Ca aplauzele în mijlocul concertului

Dacă unii au învățat să-și dea telefoanele pe silent, alții au nevoie de îndrumări ca să știe și când trebuie să aplaude, astfel încât să-și arate aprecierea față de artist, nu să deranjeze concertul.

violin

Dacă nu ați auzit până acum de WHEN Violin Meets Guitar, e o ocazie bună să-i ascultați. Mie mi-au făcut o seară frumoasă, la ceainăria Infinitea, în care am pus piciorul pentru prima dată. Un violonist și un chitarist (pe numele lor reale Cristi Horia și Emilian Florentin Gheorghe) au spart liniștea Cotrocenilor cu strunele lor, exersate jucăuș pe arii diverse, rock, disco sau clasice.

Decât că n-au prea avut cu cine, cum se zice prin cartier. Ascultați înregistrarea asta și…

Vivaldi.

Posted by WHEN Violin Meets Guitar on 23 Iulie 2014

… imaginați-vă că la minutul 11.28, între rafalele de ploaie de vară, Vivaldi ar fi făcut pauzele alea special ca să le dea ocazia spectatorilor să aplaude. Cam așa s-a întâmplat la concertul de acum câteva seri, când o bună parte dintre cei prezenți în grădina de la Infinitea au aplaudat fix în acel moment, stricându-i violonistului concentrarea și rupând ritmul muzicii.

Probabil obișnuiți cu situația, cei doi au trecut peste și au cântat mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă la al doilea incident similar – către finalul concertului, la anotimpul iarna, minutul 3 din înregistrarea de studio – când publicul nerăbdător a irupt iar în aplauze furtunoase, violonistul s-a oprit și a mulțumit pentru aprecieri, anunțând totodată și… ultima piesă. Care a fost o interpretare magistrală a Bohemian rhapsody, Queen.

Ce voiam să zic, nici eu nu am o cultură muzicală vastă, că nu m-a dus mama prea des la Ateneu, dar pe Vivaldi cu anotimpurile lui îl credeam mai popular la vulg. Publicul degrabă aplaudator era destul de tânăr, poate prea tânăr? Să fi fost din categoria aplaudacilor de low cost și tot ar fi așteptat să ajungă roțile avionului pe pistă, nu l-ar fi sancționat pe pilot așa din zbor.

Or în cazul concertului, și dacă n-ai fi ascultat în viața ta Vivaldi, tot ar fi trebuit să-ți dai seama că dacă violonistul încă e cu arcușul pe strune, nu e momentul să aplauzi. Iar dacă nu te pricepi nu e nicio grabă să fii primul care dă din mâini, mai bine treci drept snob și nu aplauzi deloc, dar sigur va veni și momentul când o să-ți poți manifesta încântarea.

Nu (mai) există o soluție de culturalizare a maselor, deci pentru cazuri din astea poate ar fi bune niște semne luminoase care să se aprindă când e voie să aplauzi, ca la emisiunile televizate cu public. Sau să treacă din când în când câte o duduie prin fața artiștilor, cu o pancartă, ca la box, pe care să scrie „aplaudați ACUM!”, „cine aplaudă în concert, mă-sa e…” și variațiuni pe temă.

Într-o notă mai pacifistă, vă recomand călduros și locul – ceainăria Infinitea – și formația. Dacă vreți să aflați pe unde mai concertează urmăriți-le pagina de Facebook.

violin4 violin2 violin3 infinitea

Etichete: , , , , , , ,

15 comentarii la “Ca aplauzele în mijlocul concertului” Subscribe

  1. VASILIU MIRCEA PAUL 23/06/2015 at 20:38 #

    Fiți liniștită, povestea e FOARTE veche (la români).

    • VASILIU MIRCEA PAUL 24/06/2015 at 12:53 #

      Cei care îmi dați minusuri: credeți că inventez ? Credeți că postez cu plăcere asemenea defecte ale nației (din care fac parte, fie că îmi convine, fie că nu) ?

      • mihai 25/06/2015 at 09:28 #

        Lasa, Paul, ca suntem putini astia care ne-am prins ca ai citit mai multe izvoare istorice decat toti ceilalti cititori ai blogului la un loc. As paria ca suntem 3 🙂

        • VASILIU MIRCEA PAUL 25/06/2015 at 16:29 #

          Eh ! Cîte un feedback din ăsta îți mai ridică moralul – altfel aveam impresia că pedalez pe bicicleta medicinală. Mulțam !

