Moșii de vară și babele la biserică

În caz că nu v-a bătut nimeni în ușă azi cu împărțeală, ziceți bogdaproste de pozele astea. A fost bun :)

A mai trecut o sărbătoare de moși peste noi. Mama a ținut-o și pe asta, ca pe toate de 70 de ani încoace, de data asta cu străchini și oale de lut, ca pe vremuri. S-a trezit de la 4 ca să fie sigură că apucă un loc în biserică, așa că la 5 dimineața făcea ordine cu babele care ocupaseră deja toate stranele, care cu sacoșe, care cu ziare, ca pe vremuri la coadă la carne. Am aflat și noi abia la prânz când a venit acasă cu coliva și ne-a povestit.

IMG_8679

Cică „Ce e cu stranele astea ocupate cu ziare aici?” am întrebat-o pe una care se lățise peste mai multe strane. Păi că să vedeți, că sunt pentru niște doamne bătrâne, și una e și în baston… Și i-am zis: „da, dacă e în baston atunci să stea acasă! Ce, eu de asta am venit de la 5 la biserică, să stau cu coliva în picioare? eee! Da cred că m-a blestemat aia că pe la 8 a venit o babă. Nu avea baston, dar s-a așezat lângă mine și puțeaaa, mamăă ce puțea. M-au usturat ochii toată slujba!

IMG_8677Slujba a început pe la 7. Au fost trei preoți, că atâția are bisericuța aia de cartier, în timp ce enoriașii au stat care pe unde a apucat loc. O treime în biserică, restul în curte. La finalul slujbei fiecare preot a luat câte un teanc de acatiste și doi s-au dus să le citească afară, unul mai răgușit a rămas în biserică.

Mama, tot nemulțumită pe babele din strane care melițau tot timpul: Că și așa nu știu unde a fost citit acatistul meu, afară sau înăuntru, dar de gura lor nici nu auzeam ce zicea popa. Că și el le-a zis la final, când a vrut să țină un șpiț (spici, o corectez eu. Ete spici, șpiț,… cuvîntare adică 😉 din ăsta despre moși, și ele nu mai tăceau, le-a făcut observație. Dar ce, a avut cu cine să se înțeleagă? N-am auzit nimic de gura lor.

varza-carnati IMG_8703 IMG_8707 IMG_8718

Mamameniul de moși

După aventurile de la biserică a început aventura împărțelii de acasă. Procesul tehnologic pentru umplerea celor 12 străchini fusese deja demarat de câteva zile, azi a fost doar de umplut cu bucate: sărmăluțe în foi de viță, varză cu cârnat picant, ruladă de brânză cu ou, ruladă cu spanac și brânză, colivă, cozonac și prăjitură cu ciocolată, zisă și negresă.

IMG_8681 IMG_8710 masa IMG_8689

Prima tavă a fost aranjată, tămâiată, și purtată triumfător de mama spre ușa primilor vecini. Nu erau acasă. A sunat la a doua ușă, nici ăia nu erau acasă. Când s-a întors acasă unde noi stăteam cu gurile deschise ca puii de vrabie în așteptarea mâncării – că nu ne așezăm la masă până nu împărțim – o auzim suduind din prag, nu năduf:

– Tu-le rasa-n cur de vecini, că nu e niciunul acasă! Unde or fi toți când îi cauți cu pomană?

În hazul general ne-am așezat la masă și am făcut o derogare: am degustat noi întâi bucatele, am pomenit morții, apoi au dat semne și vecinii că s-au întors pe la casele lor.

IMG_8719

 

 

Etichete: , , , , ,

8 comentarii la “Moșii de vară și babele la biserică” Subscribe

  1. zomby 30/05/2015 at 21:14 #

    As vrea sa fiu vecina mamei tale….pare totul prea bun, prea ca la tara 🙂

  2. Lucian Mustață 30/05/2015 at 21:19 #

    Să știi că mare pomană ți-ai făcut cu pozele astea, mie azi nu mi-a bătut nimeni la ușă… 🙁 Așa că mi-am bătut singur 😛

    • Dollo 31/05/2015 at 17:09 #

      să-ți fie de bine! 🙂

  3. Beatrix 30/05/2015 at 22:07 #

    Noi? 🙂

  4. Motanul 31/05/2015 at 07:44 #

    O fi fost si vecinii la biserica. O fi fost afara printre aia doua treimi care n-au avut loc in biserica, si nu s-au intalnit cu maica-ta. Deci BOR-ul are dreptate, va mai trebuie vreo doua bisericute in cartier! 😉 Dar banuiesc ca nu mai e loc, asa ca va sugerez sa faceti o biserica pe mai multe etaje. La fiecare popa cate unul. Io-te ce idee mi-a venit! Bisericuta ortodoxa multiplex! :))

    • Dollo 31/05/2015 at 17:09 #

      Vecinii n-au fost sigur la biserică, dar ideea ta nu e rea, însă cred că deja se implementează la multicatedrala neamului 🙂

  5. o femeie 02/06/2015 at 09:14 #

    Din ce tin minte la biserica din cartier erau majoritar babe. In 5-10 ani dispar, si se rareste prezenta.
    La cum aud povesti la copiii de la bloc despre ce fac la religie si ce dragoste au ei despre toate alea, niciunu nu va ajunge candidat/concurent la babele vecine mamei tale :))

    In copilarie tin minte la fel gasca de babe trancanitoare in biserica. Si la mijlocul slujbei, ia preotul si opreste de citit si continua cu aceeasi voce cantata „si o sa ma mut cu Sfanta Scriptura in fundul bisericii ca se vorbeste mai tare ca mineee” – doar 3-4 persoane am inecput sa radem – mi-am dat seama ca lumea nici nu il asculta….

  6. Nico 26/07/2015 at 17:03 #

    Cand mai face mama ta pomana, te rog, pune un pachet si in Anglia! In 3 zile ajunge,si, zau daca nu zic bogdaproste din tot sufletul! 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Cum s-a făcut de am aflat povestea Amitei Bhose

AmitaBhose_Vaideeni1980

Fascinanta istorie a unei indience care s-a îndrăgostit de România citindu-l pe Eminescu, a lăsat familie și avere în urmă și a venit să trăiască în comunismul fără apă caldă și curent în căminele din Regie.

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese