În bloc la mama, din 120 de apartamente cam zece la sută sunt cu datorii la întreținere. Teoretic ar fi o povară suportabilă pentru restul locatarilor, dacă datoriile astea nu ar fi acumulate în ani și nu ar fi ajuns deja la sute de milioane. Nu mai zic de moralitatea situației, că nu ne împiedicăm din atâta lucru.
Blocul e bătrân, are aproape 50 de ani, construit din fericire cu simț de răspundere și se ține încă bine. Locatarii, în majoritate cei care l-au contractat încă de la facerea lui, acum pensionari, și-au plătit cu conștiinciozitate întreținerea și l-au menținut, după puteri, într-o stare decentă. Acolo unde locatarii originali au dispărut au rămas copiii lor sau au venit alți tineri familiști. Lumea s-a bucurat că uite, blocul capătă un suflu nou, o să fie bine. Numai că tinerii familiști se dovedesc mai nepăsători și cu blocul în general și cu datoria de a-și plăti consumul propriu de apă, gaze și încălzire. Pentru că cei 10% datornici sunt din categoria asta.
Fiul lui Icsulescu de la 10 are datorii de câteva sute de milioane. Asociația l-a dat în judecată dar s-a constatat că nu a făcut succesiune după părinți și dintr-un viciu de procedură, cumva, a reieșit că nu are ce să i se ia, în caz că pierde procesul. Apartamentul nu e al lui, dar se pare că nici al statului, deci tipul stă bine mersi în el fără să plătească întreținerea. Asociația a rămas să plătească și onorariul avocatului și costul procesului. Igrecescu de la 4 plătește cu țârâita, la un an o dată, câteva milioane, în rest face gură primul când se oprește apa sau căldura în bloc. Nu are loc de muncă, deși administratorul îl vede venind cu sacoșele încărcate de la superarket, săptămânal. Din ceva trăiește el, dar n-are și pentru întreținere. La 7 și la 2 stau niște chiriași care s-au învoit cu proprietarul să-i plătească chiria mai mare și din ea acesta să le achite întreținerea. Proprietarul nu a mai dat pe acolo de ani de zile, încasează chiria, dar nu vine să plătească întreținerea. Chiriașii nu au nicio vină, nici administratorul nu le poate face ceva. Construcția blocului nu permite oprirea utilităților doar la apartamentele cu datorii. Există și cazul invers, în care chiriașii nu plătesc întreținerea, deși e treaba lor, proprietarul nu știe sau nu-i pasă, administratorul nu are ce să le facă. Mai sunt câteva apartamente în care nu stă nimeni, dar au rămas cu datorii de ani de zile la întreținere, și tocmai de aia sunt greu de închiriat.
Bref, tot blocul are acum datorii suficient de mari la RADET, care i-a amenințat că la iarnă le taie căldura. Administratorul ridică din umeri neputincios. A constatat că justiția e greoaie, avocații costă, locatarii sunt ori bătrâni, ori indiferenți, nu se bagă nimeni să-i convingă pe datornici să-și plătească datoriile. În general toată lumea așteaptă să „se rezolve” de la sine.
Ultima discordie în bloc e generată de reabilitarea termică. Deși e dintre cele mai vechi din zonă blocul a rămas neanvelopat în timp ce în jurul lui toate au intrat pe rând în reabilitări. Administratorul zice că trebuie să ai pile la primărie, ca să te bage pe lista cu blocuri cărora le plătește primăria tot. În plus, ei au preferat să opteze pentru reabilitarea pe fonduri europene, în care participă și asociația cu un procent din costuri, ca să poată să ceară executantului să lucreze cu simț de răspundere. Iar pe lista asta mai au de așteptat.
Spre deosebire de ei, blocul frate din vecinătate a avut pile la primăria lui Negoiță și a intrat astă primăvară în reabilitare termică. E acoperit acum cu niște pânze sub care „se lucrează” de zor la anvelopare. Mai exact firma care a obținut contractul de la primărie a subcontractat lucrarea lui nea Gigel, care lipește plăci de polistiren pe pereții blocului cu câțiva oameni arvuniți cu ziua. Locatarii care aveau deja termopane și își amenajaseră apartamentele ca să nu le fie frig iarna au fost obligați să renunțe la ele și să accepte noile termopane puse de primărie, că așa era contractul, deși termopanele primăriei sunt mai proaste, dar primăria face reabilitarea cu 100% fonduri de la buget, taci și înghiți.
