Ce mâncare merge cu deszăpezirea

Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Tocați niște varză acră, presărați boia iute și însoțiți totul cu un vin roșu. Poftă bună la puricei.

D espre puricei v-am mai povestit acum trei ani, pentru că face parte din moștenirea culinară a familiei mele. Zilele astea am repetat figura, după ce făcusem cu mama un drum prin frig și zăpadă până la piață și înapoi. Cum nu e mare filosofie, și cu siguranță aveți toți ingredientele la îndemână zilele astea, m-am gândit să vă amintesc „rețeta” ca să purcedeți cu bateriile încărcate la dat zăpada din fața casei sau măcar de pe mașină 😉

Aveți nevoie, așadar, de niște resturi de friptură – carne, cârnați, jumări, dar musai să fie cu grăsime lăsată din procesul de fabricare – și de o mămăligă. De preferat făcută cu o zi înainte. Dacă nu aveți mămăligă rece, faceți una proaspătă, dar măcar să fie cât mai vârtoasă.

puricei3 puricei2

puricei1Încălziți friptura mărunțită într-o tigaie și când e caldă adăugați mămăliga și amestecați totul. Când mămăliga dă semne că s-a păstruns de grăsime și a încorporat toate bucățelele de friptură și/sau cârnat, luați tigaia de pe foc și asezonați cu niscai boia picantă (pentru că anul ăsta nouă nu ne-au ieșit cârnații picanți, era nevoie de așa ceva, dar dacă ați făcut deja friptura picantă nu e nevoie să exagerați).

Separat, tocați niște varză acră, stropiți cu un pic de ulei și un praf de boia iute și gata masa. Purcedeți să faceți puriceii cu mâna direct din tigaie. Adică luați între degete câte un cocoloș de mămăligă cu friptură și … dați-i drumul pe gât. Partea după care se dădea în vânt mama când era mică era coaja care se prindea de fundul tigăii, dar în cazul nostru n-am lăsat suficient de mult compoziția pe foc ca să prindă crusta. Voi faceți cum vreți. Nouă ne era foame 😉

puriceiCe a rămas după două guri înfometate arăta cam așa:

Varza acră vă ia greața, dar nu strică nici un vin roșu alături.

Poftă bună!

Etichete: , , , ,

One Response la “Ce mâncare merge cu deszăpezirea” Subscribe

  1. Shorin 29/12/2014 at 22:21 #

    Mancare de suflet pentru un „mamaligar” 😀
    Eu sunt un mare fan al tortului de mamaliga cu diverse carnuri, branza, cascaval si ou.
    Simt cu se formeaza colesterolul in sangele meu doar cand ma uit la fotografii :))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Minune, în decembrie în sectorul 3 au răsărit părăluțele

flori-negoita

În triunghiurile decupate în gazonul din sectorul 3 astă vară, s-au ofilit begoniile și au răsărit părăluțele. O afacere horticolă de 49 de euro/mp fără TVA.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Jurnalul unei pisici de garsonieră

toshiba cu bile

Best of #pisicaToshiba 2017, foto, video și cugetări adânci 😉

Ce zice FMI de finanțarea găurii negre „biserica”, de la buget?

prefericitul Daniel arata calea

Biserica Ortodoxă Română nu vrea concurență pe piața lumânărilor și a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii și catedrale. Oare FMI știe?

Povești de la capătul lumii

vapor expeditie antarctica

Fin del mundo – sau curul lumii cum îi mai zic argentinienii – e la fel de scump ca Londra. Dar au pinguini, lei de mare și balene în fața casei.

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.