M -am tot codit să scriu despre site-ul ăsta, pentru că este gândit, conceput, migălit, lustruit de unul dintre cei mai buni și totodată tipicari reporteri pe care i-a avut presa română de după 1989. Ca una care a trecut de câteva ori prin filtrul editării lui mă tem și acum că nu mă voi ridica la înălțimea așteptărilor, așa că am tot amânat să vă povestesc despre proiectul la care el muncește deja de câțiva ani.
Tasting Romania este, însă, acel site de care era nevoie de multă vreme în turismul românesc, așadar o să trec peste angoasele mele profesionale și o să vă spun direct că veți găsi în el exact ceea ce căutați atunci când plecați în concediu: locuri neconvertite la turismul de masă, oameni care-și iubesc viața și o trăiesc cu bucurie, povești în căutarea cărora plecăm de fapt toți de acasă. Cu speranța că le vom aduce înapoi, ca să le povestim cu încântare prietenilor și să-i facem și pe ei să se ducă acolo la anul. Nu e asta cea mai bună reclamă?
Remus a avut ideea de a pune la un loc bucățelele de Românie pe care le-a aflat și el, în drumurile de reporter pe care le-a făcut în ultimii 20 de ani, și de a le „vinde” acelora care vor să treacă dincolo de hârtia de ziar și să le guste cu adevărat. Așa s-a născut www.tastingromania.ro, un magazin on line ce vinde experiențe și produse românești premium.
Într-o formă grafică foarte frumoasă, site-ul oferă câteva tipuri de servicii. La prima vedere aveți de ales între a merge voi să gustați România, pe provincii (Bucovina, Maramureș, Moldova, Muntenia, Transilvania), sau să o chemați la voi acasă, adică să comandați produse culinare din zonele descrise.
Prima variantă se adresează timpului vostru. Aveți la dispoziție un week-end sau un concediu? Aveți niște prieteni din străinătate care vor să vă cunoască țara? Intrați pe site și alegeți-vă singuri locurile pe care vreți să le vizitați. Vi se deschid apoi diverse propuneri, de la degustări de vinuri, beri, pălinci, brânzeturi, plăcinte, ciorbe sau pastrame la plimbări cu calul, telegondola sau mocănița, incursiuni în bucătăria tradițională sau mai modernele terapii spa. Bifați ce vă face cu ochiul și vă alcătuiți astfel singuri „buchetul” de vacanță. Primiți apoi un voucher cu care plecați la drum. Fiecare variantă are prețul ei, deci va fi foarte ușor să vă croiți aventura după bugetul personal.
Același parcurs poate fi făcut și dacă vreți să oferiți cuiva un cadou sub forma unei excursii inițiatice în România.
Ca să vă deschidă apetitul, site-ul are și o secțiune de reportaje scrise de Remus Radu și ilustrate la fel de măiatru de Mircea Reștea. Merg citite cu un vin bun alături, pe care-l puteți comanda la voi acasă, prin secțiunea „România vine la tine”.
Poate că e prea din scurt ca să-l testați în vacanța asta de iarnă, poate că v-ați făcut deja alte planuri, dar salvați adresa undeva și folosiți-o cu prima ocazie. Proiectul e abia la început de drum, pe măsură ce va fi cunoscut și va prinde ceva cheag va avea mai multe de oferit. Deocamdată este rodul muncii și pasiunii unui om, care a avut suficientă determinare (și puțini bani) ca să-și pună visul în practică. Eu am încredere în gusturile lui, cred că i le puteți testa și voi.
Dollo, foarte fain saitu’, dar nu crezi ca ceva versiune in limba engleza ar fi ajutat? Daca tot e pentru turisti….
Va fi și o variantă în engleză, cu siguranță.
Cât de simpatici domnii cu pălincile. Fain, mi-a plăcut!