E ceva în aerul rarefiat al puterii care dă halucinații. Și tendințe cleptomane. Că nu poți explica altfel cum niște oameni care nu au vreo calitate specială, care să-i recomande a fi liderii unei națiuni mărețe ca a noastră, ajung ori la pușcărie, ori să facă declarații ridicol de tupeiste. Ori și una și alta.
Azi am avut parte de două astfel de mostre, care se înscriu de altfel în corul mai vechi al bocitoarelor lui Adrian Năstase, încă de când a fost condamnat pe nedrept pentru delictul de a se fi sacrificat prea mult pentru patrie.
Așadar: „Fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase, care are doua condamnari la inchisoare cu executare, a revenit la Guvern, mai exact la Ministerul Afacerilor Externe. El si alti zece fosti ministri de Externe au participat vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Consiliul Consultativ al MAE la nivelul fostilor ministri ai afacerilor externe ai Romaniei, reunit la invitatia ministrului in exercitiu, Bogdan Aurescu” Aceeași sursă nu-l trece cu vederea nici pe celălalt ministru condamnat pentru corupție (de data asta de anvergură europeană), Adrian Severin, care a stat la aceeași masă cu Năstase și cu distinșii foști sau actuali reprezentanți ai diplomației românești.
În același timp, la altă masă, premierul Victor Ponta cântă despre cum „Miniştrii nu vor salarii, ci se jertfesc pentru binele public”, exemplificând, din pură modestie, desigur, nu cu propria persoană, ci cu a ministrului Nica, devenit printr-un ghinion al sorții ministru al fondurilor europene, când ar fi putut câștiga triplu ca „șef de autoritate de management”.
Dar domnia sa, dorind să lucreze pentru binele ţării şi jertfindu-se, ca toţi cei de faţă, pentru binele public, noi nu vrem salarii, noi vrem doar să lucrăm”, a adăugat premierul.
Este, desigur, un cabotinism cu care Ponta ne-a obișnuit deja în ani-i de domnie, dar trebuie să-i recunoaștem și dascălii de la care a știut să fure meseria. Nu mai departe de anul trecut, sora mentorului micului Titulescu, marele Adrian Năstase, spunea la ieșirea din blocul din Zambaccian:
I-am spus: să-ţi vezi de tine, de familia ta, de viaţa ta, de interesele tale, nu să lupţi pentru România. Cine luptă pentru România în clipa de faţă e pedepsit (…) N-a vorbit, dar ştiu cum gândeşte. El totdeauna s-a sacrificat pentru ceilalţi”, le-a spus jurnaliştilor Dana Barb, sora lui Adrian Năstase.
Și el ce-o fi răspuns, vă veți întreba. Păi i-a zis că are dreptate. Acuma, e drept că nimeni nu ia aminte când e învățat de bine în familie, dar chiar așa, nici din propriile greșeli să nu te înveți minte și să nu te mai sacrifici pentru țara asta nerecunoscătoare? Zău, domnu Năstase, mai lăsați domle și pe alții să se mai sacrifice!
Treaba asta cu Consiliul Consultativ al MAE are desigur o explicație logică, dacă-l asculți pe ministrul Aurescu – i-a chemat pe toți foștii miniștri. Dacă ar fi murit sau ar fi fost în pușcărie, probabil din motive evidente acela nu ar fi putut să participe, dar așa practic numai cei care n-au fost fizic prin preajmă nu au venit la consultări. Dacă nu scrie nicăieri că un fost condamnat pentru corupție nu are căderea morală să facă parte dintr-un organ onorific consultativ, ce l-ar putea împiedica pe Năstase să dea sfaturi diplomatice? Nimic, în afara propriei onoare. Dar și onoarea, ce mai e atunci când îți dă ghes dorința fierbinte de a te sacrifica pentru țară? Zău, unii pur și simplu nu se pot abține.
P.S. Citind știrile astea azi mi-am amintit de, probabil primul tun dat de Năstase în viața lui, exact în perioada când era ministru de externe (90-92), când a văruit toate ambasadele României din lume cu humă neaoșă, românească. Am scris aici despre asta, dar probabil va rămâne doar o găinărie anonimă în analele istorice ale corupției românești.
sper ca povestea cu huma romaneasca se preda la un curs in sectiunea ,,asa nu‘‘!
Eu sper ca asta cu condamnatul pt coruptie chemat/ prezent in consiliul consultativ al unei institutii publice sa se predea inclusiv la gradinita la sectiunea „absolut in niciun caz, niciodata, hell, no”.
Pe mine chestiunea m-a lasat fara cuvinte.
poate ca in acceptiunea MAE sintagma „organ onorific consultativ” nu are legatura cu cuvantul „onoare” ci cu termenul „orificiu” !
Ma voi referi strict la problema salariilor pe care tu o mentionezi in treacat. Adevarul este ca sunt prea mici. Un nivel de 5,000 RON pentru un ministru este total insuficient pentru competenta necesara. Ne tot plangem de incompetenta ministrilor dar nu ne dam seama ca acestea sunt conditiile create de 25 de ani de ipocrizie. La acest nivel nu va veni decat o persoana care este fie incompetenta, si nu e in stare sa faca altceva pe mai multi bani, fie corupta si se asteapta sa faca mai multi bani pe cai necinsite. De obicei, va veni o persoana incompetenta si corupta. E bine si cu iacobinismul pe scari dar hai sa ne mai vedem si interesul. Interesul este sa avem oameni competenti si cinstiti in functii inalte. Oamenii competenti si cinstiti costa. Surpriza. Nu se sacrifica pentru tara. Altfel, tot cu Nastase defilam.
Nu cred în relația competență=musai cinste. Năstase este un om foarte inteligent și foarte probabil competent, dar… Sau altfel spus, oricât de competent ai fi, anturajul te strică.
Nu spuneam ca exista o astfel de relatie. Spuneam doar ca, daca ne dorim ministri si competenti si cinstiti (doua calitati distincte), trebuie sa platim pentru asta. Oamenii care au ambele calitati costa. Altfel, vom avea fie un hot competent, fie un hot incompetent (cea mai buna combinatie), fie un om cinstit si cu bune intentii dar total nepriceput. Cat timp ne incapatanam sa platim un ministru cu salariu de sub middle level intr-o corporatie vom tot avea parte de Dan Sova.
Ceva ma face sa cred ca El Însuși nu a fost stricat de anturaj. Mai degraba propria lui gravitație generează un microecosistem in jurul sau.
la nivelul acela de 5.000 de lei te rog adauga sporuri care depasesc 100% salariul si o sumedenie de diurne in lei si valuta pe luna, plus primele de rigoare. mancare, paza si transport moca tot mandatul… basca membru intr-un CA mai rasarit cu indemnizatia de rigoare.
nu-i cheama nimeni in politica…
pe vremea lui boc a fost pus ministru la ministerul responsabil de informatica (o denumire pompoasa) un fost sef de fabrica de saltele care nu stia sa utilizeze un PC!
te amagesti singur ca in privat e numai performanta. vedem asta zi de zi cand mergi la banca, service-ul auto sau suni la distribuitorul de net.
daca s-ar deschide portile, ar veni sute de mii de indieni si chinezi specialisti in IT, ca ar ramane ai nostri cu pambucian cu tot flamanzi.