          Și dacă or fi unul (sau chiar trei) le pot furniza sinteze ale acelori lecturi la paulvasiliu_ro@yahoo.com (în format pdf).

          Asta se întîmplă cînd mi se dă nas.

    • dax 24/06/2015 at 15:25 #

      Cand la competitii televizate gen Romanii au talent sau Vocea Romaniei auzi latraturile, chiotele sau aplauzele sacadate ca semn al aprecierii in timpul interpretarii concurentilor ce asteptari sa mai ai?
      Cand mai socotesti ca „aprecierile” de tipul asta mai sunt si cultivate, a se traduce la comanda, e clar ca viitorul suna bine.
      Unul din motivele pentru care nu ma mai uit la astfel de emisiuni (pe langa calitatea slaba a acestora) e intreruperea „recitalurilor” de astfel de onomatopee. Pentru oamenii mai umblati si obisnuiti cu apa calda astfel de metehne nu sunt comune in showuri de prin Anglia, SUA, Franta sau chiar din Asia. Acolo publicul asteapta cuminte terminarea actului ca apoi dupa caz sa aplaude sau nu.
      Dar in tara aplaudacilor la aterizarea avioanelor Wizzair ce pretentii sa ai?

  2. Fluieratorul 23/06/2015 at 21:18 #

    Stati sa vedeti cum aplauda flacaii si fetele pe la concertele de orga din biserici… Si la Biserica Neagra din Brasov se si spune, inainte de concert, in clar, sa nu se aplaude. Greu de tot cu pianul pe scari…

    • Dollo 24/06/2015 at 09:28 #

      Da, am auzit că se mai întâmplă și pe la Conservator, unde se presupune că ar fi un public mai avizat.

  3. g 24/06/2015 at 07:04 #

    M-am uitat si eu pe link-urile din text. Nu am gasit Applause, erau doar Share si Like. De unde sa stie oamenii?

    Daca iti plac exercitiile de acest tip cauta dupa „2Cellos”. Doar ca la uzbecii aia biletul de intrare e pe bani. Si nu chiar putini.

    • Dollo 24/06/2015 at 09:27 #

      25 de lei biletul pentru o oră jumate de concert la o ceainărie, plus consumația, nu e nici mult, nici puțin, e exact cât trebuie.

  4. mihai 24/06/2015 at 09:57 #

    Deci, daca am inteles bine, n-au mai terminat de cantat Iarna?

    • Dollo 24/06/2015 at 10:33 #

      Păi nu și-au mai contrazis spetatorii 😉 au trecut la ultima piesă, care a fost de altfel foarte mișto. Aproape auzeam vocea lui Freddie în vioara omului.

      • mihai 25/06/2015 at 16:45 #

        Saracii! Au ales o piesa la care sa fie siguri ca nu-i intrerupe nimeni! :)))

  5. Dana 24/06/2015 at 14:16 #

    Sau The Piano Guys 🙂

  6. Dana 24/06/2015 at 14:34 #

    https://www.youtube.com/watch?v=6Dakd7EIgBE&list=PLiHBdqr6t9c-dZ7nh-qrhtE6aLFnEwquN

  7. Huitzilopochtli 24/06/2015 at 22:08 #

    Romanul aplauda si la mort daramite la paranghelie.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Metodologia bătutului în ușă

suricate

Sau cât de mult seamănă românul cu americanul, când trebuie să-și dea zăpada din fața casei sau să facă front comun cu vecinii în fața autorităților

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Dacă ai vrea să trăiești doar atât cât poți

maini

Când mai vedeți reclame cu bătrâni râzând cu toată placa într-o lumină caldă, solară, să știți că ăia nu sunt nici români, nici la azil. Și poate nici așa bătrâni 😉

Maidanezul antrenat să fie Saint Bernard

Codruț și nepotul lui, Vasile

Codruț a fost cules de pe străzile din Craiova, în 2004, și a devenit azi unicul maidanez cu atestat de câine de căutare și salvare din dărâmături. O performanță la care ajung maximum 10% din câinii de rasă la nivel internațional.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?