Unii locatari s-au plâns că muncitorii le cam intră prin case, de pe schele, așa că dorm cu frica în sân de când se reabilitează blocul. Nea Gigel i-a anunțat pe locatari că dacă vor să li se repare pervazurile geamurilor din care li s-au smuls termopanele trebuie să plătească în plus, că el nu le face decât pe exterior. Oamenii au plătit. La fel le-a spus și de geamurile de la pasajele de trecere dintre cele trei scări – blocul are două astfel de coloane, ca niște curți interioare, a câte zece etaje și nenumărate geamuri la fiecare etaj. O cheltuială în plus pentru asociație, care nu e mai avută decât asociația mamei. Dar se cheamă că primăria le reabilitează blocul și asociația nu are niciun cuvânt de spus dacă nea Gigel și oamenii lui dau rasol. E încă un mod în care politicienii contemporani știu să ucidă spiritul civic și așa palid în români – pomana asta cu anvelopările vine mănușă pe mentalitatea românului care a tot așteptat în ultimii 70 de ani să i se dea diverse, „de la stat”.
În condițiile în care ai deja datorii la furnizorii de utilități, anveloparea blocului, cu apanajul ei, vine ca o pacoste peste asociația de locatari. Administratorul de la blocul mamei a decis să zică pas acum, în prag de iarnă, când primăria a venit cu anveloparea și la ușa lor. Locatarii s-au enervat, ei vor reabilitare, chiar așa, făcută de mântuială în toi de iarnă, primăria vrea și ea să te înghesuie cu anveloparea, ca să-și ia șpaga și să bifeze încă o realizare în planul cincinal. Rezultatul se va vedea în câțiva ani când plăcile de polistiren vor începe să curgă de pe blocuri precum pieile de pe spatele unuia ars la soare. Singurul treaz în toată beția asta pare a fi administratorul, dar nu se știe și el cât va rezista, mai ales că nu mai știe cui să se plângă. Deocamdată e răzmeriță în bloc, și ghici cine țipă mai tare că vrea anvelopare? Datornicii, firește.
De ce scriu despre asta când țara fierbe acum la alte subiecte mai de actualitate? Pentru că deși este o știre care nu va face rating la televiziuni, treaba asta macină societatea românească precum apa un subsol neizolat. Traiul în sistemul ăsta asociativ nu este un apanaj al României, și totuși numai aici unde oamenii nu-și cunosc nici drepturile și li se rupe de obligații ajungem să vedem cum blocurile – alea hulite, construite de Ceaușescu – se ruinează sub ochii noștri și devin niște ghetouri. Desigur, frumos vopsite pe dinafară, de primărie. Știu, în fiecare zi avem alte și alte frământări existențiale, ne pasă de refugiați, comentăm despre lenea grecilor, ne indignăn că VW ne-a înșelat așteptările, și în vârtejul ăsta global de preocupări, de fiecare dată când intrăm sau ieșim din casă ignorăm superior lista de întreținere. A nu plăti ceea ce consumi, așteptând s-o facă alții pentru tine, la infinit, e ca atunci când nu te speli și te dai cu deodorant ca să nu puți. Dar tot pute, să știți, mirosul propriei nesimțiri nu piere nici sub cel mai de firmă parfum din lume.
Și dacă vreți, modul în care funcționează o asociație de bloc este până la urmă o oglindă mică a modului în care funcționează societatea la scară națională. Dacă dintr-un bloc poți să te muți, scârbit de neputință, dintr-o țară se pleacă mai greu. Și parcă te oftici, de ce să plec eu din casa mea, din cauza unor nesimțiți care nu-și plătesc întreținerea?
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați link către articol. Pentru mai mult vă rog să accesați butonul de like-uri în euro, amplasat imediat pe coloana din dreapta. Vă mulțumesc.
Dollo ai pus punctual pe ‘i’, asa cum sunt situatiile din blocurile patriei asa este si tara. Intr-o debandada totala! Eu as spune ca degringolada se trage si mai de jos, de la celula de baza a societatii, familia. Nici aici nu se sta pe roze. Asadar cauza este profunda!
„au fost obligați să renunțe la ele și să accepte noile termopane puse de primărie”. Mi se pare incredibil asa ceva. Nu se poate sa fie obligati, indiferent ca ASOCIATIA a semnat un contract. Eu as fi consultat un avocat.
Comparatia cu nespalatul nu mi se pare prea nimerita, ca daca nu se spala cineva pe mine ma afecteaza destul de putin. Mirosul nesimtirii 🙂 e mai putin dramatic decat sa ti se opreasca in plina iarna caldura, fara sa ai vreo vina pentru milioanele de lei datorati de altii, etc.
In rest, asa e la bloc. Si noi avem antene GSM pe bloc, oamenii arunca gunoiul pe geam, platim luna asta intretinerea pe luna aprilie. Da, pe aprilie.
