F estivalul luminilor și noaptea albă a muzeelor s-au petrecut aseară simultan în Cimitirul Bellu, unde au cântat artiștii de la operetă, timp de o oră jumate, arii celebre din spectacolele pe care probabil le poți asculta și în noul sediu al Operetei, dacă ai noroc că apuci bilete.
De exemplu, Fantoma de la operă, spectacol care se joacă de câteva luni cu casa închisă la București, a fost aplaudată gratis aseară, pe scena improvizată în fața capelei din Bellu. Cred că au fost câteva sute, dacă cu cumva peste o mie de persoane care au ales cimitirul dintre toate muzeele pe care le-ar fi putut vizita astă noapte. Iar spectacolul a fost suficient de antrenant cât să-i facă pe unii să aplaude în ritmurile săltărețe cântate live pe scenă. Ba unele piese au fost chiar de pahar, ceea ce a făcut ca atmosfera din cimitir să se însuflețească neașteptat. Un pic straniu, dar plăcut și amuzant pe alocuri. Spectacolul s-a numit inspirat „Dolce vita”, și s-a încheiat cu proiecția filmului „Meet Joe Black”.
În timp ce mă bucuram de muzică, mă gândeam că acel spectacol n-ar fi fost posibil dacă cimitirul ar fi aparținut de biserică – așa cum trăgea speranță BOR într-o vreme, că va prelua toate cimitirele de la primării – biserica fiind aceea care a refuzat să găzduiască un concert de vioară într-unul din așezămintele ei. Nu știu cine a fost cu ideea unirii de aseară dintre muzica veselă și liniștea pioasă a mormintelor, dar rezultatul a fost plăcut și mie una mi-a dat speranța că și pe la noi se pot produce întâmplări din astea nonconformiste. Un semn de sănătate socială, aș zice.
La plecare am luat-o așa printre mormintele luminate cu candele, iar la un moment dat, din întâmplare am dat chiar peste crucea lui Dinu Patriciu. Cândva cel mai bogat om la României, Patriciu odihnește banal sub o lespede de marmură albă, sub numele tatălui (Valeriu Patriciu, nu la fel de celebru ca fiul, deși ar fi meritat), nici măcar pe vreo alee, ci undeva înghesuit între alte morminte, semn că ori nu a fost preocupat în timpul vieții de procurarea unui loc mai falnic în întâiul cimitir al țării, ori Bellu a ajuns atât de scump încât nici măcar cei mai bogați nu-și permit orice aroganță pe acolo.
La plecare, un polițist a fost nevoit să dirijeze circulația mașinilor în zonă, pentru că ieșea lumea puhoi din cimitir, mai ceva ca în ziua alegerilor, după cum bine remarca cineva 😉
Chiar crezi ca e Dinu Patriciu acolo ? L-a vazut cineva mort ?
Asta la banii lui sigur si-a inscenat moartea si acum rade de noi prin cine-stie-ce paradis fiscal exotic.
ai vreo dovada?
da’ de ce e escrocul ala de dinu paturica ” conu'”?
Care sute, mii? Cica au fost circa 25.000 de oameni la Bellu. Circa aproximativ 🙂