de friptură și/sau cârnat, luați tigaia de pe foc și asezonați cu niscai boia picantă (pentru că anul ăsta nouă nu ne-au ieșit cârnații picanți, era nevoie de așa ceva, dar dacă ați făcut deja friptura picantă nu e nevoie să exagerați).

Separat, tocați niște varză acră, stropiți cu un pic de ulei și un praf de boia iute și gata masa. Purcedeți să faceți puriceii cu mâna direct din tigaie. Adică luați între degete câte un cocoloș de mămăligă cu friptură și … dați-i drumul pe gât. Partea după care se dădea în vânt mama când era mică era coaja care se prindea de fundul tigăii, dar în cazul nostru n-am lăsat suficient de mult compoziția pe foc ca să prindă crusta. Voi faceți cum vreți. Nouă ne era foame 😉

puriceiCe a rămas după două guri înfometate arăta cam așa:

Varza acră vă ia greața, dar nu strică nici un vin roșu alături.

Poftă bună!

Etichete: , , , ,

One Response la “Ce mâncare merge cu deszăpezirea” Subscribe

  1. Shorin 29/12/2014 at 22:21 #

    Mancare de suflet pentru un „mamaligar” 😀
    Eu sunt un mare fan al tortului de mamaliga cu diverse carnuri, branza, cascaval si ou.
    Simt cu se formeaza colesterolul in sangele meu doar cand ma uit la fotografii :))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.