Dacă nimerești în metrou cu niște nespălați cred că te cam afectează 😉
și la mine în sector au anvelopat blocurile cu bani de la primărie. nu știu cum o fi lucrarea, blocurile din jur, anvelopate de mai mulți ani par ok (nu cade nimic, nu curge nimic).
nimeni nu i-a obligat pe cei care aveau deja termopane să le dea jos să le pună pe ”ale primăriei”. sunt unul din cazuri.
in cazul meu (și al altora, bineînțeles), au închis balconul cu geamuri termopan și este adevărat că nu au aranjat și în interior pervazurile și ce-o mai fi fost, dar pentru tot ce a însemnat spații comune au făcut tot- exterior, interior, tot (nu avem pasaje de trecere).
poate contractul a fost mai bine gândit sau poate doar firma care a făcut lucrarea n-a încercat să dea țeapă. sau poate primăria a pus la dispoziția președintelui o copie a contractului să știe ce trebuie și ce nu trebuie să facă firma.
pe mine mă enervează cei care nu vin la adunările generale (sau pe scară) (puse în week-end sau la ore rezonabile să ajungă și corporatistul acasă- dacă nu stă până la 9-10 seara la birou) și apoi fac scandal că se face aia și nu se face ailaltă. ai fost anunțat despre adunare, acolo puteai să-ți exprimi doleanțele și să votezi. sau când e de ales președinte/responsabil de scară (administrator e o firmă) toți se dau loviți, dar după aia îl înjură pe președinte sau îi lasă mesaje neplăcute pe pereți, că nu face și nu drege.
Cam așa e și în politică 🙂
Cand se pune sedinta sambata dimineata, la ora 9, marturisesc ca nici eu nu ma duc 🙂 Dar, foarte adevarat, nu fac nici scandal.
Cred ca faza cu scosul geamurilor puse de proprietari a fost o mare teapa data de firma respectiva – au incercat si la noi in bloc, pana le-a spus unul mai infipt ca ii asteapta cu parul sa-i scoata geamurile, dupa care s-au potolit. Au pus geamuri doar acolo unde nu erau.
Vecinii mei (cu care am zid comun la balcon) s-au trezit ca le ploua prin termopanele puse de primarie, din pacate dupa ce se facuse „receptia” lucrarii.
Fatada pe spate a ajuns cu vopeaua intinsa ca un rimel ieftin dupa prima ploaie mai serioasa.
Nu mai zic cat de sinistra a fost experienta cu muncitorii care-mi dadeau desteptarea dimineata (eu fiind in concediu) pe ritm de manele si urland unii la altii 🙂
Iar tu in ce fel le esti superioara acestor nesimtiti? Nu ai povestit cum ai lucrat pe cartea de munca numai cu salariul minim? (al doi-lea paragraf din link-ul de la sfarsitul postului). Adica noi am platit pentru pensia mamei tale, noi am platit pentru sanatatea ta. Cu ce esti mai cinstita decat cei pe care ii descrii in acest articol?
https://www.dollo.ro/2009/08/mi-am-distrus-viitorul-de-pensionara-prospera/
A lucra pe salariul minim nu e ilegal, pe când a consuma apă, căldură, gaze& stuff fără să plătești este. Poate te mai documentezi un pic înainte să comentezi.
Avem cuvantul tau de onoare ca ai lucrat efectiv pe salariul minim? Din textul citat rezulta ca ai luat pe cartea de munca salariul minim si restul de bani pana la salariul negociat fara plata impozitelor.
„ca toti patronii la care lucrasem pana atunci in presa imi platisera pe cartea de munca NUMAI salariul minim” (sublinierea imi apartine).
Din text rezultă exact cum scrie, că aveam pe cartea de muncă trecut numai salariul minim. Restul banilor erau plătiți pe drepturi de autor, cum se întâmplă și azi în toată presa și nu numai. Diferența e că atunci drepturile de autor doar se impozitau, acum trebuie să plătești pentru ele și asigurări de sănătate și sociale. Asta însemna, ca să înțelegi tu mai bine, că atunci când lucram doar cu salariul minim pe cartea de muncă, pentru acei ani, când voi ajunge eu la pensie, o să am pensia mai mică decât tine, care vei fi plătit desigur mult mai mult la asigurări. Nu scrie nicăieri că am eludat statul, nici că am făcut vreo ilegalitate, dar e reconfortant să văd că cineva care calcă prima dată pe aici pretinde să-i dau cuvântul meu de onoare că n-am făcut ceva ilegal. Ce valoare are pentru tine cuvântul meu de onoare, de vreme ce la prima citire m-ai și acuzat de ceva fără să mă cunoști și fără să citești și să înțelegi ce am scris?
Eu de cate ori vad pe undeva care e salariul meu brut, imi doresc ca angajatorii mei sa ma plateasca la negru 😀
Iar faptul ca banii din salariile tuturor se duc la stat si de acolo in buzunarele lui ponta et all ma face sa fiu si mai frustrata.
dar nu vad totusi legatura intre faptul absolut inofensiv pentru CEILALTI de lucra la negru si neplata intretinerii, care are urmari de tipul sistarea apei calde pentru TOTI locatarii, a caldurii, etc
prin urmare, sa intelegem ca georgel e exact unul din aia care nu platesc intretinerea in blocul celebrei mame a lui Dollo
Excelent articol, Dollo. Foarte profund si foarte frumos scris.